Friday, October 22, 2010

Panjang Umur

Bila tiba hari lahir, apakah kata-kata yang selalu diucapkan? 
"Selamat hari Jadi, semoga Panjang Umur dan murah rezeki"
Itulah ucapan yang lazimnya diucapkan kepada kita.

Mengapakah kita selalu memohon agar Allah panjangkan umur kita? 

Adakah kerana kita hendak menikmati hidup ini, supaya kita dapat lihat anak kita membesar hingga lah kita mendapat cucu, cicit.? kerana tidak puas hidup lagi? tak puas enjoy lagi? nak kerja lebih lama lagi dan nak kumpul duit banyak-banyak ? Sebab nak rasa beli rumah sendiri? nak beli kereta sendiri? belum puas makan itu dan ini? belum puas melaram lagi? 

Cuba perhatikan... semua sebab-sebab yang kita berikan selalunya adalah bersifat duniawi...jarang sekali kita berfikir mengapa kita hendak panjang umur...adakah panjang umur dari segi kiraan tahun ? atau yang sebenarnya yang kita cari adalah 

KUALITI UMUR ..

bukan

KUANTITI UMUR

Tiada siapa yang tahu bila ajal kita akan tiba..semuanya telah tertulis di Luh Mahfuz. Ia adalah titik noktah yang tidak boleh dianjak ke depan atau ke belakang.

Sepatutnya setiap kali tibanya Hari Lahir, kita patut ucapkan 

SELAMAT PENDEK UMUR..

maksudnya umur kita yang tinggal.. sehingga saat nyawa  kita di ambil telah menjadi semakin pendek setahun..

dengan itu kita akan sentiasa mengingati bahawa hidup kita yang tinggal telah berkurangan dan kita akan sentiasa berusaha untuk memperbaiki KUALITI hidup kita.
Apa guna jka hayat panjang tetapi masa terbuang dengan sia-sia. Ada yang umurnya pendek tetapi  pencapaian hidupnya sangat baik menyamai orang yang hidup lama..

FIKIR-FIKIRKAN LAH..
 

5 comments:

 1. Assalamualaikum Azzah

  saya selalu ucapkan
  permudahkan segala urusan

  Wassalam

  ReplyDelete
 2. agaknya kalau potong kek dan tepuk tangan tu seolah-olah seronok meraikan hari pendek umur...

  ReplyDelete
 3. salam kak azzah..
  Lin dtg ni sggh membalas komen akak dr http://linmdnoor.blogspot.com/2010/09/contest-cuba-nasib-peraduan-kak-ina-kl.html?showComment=1288029531252

  apa2 pun terima kasih kak sebagai penaja hadiah contest... :)
  ok ni detail yg akak perlukan..

  Nama: Marlin md Noor.
  Alamat: No-2, Jalan Indah 22/6, Taman Bukit Indah 2, 81200 Johor Bahru, Johor.
  No HP: 014-3103252

  Terima kasih sekali lagi..:)

  ReplyDelete
 4. selalu berdoa..sentiasa sihat sehingga akhir hayat.kalau minta panjang umur saja..pastu tak sihat, takut nanti menyusahkan anak.
  Dulu selalu mohon di murahkan rezeki yang halal. Lepas dengar uztaz kat mekah kata.." mintalah doa..supaya di perluaskan punca rezeki yang halal....sebut apa yang kita nak.jangan mintak murah rezeki..nanti dapat yang murah2 aje..heheh.Wallahuaklam..

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....