Monday, December 31, 2012

Last Call !!!

Y.E.S.
(LAST DAY 31st Dec 2012 ONLY until 12 midnight!! 
Special offer, ALL items listed below will be 50% DISCOUNT!!!  
Ordered and pay by tomorrow!!! )

click here

A new Toy in the house!

Alhamdulillah..akhirnya Allah murahkan rezeki dan meluangkan peluang untuk ku memiliki peralatan ini... sudah lama sejak baru kahwin dahulu ingin memilikinya, tetapi setiap kali melihat harganya, terus terbantut hajat di hati ... namun beberapa bulan lepas... terlihat rakan FB menawarkannya pada harga yg murah dan didatangkan khas dari UK ..so, tak perlulah menggunakan adapter untuk menggunakannya... seperti peralatan elektrik dari USA yg lain, perlu menggunakan adapter jika hendak memakainya ... (sebab itu saya tidak ada membeli satu pun peralatan elektrik dari USA ketika hendak pulang ke Malaysia selepas tamat belajar di sana dahulu..kecuali sebuah mesin jahit yang saya gunakan di sana untuk menjahit baju suami dan anak-anak semasa hendak menyambut Hari Raya ....)

Merahnya Mak Ngah !!! 

Warna merah itu yang menggamit perasaan ku semasa hendak memilikinya ...
selepas ini kena lah rajin-rajin kan ...tak ada alasan lagi ...hehehe

Kuala Pilah

Misi Akademik ke Kuala Pilah, Negeri Sembilan

Last two weekends kena bertugas Misi Akademik ke Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan di Kuala Pilah.  Sepanjang hidup tidak pernah ke sana, ini adalah kali pertama ...agak teruja juga..dan tiada kenderaan disediakan ..oleh itu saya harus memandu sendirian.  Dua orang rakan yang perlu pergi juga sudah pergi dengan keluarga masing-masing.  Akhirnya mengajak Wafa', menemani ummi ..sambil itu Wafa' juga boleh meninjau-ninjau dan mengambil maklumat mengenai IPTA-IPTA yang ada bersama-sama menyertai Misi Akademik ini ..

Pagi-pagi selepas subuh kami sudah bertolak dari Shah Alam...Alhamdulillah sepanjang jalan clear saja..tak ada jam... Sampai exit Senawang lebih kurang pukul 7:30pagi ... 
melepasi bandar Senawang, kemudian kami mengambil jalan ke Kuala Pilah  melalui Bukit Putus... 
 Wow, sudah lama tidak menemui keadaan sebegini...kabus di pagi hari..
  Teringat sewaktu kecil semasa tinggal di Kem di Kamunting, Taiping..kem tersebut terletak di kaki Bukit Jana...setiap pagi keadaan berkabus begini akan meliputi sekitar kem..

Kami sampai Kuala pilah dalam pukul 8:30pg ... lalu kami terus ke Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan kerana program akan bermula jam 9 pagi ... 
Masuk ke Dewan lalu mencari booth UiTM.. akhirnya berjumpa tetapi tiada wakil dari Shah Alam di booth , hanya ada peserta dari UiTM Pahang sedang menyusun flyers....lalu saya meminta tolong anak saya Wafa tolong menyusun flyers FSKM di atas meja... 
Jam 9:30pg, organizer dari Kolej Matrikulasi datang menjemput untuk wakil UiTM untuk memberikan ceramah....since rakan-rakan saya belum sampai, maka nampaknya sayalah yang kena bagi talk tersebut...Alhamdulillah, everything's going on smoothly...
Selesai talk, saya balik semula ke dewan besar ...nampaknya salah seorang rakan sudah sampai...seorang lagi rupanya demam, tak jadi datang...
Waktu lunch, telefon guru yang incharge, confirm samada saya sudah boleh check-in ke hotel... Alhamdulillah... lalu saya keluar bersama Wafa' mencari makan terlebih dahulu... selepas itu baharulah berjumpa guru tersebut dan dibawa ke Melang Inn..
Cantik dan baru juga hotel ini di pekan Kuala Pilah ini..
 Ini waktu malam selepas pulang dari dinner 
 pemandangan dari bilik hotel...gunung-ganang dan awan yg cantik
 Pemandangan pada waktu  yg lain
 
 Berada di Kuala Pilah selama 2 hari... Ahad tghr selepas check-out dari hotel kami pun bertolak balik ...on the way singgah beli lemang KP ...
 dan buah-buahan
 dan juga PETAI ! hehehe

sampai sekitar bandar Senawang anak kata dia haus ...
  so, singgah pulak beli air kelapa muda...

Beli 1 biji ajer ...tgh jalan minum..sedap pulak ...tak cukup pulak 1... nak beli lagi malas pulak nak patah balik ...

Sampai Shah Alam kami disambut oleh langit gelap bagai hendak runtuh ...sedikit lagi nak sampai rumah hujan turun dengan lebatnya ...
Alhamdulillah, akhirnya sampai rumah dengan selamatnya...

Sunday, December 23, 2012

Salam dari Ghazzah

Perkongsian maklumat dari Ustazah Maznah Daud dan Kak Norhayati Bakar..
mereka di antara peserta yang menyertai misi ke Gaza di bawah Pertubuhan NGO , IKRAM Malaysia.  Jika sesiapa ada membaca berita atau melihat YouTube, inilah rombongan yang disertai bersama selebriti iaitu Afdhlin Shauki dan adiknya..
 Ustazah Maznah bersama tuan rumah, kak Norhayati Kadir

  Jika mengikut Ustazah Maznah, sebenarnya sebutannya adalah "Ghazzah", bukannya "Gaza" sahaja.
 Bumi Palestin adalah bumi untuk seluruh umat Islam, bukan hanya untuk segelintir orang Islam Arab di sana... oleh itu, adalah menjadi kewajipan SEMUA UMAT ISLAM di dunia ini untuk membebaskan Palestin dari cengkaman dan jajahan Israel ..

Menurut Ust. Maznah, apabila berada di sana, penduduk Ghazzah tidak sedikit pun berasa sedih, malah kehidupan kelihatan sangat lively dan bandar Ghazzah kelihatan 'hidup'... mereka tidak meratapi kehidupan mereka di sana, malah mereka sangat bersyukur kerana mereka telah terpilih untuk berada di sana, tinggal di sana... kerana apa? kerana bumi Ghazzah adalah bumi BARAKAH. Ini dengan jelas telah dinyatakan oleh Allah SWT dalam Al-Quran dalam surah dan ayat-ayat berikut:
  Sila rujuk Al-Quran terjemahan untuk mengetahui maksud ayat.
Surah AlIsraa'. Ayat 001.
Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjidilharam (di Mekah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.

 Disebabkan Allah telah beberapa kali menyatakan bahawa bumi Palestin adalah bumi barakah, maka telah terbukti walaupun tanah Ghazzah ni dikepung oleh tentera israel di sebelah utara, selatan, timur dan barat ... namun mereka tidak terjejas sedikit pun.. kerana mereka tidak dikepung di sebelah atas, iaitu kelangsungan pergantungan kepada Allah SWT.
Dan mereka membangun dengan sangat pantas walaupun telah dibom dan bandar mereka dimusnahkan beberapa kali oleh tentera Israel.  Kadar kelahiran adalah sangat tinggi. ust Maznah menceritakan bgmn beliau telah berjumpa dengan satu keluarga di mana ibu mereka menceritakan bahawa dia telah kehilangan 8 orang anak, syahid di medan perang menentang tentera Israel, namun si ibu berharap dia akan dapat melahirkan lagi ramai anak untuk menjadi barisan hadapan menentang tentera Israel kelak ! MasyaAllah .... Subhanallah ...Allahuakbar!!! betapa seorang ibu juga memainkan peranan penting di sini... Semangat kental dan tidak kenal erti susah ...dan yang paling penting adalah Pergantungan mutlak kepada Allah SWT ...

 Satu perkara yang menyentuh hati adalah perkongsian berikut oleh ustazah Maznah.

Roti dijual dengan 3 Harga

1) Harga Pasaran - untuk golongan mampu
2) Harga kos - untuk golongan kurang mampu
3) Percuma - untuk golongan tidak mampu

Yang mengagumkan adalah palestinian datang dan declare mereka dari golongan mana, seandainya mereka mampu, mereka tidak menipu dan mengambil harga percuma.


Jika di negara kita, rasanya ramai orang akan mengambil kesempatan di atas kesusahan orang lain. Contoh yang paling mudah, cubalah lihat semasa jualan rumah murah di adakan suatu ketika dahulu .. Rumah murah yang dijual dengan harga RM25,000 sahaja ...tetapi yang membelinya ramai dari kalangan orang yg "berada" ..yang berselindung di sebalik nama orang yang kurang mampu... tidak ada sedikit pun perasaan berslah mengambil HAK orang lain yang lebih memerlukan ... yang difikirkan adalah keuntungan sendiri sahaja ..
Ruang tamu yang besar di rumah banglo Kak Norhayati masih tidak mampu menampung kehadiran akhawat yang ramai, sebahagiannya duduk di ruang makan dan ruang legar di sebelah luar ..namun mereka masih dapat mendengar danmelihat slide kerana sistem PA yang sangat bagus di rumah Kak Yati..

Alhamdulillah ramai dikalangan akhawat yang datang mendengar perkongsian ini.. dan diakhirnya rancangan, Ust Maznah mengadakan jualan amal untuk mengutip derma bagi palestin...
JOM ...mari kita menginfaqkan sebahagian dari harta yang kita ada demi Palestin ...  

Thursday, December 20, 2012

Keputusan PMR

Tak apalah, biarlah terlambat tetapi masih ada kan ... ni  baru nak buat entri mengenai keputusan PMR yang diumumkan semalam pada hari Rabu, 19/12/12...
Alhamdulilah, Tahniah diucapkan kepada anak-anak yang telah pun menerima keputusan peperiksaan PMR mereka dengan cemerlang ... ! Setinggi-tinggi Tahniah juga kepada para ibu bapa yang telah bertungkus-lumus memastikan anak-anak mereka mendapt pendidikan yang terbaik ..dan do'a yang tidak putus-putus buat anak-anak mereka ... tidak lupa kepada para guru , para pendidik di sekolah ...kesemua mereka ini memainkan peranan yang penting dalam keputusan yang diumumkan dan yang paling utama tidak boleh di ketepikan adalah semua in adalah dalam pengetahuan Allah jua ...
setelah berusaha dengan bersunguh-sungguh , do'a dan tawakkal ke Hadrat Allah adalah yang paling utama dan penting...

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan TAHNIAH kepada anak saudara saya, Fadhilah@Ilah ...kerana mendapat 7A dlm PMR ..
Semoga berjaya mengejar cita-cita Ilah ...
TAHNIAH juga kepada Ibu, Kak Long dan ayah Ilah@ Pak Long ..
 .

Wednesday, December 19, 2012

Sunday, December 16, 2012

Telur Itik Masak Lemak Cili Padi

Setiap kali berkunjung ke rumah kakak ipar, setiap kali juga ada benda baru / projek baru yang akan dibuat oleh biras ku, iaitu suami kepada kakak iparku.. 
Cikgu Omar memang rajin, selain mengemas rumah, memasak dan sebagainya, beliau juga rajin bercucuk tanam dan kali ini beliau membela itik di tanah kosong disebelah rumah beliau ..
dan sesungguhnya Allah hendak menunjukkan betapa orang yang rajin berbudi kepada tanah akan sentiasa mendapat keberkatan dari Allah SWT ... 
\murah rezeki beliau..itik-itik beliau telah mengeluarkan hasil tidak berhenti-henti setiap hari ..
 Saya ada membuat entri mengenai telur itik fresh yang diberi oleh beliau di sini..

dan beberapa hari lepas saya pun merujuk kepada blog Cik Mat Gebu @ Adnan Ibrahim , iaitu DAPUR TANPA SEMPADAN...
Ini lah hasilnya 
 Sedap di makan dengan nasi panas-panas ...
kipas ...kipas...mana? Pedas dan Panas ...

Friday, December 14, 2012

ole-ole dari Vietnam

Terimakasih kepada keluarga Mak Zai ..
dapat ole-ole dari Vietnam
 Fridge Magnet dan Purse Sulam

Thursday, December 13, 2012

Telur Itik

Alhamdulillah ...Terimakasih kepada abang iparku Cikgu Umar Sujak kerana memberi saya telur itik fresh dari ladang sendiri... cikgu Umar baru pencen, jadi dia mengusahakan sebuah ternakan itik di tanah kosong sebelah rumah beliau ... nampaknya, itik belaan beliau sudah memberikan hasil beberapa kali...
Siap ada nota sekali tu ... ini bukan telur asin, tapi telur fresh tau!

hurmm..kena cari kat blog masakan resepi masak lemak cili padi style orang nogori ...huhu

Tuesday, December 11, 2012

Berbengkel sambil bercuti-cuti Malaysia

Jumaat(7 Dis) -Sabtu (8 Dis)- Ahad (9 Dis 2012)

Dah lama tak bercuti-cuti Malaysia...sejak cuti sekolah bermula, tiada ke mana-mana  kerana semester masih berjalan seperti biasa.. Weekend baru lepas pun kena pergi kerja...berbengkel untuk projek LRGS di Port Dickson.  Maka ambil peluang tersebut untuk membawa anak-anak bersama. Hanya seorang saja yang beriya-iya sangat nak ikut....siapa lagi jika bukan anak bongsu ku Hana. Yang lain semua dah besar-besar, semua tak mahu ikut... sampaikan ummi terpaksa guna psikologi nak pujuk mereka ikut...
Wafa', yang baru sahaja balik pada hari Khamis dari asrama setelah selesai SPM... ummi ajak juga ikut.. ummi katakan jom lah releasekan tension/stress selepas selesai SPM ... ok...jadi juga dia ikut...
hurmm..baru ummi, Wafa' dan Hana... semuanya perempuan ...suspen juga nak drive sorang-sorang ke PD semua perempuan... (disebabkan encik Suami tak dapat ikut sekali kerana hari Sabtu encik Suami kerja, dan perlu attend wedding jiran sebelah rumah - kira suami wakil lah pergi kenduri tu...dah saya tak dapat pergi) jadi pujuklah anak lelaki...samada Mu'adz atau abang Anas... masing-masing kata tidak mahu. Alahai ...sedih ummi...:-(
Akhirnya semasa sedang masukkan barang-barang ke dalam kereta, Abang Anas pun turun dengan membawa beg baju ... tersenyum lebar ummi..kerana at least adalah anak lelaki temankan sepanjang perjalanan ke PD...
Cuaca mendung dan hujan sepanjang perjalanan

Petang Jumaat (7 Dis 2012), masih ada mesyuarat Jabatan di fakulti...so, kena attend meeting dulu... selesai meeting baru bertolak ke PD lebih kurang jam 5 ptg...bermula masuk lebuhraya ke Seremban..jalan sudah jam dan hujan mulai turun ...sehinggalah ke PD hujan turun dengan lebatnya ...kami check-in ke Bayu Beach Resort pada jam 7:30 ptg dalam keadaan hujan turun dengan lebatnya ...selepas solat, makan malam...bermulalah sesi memerah otak... tapi malam ni baru dengar progress report from ketua LRGS - Projek 1 
 Anak-anak tinggal dalam bilik ... ..
baru sampai ...nak check-in dulu

Sabtu (8 Dis 2012): Selesai solat subuh dan rehat sekejap, kami turun breakfast..nampaknya kami orang yang pertama sampai...mungkin orang lain masih tidur kot...hehehe...selesai sarapan pagi, kami berjalan-jalan ke tepi pantai dulu... cuaca redup saja sejak hujan semalam...
 Sesi bengkel bermula jam 8:30pg ... manakala anak-anak bermandi-manda di kolam renang resort...
Seharian..dari pagi sampai pukul 10:30 mlm kami berbengkel ..memerah otak dan memahami, merancang, merencana apa yang perlu dibuat dan diselaraskan antara Uni. Sebelah petang abi sampai, rupanya seorang sahaja, Mu'adz pun tak jadi ikut...

Ahad (9 Dis 2012) :
pagi ..sesi penutup... kumpulan masing-masing wrap up dan rumusan akan di berikan kpd setiap kumpulan ..
manakala Hana pergi mandi manda di Kolam renang lagi dengan Sofea (anak Liza) dan Marsya (anak Iffa).
 Pukul sebelas pagi selesai dan balik ke bilik berkemas untuk check-out dan makan tengahari ..
Pukul 12:30 tghr Hana balik dari mandi-manda..YaAllah ...! dah sun burn muka dia...hitam!!! bila abang dan kakak dia cakap hitam, terus Hana menangis...alalalaa...ciannn Hana...kena nyakat dek abang dan kakak nya..

ALhamdulillah ...akhirnya 2 perkara dapat dilakukan ...berkerja sambil anak-anak bercuti ....

Thursday, December 6, 2012

Servis badan

Selalunya setiap orang yang mempunyai kenderaan mesti akan mengatur jadual servis kenderaan mereka.  Samada sebulan sekali atau 2 bulan sekali, atau beberapa bulan sekali mengikut keperluan dan penggunaan kereta tersebut...  break mesti di periksa, minyak hitam perlu ditukar,tayar juga mesti diganti jika telah "botak" ...dan lain-lain lagi ...
Tetapi pernahkah kita terfikir untuk men"servis" badan kita sendiri ???
"servis: badan??? 
"Apa tu?" tanya seseorang ..

Jika mengikut umur kita ... sepanjang hidup kita berapa kali kita servis badan kita? 
Jika sekarang umur kita sudah lewat 30an, atau 40an...bermakna sudah 40 tahun lebih segala organ-organ dan jantung kita berkerja tanpa henti ...kalau mesin buatan manusia bekerja tanpa henti sepanjang 40 tahun , mesti sudah jem atau rosak ...bayangkan juga kereta yang kita guna selama 40 tahun tanpa servis? mesti enjin nya sudah rosak dan sebagainya ...

begitu juga badan kita... kita perlu "servis" badan kita secara fizikal dan juga mental (spiritually).
2 minggu lepas saya secara tiba-tiba (entah bgmn kaki saya boleh terpelecuk atau lutut saya tiba-tiba macam "wobbly", sedar-sedar saya sudah tertiarap jatuh ...Alhamdulillah insiden ini berlaku di hadapan rumah, bukan semasa saya sedang shopping ke ...huhu..kalau idak tentu rasa malu yang amat jatuh depan orang ramai ...hehehe
namun kesannya, lutut kiri, bahu kiri dan tulang pipi sebelah kiri rasa sakit dan sengal .. Alhamdulillah tak ada yang patah ... tapi lebab juga lah ...cepat-cepat saya ambil minyak gamat dan urut perlahan-lahan ditempat yang sakit... jadi semalam, saya pun pergilah berurut dengan seorang tukang urut ni.  selepas maghrib rasa mengantuk sangat ... lepas Isya' terus tertidur dengan nyenyak..Alhamdulilah sekali lagi di atas nikmat Allah itu... Alhamdulillah ...pukul 4 pagi saya sudah terjaga...badan rasa sangat segar pagi ini   dan semasa bangun juga tak ada rasa sakit-sakit badan dan tumit kaki seperti biasa ... ringan sangat rasa badan ...agaknya beginilah apabila umur semakin meningkat dewasa, 6 jam waktu tidur sudah mencukupi ... sekarang baru faham kenapa ibu bapa kita dulu selalu bangun awal pagi tanpa rasa mengantuk hingga ke siang nya ...

Banyak juga perkara dapat saya lakukan ... nak solat tahajjud, kita ABC...so duduk saja dan berdoa untuk anak yang akan menduduki subjek SPM terakhir pagi ini ...
selepas itu, jenguk2 dapur dan buat apa yang patut, sambung gosok baju yang tak habis lagi semalam ... dan teman Abi sahur, insyaAllah Abi puasa sunat Khamis dan untuk Wafa' sekali yang sedang periksa SPM.

Alhamdulillah ..syukur ke hadrat Allah SWT kerana memberikan kesihatan yang baik kepada ku dan seisi keluarga ... dan untuk men"servis" badan secara mentally...kita perlulah memperbanyakkan solat, beribadah, berzikir dan membaca ayat-ayat Al-Quran untuk menyucikan terutama nya seketul daging di dalam badan kita ini , iaitu HATI...
 
 Amin

Tuesday, December 4, 2012

SPM 2012

Tinggal 2 subjek lagi untuk anak ke-5, Wafa' menuju ke arah "Kemerdekaan" ...bak kata pelajar-pelajar tingkatan 5 yang menghadapi peperiksaan SPM ... 
Manakala bagi pelajar-pelajar aliran Sains Tulen dan bukan aliran agama, mereka sudah pun "Merdeka" terlebih dahulu ...
Esok 5hb dan 6hb kertas agama dan LK ...
Ummi dan Abi dan adik-beradik mendoakan agar Wafa' dikurniakan ketenangan dan kelapangan fikiran, kelancaran dalam kata-kata dan penulisan , dikurniakan ilham dan idea yang akan memudahkan dan melancarkan proses menjawab soalan-soalan peperiksaan...Ameen..
Semoga ALlah Permudahkan Segala Urusan ,...Ameen

Monday, December 3, 2012

Ganjaran pahala SOLAT SUBUH Mengatasi Keindahan Dunia ..

Rasulullah SAW mengetahui waktu Subuh adalah waktu yang sangat sulit dan payah untuk bangun dari tidur. Seorang Muslim bila dibiarkan begitu saja (tertidur), akan memilih untuk merehatkan dirinya sampai terjaga hingga terbit matahari dan meninggalkan solat Subuh, atau ‘Subuh gajah’, iaitu dikerjakan solat Subuh tidak pada waktunya yang betul.

Rasulullah SAW mengkhususkan solat subuh dengan beberapa keistimewaan tunggal dan sifat tertentu yang tidak ada pada solat lain. Banyak keutamaan dan kelebihan yang didapati di waktu subuh.

Salah satu keutamaannya adalah Rasulullah SAW mendoakan umatnya yang bergegas dalam melaksanakan solat Subuh, sebagaimana disebutkan dalam hadis: “Ya Allah, berkatilah umatku selama mereka suka bangun subuh (iaitu mengerjakannya).” (Hadis riwayat Termizi, Abu Daud, Ahmad dan Ibnu Majah)

Jika Rasulullah SAW yang berdoa, maka tidak ada hijab di antara Baginda dengan Allah SWT kerana Baginda sendiri adalah orang yang secara jasadiyah paling dekat dengan Allah SWT.

Waktu Subuh adalah waktu yang paling baik untuk mendapatkan rahmat dan keredaan Allah SWT. Allah SWT berfirman maksudnya: “Dan bersabarlah kamu bersama-sama dengan orang-orang yang menyeru Tuhannya di pagi dan senja hari dengan mengharap keredaan-Nya, dan janganlah kedua matamu berpaling daripada mereka kerana mengharapkan perhiasan duniawi, dan janganlah kamu mengikuti orang yang hatinya sudah Kami lalaikan daripada mengingati Kami, serta menuruti hawa nafsunya dan adalah keadaannya itu melampaui batas.” (Surah al-Kahfi, ayat 28)

Keutamaan solat Subuh diberikan ganjaran pahala melebihi keindahan dunia dan seisinya, sebagaimana disebutkan dalam hadis riwayat Imam at-Termizi: “Dari Aisyah telah bersabda Rasulullah SAW, dua rakaat solat Fajar pahalanya lebih indah daripada dunia dan seisinya.”

Begitulah keistimewaan solat Subuh. Apakah yang menghalang kita untuk menyingkap selimut dan mengakhiri tidur untuk melakukan solat Subuh? Bukankah solat Subuh menjadi bahagian yang begitu besar kemuliaannya dibandingkan dunia dan seisinya?


(petikan dari : http://www.rakanmasjid.com/artikel/25-lain-lain/333-ganjaran-pahala-solat-subuh-mengatasi-keindahan-dunia.html)

Sunday, December 2, 2012

Solat Subuh

RASULULLAH SAW bersabda maksudnya: “Sesiapa yang menunaikan solat Subuh, maka ia berada dalam jaminan Allah SWT. Kerana itu, janganlah kamu mencari jaminan Allah SWT dengan sesuatu (selain daripada solat), yang pada waktu kamu mendapatkannya, lebih-lebih lagi ditakuti kamu tergelincir ke dalam api neraka.” (Hadis riwayat Muslim)Muhammad Abdur Rauf al-Munawi dalam kitabnya at-Ta’arif menegaskan, as-Subhu atau as-Sabah adalah permulaan siang hari, iaitu ketika ufuk berwarna merah jingga di langit tertutup oleh tabir matahari.

Year End Sale

YEAR END SALE!!!


Saturday, December 1, 2012

Jom Join BLOGLIST AyuInsyirah tahun 2012


 

Syarat2 nya senang ajer...cuba klik sini.

DURIAN CREPE FENOMENA

Sekarang ni kat mana-mana sibuk pasal DURIAN CREPE. Di FB , di twitter dan blog-blog masakan, ada saja orang upload gambar durian Crepe ni ...dah jadi satu fenomena lah pulak ...
jadi saya pun nak cuba lah ..

Alhamdulillah, rezeki Allah nak bagi rasa...ada hmba Allah ni ada menjual durian crepe dekat-dekat area Shah Alam...
sebenarnya kalau tengok resepi, tak lah susah mana pun nak buat..tapi dek kesuntukan masa..(ewahhh...alasan jer tu!!) since tak perlu bersusah payahkan ...cuma keluarkan kertas2 warna merah ajer..hehe
Ini kali pertama nak rasa durian crepe ....
Nak tahu resepi, tanya Mr Google aje...ramai dah orang post resepi durian crepe nih....
 
(ada orang tukan ...nak buat lawak lah pulak...dia tanya..."Durian Jaquard tak ada ke? atau durian Satin ke? ...hehehehee...)

Friday, November 30, 2012

Pengunjung ke-100,000 !

ALhamdulillah ...akhirnya pengunjung ke-100,000 sudah menonjolkan diri ..
Rupa-rupanya rakan sekerja juga...TAHNIAH RAIHANA@ANA!

Beliau tiada blog, tapi beliau bagi bukti dengan menyertakan gambar yang di snap dengan handphone beliau ...

dan Ana juga beritahu, beliau kena pinjam handphone rakan nya untuk capture gambar handphone beliau...seperti di bawah, Boleh nampak kan angka 100,000 kat bawah tuuu....

Azzah minta maaf lah kakcik Seroja , sebab kakcik tinggal komen beritahu beliau pengunjung ke 100,001.  Ingat tadi jika dalam masa 24 jam tiada sesiapa yg claim mereka adalah pengunjung ke 100,000, maka hadiah tersebut akan diberi kepada kakcik Seroja ...Insyaallah lain kali jika saya buat GA ke, boleh lah kakcik seroja join kan ...

Tapiiiii....sekejap! Apa hadiah misteri itu???? 
jeng...jeng....jeng.....

BUTTON PLANET is having a Year End Sale - YES

so , Raihana, you are entitled for a RM50 GIFT VOUCHER to shop at BUTTON PLANET ENT


HAPPY SHOPPING !!!!

Wednesday, November 28, 2012

Pengunjung ke-100,000

As-Salam..alahai ..blogger otai dah juta-juta pengunjung..kita baru ke-100,000 sahaja ! 
Tapi tak apalah ... just nak memeriahkan dunia blogging...

Sewaktu saya sedang menaip entri ini , pengunjung terkini adalah 99,913 bermakna ada tinggal lagi 87 pengunjung untuk sampai ke 100,000, tak lama lagi tu ..mungkin hari ini, atau esok ...


Jadi sesiapa yang tiba-tiba bila buka blog ini terpandang angka 100,000 kat tepi tu, cepat-cepat lah capture gambar tersebut dan buat entri di blog anda, atau jika tiada blog sertakan bukti apa cara sekali pun...(samada melalui emel atau di fb anda)..dan jangan lupa follow blog ini..:-)
HADIAH ISTIMEWA menanti anda!

Segmen Follow Dan Blogwalking Oleh Mialiana.com



 Satu lagi segmen yang dianjurkan oleh blogger terkenal Mia Liana ...
dah lama follow blog Mia, cuma kali ni tergerak hati nak ikut segmen Mia ... tengok followers Mia dah mencecah 8729 orang ! wow..ramainya .. blog saya ni baru nak merangkak ..walaupun dah lama bertapak di alam maya, tapi masih belum ramai followers ...inilah jumlah followers blog saya, baru mencecah 346 ...huhu ..tak sampai pun 5% jumlah followers Mia ..: 

 Suka sangat blogwalking ke blog Mia kerana banyak maklumat yang dapat dipelajari ...dan yang paling suka tengok senyuman Mia yang sentiasa manis ...

Jom ...join sekali ...
Syarat-syaratnya :
  1. FOLLOW blog ini dan LIKE fanpage Mialiana.com      DONE
  2. Buat entri bertajuk "Segmen Follow Dan Blogwalking Oleh Mialiana.com" dan masukkan banner segmen di atas. Link URL gambar - http://4.bp.blogspot.com/-KwMfq90aDpg/UK_2N4ww7GI/AAAAAAAAQBU/ZvrbymQBtsQ/s1600/followblogwalkingmialiana.gif      DONE
  3. Linkkan entri tadi ke entri segmen di blog Mia Liana. Link URL segmen - http://www.mialiana.com/2012/11/segmenfollowblogwalking.htmlDONE
  4. Nyatakan jumlah follower sekarang. Terpulang sama ada nak printscreen atau tidak.DONE
  5. Letak tagline Smile... Smile... Smile... mengikut kreativiti anda dan linkkan ke http://www.mialiana.com. DONE Contohnya seperti ini : Smile... Smile... Smile... Boleh rujuk printscreen INI.
  6. Nyatakan apa yang paling anda suka di blog ini. DONE Contohnya seperti ini : Saya suka tips-tips belajar yang ada dalam blog ini.
  7. Selepas siap, letakkan link entri anda tadi ke dalam ruangan komen entri di blog Mia. DONE

Tuesday, November 27, 2012

SEGMEN BLOGLIST DISEMBER PAPA BLOGGER




Sekarang ni sudah ramai para bapa yang jadi bloggers juga...selalunya orang lelaki ni jarang sangat nak letak gambar isteri dan anak-anak ...tetapi saya sudah terserempak dgn beberapa orang PAPA BLOGGERS yang rajin bercerita mengenai anak(-anak) dan isteri (-isteri??? hehehe.)

oklah.. join juga segmen yang Papa Blogger ni buat untuk bulan Disember 2012..
senang ajer nak join ... ikut saja syarat-syaratnya ..
 


Pencarian Bloglist Disember 2012




Cepat-cepat... dah nak tamat segmen ini. Saya pun nak join segmen dari Nurfara. 
Akan tutup pada 11.59 malam 28 Disember 2012.

Syarat-syaratnya pun mudah. Sudah ramai yang join segmen ini. Sesiapa pun boleh join ya...

p/s: banyak kelebihan kalau blog kita berada di bloglist blog lain... jangan lepaskan peluang ini...


SEGMEN : PENCARIAN BLOGLIST DISEMBER AMERCORNER

Bulan ni banyak sungguh bloggers buat segmen untuk menambah followers...so, saja-saja join jugak... hendak memeriahkan dunia blogging ... jika bertambah followers, diharap segala maklumat dan ilmu yang hendak disampaikan di blog kita dapat lah juga di baca oleh ramai bloggers...terutama nasihat dan panduan buat bloggers yang muda-belia dan bersekolah ... InsyaAllah ..

SYARAT-SYARATNYA:
 
1. Anda mestilah FOLLOWERS blog Amer (dan blog saya ni ...jika sudi) - done
2. Buka satu entry dan Tajuk SEGMEN : PENCARIAN BLOGLIST DISEMBER AMERCORNER -
done
3. Letak banner diatas dalam entry you all.  done
4. Link kan entry anda pada post entry ini - done
5. Hantorkan link entry you all diruangan comment  di blog Amer.  - done
6.Letak blog Amercorner dalam bloglist you all kalau sudilah :D - done

TAMAT:
30 NOVEMBER 2012
( 11.59 PM )

Saturday, November 24, 2012

TAHNIAH Liyana & Azwan

Alhamdulillah selesai sudah majlis perkahwinan anak saudara sepupu ku LIYANA HASNUL & AZWAN BIDIN... Tahniah, semoga berkekalan sehingga ke anak cucu ... Semoga Allah SWT melimpahkan Keberkatan dan Kerahmatan ke atas kehidupan kalian berdua sehingga ke akhir nya... Ameen.


Malam semalam mereka berdua dinikahkan di Masjid Negeri Shah Alam ..

Senangkan nikah kat Mesjid Negeri ni...pentas dan pelamin dah siap ...caterer pun dah di sediakan ...kita sediakan $$$$ aje...
Alhamdulillah semua dah selesai dengan selamat.
Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....