Wednesday, October 20, 2010

Jelebu ke Jerebu?

Jelebu? laaa..ini nama tempat di N9 ... saya baru pertama kali menjejakkan kaki ke daerah Jelebu bulan lepas. Sewaktu menghadiri perkahwinan anak seorang penulis prolifik tanahair yang terkenal dalam penulisan sejarah Islam berbentuk novel, siapa lagi jika bukan Pak Latip Talib. (Boleh baca mengenainya di sini.)
Sebelum ni bila dengar Jelebu aje, teringat masa sekolah-sekolah dahulu...belajar ILMU ALAM...hurm..ILMU ALAM? ialah, masa dulu mana ada "geografi."..... hehehe..adakah anda seangkatan dengan saya?
Fakta yang paling ingat sampai sekarang...Jelebu adalah sebuah kawasan yang paling kering di MALAYSIA..

Berita jam 8 mlm tadi: Muar dilanda jerebu!
dan TPM menasihatkan sekolah di tutup buat sementara waktu sehingga bacaan IPU menurun ke bawah 300.Pagi tadi bacaan IPU telah mencecah hingga melebihi 400!
Puncanya? ... seperti biasa setiap tahun begitulah... "spot-spot panas" dari negara jiran!
Orang-orang Muar tu (orang Johor sebut MUO) ... hati-hatilah ..jaga kesihatan, terutama yang ada anak-anak sakit semput/lelah tu...jangan bagi main kat luar semasa cuaca sebegini...

8 comments:

  1. kat tempat nina pon panas terik dari semlm. Nak landing kat luar pukul 9:00pagi tu pon dah terasa bahangnya :(

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Azzah


    bagaimana agak nya Melaka maju 20.10.2010, 20:10pm

    Wassalam

    ReplyDelete
  3. kat penang ni memang selalu ada jerebu. cuma tebal atau nipis je.

    tapi jangan jerebu di hati dah le..

    ReplyDelete
  4. Salam pagi Khamis Nina,
    ya ke? di Shah Alam pun panas juga, tapi beberapa hari kebelakangan ini ada juga hujan sikit2...

    ReplyDelete
  5. Salam Bro ROzali,

    Melaka saja yang maju ke? oppss..dgr khbar baru lancarkan tapi dah tergendala...mcmn pulak tu?

    ReplyDelete
  6. IM,
    Hati berjerebu kena bersihkan dengan zikrullah...solat sunat Taubat banyak2, bertasbih bertahmid dan berselawat selalu...InsyaAllah hilanglah segala jerebu di hati...

    ReplyDelete
  7. Salam Kak

    Pagi ni , Shah Alam gelap. Angin kuat bertiup. Macam nak ribut pun ada gak nie ...


    Sat lagi nak call adik. Nak tanya dia ... anak dia gie sekolah ker tak?? (dia dok Muo).


    Akak , bila nak jumpa?? Jon , lepak kat SACC MALL.

    ReplyDelete
  8. salam ..insyallah akak gi ke area shah alam pada hari sabtu ataupun ahad ni. kalau jadi bagitau yer.

    hantar no hp kat akak boleh tak..akak ada hantar email tapi kamu tak reply

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....