Tuesday, May 1, 2007

21st March 2007 Mahmood The taxi driver

21st March 2007 Mahmood, A Palestinian, The taxi driver

On the way back from Mount Nebo to Amman, Mahmood the taxi driver insisted that we stop by his house to meet his family. Mahmood is a born Palestinian, but has stayed in Jordan since his younger days. Now he earns a living by becoming a taxi driver. Usually he got extra earning by driving tourists (like us) to tourist sites in Jordan, mostly aroung Amman and areas nearby.


Mahmood is a very nice man, but like most Jordanians, he also smokes. Hurm.. on the way to Dead Sea and Mount Nebo, he smokes. At first I asked him not to smoke, but it seemed that along the way, he cannot stand not to smoke. Maybe by not smoking he felt sleepy... better not..he was driving.... ! So, we negotiated by asking him to open the window.

We stayed at his house about 1/2 hour.... we met his lovely wife, his 3 sons and his mother.
His sons are so cute... but one thing I couldn't stand to stay long.... his mother also smoked!!! Actually, I'm so used to be in a surrounding whom nobody smokes. My hubby doesn't smoke, my father doesn't smoke... but it seemed that everybody in Jordan smokes!!!!

Mesti laku kedai jual rokok kat sini....

After she served us tea, we excused ourselves since it is already 5pm. Then Mahmood drove us back to the hotel. On the way back to the hotel, we stop at one shop that sells Halawiyat, actually I suggested to Muhaini and husband to buy some to bring back to Malaysia. They are flying back to Malaysia tonight.

At the Halawiyat shop, they also sell cakes, couldn't resist taking the pictures, so colourful and yummy...but I cannot buy it since I cannot eat it alone...

just bought 2 pieces of halawiyat, tasted so creamy and sooo sweeeeetttt............ (I forgot it's name, maybe Asma' can remind me )

6 comments:

  1. emm yummy nya nampak kek-kek tu, ni kat kedai halawiyat mana ekkk ??I rasa kuih tu 'kinafah' , kot ye lah , sedap jugak kalau kinafah, ada cheese susu kambing dalam nya.

    Baik drebar taxi tu sampai bawak balik rumah. memang jenis palestinian baik ni(sebab ramai yang tak baik ).

    ReplyDelete
  2. Loveujordan,
    ha'ah lah...baru teringat..bila u sebut "kinafah"..mmg namanya kinafah... sbb masa kat Irbid pun Asma' pernah bwk I mkn kinafah nih kat kedai Halawiyat kat situ. Tapi punyalah maniss.... lepas tu kena minum 1 botol air mineral nak hilangkan rasa manis tu...!

    ReplyDelete
  3. loveujordan,
    hurm...I pun tak ingat kat mana kedai halawiyat tu... sbb tak cam sgt jalan kat Amman tu. Yang I ingat on the way nak balik hotel, Mahmood tu singgah, dia ckp kedai tu bagos...tapi I rasa mahal sikit halawiyat dia, 1kg = JD9 - 10. tapi tak tahulah sbb dia org tgk we all nih tourist dia ketuk harga tu. Sbb kat Syria 1 kg = JD 5 -6 aje, pastuh kat Irbid 1kg = JD7. Anyway u duk lama Amman mesti tahu byk lagi kedai halawiyat kan...

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum warahmatullahi wb.,

    dengan menyebut nama Allah SWT yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang,

    saya amat berterima kasih kepada perkongsian tentang perjalanan saudari nurazzah yang penuh berliku dengan pelbagai jenis cerita.

    andaikata ada kesempatan, bolehkah kiranya saudari menceritakan tentang keadaan alam itu sendiri dan sifat-sifatnya,
    saya amat meminati tentang cerita seperti sifat2 laut mati yang ada tersimpan beribu2 rahsia didalamnya dan ceritakanlah kepada kami tempat2 yang sudah saudari lewati itu kerana demi masa.

    saya sedang menulis tentang alam di blog 'taman-taman ilmu.blogsopt' cerita yang bakal di hantar masih lagi didalam pembikinan.

    sekian dulu dari saya di malaysia, mohon ampun dan maaf andai saya ada terlebih bicara.

    salam hormat,
    zul rahman

    ReplyDelete
  5. fully naked demi lovato http://trusted.md/user/demi_lovato_nude demi lovato nude fake

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....