Monday, May 21, 2007

30th March 2007 - Jejak Sahabah & Rasul VI

30th March 2007 - Jejak Sahabah & Rasul VI

Makam Nabi Syu'aib A.S.

Dari Tugu Peringatan Al-Karamah kami meneruskan perjalanan menuju ke Wadi Syu'aib di mana terletaknya makam Nabi Syu'aib a.s. Di sepanjang perjalanan bentuk muka-bumi sudah berubah dari Lembah Jordan yang rata sayup mata memandang dipenuhi ladang sayur-sayuran dan buah-buahan, kini di kiri kanan jalan berbukit-bukau dan jalan nya juga seperti "ular kena palu" menyusur di celah-celah lereng-lereng bukit. Rasa berdebar juga dihati, tetapi memandangkan Hisham memandu dengan berhemah dan berhati-hati, perlahan-lahan rasa gusar di hati hilang.

Mesjid Nabi Syu'aib a.s. kelihatan dari jauh tersergam di atas bukitDi sepanjang perjalanan juga kelihatan orang-orang Arab ini bersama keluarga masing-masing kelihatan sungguh riang berkelah tidak kira di mana sahaja: di bawah pokok tepi jalan (menghadap ladang sayur), di lereng bukit, di tepi parit, di tepi highway (ini dlm perjalanan nak sampai airport)... boleh dikatakan di mana sahaja tempat yg boleh dijadikan tempat berkelah dan BBQ...

Nabi Syu'aib diutuskan kpd kaum Madyan yang terkenal dgn sifat suka mengurangkan timbangan.

Surah Al-A’raaf (Tempat Tinggi) . Ayat 085.
"Dan kepada penduduk Madyan (Kami utus) saudaranya Syuaib, dia mengatakan: Hai kaumku! Hendaklah kamu menyembah Allah. Kamu tidak mempunyai Tuhan selain daripadaNya. Sesungguhnya telah datang bukti yang terang kepada kamu dari Tuhanmu, sebab itu, cukupkanlah sukatan dan timbangan, dan jangan kamu kurangkan hak-hak manusia itu. Janganlah kamu membuat bencana di muka bumi sesudah ada perbaikan. Itulah yang baik untuk kamu, kalau kamu orang yang beriman."

Surah Hud (Nabi Hud as) . Ayat 084.
Dan kepada Madyan (Kami utus) saudara mereka Syuaib. Dia mengatakan: Hai kaumku! Sembahlah Allah! Kamu tiada mempunyai Tuhan selain daripadaNya. Dan janganlah kamu mengurangi sukatan dan timbangan. Sesungguhnya aku melihat kamu dalam kekayaan, tetapi aku cemas, kalau kamu akan ditimpa seksaan di hari pengepungan.


Sampai di kawasan Mesjid Nabi Syu'aib kelihatan sudah banyak kereta memenuhi segenap ruang parking dan kawasan sekitarnya. Baharu kami ingat, hari ini hari Jumaat, sewaktu kami sampai sudah tengahari dan Imam mesjid sedang membaca khutbah Jumaat. Oleh itu kami tidak dapat masuk ke dalam bilik yang menempatkan makam Nabi Syu'aib kerana ditutup. Namun begitu kami dapat melihat makam tersebut dari luar cermin.

Kaum Madyan tidak menghiraukan peringatan drpd Nabi Syu'aib a.s. malah mereka terus mempersendakan Nabi Syu'aib seperti dalam Surah As-Syuara' :
"Mereka menjawab: Sesungguhnya engkau ini (hai Syuaib) hanyalah salah seorang dari golongan yang kena sihir. Dan engkau hanyalah seorang manusia seperti kami dan sesungguhnya kami fikir engkau ini dari orang-orang yang dusta. Oleh itu, gugurkanlah atas kami ketul-ketul (yang membinasakan) dari langit, jika betul engkau dari orang-orang yang benar!"

Dengan kesombongan kaum Madyan ini, maka Allah turunkan bala ke atas mereka.

Surah Hud (Nabi Hud as) . Ayat 095.
Seolah-olah mereka belum pernah tinggal di situ. Ingatlah, binasalah Madyan, sebagaimana Tsamud telah binasa.

Marilah kita semua mengambil pengajaran dari seerah para sahabah dan Rasul ini. Ingatlah walau apapun yang kita lakukan, semuanya akan berbalik dan merujuk Tuhan Empunya alam ini, Allah SWT.

Hisham mencadangkan agar kami tunggu sehingga habis khutbah dan solat Jumaat agar kami boleh masuk ke dalam bilik yang menempatkan makam Nabi Syu'aib, tapi memandangkan kami memerlukan 1 hingga 1 1/2 jam lagi perjalanan dari situ ke airport di Amman dan jam pd waktu itu menunjukkan sudah pukul 1 tghr , maka kami memutuskan tidak dpt tunggu lama. Estimate masa pukul 3 mesti sampai airport kerana penerbangan ku ialah pada pukul 4:30 ptg.. Tak mahu sampai lewat nanti bimbang apa-apa yang terjadi...

Kami pun meneruskan perjalanan ke terus ke Queen Alia International Airport di Amman...
... hati mula terasa sgt sayu kerana masa ku bersama Asma' semakin singkat...sebentar lagi akan meninggalkannya di bumi para anbiya' ini...
..

2 comments:

 1. Saya teruja bila membaca lawatan puan ke makam Nabi Syuaib. Doakan saya juga sampai ke
  sana.

  ReplyDelete
 2. Pak Latip,
  kalau ada peluang berkunjunglah ke Jordan, cari org yg boleh bawa melawat semua tempat bersejarah Islam dan makam para Nabi dan sahabah yg banyak terdapat di sini.. 2 minggu saya di sini pun belum sempat habiskan semua... kalau ada rezeki saya nak datang lagi....

  Pemandu teksi Hisham juga ada memberitahu kami bahawa makam Nabi Syu'aib juga berbau wangi seperti makam Mu'adz binJabal.

  ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....