Tuesday, June 5, 2007

Hobby 1 - Cross Stitching .... cont.

Hobby 1 - Cross Stitching .... (cont.)

As I promised I'll post the cross-stitch projects done by my eldest daughter Asma' when she was 9 years old, which was 11 years ago!

Actually there are 3 instead of 2 as I mentioned yesterday. The one I missed is actually the phrase "BismillahirRahmannirRahim" , which means 'With the Name Of Allah The Most Gracious and Most Merciful'.
I hang it above the main entrance to our house.

The first project she did was a simple one with the word 'Mother', flowers and a butterfly.

During year-end school holiday, she did another project with ABCs and numbers.


I still have many leftover of DMC floss used for these cross-stitch projects, and I keep it nicely in an organizer that has many small translucent drawers so that I can see the color of the floss.....well who knows maybe one day I'll find time and sit down relaxing and trying in another postponed project! OR I will pass it down to the next and next generation ....as a keepsake....

Cherios...Happy cross-stitching for those who have the same hobby with me and Asma'......

15 comments:

  1. salam perkenalan...

    wah... saya kagum la akak...ur daughter did that? even at this age.... i cant possibly do that..memang akak n ur daughter jenis orang sabar danteliti nak buat kerja mcm ni yea..

    terima kasih kerana sudi hop kat blog saya :0)

    ReplyDelete
  2. a'kum
    barulah saya tahu benda nie namanya cross-stitching...
    pernah juga nampak tp ntah kat mana x ingat.
    rasanya saya x boleh buat nie sebab mmg x suka dgn yg bersimpul dan berbelit. kalau setakat nk jahit baju koyak atau pasang butang boleh lah...hehehe

    ReplyDelete
  3. I memang takleh masuk gang lah jawabnya.... tak minat benda jarum-menjarum ni, naik bp I hehehehe...

    comelnya yang asma buat tu..memang anak mak betul...tak pe nanti boleh gantung dalam dalam klinik...well done !!

    ReplyDelete
  4. Hi Nurazzah8, I Love the pics. Not many people do that nowadays, especially kids.
    I guess your daughter now expert after all these years. Boleh buka business.
    You have a nice day, UL.

    ReplyDelete
  5. simah,
    salam kembali, maybe she pick up from me. Tgk ummi dia khusyuk sangat buat cross-stitch tu, so she gave it a try. Dia pulak cepat belajar, sekejap aje ajar dah boleh buat sendiri... so, next project I just gave her a pattern, she did it herself.
    Then to boost her morale, I framed all the projects and hung them.

    ReplyDelete
  6. babazahra'
    At least boleh jugak jahit baju koyak dan pasang butang! So far I tak pernah jumpa atau dengar org lelaki yang suka buat cross-stitch, kalau u ada jumpa bagi tau I ya...nak invite dia join our cross-stitch group...hehehe

    eh...I baru terbaca ur favourite book is 'From Beirut to Jerusalem'...I pun suka baca buku tu, dah byk kali baca, sedih betul.. tiap kali baca mesti mengalirkan air mata.

    ReplyDelete
  7. loveujordan,
    takpe, nanti u join group hobi lain pulak ya.. *wink3

    p/s: tak join trip pergi Turkey ke? Eeii best nya, kalau I ada kat sana masa Zaid organize trip ni mesti I ikut punya...belum ada rezeki lagi..

    ReplyDelete
  8. U.Lee
    I don't know whether my daughter has the time to do that anymore... studying medicine demands a lot of her time etc.
    waa...u really a business minded person lah, hurm...let me think...do I want to sell all the projects that I've done??? Hurm... No.. I don't think so. They are so valuable and nostalgic to me.. (think again...) Haaa...! Maybe I can open a shop that sells all the cross-stitch materials... ! Bingo!
    maybe I can loan a capital fr you???

    ReplyDelete
  9. bestnye tgk crosstich akak. teringat masa kecik2 dulu belajar buat crosstich dengan cikgu masa darjah 6. Bila dah siap, mak frame kan dan gantung kat dinding. Rasa bangga sangat.hehe

    ReplyDelete
  10. Raiyan,
    sebenarnya cross-stitch ni senang aje kan, u sekolah lagi pun boleh buat, cuma itulah...kena banyak2 sabar. Sebabnya kalau tersilap kira pastuh kena bukak balik....
    u buat gambar apa? mmg tgk apa yg kita buat tergantung kat dinding, rasa bangga sangat ..mcm yg asma' buat tu simple jek..

    ReplyDelete
  11. ok i wanna comment dari arituh lg...hehe tp tgu abes xm dlu...
    eii sbnanye klong bru terpk nk wat entry psl cross stitch gakla..
    skalik umi wat dlu..

    hehe xsangke klong wat crossstitch tuh mase umo 9 taun..rse cm kcik sgt la plak....

    cross sticth nih plg senang la...stkt silang pangkah jek..xde pape yg seni sgt pon..hehe laen la mengait ke..still xpndai2 smpai skg...ala dlu kcik2 jumpe buku2 design crossstitch umi lame2 yg kt us dlu..cam lawo jek..tuh nk try wat....

    mmg mase kcik dlu siap berangan nk bukak bisnes jual crossstitch..haha....pastuh bile da skola men smpai skg...cam bz jek..xde mase da nk wat..

    tp still im love crossstitching!!!!!!!

    tp 'mother' tuh la 1st wat..very nostalgic..

    yg ABC tuh plak..tgk 'asma dis 96'...wow 11taun da berlalu?

    nanti ade freetyme nk wat lg la..kt irbid nih xjumpe lak kedai jual benang2 die tuh..

    hehe tp skg tme cuti g jln je la plak..bile nk wat tuh ek...kui3..

    ReplyDelete
  12. lorh.. asma loves cross-stiching? is that u asma? i never knew before.. hahaha.. memang la cross-stiching tu senang, tp untuk sy yg tangan mmg keras, surely this is not my interest. tapi kalau memasak, ok!

    ReplyDelete
  13. wanie, tak sangka ek asma' suka cross-stitching? hurm..skrg nih tak tahulah dia ada masa nak buat ke tidak...nanti u all IA dah jadi doktor, asyik on-call jek memanjang...mana ada masa nak buat cross-stitching!!! hehehe... u all buat stitching pesakit adalah ...itu lagi real punya kes...huk huk huk...

    ReplyDelete
  14. die sehr nГјtzliche Phrase levitra generika viagra f?r die frau fit for fun [url=http//t7-isis.org]viagra rezeptfrei holland[/url]

    ReplyDelete
  15. Es la frase entretenida [url=http://csalamanca.com/ ]viagra spain [/url] Completar el blanco? http://csalamanca.com/tag/sin-receta/ la viagra funciona

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....