Monday, June 11, 2007

Tanjung Piai- the southernmost tip of mainland Asia

~Cuti-cuti Malaysia~
Welcome to Tanjung Piai - The southernmost tip of Mainland Asia


Cast your eyes down a map of Asia. Work your way down China, past Thailand, until you reach Malaysia. Then close in on the southernmost tip you can find on the Malaysian peninsula.
In the south-western corner of state Johor, dipping into the Straits of Malacca, is a cape shaped like the inverted dorsal fin of a shark.This is the coastal mangrove outpost of Tanjung Piai, home to the Tanjung Piai Johor National Park , and geographically the Southernmost Tip of Mainland Asia.Tanjung Piai is located in Mukim Serkat, Pontian, Johor, near my hometown Kampung Rimba Terjun, Pontian, Johor. From Pontian town, take Jalan Kukup, and follow the signage to Tanjung Piai. The park is also not far from the seafood haven of Kukup. From Kuala Lumpur or north, take the North-South Highway and exit at Simpang Rengam (after Machap). Head for Pontian/Benut, and follow the sign boards to Tanjung Piai.Tanjung Piai Johor National Park consists of 526ha of coastal mangroves and 400ha of intertidal mudflats, with a shoreline bordering the Malacca Strait that stretches some eight kilometres.
Tanjung means cape in Malay, and Tanjung Piai derives its name from the Paku Piai Raya fern (Acrostichum aureum) which flourishes in abundance in these mangroves. At the entrance of Visitor's Center, there is a huge stone statue of this Paku Piai Raya Fern.Tanjung Piai also enjoys the unique cultural and geographical significance of being the southernmost tip of the Asian mainland (exact location-latitude 01 16.00’ North/longitude 103 30.46’ East). It forms a mangrove corridor that connects two other key wetland areas in south-west Johor – Pulau Kukup Johor National Park and Sungai Pulai mangrove forest reserve. Declared as a national park on 12 September, 2001. It was the first mangrove forest in Johor to be declared a national park.It was declared the world’s 1289th Ramsar Site (the fourth in Malaysia) as of 31st January 2003.
The park is home to 20 true species of mangrove and nine mangrove associated species. The mudflats are a haven for at least 41 species of birds. Also found that the park are seven species of mammals, seven species of reptiles, one amphibian species and a host of marine and other organisms.
The entrance fee:
Children between 13 and 21 years – RM2
Malaysian students – RM2

Non-Malaysian students - RM3
Malaysian adults – RM3
Non-Malaysian adults – RM5.


After buying the entrance tickets at the Visitor's Center counter, you have to walk through the 'Tanjung Trail' or 'Jejak Tanjung' that are made from stilt woods along the mangrove trees to go to the end of the cape. Finally.... after walking about half an hour through the mangrove trees, we arrived at the southernmost tip of mainland Asia!!!
Since my parents live nearby, we just went there for a day trip. For those from far, there are 3 types of accomodations that you can choose from: Park campsite, Homestay programme or Tanjung Piai Resort.

Park Campsite: Facilities are available for about 120 campers at any one time. Campers are expected to be self-catering. Neither tent facilities, food nor cooking facilities are provided. Food can be purchased at several eateries nearby, particularly in the vicinity of the Tanjung Piai Resort. Ask at the Visitor's Complex counter, or call in for details.

Homestay Programme: This is the best way to get a feel of life in a typical Malaysian `kampung' or village. About 30 families in the nearby village of Kampung Perpat Timbul are currently participating in a homestay programme organized by Agrotourism Tanjung Piai. Look out for the Homestay logo outside participating homes. Home stays generally cost RM35 per day for accommodation only, or RM50 for accommodation, breakfast and dinner.

Tanjung Piai Resort: A no-frills, chalets-on-the-sea style accommodation located conveniently right next to the park. Scenic location - you get a clear view of passing vessels at sea, as well as of fishermen coming home with the day's catch.

Entrance to Tanjung Piai Resort
Fishermen Village
View of passing vessels


For those who are nature lover, I strongly recommend and promote Tanjung Piai as one of the must visit places.
Selamat kembali ke sekolah (selepas 2 minggu cuti) and you can come here again next time, next school holiday...

28 comments:

  1. Salam Kak Azzah. Wah, akak gi Cuti-cuti Malaysia ye.
    Akak dah pernah datang Sabah ke? Kalau ada berpeluang, meh la dtg Sabah pulak

    ReplyDelete
  2. Puteri Ezza, Ada 2 negeri lagi kat Msia ni akak lum sampai, Kelantan dan Sabah... nih dah kenal Puteri Ezza, IA kalau ada rezeki akak leh dtg sana pulak..
    P Ezza, tunggu aja lah....akak datang satu gerombolan nnt...hehehe..

    ReplyDelete
  3. Salam perkenalan,

    Membalas kunjungan Nurazah ke blog saya. Terima kasih kerana masukkan pautan blog saya ke sini. Nanti saya masukkan pula blog Nurazah ke blogh saya.

    Nurazah pernah sampai ke Jelebu?

    ReplyDelete
  4. Salam Pak Latip,
    Terimakasih. Saya memang suka membaca novel dan cerpen... sgt teruja tgk novel2 Pak Latip tentang tokoh2 Islam, saya dah order, so tgh tunggu buku tu sampai ... nak baca bgmn pula penulisan Pak Latip ttg mereka. Ialah.. saya selalu juga baca buku2 sirah para sahabah dll..tapi mungkin cara penyampaian Pak Latip berbeza..InsyaAllah ... akan cari masa utk membcanya (disamping kerja2 lain yg perlu saya lakukan)

    ReplyDelete
  5. Pak Latip, terlupa pula nak jawab soalan Pak Latip yg terakhir tu... Saya tak pernah lagi sampai ke Jelebu..nnt boleh lah berkunjung ke rumah Pak Latip...InsyaAllah

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Azzah,

    singgah dari umah Bro JO.
    Tak per kan...

    Shah Alam ..
    Hi hi kita sekampunglah kalau gitu.

    Jom , pekena roti canai kat Restoran Gembira ....

    ReplyDelete
  7. pb,duk Shah Alam kat mana? hehehe...restoran Gembira? rumah pb kat situ ek? dulu2 selalu gi sana beli nasi lemak dia yg famous tu... skrg dek sbb nasi lemak dah di erase dari menu (Menu akak lah, bukan menu restoran Gembira!!), dah jaranglah ke sana...

    heh... jom pergi restoran Azira Beriyani...rupanya adik ipar dia adalah sama2 rakan bloggers juga duk kat UK...

    betul lah alam Cyber nih membuat dunia semakin kecil

    ReplyDelete
  8. pB kerja kat Seksyen 18 tu ...
    tinggal kat Puchong ....

    ReplyDelete
  9. Nurazzah....akak ni memang lah Nature Lover...but not my hubby...heheheh....

    ReplyDelete
  10. Berapa jam perjalanan dari KL ke sana? Kalau more than 3 hrs, penatlah nanti melayan kerenah anak2 dlm kereta. Tension Papa nanti.

    ReplyDelete
  11. kak lady,
    takpelah...kalau mcm tu kak lady tgk gambar aje lah... hehehe


    mamamia,
    KL sampai exit simpang renggam tu mahu dlm 4 jam la...kalau mcm hubby akak yg bwk kereta, tapi kalau bwk laju, boleh 3 jam sampai. From the exit, estimate dalam 1 jam lagi bagi org yg tak pernah sampai... ialah lagi pun dah masuk jalan kampung mana boleh bawak laju2 kan...

    ReplyDelete
  12. salam,

    Ha nanti mesti nak pergi Tanjung Piai, tak sampai lagi, cantik tempat tu :)

    ReplyDelete
  13. Salam. Nanti I balik sana, nak pergi tempat ni. Dah nak mula kerja ya? Selamat bertugas. Dah siap ke writing? Nanti I nak tips2 study. Boleh kan?

    ReplyDelete
  14. Saya baru terbaca komen Nurazzah8 dalam entri blog saya. Tetapi hehe inilah kelemahan saya masih belum celik komputer. Saya tidak tahu macam mana hendak keluarkan komen-komen dari pembaca.

    Sebelum ini ada yang bertanya kenapa tak dibenarkan buat komen?. Bukan tak dibenarkan tetapi saya tak tahu macam mana nak keluarkan ruangan komen itu.

    Ada sesiapa yang boleh membantu?

    ReplyDelete
  15. loveujordan,
    InsyaAllah .... mari mari datang.. jgn lupa on d way singgah rumah parents I di Kpg Rimba Terjun (what a name! Eh..Ada history tau..)

    zlaa,
    Jemput datang ya..(mcm tempat I pulak... actually tmpat tu sgt dekat dgn rumah parents I..)
    Huhu...today last day, esok dah kena lapor diri.. tapi pagi ni dah ada meeting PPSK (jabatan), semalam jumpa PPPSK(Pengerusi Pusat Pengajian Sains Komputer.. skrg dah panggil 'Pengerusi' pulak bukan lagi 'Ketua Bidang') dia dah sound sound kata "Azzah esok meeting u datang tau..." Alamak...Pengerusi dah sound kenalah pergi kan...

    ReplyDelete
  16. Oh ya, ada satu pertanyaan Nurazzah yang belum saya jawab.

    Saya mengucapkan terima kasih kerana Nurazzah begitu berminat membaca novel-novel sejarah Islam yang saya tulis sehingga sanggup memesan melalui online.

    Jika novel-novel itu sudah sampai saya sedia untuk menurunkan tandatangan pada novel-novel tersebut.

    Tetapi kenalah kita jumpa dan Nurazzah bawa novel-novel itu. Boleh juga saya berkenalan dengan suami dan anak-anak Nurazzah.

    ReplyDelete
  17. PakLatip,
    wah...seronok nya...InsyaAllah nanti bila buku tu dah sampai, dan kami ada masa lapang di celah-celah kehidupan yang semakin sibuk ini, kami akan luangkan masa berkunjung ke Jelebu. Sementelah pula kami belum pernah sampai ke Jelebu... eh..kalau tak silap saya pernah terbaca Pak Latip kata ada kebun buah2an? (waa..muka tak malu nih..hehehe) Bila musim buah2an boleh lah kami berkunjung ke Jelebu... hehehe..
    InsyaAllah, semoga panjang umur dan murah rezeki kita boleh bertemu...

    ReplyDelete
  18. salam kak. mata merah lagi ni.huhu.

    ReplyDelete
  19. kak long,
    mata merah pun sempat mem'blogging' lagi!!! tak makin tension mata tu asyik duk tenung monitor tu aje...hehehe
    semoga cepat sembuh... eh..ada petua orang tua kata kalau sakit mata nak cepat sembuh sapu mata kita yg sakit tu dgn air kencing kita...!!! akak tak pernah cuba pun...so tak tahu keberkesanannya...hehehe

    ReplyDelete
  20. macam nak terjah jerr .. ehehe, salamm

    ReplyDelete
  21. Nak iklan sikit kat sini...lawat le laman web nie www.moderate2u.com kalau nak bisness Tuala Wanita Herba, Terkini Di Pasaran. my email, moderate2u@gmail.com

    ReplyDelete
  22. ha, I will test my thought, your post get me some good ideas, it's truly amazing, thanks.

    - Murk

    ReplyDelete
  23. Is there anymore information you can give on this subject. It answers a lot of my questions but there is still more info I need. I will drop you an email if I can find it. Never mind I will just use the contact form. Hopefully you can help me further.

    - Robson

    ReplyDelete
  24. I seldom leave comments on blog, but I have been to this post which was recommend by my friend, lots of valuable details, thanks again.

    ReplyDelete
  25. Cartier, Celine, Chanel, Chloe, Christian Dior, Christian Louboutin, Coach, Dior Homme, Dolce & Gabbana, Fendi, Giuseppe Zanotti, Givenchy, Gucci, Hermes, Jimmy Choo, Lancel, Lanvin, Loewe, Louis Vuitton, Manolo Blahnik, Marc Jacobs, Marni, Miu Miu, Mulberry, Prada, Salvatore Ferragamo, Thomas Wylde, Tory Burch, Valentino, Versace, Vivienne Westwood, Yves Saint Laurent, 3.1 Phillip Lim, Alexander McQueen, Alexander Wang, Anya Hindmarch, Balenciaga, Bally, Bottega Veneta, Burberry

    ReplyDelete
  26. In the past year and a half years I jointly ran it.
    Most advertising, web sites etc. Another common ethical dilemma faced by Student Loan departments, Student Loan executives can be found by people searching for a solid
    Network Student Loan company. By keeping things short and simple article that will answer a
    basic question that your reader has.

    Also visit my web blog ... Student Loans for People with Bad Credit

    ReplyDelete
  27. fatty liver disease treatment guidelines fatty liver disease treatment
    guidelines fatty liver disease treatment guidelines

    My web blog: medical management of fatty liver

    ReplyDelete
  28. You are not going to set off How To Get Rid Of Acne, although some speculate the link may lie specifically in the US to reported cases of
    depression and suicide. If you have sensitive skin you need to know their options.

    We are all of us if opening up was more acceptable. And then, also,
    you can try some honey products for sometime.

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....