Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Thursday, June 7, 2007

Hobby 2 - Gardening

Hobby 2 - GardeningBesides cross-stitching, I love gardening very much. Maybe I pick this up from my mother and father. They really have the 'green fingers'. I remember when I was young, since I was in primary school, I love to help my mother with her 'pokok bunga' which were planted around our house. Early in the morning, I will help her to water the plants, sometimes help her weeding and trimming some of the plants. I was so proud at that early age, she trusted me to design my own arrangement of plants and flowers... after sometimes if I felt 'boring' with one arrangement, I will start to move the pots around and change the layout. And sometimes I just do that to compete with my neighbors ... hahaha... at that young age, dah mula 'tunjuk belang' nak compete rumah siapa yang paling cantik. FYI, my father was a warder, so we lived in a quarters in Kamunting, Taiping, Perak. The quarters was situated at the foot of a hill, and every morning when I woke up and open the window, a gush of mist will touch my cheek and a smell of very refreshing morning dew..... hurm...I closed my eyes and took a deeeeeeeepppp breath...(at that time it was in the 70's, not so much development and lots of greens.... the air smells soooo fresh....

Our house is at the end a barrack, so there was an extra land besides our house... my father managed to make a spacious 'kebun sayur' with different kind of vegetables. You named it.. kacang panjang, sawi, bendi (lady's finger), lada merah, terung.... etc.... and I really remember sometimes when there were so many of it, we just gave away some to our neighbors. One year during Ramadhan month, I even tried to sell the vege at the barracks... hahaha... I will yell at the top of my voice, "Kacang panjang, bendi, lada.....", "makcik nak beli sayur?", "Makcik, beli lah... ni abah saya tanam sendiri...!", "makcik tak payah pergi beli kat apek tu lagi, beli kat saya aja", ....and mcm2 lagi.

And now living in a terrace house in the modern city of Shah Alam, I don't have a very big land of my own . Just in front of my house, a land size 7' X 20' , just enough to nurture my gardening hobby and my dream to create my own garden.... Welcome To My Garden!

Actually I like English or Country Gardens, full of different colors of flowers, and I like Roses. But due to Malaysia's tropical climate, it is hard to maintain an English or Country Gardens...so, I switch to tropical garden instead. I like greeneries, so there are a lot of green plants in my garden, such as Sago Palms, Spider Plants, Bamboo Palms, Peacock Plant, Bird's Nest Fern,Yucca, Dragon Tree, Rubber Plant, Bamboo Plants, Asparagus Ferns and Chinese Evergreen. In between the greens there a re also the flower plants.

Halia Bara Merah (Red Ginger)

There are Helicornia, Lily, Bougainvillea (Bunga Kertas), Water Plants, Red Ginger, Pink Ginger (Halia Bara), Money Plant, Keladi Gergasi, Tanduk Rusa, and a few scented flowers such as Kenanga, Roses, Kesidang/Kerak Nasi, Jasmine. Hurm...take a deep breath in the morning or at night I can smell the nice fragrant of the flowers...
Heliconia (Sepit Udang)


Bunga Pokok Jarum Tujuh Bilah
Dipanggil bunga Jarum Tujuh Bilah kerana di batang pokok ini penuh berduri dan setiap satu punca ada tujuh duri. Dikatakan jika dimakan daun/pucuk pokok ini sehelai setiap hari mampu untuk menghindarkan pemakannya dari sakit kanser, Wallahualam.....






Kedua-dua bunga ini saya tak tahu nama dia, tapi suka tanam sebab bunganya yg kecil jika banyak kelihatan cantik berwarna ungu.



Ini juga saya tak tahu apa namanya.
(***update: baru jumpa nama pokok ini: Crown of Thorns or Christ Plant or Christ Thorns. Nama scientific: Euphorbia Milii)








Bunga Tiga Musim (Hydrangea 'Penny Mac')

Di panggil Bunga Tiga Musim kerana bunga ini mampu bertahan lama sehingga 3 bulan baharulah kering.


Pokok jenis memanjat ini saya tanam di pagar sebelah hadapan. Sentiasa mengeluarkan bunga yang bergugus-gugus selepas hujan dan panas. Namanya juga saya tak tahu.....








Pokok Tanduk Rusa.

Orang tua2 kata ini pokok 'langsuir/pontianak' .... eeeiiii... nak sebut pun takut..! Bukan apa, sebab pokok ini sebenarnya banyak didapati di dalam hutan tumbuh di atas pokok2 besar. Jadi orang tua kata tempat pontianak tinggal... hish... tapi sekarang orang dah ketepikan fahaman tak betul tu.. dan ramai juga telah membela pokok ini dirumah2.

Bunga Kenanga


Bunga Kesidang atau Kerak Nasi






Rose
Kebanyakan pokok2 ini saya tukar dgn kawan2 yang sama hobi dengan saya, jiran bagi benih atau saya beli di Sungai Buloh. Bagi mereka bukan dari Lembah Klang, Sungai Buloh ialah satu tempat yg mempunyai banyak nursery/tapak semaian pokok2. Namakan saja pokok apa yang kita hendak,semuanya ada disitu... orang kata .."it's a haven for gardeners..."
I used to frequent it every month, but now no more space to put anymore plants...my heroes complaint when they know I'm going to Sg Buloh... "Ummi ... tak payah lah beli pokok bunga lagi.... dah penuh kat depan nih.... " Hahahaha... sebab apa? because they cannot play football in front of my house anymore! Otherwise kena marah ...habis semua pokok I patah-patah kena bola... Ummi said " main bola kat padang laa..., you all punya tendangan tu kalah Beckham dan Ronaldo....nasib baik cermin tingkap tak pecah, pokok bunga ummi yang habis patah...." Al-maklum lah anak2 bujang I semua peminat bola sepak no. 1.... hehehe... Anyway, sekarang dah lama tak pergi Sg Buloh, maintain yg ada kat taman ni aje....

Pink Ginger (Halia Bara Merah Jambu)
Imagine, pagi2 lepas hubby pergi kerja, I baca newspaper kat kerusi yg ada dalam taman I sambil menghirup udara pagi yang segar, sesekali bau harum bunga kenanga dan kesidang menusuk hidung dibawa angin lalu.... dan diselangi kicauan burung mencari makan di pagi hari.... ohh..nyamannya..............

29 comments:

  1. Hobi ke 2 pun ni pun I takleh challenge you..I minat bunga hidup dan orkid itupun nak jaga dan bela macam you jaga pokok-pokok kat ur garden , memang I tak mampu nak buat.... nak pindah haritu semua pokok , pasu dan bunga-bunga orkid semua habis I bagi kat orang... mungkin balik nanti nak jadi macam you lah....doalah I ada green thumbs...I rimas bila nak membuang rumput dan sebagainya...tu yang patah semangat,kena ada orang jaga baru jadi, i tukang tengok dan cium bau bunga je...taklah dinamakan hobi..

    geram tengok bunga-bunga you yang segar :)

    ReplyDelete
  2. Apa kata u extend your gardening hobby kat my so-called garden? At the moment, ada rumput aje, & maybe sebatang 2 pokok liar. Terukkan!!

    ReplyDelete
  3. loveujordan,
    I mmg suka pokok bunga hidup, dalam rumah takde pun bunga plastik... kalau nak hias dalam rumah saya lebih suka letak pokok hidup, sbb ada terbaca yg pokok2 ni akan sentiasa berdoa utk tuan rumah juga!? lagipun dari segi scientific mmg bagus sbb kita bernafas keluarkan karbon dioksida, sedangkan pokok memerlukan karbon dioksida dan membebaskan oksigen utk kita. So, saling complement each other.
    tapi I surrender dgn pokok orkid, pernah my sis bg pokok orkid, sampai kat I daun aje memanjang, tak pernah berbunga... so I pun gave up.

    ReplyDelete
  4. mamamia,
    kalau rumah u dekat rumah I mmg dah lama I extend hobby nih, sbb dalam kepala nih byk lagi pokok2 yg I minat tapi tak dapat beli dan tanam sbb tak tau nak letak mana lagi (dah tak de tempat dah....!!!)...Kadang2 geram tgk rumah neighbor I yg corner lot tu byk tanah tapi tak tanam apa2, dalam hati berkata,"Hish...kalau aku dapat lah tanah tu, bestnya..mcm2 pokok aku tanama!".

    I ingat nak buat juga mcm kolam kecik ada air turun .... tapi tak kesampaian lagi... kalau duk kat taman tu, ada kicauan burung ditambah pula gemersik bunyi air... aduish...lagi best kan...

    ReplyDelete
  5. hai kaknurazzah.. hijau betul taman akak... kita memang suka segala tanaman ni..kak rumah ni selain yg berdaun hijau, mesti ada pokok bunga yg wangi, mcm harum s malm, melur, kenanga, chempaka..anak2 kata takut jugak memalam.. lagi satu tanaman wajib saya kacang panjang, cili merah, kangkung.. goreng sayur petik aje...sebenarnya pembantu rumah yg rajin...

    ReplyDelete
  6. lilyhaslina,

    seronoknya tgk rumah u ada laman yg luas dan besar, siap ada wakaf lagi... akak suka betul..tapi apakan daya laman akak cuma sekangkang kera aje... tak muat nakletak wakaf ke etc...konsep tempayan tu pun akak suka, sbb rasa mcm rumah kampung dolu-dolu kan..buat tadah air hujan...pastuh guna buat basuh kaki kat tangga... rumah kita skrang takde lah tangga.. tapi boleh buat jirus pokok2, tak payah pakai air paip kan..jimat sikit bil air...

    Nmpak tak dlm gambar kat blog akak ada satu tempayan gambar naga tu... ? itu akak angkut dari kampung akak, tgk mak sedara letak kat belakang rumah macam nak buang jek...akak pun mintaklah.. (hulurlah jugak sikit duit kat dia kan..) arwah atuk akak punya, agaknya dah berumur lebih 50 tahun...agaknya berapa nilainya skrg? dah jadi barang antik tu...

    ReplyDelete
  7. salam pagi jumaat, kakmOn dtg lg kak.. wah sembang pasal scented garden ye lily.. bang mat pon kata mlm2 ngan bau sedap mlm tu mcm menyeruuuuu jer

    ReplyDelete
  8. kakmOn,
    cantiknya bunga-bungaan di taman kakmOn, bolehlah kirimkan pd saya sejambak bunga mawar... saya suka mawar tapi tak ada masa nak jaga... adalah 2 jenis saja kat taman saya tu, dulu ada banyak tapi tak terjaga.. so saya ganti dengan pokok evergreen saja, senang jaga.

    ReplyDelete
  9. nurazzah...banyaknya pokok...sukanya kak lady tgk...kak lady ni...orang kata bukan 'green fingers'...tanam pokok pun kadang idup...kadang takde...ermmm...tapi paling kak lady suka ialah pokok bunga kenanga & kesidang tu..

    Kak lady memang minat bunga2 yang wangi...teringin nanti kalau ade rumah sendiri nak tanam bunga2 yang wangi2....

    ReplyDelete
  10. kak lady, rumah kak lady kan dekat ngan Sg Buloh, gamaknya kalau saya lah, mau tiap2 hari bertandang ke sana, tak beli pokok pun, menjamu mata tgk2, kenen3... pokok dan pasu2 bunga... pastuh bila ada fulus dtg lagi beli..hehehe
    Dulu saya ada tanam pokok cempaka putih, bila berbunga mmg wangi, tapi pokok tu akan jadi besar sgt, so, tangan saya ni gatal lah dok trim selalu, lama2 mati pokok tu, merajuk gamaknya... asyik kena potong aje... nnt bila pergi Sg Buloh nak cari anaknya lagi. pokok bunga Melur pun ada, tapi terlupa pulak nak ambik gambar...

    ReplyDelete
  11. salam
    hmm..looking at your colourful flowers, i should say that u r really good in gardening.. besides nice plants, u also hv a nice blog! since u link my blog to yours, is that ok i link your blog to mine?

    ReplyDelete
  12. swazwani adnan,
    salam kembali, apa khabar? kenal tak makcik? ...hehehe.. bgmn dgn study du Rusia? harap semua baik. Mkcik tahu Wanie mmg bijak...semoga berjaya dalam pelajaran...dipersilakan link blog mkcik pd blog wanie.Tahun ni tak balik cuti ke?

    ReplyDelete
  13. Canteknya taman...maklang suka jugak pokok2 ni, tapi malaaaas nak jaga pokok2 ni. Dulu2 minta, tapi bila terlalu main dengan pokok and tanah ni nanti kena selsema pulak!

    Silalah link ke blog maklang...

    ReplyDelete
  14. salam maklang, terimakasih kerana berkunjung balas ke laman blog saya... siannn maklang, sampai kena selsema ya... tak pelah kalau gitu, maklang teruskan dengan sulam-sulaman maklan yg cantik tu... eeeii betullah.. kalau saya ada masa saya nak belajar dgn maklang..

    ReplyDelete
  15. Ooooh... ni la dia kawan lama loveujordan (Kak Rina) yang dikisahkan ala Jejak Kasih dulu yek?? HeHe... Kat Shah Alam tu akak tinggal kat seksyen berapa?

    Must say, you have very interesting hobbies - gardening & cross-stitch! Meh saya interpret personality: calm, creative and nurturing. Betul tak?? Kudos!

    ReplyDelete
  16. uiks...cantiknya pokok2 bunga akak. hobi kedua akak pun tak kurang hebatnya.

    ReplyDelete
  17. salam..
    mestila sy kenal makcik. dh kwn ngan anak makcik, kalau xkenal, peliklah tu.. lagipun kn dulu sy pernah makan2 kt rumah makcik.. tahun ni insyaAllah balik malaysia. study kt sini okay je. cume cuaca agak extreme. tp so far, i cn adapt wif it. saya dh link blog ni kt saye punye.

    ReplyDelete
  18. D,
    begitulah al-kisahnya, mmg seronok dpt jumpa kawan lama. Kat Shah Alam nih akak duk kat seksyen yg belakang UiTM, dekat je nak gi kerja..tak sampai 5 minit dah sampai.
    wah...wah...wah... sejak bila lah D pandai intepret personality pulak nih? Akak nak belajar boleh...??

    Raiyan,
    Hurm... nasib lah duk rumah teres tanah kecik aje..kat Bandaraya Shah Alam nih nak beli tanah besar dah mahal bebeno, tak mampu nak beli. kalau akak duk Perlis sana.. maunya akak beli tanah lot besar2 boleh buat taman siap dgn air pancut, air terjun ke.. kolam ikan...ada wakaf lagi..aduish..berangan aje lah...

    Wanie,
    bila balik cuti? Asma' balik bulan 8 nanti sbb dia ambik summer class. Kalau Wanie belum balik ke Rusia semula, bolehlah jumpa dia kan...

    ReplyDelete
  19. Hi Nurazzah8, I love your garden, chantek bunga tu.
    I read you from Taiping? I love Taiping, Maxwell Hill
    and that pop pia stall under that big tree on main street. Lupa the nama, but very popular spot in the 70's.
    Oh ya, I did mention about Taiping in my recent post, "memories of a Penang Rose"...dated a girl up Maxwell hill.
    Used to know a lovely girl in Taiping too. I think at Kamunting if I remember correctly.
    But! The durians there were really fantastic...I would make sure I go to Taiping when durian season. (But no dates after that! Ha ha) I remember the durian flesh abit bitter kind, I love that!
    Keep well, Nurazzah8. UL.

    ReplyDelete
  20. U.Lee,
    Thank You.
    My father was a warder, we lived in Kem Pertahanan Kamunting (macam penjara lah but this is for politic's criminals, i.e. those yg kena ISA masuk situ lah... ) fr 1974 - 1979. At that time Kamunting was very scenery, with rows of hills in the background, and the waterfalls.. lots of tasik (bekas lombong timah lah..)... but recently when I went there, lots of developments... Rumah2 sudah makin banyak...
    Hurm...Maxwell Hill..lots of memories..(yes, I did read ur n3 about Maxwell Hill n u dated that girl up there..) my x-school was located at the foot of Maxwell Hill, I remember one year, our class organized a trip to the top M.H., we went up there not by 4WD but by foot!!! alaaa.. masa tu masih muda kan... I forgot how long it took us , but I remember we were so excited when we finally reach the top of the hill... stayed up there for a while...(no boyfriend la to date..I was from all girls school ..*wink)then started walked back down the hill. On the way it was raining...and by the time I reached at the foot of the hill... my shoes habis koyak..hurm.. wore cheap one laa..no Adidas or Nike... hahaha..
    for sure la..don't dated a girl after u eat durian!!! but u can if the girl is a durian lover herself!! (excluded 'minah salleh'! most foreigners don't like it's smell.. )

    ReplyDelete
  21. Wow! K Azah ni sejuk tangan rupanya. Tak semua org boleh menjadi tanam pokok ni, ye tak?

    Saya dulu pernah juga menolong arwah atok menanam sayur waktu kanak-kanak. Syok juga terutamanya apabila melihat hasil tanaman. Atok kata, kalau saya tanam jagungnya, mesti menjadi macam gigi saya. Hehe. Siapa lagi la nak puji kalau bukan atok sendiri. Rindu nak menanam. Lebih suka menanam pokok sayur atau buah-buahan.

    Buat masa ni, belum berkesempatan. Baru berniat nak angkat cangkul... mengandung lagi. Ahaks!

    ReplyDelete
  22. U.Lee, so sorry, actually the reply above was from me, but I didn't realized when I login , it automatically login using my husband's account (at that time using his laptop)...Nurazzah8

    ReplyDelete
  23. sitinur,
    hurm...sejuk tangan ke, tangan hijau ke, Alhamdulilah..tapi akak mmg sgt suka tanam pokok bunga, tapi akak suka tanam dari kecik, pastuh tgk pokok tu membesar...bila dah besar dan berbunga rasa puas hati sangat... akak tak suka beli pokok yg terus dah besar.... mcm ada kawan akak tu, dia pulak suka beli pokok terus dah besar cantik... pokok instant la... akak tak suka macam tu... sbb akak akan lihat pokok tu membesar... sambil tu belai2 pokok tu (kadang2 bercakap dgn pokok tu hehehe)..

    ReplyDelete
  24. nurazzah8,

    bestnyer tenguk taman you. cantik. kalau bole take a photo of the whole taman.

    ReplyDelete
  25. nurazzah8,

    bestnyer tenguk taman you. cantik. kalau bole take a photo of the whole taman.

    ReplyDelete
  26. Selamat sejahtera kak,

    Nama saya Chandra. Kebetulan terjumpa blog akak bila cari maklumat tentang halia bara. Di manakah saya boleh mencari halia bara di Kuala lumpur or tanamannya? saya menggunakan halia bara sebagai minuman mengeluarkan angin di badan saya. Tetapi begitu sukar sekali untuk mencarinya. Harap membantu. Sila email saya di dragonthreetwo76@hotmail.com

    ReplyDelete
  27. Salam,

    Akak memang mempunyai green thumbs lah! Jarang saya jumpa org yang memang suka dan blh jaga roses sampai nampak segar bugar cam dlm gambar tuh.

    Saya seorang peminat roses dan kini mempunyai dalam koleksi sebanyak lebih daripada 70 jenis bunga ros di laman rumah saya.

    Sebagai seorang yg minat berkebun dan minat bunga rose, saya kira akak tentu berminat untuk membaca tips dan berkongsi pengalaman dengan saya tentang penanaman bunga ros. Jemput2lah ke blog saya yg memuatkan tips percuma penanaman dan penjagaan bunga ini dalam keadaan cuaca panas lembab di Malaysia nih, khusus untuk pekebun rumah dan pencinta bunga ini.

    Satu doakan agar akak dapat merealisasikan garden impian akak seperti yg diceritakan diatas.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  29. kak ,klu sye nk bli pokok halia bara boleh x?ke boleh cadgkn di mana sye ley jmpe pokok hali bara

    ReplyDelete

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....

  © Blog Design by Simply Fabulous Blogger Templates

Back to TOP