Saturday, June 23, 2007

HAPPY 21st ANNIVERSARY

HAPPY 21st ANNIVERSARY

22nd June 1986 ~ 22nd June 2007

Mohd Haslan & Nurazzah

RUMAH TANGGA BAHAGIA

Syurga rumah tangga itu fitrah hati
Naluri nurani yang pinta diisi
Kerananya dara rela diperisteri
Kerananya jejaka rela menjadi suami
Masing-masing dengan harapan
Agar rumah tangga membawa kebahagiaan

Matlamat yang satu tapi jalannya berliku
Destinasi sama, kaedah berbeza
Ada mengatakan
Bahagia itu pada harta....
diukir oleh intan permata

Tak kurang yang merasakan
Bahagia itu pada rupa....
ditempa oleh wajah nan rupawan
Sesetengahnya berkeyakinan
Bahagia itu pada kemasyhuran
dibaja dek gelaran dan nama

Ramai juga yang merasakan
Bahagia itu pada kuasa
dituai oleh pangkat dan jawatan

SEMUANYA BUKAN

Pelbagai yang menimbulkan dilema
Mencari benar, mempelai tersasar
Kalaulah bahagia itu pada harta...
Kalaulah bahagia itu pada nama....
Kalaulah bahagia itu pada rupa....
Kalaulah bahagia itu pada kuasa....
Kenapa Charles dan Diana berpisah ?
Kenapa Elvis dan Priscilla berpecah?
Kenapa Onasis dan Jackie bertelagah?

BAHAGIA ITU DALAM DIRI

Rupanya..
Bahagia itu dari dalam diri
Kesannya zahir, rupanya maknawi
Terpendam bagai permata di dasar hati
Terbenam bagai mutiara di laut nurani
Bahagia itu pada hati
Bertakhta di kerajaan diri
Bahagia itu pada jiwa
Mahkota di singgahsana rasa

Bahagia itu pada kesabaran...
Bila susah tak gelisah
Bila miskin tak pemarah
Bila sakit tak gundah
Bila gagal tak resah
Oh suamiku, " Innalillah "

BAHAGIA ITU PADA KESYUKURAN

Bila kaya pemurah
Bila kuasa amanah
Bila berjaya tak alpa
Bila sihat beribadat
Oh isteriku, " Alhamdulillah "

Hakikatnya bahagia itu ketenangan
Bila hati mengingati Tuhan
Firman Allah yang bermaksud:

"Ketahuilah dengan mengingati Allah itu memberi ketenangan pada hati."
Suami isteri sama-sama mengerti
Maksud terseni takdir ilahi
Itulah zikir yang hakiki !

*** sajak ini di salin dari blog loveujordan
nukilan Ustaz Pahrol Md Juoi

32 comments:

  1. Wah! 21 wonderful years:)
    Congratulations!
    So, celebrating today?;)

    ReplyDelete
  2. he worked all day yesterday, today also works...so, maybe tonight. Hurm.. maybe go for candle light dinner? No lah...my hubby not that romantic type.... maybe just go to a nice restaurant somewhere, just the two of us...(thinking how to make an excuse to my youngest daughter... usually she always follow us whenever we go out!! hehehe ... nanti kacau daun !!)

    ReplyDelete
  3. Mak oiiii dah lamanya kahwin ....

    Happy Anniversary dear friend !!


    Patut le beria nak pinjam sajak
    ' I '.... hehe.

    Semoga bertambah seri hari-hari mendatang... gi 2nd honeymoon... tinggal je anak-anak tu kat bibik for a few nights...

    Cheers..salam sama abang ye:)

    ReplyDelete
  4. salam kak azzah
    tahniah dan semoga akan kekal bahagia hingga kehujung nyawa

    ReplyDelete
  5. Nurazzah, HAPPY 21st ANNIVERSARY. Semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat. Amin.

    ReplyDelete
  6. HAPPY 21st ANNIVERSARY. semoga auntie n uncle bahagia sampai bila2

    ReplyDelete
  7. Nurazzah...HAPPY ANNIVERSARY...moga rumahtangga yang dibina 21 tahun lalu akan terus bahagia dan ceria hingga ke akhir hayat....

    ReplyDelete
  8. HAPPY ANNIVERSARY... SEMOGA KEKAL BAHAGIA DUNIA AKHIRAT.

    Untungnya orang yg kahwin muda-muda ni...

    ReplyDelete
  9. First of all, THANKS TO ALL OF YOU for the wishes. Memang kita sentiasa mengharapkan sebuah perkahwinan yang akan kekal bahagia sehingga ke akhir hayat. Lumrah alam, di sepanjang perjalanan tersebut, terdapat onak dan duri, atau sesekali badai dan ribut melanda, yg menuntut kebijaksanaan suami dan isteri untuk mengatasinya.

    Frankly speaking, sesekali macam kurang percaya perkahwinan ku sudah menjangkau 21 tahun...
    betulke?? dah lebih 20 tahun?? bila lihat anak yang sulung sudah berumur 20 tahun, memang sah lah...
    terasa macam baru beberapa tahun saja, macam baru sahaja melangsungkan perkahwinan... hehehe ... PERASAN MUDA lagi!!! Eh...memang pun muda lagi... muda di hati!!!

    Loveujordan,

    u lagi lama kahwin dari I, lebih setahun laa kan? Hurm nak gi honeymoon ke mana ya???

    ReplyDelete
  10. salam.
    kak, moga rmhtangga akak diberkati sentiasa, cinta hangat berpanjangan hingga ke syurga :D.

    ..er, la ni akak masih sentiasa berjauhan ke?

    ReplyDelete
  11. kaklong,
    terimakasih di atas doa kak long itu. Memang itulah yg akak harapkan,

    buat masa ini, baru sebulan ni hubby dah balik kerja di KL.... Alhamdulillah syukur sangat, lain rasa bila suami ada di sisi... 'semangat' tu lain... selalu tu bila 'single', walaupun akak bebas ke sana ke mari, nampak macam strong and independent ajekan... tapi hati ini Allah saja yang tahu.. tahu tak? kadang kala tu dulu bila akak gi shopping groceries sorang2 kat GIANT tu, jealous semacam bila tgk org lain ada hubby tolong tolakkan troley... mesra2 gitu... kita ni tolak lah troley yg berat tu sorang2 !!! kalau anak bujang tu ikut boleh lah dia tolong tolakkan...

    ReplyDelete
  12. Happy anniversari..
    Wow..dah 21 tahun...apa rahsia ni?

    tahniah dan semoga berkekalan hingga ke anak,cucu,cicit..

    ReplyDelete
  13. Salam. Happy 21st Anniversary. Semuga cinta masih hangat membara.

    ReplyDelete
  14. faizabelle79,
    thank You. Rahsia? Bertolak ansur dan saling faham-memahami, dan banyak lagi... ;-)

    zlaa,
    yaa...Terimakasih. bukan setakat 'hangat' tapi 'Panas'...!!!! hehehe... ;-)

    ReplyDelete
  15. happy 21st annivessary ummi...

    ReplyDelete
  16. Asma',
    Thank You very much dear... tahun ni best lah...sbb abi ada sama kat sini... tahun2 lepas asyik dapat wish thru sms jek... itu pun lepas ummi tanya abi..hehehe.. kalau tak abi pun tak ingat...biasalah kan abi...!!?? ;-)

    ReplyDelete
  17. salam auntie..happy anniversary~!!huhu..sorry lmbt wish plak..hehe.
    lagi satu,bagus btol anas bace buku smbil masak!haha..kalah saye..huhu :)

    ReplyDelete
  18. iman,
    Salam kembali. Thanks a lot. Lambat tak pe..asalkan ada , ye tak?
    pasal Anas... kak long dia pun kalah!! huhu...

    ReplyDelete
  19. Happy 21st Anniversary. Semoga sentiasa "HANGAT". Semoga SELAMAT, Semoga SELAMAT. Semoga SELAMAT.

    ReplyDelete
  20. :) happy annivessary.....nuazzah...

    semoga terus bahagia!

    idham

    ReplyDelete
  21. abang long & Idham,
    Thanks for your wishes and do'a... InsyaAllah...sentiasa berusaha agar mendapat keberkatan Allah dalam melayari kehidupan berumah-tangga.

    Idham,
    u lagi lama pengalaman dari saya...anak u yg sulong sudah bekerja dan buat Master... ni kena tanya tips.. dari org yg lebih banyak pengalaman...!
    maybe kena selalu bubble bath together macam u sambil urut2 kaki ...*wink3...tapi rumah I takde bath tub…huhu… nanti lah bila I nak renovate rumah boleh beli Jacuzzi terus… huhu..

    ReplyDelete
  22. salam, kak azah. selamat ulangtahun perkahwinan ke21. maaf terlewat. tapi harapannya tetap mendoakan agar kasih-sayang berpanjangan dan dirahmati Allah selalu.

    Take care. Salam kepada keluarga.

    ReplyDelete
  23. mama sarah,
    terimakasih banyak di atas ucapan yang diberi.

    ReplyDelete
  24. happy anniversary too :).
    Semoga kekal hingga akhir hayat~

    ReplyDelete
  25. maisarah,
    Thanks a lot.
    dah balik kampus ke? Bila start semester baru? Salam pada ummi.

    ReplyDelete
  26. Salam
    Happy 21st Annivessary..semoga berbahgia selalu...

    ReplyDelete
  27. Bahagia itu pada kesyukuran...I like that.Thanks for sharing

    ReplyDelete
  28. nur,
    thanks a lot.

    adiejin,
    lama tak menjenguk...tengah pikir nama jenama apa nak bagi kat komputer u..hehe..

    IA, Allah sentiasa memelihara mereka yg tidak lupa bersyukur di atas nikmat yg Allah kurniakan. setiap saat, setiap detik di atas roh dan nyawa yg Allah pinjamkan kpd kita...

    ReplyDelete
  29. Salamz nurazzah8, pekabo? wat pe hr nih.. lama tak kemari.. saja jek. alahaii

    ReplyDelete
  30. pokcik mersik,
    Assalamualaikum,
    Saya di sini Alhamdulillah, baik. Lama pokcik tak berkunjung ke teratak hamba. pokcik sihat ke?

    ReplyDelete
  31. thanx linkin me... ohya harapnya x terlambat lagi, happy anniversary... kena share secret la sampai 21 tuh :)

    ReplyDelete
  32. banji,

    terimakasih di atas ucapan tersebut... rahsia?... hurm.. bertolak-ansur dan saling faham-memahami...daan sentiasa memohon keberkatan Allah swt..

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....