Saturday, October 13, 2012

Wan

Wan, begitu lah panggilan cucu-cucu kepada abah saya ... macam orang Perak lah pulak ya ... sedangkan kami orang Johor ... ini kerana emak saya cucu-cucu panggil atok ... jadi nak panggil atok lelaki macam panjang sangat .. sudahnya cucu-cucu memilih WAN, mengikut sedara sebelah Wan di Kedah ..

Sebelum ini saya ada menulis di sini, mengenai abah saya yang membuat pemeriksaan mata dengan Prof Dr Muhaya di prince Court Medical Center.  Di dapati abah ada mempunyai Galukoma, iaitu di mana tekanan ke atas urat saraf mata jika meningkat terlalu tinggi boleh membuat pesakit hilang penglihatan ..Alhamdulillah abah saya tidak lah tinggi sangat tekanan nya .. namun perlu sentiasa membuat rawatan untuk mengurangkan tekanan tersebut. Kerana jika dibiarkan akan membuatkan keadaan semakin teruk dan sukar dan mata akan menjadi buta ..
Sebelum Pembedahan

Pada hari Isnin yang lepas abah telah pun membuat pembedahan menggantikan kanta mata sebelah kanan... dan membuang katarak mata... Alhamdulillah ....

Selepas Pembedahan

Pembedahan mengambil masa hanya 1/2 jam, tetapi persediaan hendak masuk ke dewan bedah, dan post-operation ..yang mengambil masa yang lama ..keluar dari Dewan Bedah lebih kurang pukul 12 tghr...kemudian abah disuruh berehat dan kami menunggu hingga jam 4 ptg baharulah kami dapat berjumpa semula Prof Muhaya di klinik di tingkat 3. 
Sepanjang masa recovering dan berjumpa Prof Muhaya, anak ke-6, Mu'adz Al-Hafiz yang menemankan saya dan atok 
Akhir sekali jam 4 petang Prof Muhaya sekali lagi melakukan follow-up check up terhadap mata abah.  Abah mengadu masih belum nampak lagi, masih kabur mata kanan abah walaupun telah diganti kanta baru.  Prof Muhaya mengatakan pembedahan mata abah menggunakan teknologi terkini. memang jika dilihat, mata abah tiada tanda2 seperti baharu lepas di bedah, tiada luka-luka dan darah ..

Prof Muhaya discharge kami jam 5 petang dan menyuruh kami datang lagi pada hari Jumaat untuk dibuat follow-up check-up...
 Abah bersama Zaid (anak ke-2)

Ini selepas berjumpa Prof Dr Muhaya di Pusat mata dan LASIK, di tingkat 3 juga. Abah tidak buat LASIK kerana faktor umur dan kesihatan.  (Ambil gambar sahaja di sini...hehe)
4 jam juga di sini semasa hari Jumaat, kerana Prof Muhaya hendak membuat banyak pemeriksaan...
Akhirnya, persoalan terungkai ... selepas katarak dibuang dan mata abah diganti kanta baru, baharulah dapat di scan urat saraf mata kanan abah ... sebelum ini tidak nampak apa-apa kerana tidak dapat ditembusi cahaya ..
Sememangnya abah tidak dapat melihat dengan lebih jelas kembali mata kanan, kerana urat saraf dibelakang mata abah telah rosak dan terdapat salur darah dibelakang mata tersumbat disebabkan darah tinggi abah ... namun begitu Prof menasihatkan agar sentiasa dijaga dan diletak ubat untuk mengurangkan tekanan mata ... (glaukoma) ..
Semoga Abah dapat melihat dengan lebih baik, InsyaAllah...walaupun mungkin bukan 90-100% ...mata kiri abah masih elok lagi ...InsyaAllah petang ini nak bawa abah ke kedai cermin mata untuk membuat cermin mata untuk membaca...
Walauapa pun, saya bersyukur kerana semuanya diPermudahkan oleh Allah SWT...
Alhamdulillah ...

4 comments:

  1. follow done
    http://dhiyaadalahniswa.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. done folo u..

    nak duit free x? kalau nk singgah sini

    http://amyliana86.blogspot.com/2012/10/nak-duit-free-tak-kalau-nak-meh-sini.html

    ReplyDelete
  3. D.A.N.

    Assalamu'alaikum pagi Jumaat,
    penghulu segala hari ...Alhamdulillah kerana kita masih bernafas dan dapat menikmati kurnia Allah SWT ..Semoga kita termasuk dalam golongan hamba Allah yang tahu bersyukur ...

    Salam Perkenalan dalam alam maya...

    Akak baru sahaja follow your blog (membalas kunjungan adik dan follow blog akak tempohari) Minta maaf terlewat kerana agak sibuk kebelakangan ini ... harap adik tidak marah ...

    Kak Azzah
    http://www.nurazzah8.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Amy Liana,
    Alhamdulillah ..Salam Perkenalan di pagi Jumaat ...

    akak pun dah follow u jugak ..minta maaf terlewat kerana sibuk kebelakangan ini ...

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....