Saturday, October 27, 2012

Solat Hari Raya

Dulu-dulu semasa kecil saya memang tidak pernah solat Hari Raya ..tak tahu pun bagaimana. Sebab lazimnya hanya kaum lelaki yang pergi solat, kaum perempuan sibuk di rumah menyediakan juadah untuk para jemaah selepas solat Raya dan menyiapkan hal rumah-tangga.
Kali pertama saya solat Hari Raya ialah pada tahun 1984, iaitu semasa kali pertama menyambut Hari Raya di perantauan. Tapi kini apabila kesedaran Islam sudah semakin baik dan kaum wanita telah ramai mengambil peluang untuk sama-sama bersolat Hari Raya di Surau atau Mesjid-mesjid ...
Apakah hukum solat sunat Hari Raya bagi kaum wanita? 

Mengikut pembacaan saya dari mereka yang lebih 'ariff, terdapat dua pendapat: pertama yang mengatakan bahawa Solat Sunat Hari raya ini adalah Sunat Mu'akkad, dan kedua yang mengatakan ianya adalah wajib atau fardhu 'ain bagi yang tiada keuzuran.

Pendapat pertama adalah berdasarkan hadis nabi yang mengatakan solat wajib hanyalah solat lima waktu. (sumber: di sini)

Manakalan pendapat kedua adalah berdasarkan hadis di bawah:
 
Solat hari raya merupakan salah satu lambang syiar Islam yang terbesar dan terpenting, sehinggakan Nabi saw mengarahkan semua wanita yang haid dan kanak-kanak yang tiada kewajipan pada mereka turut keluar beramai-ramai bagi menyaksikan hari kebesaran dan kemenangan Islam ini.

Maka dengan itu, perbahasan di kalangan para Ulama Ahli Sunnah wal Jamaah majoriti mereka dan termasuk perkataan Imam Ibnu Taimiyah akan kewajipan setiap mukallaf yang tiada keuzurann untuk menunaikan solat hari raya ini.

Perkara ini dapat dikuatkan lagi dengan sabda Nabi SAW dari Ummi Atiyah yang bermaksud :

Ummi atiyah berkata : “Rasulullah memerintahkan kami mengeluarkan para wanita merdeka, wanita yang berhaid dan anak-anak gadis pada hari raya aidil fitri dan aidiladha keluar ke musolla (tanah Lapang). Mereka menyaksikan kebaikan dan dakwah kaum muslimin. Aku berkata : “ Wahai RAsulullah, salah seorang dari kami tidak mempunyai tudung? Maka Nabi Saw Berkata : “Suruh agar saudaranya meminjamkan tudungnya!”.(HR Bukhari dan Muslim)

Hal ini juga  diterangkan  oleh al-Allamah Siddiq Hasan Khan katanya :

“Ketahuilah bahawa Nabi saw sentiasa memelihara solat 2 hari raya ini, baginda tidaklah pernah meninggalkan pada suatu hari antara hariraya-hariraya itu, dan beliau menyuruhkan orang ramai supaya keluar ke musalla untuk solat, sehingga beliau memerintahkan supaya orang-orang perempuan yang merdeka, yang keuzuran dan dalam keadaan haid keluar beramai-ramai. Baginda menyuruh perempuan yang berhaid agar tidak solat di mana semua mereka akan menyaksikan kebaikan dan bersama-sama menjalankan seruan untuk orang-orang Islam, sehingga baginda menyuruhkan wanita yang tiada tudung agar diberi pinjam tudung kepadanya. Semua ini menunjukkan bahawa solat ini merupakan suatu kewajipan muakkad ke atas setiap orang, bukan kifayah, sedangkan perintah keluar itu menentukan kewajipan solat bagi  sesiapa yang tiada keuzuran .”


 Jemaah Wanita di Surau At-Taqwa semasa duduk mendengar khutbah Hari Raya. Alhamdulillah, ramai yang datang memenuhi Surau At-Taqwa..sehingga ada yang terpaksa solat di dalam bilik mengaji di belakang kerana ruang ini sudah penuh...

2 comments:

  1. Raya ini kali pertama IM tak sempat hak pergi masjid solat sunat Hari raya, Sibuk uruskan ibu_suri dan anak-anak hingga kedengaran iqamah..

    ReplyDelete
  2. IM, utamakan yang lebih memerlukan ... InsyaAllah ganjaran yang lebih hebat buat IM ...

    Nurazzah8

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....