Sunday, March 30, 2008

24th March 2007 Wadi Rum - A breathtaking Scenery

A Year after - Jordan Revisited
24th March 2007
Wadi Rum - Desert of Mountains, A breathtaking Scenery
"A journey to Wadi Rum is a journey to another world. A vast, silent place, timeless and starkly beautiful, Wadi Rum lies at three hour drive south of Amman, a little over an hour's drive south-east of Petra and some 70 km north-east of Aqaba.

The uniquely shaped massive mountains rise out of the rose-red desert sand in this magnificent desert scenery of strange beauty, with towering cliffs of weathered stone.

All around, there is emptiness and silence. In this immense space, man is dwarfed to insignificance."

Started our journey to Wadi Rum from Aqaba around 11am. Here was what we saw all the way from Aqaba to Wadi Rum... rows and rows of rock mountains

... mula-mula tu rasa pelik betul, sbb dah biasa kat malaysia kalau bukit atau gunung tu mesti hijau aje penuh dgn pokok... bila tiba kat sini tengok bukit dan gunung semua togel jek.. tanah, batu pasir...

Saat ini lah baru terasa betapa diri ini selalu lalai dan leka, tidak mensyukuri nikmat yang Allah berikan. Sedangkan disekeliling kita (terutama di Malaysia) penuh dgn pepohon menghijau dan air bersih yang mudah didapati.





Sedangkan di Jordan, air untuk minuman dan masakan wajib dibeli kerana air ya
ng didapati dari paip air tidak boleh diminum terus kerana kandungan klorin yang sangat tinggi.







At
last we arrived at the junction that exited to Wadi Rum Protected Area around 1pm.






I
t took us around 1/2 hour to reach the Visitor Center. On the way to Visitor Center, we stop by and took some photos at the "Camel Crossing" sign board... ha ha ha... teringat di Malaysia ada tak sign board "Lembu melintas" ???




Selepas itu kami pun meneruskan perjalanan, and guess what??? Betul-betul ada unta melintas di hadapan kereta kami! Nasib baik Sumayyah drive perlahan saja... kami pun sempatlah berhentikan kereta dan bagi laluan kpd unta tu utk melintas jalan... he he he...

Akhirnya dapat ambil gambar unta melintas jalan utk ditunjukkan kpd anak2 ku di Malaysia..!


Visitor Centre

This large, stylish visitor centre is just opened a couple of years ago, opposite the Seven Pillars of Wisdom, the mountain named after Lawrence of Arabia's book, to provide the main gateway to the protected area.








The Visitor Center with Seven Pillars of Wisdom
at the background


It has all the facilities, information and services visitors will need, including reception areas, interpretation halls, restaurants and craft shops. It also has conference facilities and offices for the site management team.

All vehicle tours operate out of the centre and entrance fees to the protected area are collected at the gates, so all visitors are required to call in before proceeding with their itinerary.

Sebaik tiba di visitor’s center Wadi Rum, mata terpukau dek kecantikan dan keunikan
bentuk mukabumi di situ yang tidak pernah dilihat sebelum ini di mana-mana. Di belakang Visitor Center, boleh dilihat sebuah gunung yang diberi nama Seven Pillars of Wisdom. Tanah, pasir serta bukit-bukau yang terjadi hasil belahan yang dahsyat akibat gangguan pergerakan plat bumi sehingga memecahkan batuan granit yang terlalu besar dan tebing
batuan pasir dari banjaran gunung Afro-Arab. Ahli arkeologi percaya kawasan ini telah didiami sejak kurun ke 8 sebelum masihi dan dikenali sebagai Wadi Iram.

We took sometime to check which package(trip) we wanted to take, since there are many packages(trips) that we can choose from. FYI Wadi Rum is such a vast area, around 2-6km wide and 130km long.

After discussing with the girls, we decided to take the Burdah Rock Bridge package.
It means that we will take a tour via Al-Hsany Sand Dune, Alameleh, Um Ishrin, Lawrence House, Um Froth Rock Bridge. This package costs us JD54 (RM270).

Ok..here we are...on the pick-up truck, ready to explore Wadi Rum- the desert of mountains.



This is a stupendous, timeless place, virtually untouched by humanity and its destructive forces. Here, it is the weather and winds that have carved the imposing, towering skyscrapers, so elegantly described by T.E. Lawrence as “vast, echoing and god-like”..






Berhempas pulas mendaki Al-Hsany Sand Dunes, akhirnya berjaya .... Allahuakbar ... terpesona melihat pasirnya yg merah sayup mata memandang





Di puncak Al-Hsany Sand Dunes bersama Asma'.















Terdapat mat
a air panas yang terpancut dan segar telah menyebabkan Wadi Rum menjadi tumpuan kafilah perdagangan yang menuju ke Syria dan Palestin dari tanah hijaz. Kawasan ini juga dipercayai merupakan kawasan penempatan penduduk ‘Aad, Thamud, Lihyan dan Ma’in.





Alameleh Inscription




W
adi Rum suatu ketika dahulu merupakan pusat kawalan Putera Hussein dan T. E. Lawrence semasa perang Dunia 1 mewakili pemberontakan arab terhadap turki uthmaniyyah. Lawrence menjadi lagenda kerana peranannya dalam penentangan terhadap turki dan memihak arab.








The Bedouin camels and tent near the Um-Ishrin Mountain

Surah Faatir (Pencipta) . Ayat 027.
Tidakkah engkau perhatikan, bahawa Allah menurunkan hujan dari langit? Lalu Kami hasilkan kerananya buah-buahan yang bermacam warnanya. Dan di antara gunung-gunung itu ada garis-garis (bahagian-bahagian) yang putih dan merah, bermacam-macam warnanya, dan yang sangat hitam rupanya.



Hati terpesona melihat sekeliling ciptaan Allah, dikelilingi gunung-ganang berbatu, diiringi tiupan angin yang dingin, saat ini jiwa dan fikiran rasa sangat tenang, bagaikan waktu tidak bergerak...



Subhanallah, Allahuakbar... ..


Peninggalan Rumah Lawrence of Arabia terletak di salah satu gunung di Wadi Rum. Dipercayai dahulu T.E. Lawrence tinggal di sini. Yang kelihatan hanyalah batu bata yang digunakan dan sebahagian dinding rumah tersebut tanpa atapnya.



Lawrence house
Suatu masa dulu pernah menonton movie
"Lawrence of Arabia", tidak pernah menduga suatu masa kakiku akan menjejak ke tempat sebenar peperangan yg berlaku.

Akhirnya kami sampai ke penghujung Wadi Rum iaitu Um-Froth Rock Bridge. Ketinggian nya ialah lebih kurang 15 meter. Asma', Lina dan Gba ingin menakluki jambatan batu semulajadi itu, lalu dengan dipandu oleh jurupandu kami, Pak Arab Badwi itu, akhirnya mereka berjaya sampai ke atas.


Auntie Azzah hanya menunggu di bawah sahaja memandangkan kecerunan bukit yang perlu didaki rasanya tidak mengizinkan saya sampai ke atas jambatan batu tersebut. Tambahan pula sakit lutut ku tidak mengizinkan ku mendaki bukit yg curam tersebut.



Dalam perjalanan pulang semula ke Visitor's Center, kami berpeluang menikmati suasana matahari terbenam.








MasyaAllah....Subhanallah.....Allahuakbar..... Tidak terungkap kata-kata di kala melihat fenomena tersebut....hanya bait-bait zikir yang mampu aku sebutkan di dalam hati...mengkagumi Kebesaran Allah SWT.











Dalam BURRAH CANYON

 


Dan kami juga berpeluang melalui Burrah Canyon dalam perjalanan pulang. Ia adalah sebuah canyon yg sangat panjang dan cantik... Saat itu dirasakan suasana sungguh sepi, hanya kedengaran deruman enjin pick-up truck yang membawa kami. Apabila sesekali pemandu Pak Arab Badwi berhenti utk memastikan enjin berfungsi dgn baik, di kala itu hanya kendengaran tiupan angin. Bagaikan waktu berhenti berdetik....

5 comments:

  1. Puan,

    Thank you for sharing your experience. I'm soo intrigued and seronok baca blog puan with different perspectives and weather masa puan pegi Jordan.
    Miss Jordan already.. hehe.. Spring weather looks soo nice... Dapat tengok clear view of Mt Nebo and dead sea.. I wuz dead freezing all the time when I wuz in Jordan.. Masa I pegi laut mati pun laut was soo bergelora dan berkabus kat Mt Nebo, cannot see anything, even yg tongkat Nabi Musa yg Puan letak in ur bloh pun i tak perasan ada.. Tak sangka lak Syria has a lot of Islam historical monuments and sholars burial. Anyway, thank you for your side of stories of Jordan and Syria. Great to know you'd fun and
    good experience there. See ya in UiTM. Take care.

    Salam.
    -WaN-

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum.. ada cadangan nak kesana lagi?

    ReplyDelete
  3. banji,
    InsyaAllah jika ada rezeki dan umur panjang mmg teringin hendak ke sana lagi, terutama byk lagi tempat2 sejarah yg belum sempat saya lawati.
    InsyaAllah jika ada rezeki saya ingin ke sana apabila anak saya grad nanti.

    ReplyDelete
  4. salam kak,

    bestnya..

    teringat pulak pengalaman saya pg st.catherine daki jabal musa di mesir nun masa first degree dulu. Gunung ganang batu bata ni. mmg mengasyikkan. penat daki tu tok sah katalah.

    unta tu pulak, hehe dha merasa berposing atas unta masa melawat piramid kat mesir. mak aii..punyalah gayat masa unta tu nak bangun n duduk semula, salah cara pegang, mau terhumban ke depan :)

    moga ada rezeki saya sekeluarga dpt ke sini pula :)

    ReplyDelete
  5. Really very nice. Thank you.


    NURIN JAZLIN
    MURDERED. 9 YEARS OLD. WHY? ARE WE HUMAN?
    .
    Please!
    TO AVOID SUCH A TRAGEDY HAPPENING AGAIN, AND FOR THE SALVATION OF OUR CHILDREN, WE ARE DOING A WORLDWIDE CAMPAIGN, DISPLAYING THE IMAGE OF NURIN JAZLIN JAZIMIN IN BLOGS ALL OVER THE WORLD ON 25TH APRIL 2008. LET'S NOT FORGET NURIN JAZLIN.

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....