Wednesday, March 5, 2008

Amazon.com & MPH Sale

Have you ever buy something online? Well .... actually even though I'm from IT background, I still like to do my shopping (groceries, etc) manually. I don't feel satisfied if I cannot touch or try or test or compare any item that I want to buy. eee....tak puas rasanya kan... beli barang tak dpt pegang dan rasa ataupun cuba...

kecuali ........... buku!!! (itupun selalu jugak pergi MPH, since I've become the member, every time beli buku dapat diskaun at least 15%, kalau ada sale seperti pada minggu lepas, di mana member dapat additional 5% diskaun = 20%)

Wbgmnpun, tak semua buku yang saya nak beli ada di MPH atau kedai2 buku yg sewaktu dgn nya.
Terutama buku-buku akademik yang diterbitkan oleh penerbit2 luar negara, seperti Kluwer, Cambridge Uni Press, Springer-Verlag, Oxford Uni Press.... etc. Jika saya betul2 berkehendak dan sudah puas mencari di MPH, Kinokuniya etc...tapi tak ada, maka saya akan order melalui Amazon.com ....

Semalam saya menerima satu bungkusan dalam mail. tengok kpd bungkusannya sahaja sudah sudah tahu apa isi kandungannya....
buku lagi......... kali ini bukan novel, tapi buku berkaitan kerja / research saya... (pB...haa... ini barulah bahan bacaan heavy metal (nih pinjam kata-kata pB)...hehehe..!!!)

tetapi berhati-hati apabila order buku(atau barang lain) secara online... kerana anda perlu membuat bayaran terlebih dahulu menggunakan kad kredit... masa order sedap aje ... klik...klik... klik... tekan tetikus.... tapi bila datang bil kad kredit... haaa....!!! mahu nak terkeluar biji mata tgk bil .... seperti buku di atas.... harga buku + postage & handling = UK pound sterling 26. haa... convert lah ke RM.... ??? Pernah suatu ketika dahulu, order sebuah buku utk research jugak... USD150.00 ..... kalau convert ke RM...??? nasib baik utk research and I really needed it for my reference and work, dan Alhamdulillah ada dpt grant (jadi boleh claim lah)... fuhh... legaa.... kalau tidak... mahu bocor poket....hehehe.... itulah satu2 buku yang paling mahal pernah saya order.

MPH sale (27th February - 2nd March 2008)

Jom shopping buku. ................................(melayang RM200++ after discount) couldn't resist the temptation seeing all those novels written by authors whom I knew from blogging...



What's in those begs....???



Haaaaa..........apalagi.... buku lah..... Ini baru bawa 4 orang anak (yang lain ada hal, tak dapat ikut) ...masing-masing ambil buku ikut selera masing-masing...
"Extreme Sudoku" - ini utk Ammar dan Zaid.. Zaid mmg suka main Sudoku online... testing his brain ... logic and mathematical thinking ...trying to beat the fastest time to solve the puzzle...





Buku untuk si-kecil Hana'. Dapat diskaun 50% . Good bargain...
Ini pun dah puas pujuk, (penuh satu bakul buku dia saja! rambang mata... ! ) saying that she can only take 3 books.... selepas setengah jam memilih... hahaha... sekejap ambil buku ni, letak buku tu, kemudian tak jadi pulak... ambil buku itu letak buku ini... akhirnya.......







Buku untuk anak lelaki.........Mu'adz yang pilih.... lebih suka buku bercorak fiksyen dan ada unsur-unsur sains...







Lagi buku untuk anak-anak ..... minggu depan kan sudah mula cuti sekolah.........
Kusyi Hirdan....akak dah beli "Rahsia Terbongkar", tapi lagi satu tak jumpa......





Novel nukilan Umi Khaltum Ngah.... untuk bacaan ummi ..... Kak Umi Khaltum, lagi satu novel "Lavender untuk Insyirah" tak jumpa lagi...maybe kena tunggu Pesta Buku Antarabangsa 2008 ada jual kot....nih mesti beritahu bila datang pesta buku, so, I boleh bawak novel2 nih dan minta you sign kat dalam tuh....




Lagi novel untuk ummi dan abi .......

SilverSarina.... I got 30% discount for "Growing Up In Trengganu" .....belum start baca lagi...

aA + bB - another novel from Hlovate (what a name, and title..!!!) author who wrote "5 tahun 5 bulan" using bahasa basah + santai .
Dah habis baca...couldn't put down the novel once you start reading it...I finished reading it at 1:00am that same day I bought the novel.

Also finished reading "Dalam Mihrab Cinta" from Habiburrahman El-Shirazy. Author of "Ayat-ayat Cinta".

hurm.... ini belum lagi pergi Pesta buku antarabangsa 2008 yang akan diadakan pd bulan April nanti..............wahh...kena simpan fulus .... pernah satu tahun tu, kami berbelanja (buku lah..) hampir 1K..!! Suami dan saya mmg tidak kisah berbelanja utk buku, tapi jika utk barang mainan ke... mmg berkira....

TANAMKAN SIFAT MEMBACA DI KALANGAN KELUARGA SENDIRI..........

25 comments:

  1. ohho ummi tyme klong xde bru nk shopping bku!!waaaaa nk buku sudoku tuh!tgh addicted ngn sudoku skang...huhu

    ReplyDelete
  2. Asma',
    MPH baru sale, masa kak long kat Malaysia tak ada sale... hehehe ... Insyaallah nanti balik Msia bolehlah baca ..

    ReplyDelete
  3. Salam kak azzah,
    Cadangan yang bernas..epel kena simpan duit dari awal ni...utk pesta buku april nih.
    Akak ada jumpa tak buku ketika cinta bertasbih episode 2? Lama dah saya cari tapi lom jumpa lagi.

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Azzah,

    Sy first time jengok blog ni.. Rasa2 saya ada tertengok banner utk pesta buku antarabangsa di PWTC. Start dari 7-17 MAC 2008. Kalau tak silap la. Waktu masuk - weekday 10am-7pm, weekend, 10am-9pm.

    Hehehehee

    Maaf menyelit sikit :D

    ReplyDelete
  5. kak azzah, kita serupaaa! beli buku local online tu mmg biasa, syok jer dapat parcel buku.


    Saya ni pun kalau tengok barang lain macam barang kemas, kasut or handbag, rasa maaaahaaaaaal sangat dan saaaaayang duit nak beli tapi kalau shopping buku tu, satu resit rm400 tu boleh pejam mata pegi bayar!..hehehehe..

    ReplyDelete
  6. salam,

    shopping sakan ye... kat sini tak de MPH ... sampai 30% off GUiT , bestnya... wah you and hubby memang peminat novel, y hubby memang tak baca novel, dia baca bab kerja dia je...I nak beli buku pak latip tak beli-beli lagi..

    selamat membaca semua :)

    ReplyDelete
  7. epelijau,
    simpan...jgn tak simpan... nanti melelh air liur tak dapat beli buku... hehehe..

    rasanya ada ternampak tajuk tu semasa di MPH tempohari (akak pergi MPH kat Subang Parade, besar dan byk pilihan sikit.. ) tapi tak sure episod 1 atau episod 2..???

    ReplyDelete
  8. 1na,
    thanks for dropping by... sudi-sudilah datang menjenguk lagi...

    I dah check, Pesta Buku tu akan diadakan dari 4 - 13 April 2008.

    SIla rujuk website berikut:

    http://www.moe.gov.my/tayang.php?laman=pemberitahuan&unit=utama&info=70&bhs=my&mod=baca

    ReplyDelete
  9. OndeOnde,
    Rasanya masyarakat Malaysia sudah mula mempunyai kesedaran sedikit utk membaca... patut tingkatkan kesedaran di kalangan ibu bapa dahulu, jangan asyik mengumpul barang2 hiasan di rumah (bukan tak boleh, boleh... tapi jgn over sangat..)
    galakkan membuat mini library kat rumah...baru anak2 suka membaca..

    ReplyDelete
  10. Silversarina,

    ye ye ... shopping sakan ... InsyaAllah bulan depan shopping lagi kat PWTC ....

    ReplyDelete
  11. huaa... azzah, i missed that mph sale, tak sempat nak gi.. bz.. dah baca ke that Dlm Mihrab Cinta tu? best tak? have read 2 novels by the author, & love it so much, especially that ayat2x cinta tu.. lots of lessons there, even my son (d "ustaz" in d family) pun loved it.. actually i ni quite selective abt love theme malay novel, some of them to cinta semata-mata (jenis layan perasaan aje..), so kalau anak-anak (yg sulung & 2nd) nak beli i kena vet kan dulu.. ;-)

    ReplyDelete
  12. wani,
    all novels by this author, Habiburrahman El-Syirazy, even though tajuknya ada perkataan "CINTA" tetapi bukanlah novel jiwang semata. CINTA yang dimaksudkan di dalam novel2 beliau ialah CINTA KPD YG MAHA ESA, bgmn CINTA sesama manusia adalah menifestasi CINTA kita kpd Tuhan yang satu, iaitu ALLAH SWT.

    Beliau berjaya mebawa pembaca menghayati mesej yg hendak disampaikan iaitu segala perbuatan kita hendaklah berasaskan CINTA kita kpd ALLAH SWT.

    Bacalah semua novel beliau...mmg ada kelas ... 5* for his novels..

    ReplyDelete
  13. Eeeee... jealousnya tengok buku-buku tu!! Saya dah sorokkan semua novel dan pulangkan yang dipinjam dari kawan & library. Time to get back to work!!! Enjoy reading to the whole family!

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum warahmatullah,

    Dearest Nurazzah..

    Terima kasih banyak-banyak di atas sokongan dan pembelian buku-buku saya...

    Sememang dengan adanya pembaca yang setia seperi Nurazzah maka semangat menulis terus terkobar-kobar...inilah penyuntik semangat bagi penulis sampingan seperti saya.

    Moga seronok membaca, ya?

    Moga juga dilimpahkan Allah dengan rezeki yang melimpah ruah...Amin.

    Wasalam...

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum, saya baru jumpa pepatah Arab, "Sebaik-baik teman duduk sepanjang waktu adalah buku".
    Saya simpan Dari Mihrab Cinta untuk hujung minggu ini ( sambil beratur nak ngundi boleh baca...he he he) sbbnya kalau mula pegang novel mesti nak habiskan satu kali harung!
    Masih mencari buku Umi Kalthum Ngah dan GUiT. Nampak gaya kena pi cari kat USM kot!

    ReplyDelete
  16. Kak nurazzah,

    Sorry my mistake. Semlm masa ambik anak dari tadika baru perasan tarikh sebenar kat iklan/poster ditampal dalam lift. sorry :D

    ReplyDelete
  17. D, I think you yourself can be a writer... reading your blog make me felt like I was there with you and your wonderful-4 ... you express your feeling etc very clearly... why not writing a short story (macam cerpen ke), or maybe can be a novel based on true story...mesti best-seller .....

    ReplyDelete
  18. Kak Ummi Khaltum,
    mesti beri sokongan padu...!!

    ReplyDelete
  19. cikMilah,
    cikMilah duduk mana?

    buku...mmg teman setia ku sepanjang waktu ....

    ReplyDelete
  20. Saya dok area dekat-dekat kampus UiTM, Penang. Kalau nak mai sini, bagi tu ya. Boleh kita jumpa.
    Saya baru tahu GUiT ada di kedai buku USM - harap-harap stok masih ada.

    ReplyDelete
  21. Kak Azah

    Terima kasih. :)
    Harap anak-anak akak enjoy baca Siri Kembara Hafiz.


    Kusyi Hirdan
    www.jendelaku.com

    ReplyDelete
  22. alaaa..tak beli pun buku pantang 44 hari. nanti beli ek . http://nurfarahin.com

    ReplyDelete
  23. Kusyi Hirdan,
    anak-anak sedang pulun baca buku cerita cuti sekolah ni...

    terimakasih kpd penulis-penulis spt anda yang rajin menulis buku cerita utk tahap kanak-kanak. Teruskan usaha anda...

    ReplyDelete
  24. adiejin,

    YB parti Pundak ... menang ke tidak di kawasan anda? sorry lah saya tak pergi mengundi kat kaw parti pundak... hehehe..

    hurmmm..... buku pantang 44 hari? nanti nurazzah8 jadi nurazzah9!!! hehehe... tu yang takut nak beli tu...

    ReplyDelete
  25. Salam Kak Azah,

    Seronoknya tengok Kak Azah shopping buku untuk anak beranak. Jadi inspirasi untuk saya menggalakkan lagi anak baca buku.

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....