Thursday, July 26, 2007

Falafel

Falafel

The word falafel, derived from the Arabic word fulful or filfil meaning "pepper,".

Hari Ahad yg lalu, saya teringin nak makan falafel, sejenis makanan orang Arab yg diperbuat daripada kacang kuda(chickpeas) dan dibulat2 kan seperti bergedil. Senang cerita falafel ni bergedil Arab la, teringat semasa pergi ke Jordan tempohari, falafel nih mmg la famous di sana. boleh dimakan begitu saja atau pun selalunya orang Arab nih makan dengan roti pita, campur salad, tomato, kentang goreng dan mayonisnya seperti dalam gambar ini (di ambil dari blog Asma'), kemudian roti tu digulung...

Cari kat internet dapatlah resepi nya. Rupanya senang saja nak buat... Ini lah bahan-bahan yang diperlukan :




2 cup chickpeas (kacang kuda), soaked overnight and drained, (kemudian rebus kacang kuda dalam periuk dengan api yg besar selama 15 minit, dan kecilkan api dan rebus lagi selama 45 minit . Bil kacang telah lembut angkat dan toskan airnya. )
3 medium onions, chopped
1 small bunch parsley, chopped (Ini saya substitute dgn daun ketumbar, sbb cari kat pasar takde parsley)
8 cloves garlic, crushed
1 teaspoon ground coriander (ketumbar)
1 teaspoon cumin (jintan putih)
2 teaspoons salt
1 teaspoon pepper
(optional if you want it to be a little hot: 1/2 teaspoon chili powder)
1 teaspoon sesame seeds (ini pun optional jugak, kalau tak letak pun takpe, tapi kalau le
tak lagi sedap)
1 teaspoon baking soda
2 slices of white bread (to make breadcrumbs~ utk membuatkan falafel tak hancur bila digoreng)
oil for frying

Place chickpeas and onions in a food processor and process until beans and chickpeas are very finely ground. Add remaining ingredients, except oil; process to a dough-like paste.
Form into patties--if patties tend to crumble, process further or add a little flour.


Heat oil in a saucepan and fry patties over medium heat, turning until they are golden brown on both sides.


Serve patties warm as main dish with fresh vegetables and Sesame Tahini Sauce on the side or in sandwiches of half-rounds of pita bread stuffed with salad vegetables and topped with Tahini Mix.

Since kat rumah saya masa tu takde roti pita, kami makan macam tu saja...cicah sos..sodap....

p/s: satu lagi petua lupa nak bagi tau awal-awal, ketumbar tu kalau nak lagi naik bau wanginya, jangan beli yang dah siap jadi serbuk, sbb yg dijual tu dia orang dah campur tepung sikit, lebih elok beli ketumbar biji, goreng dahulu (goreng kering) baru tumbuk. Begitu juga dengan jintan putih tu, goreng dahulu ...
***petua ni boleh utk semua jenis masakan yg berasaskan rempah-ratus... ini tips dari bibik saya.. mmg masakan lebih sedap dan baunya lebih harum...

~Selamat Mencuba~

31 comments:

  1. Sodap bonar nampak kuih tu. meleleh air liur hehe

    ReplyDelete
  2. ha'ah la..berkali2 telan air liur bila tgk gambo tu

    ReplyDelete
  3. saya sejak dapat resepi dulu belum sempat nak buat lagi. pesal akak x delivery aje kat opis saya buat breakfast.? hehehe kitorang kt opis ada simpan roti lubnani. boleh cicah our homemade humous lagi hehe

    ReplyDelete
  4. ahahah..mesti terliur nk mkn falafel tgk kt blog kak long...

    ReplyDelete
  5. asma'......bile kite plak nak wat falafel...hari tu beria tgk tenet..

    ReplyDelete
  6. Pak Latip,
    hehehe... IA KALAU saya 'rajin' dan ada masa, boleh cuba buat lagi bila Pak Latip nak datang hantar novel sejarah Islam lagi...

    Raiyan,
    usahawan muda yang sedang meningkat naik...telan air liur takpe, jgn tercekik sudah...hehehe..

    ReplyDelete
  7. babazahra',
    Assalamualaikum dan selamat pagi... hurm..akak buat tu waktu petang.. buat makan petang... eh...bagi akak resepi homemade humous tu, boleh gak kalau ada masa nak try buat... eh ...roti lubnani mcm mana? apa beza dgn roti pita?

    ReplyDelete
  8. asma',
    mmg pun...bila tgk gambar tu, teringat mula2 makan tu masa tgh tunggu bas ikut kengkawan kak long nak pergi main salji kat ajloun... second time makan jalan-jalan kat balad Amman dgn makcik Ina (eh...lupa pulak..tak ingat lah falafel ke syawarma yg mkcik Ina beli??) ...pastuh lagi sekali masa gi ronda-ronda Umm Qays, Al-Himma dan nak pergi cari makam Mu'adz Bin Jabal dgn Hisham driver teksi tu...Hisham tu belanja ummi makan ...tapi falafel kat situ tak sesedap yg kat Irbid ummi rasa..

    ReplyDelete
  9. Nad,
    nanti lepas habis exam b4 balik msia kan you all ada masa ... buatlah masa tu...

    ReplyDelete
  10. nurazzah,

    I dah beli buku ayat2 cinta tapi masih belum berkempatan untuk membaca.

    ReplyDelete
  11. senang awak cakap ? nampak macam complicated jer. Selalu gak makan ni kat Dubai dulu. One day nak try buat lah..tapi takut tak jadi filafel, jadi kuih kacang gulung..ahaskk

    ReplyDelete
  12. eleh..dlu ckp falafel xsdap...da blk msia bru rindu..kui3,...
    ala mmg nk wat..tp mls nk bli2 bhn..mcm2la rempah plak...
    kaklong jek abes xm awal...nad dentist abes lmbt...
    nak ke kklong bwk blk humus??ade jual dlm ready-made

    ReplyDelete
  13. kalau macam roti yg dalam pic tu, kat sini panggil roti lubnani dia nipis ada jual kt Tesco. kalu yang akak beli roti pita tu dia tebal kan macam 2 lapis. buat sandwich sesuai tu. yg lubnani roti buat baling-baling tu hehehe lebar dan nipis.

    ReplyDelete
  14. لسلام عليكم ورحمة الله

    Ia kelihatan sedap dan menyelerakan.

    ReplyDelete
  15. Hari tu channel Travel & Living ada cerita pasal Falafel ni. Rasa dia macam Indian Vadei ke?

    ReplyDelete
  16. ummi,
    dah beli? okay lah..boleh start baca.. baca dan hayati betul2 makna tersirat...
    SELAMAT MEMBACA...

    ADIEJIN,
    pada saya senanglah... cuba try test...hehehe.. kalau first time buat tak jadi, cuba lagi sampai jadi...

    asma',
    haa...boleh gak ...bawak balik humus tu...


    babazahra',
    ooo...skrg baru tahu bezanya... hehe.dulu pakai hentam keromo jek..semua saya panggil roti pita...hehehe


    mki,
    bukan 'kelihatan' saja, tetapi 'MEMANG' SEDAP DAN MENYELERAKAN!!!

    ReplyDelete
  17. mamamia, masa akak mula2 makan kat Jordan dulu, akak dah cakap dgn anak akak kat sana, falafel ni macam Indian vadei tu... tapi anak akak kata tak. Pada akak macam bergedil dan vadei, sbb vadei pun diperbuat dari kacang, cuma guna kacang dhal, falafel guna kacang kuda. bergedil melayu guna kentang.
    Cuma bergedil tak guna daun ketumbar dan parsley dan letak cumin(jintan putih)...

    pada akak, adik-beradik lah tuh... falafel, vadei dan bergedil... cuma letak perisa lain-lain.... hehehe....

    ReplyDelete
  18. Kak Azzah,
    Falafel tu nampak sedap aje. Nampak sebiji macam vadei. Hmmm, Cath memang suka vadei. Dah lama tak rasa vadei buatan Malaysia.

    ReplyDelete
  19. hm boleh jadi tak falafel tu dari perkataan fullfilling hehe mengenyangkan :) (saja buat cerita) pekaba nurazzah?

    ReplyDelete
  20. hai Banji,
    salam pagi Isnin, dak masuk kerja...?? ke tak bangun lagi... huish..weekend lepas full day, tak de rehat langsung...so pepagi Isnin, rasa lemah je nak start kerja..Monday Blues...hehehe..

    hurm..boleh jadi jugak ya dari perkataan "fullfill"... ni kena tanya mak/pak Arab ...

    ReplyDelete
  21. Salam Cath,
    hurm memang lebih kurang macam vadei ... tapi rasanya lain... tapi kan vadei akak rasa lebih keras, sebab selalu dulu makan dia orang akan goreng garing, tapi falafel ni lebih lembut, rasa sedap ada bau ketumbar dan jintan tu...

    ReplyDelete
  22. Salam Kak Azah..saya baru balik course.tgh dok entry blog kawan-kawan. ehmm..sedapnya kuih tu, nak cuba buat, anak mesti suka sebab dia orang suka vadei tu. Macam best je Novel tu, dah cuba cari.

    ReplyDelete
  23. betul tu serupa ngan vadai kacang dal...lama tak makan..Azza mesti sedap tu kan?

    ReplyDelete
  24. nur, u ni sibuk tul ya...asyik pergi kursus sana sini...tapi takpe..demi kerja ... teruskan berbakti pada nusa dan bangsa...ewah...
    cubalah buat...sedap tau..apalagi kalau makan dengn roti lubnani tu (macam dalam gambar)

    ReplyDelete
  25. kak elle,
    cuba lah buat...kalau makan dgn roti pita atau roti lubnani, tambah salad dsb, mmg mengenyangkan, boleh subtitute nasi... boleh buat makanan diet saya..hehehe..ganti nasi kan...
    kalau macam dalam gambar tu, berapa agaknya kalori dia ya??

    ReplyDelete
  26. Bila dengan roti pita tu nampak mcm menyelerakan ....masa takde roti tu nampak macam bergedil atau kuih india tu...

    ReplyDelete
  27. kak lady,
    mmg sedap lagi kalau makan dengan roti tu campur salad + mayonis

    so, boleh lah kak lady try test cuba

    ReplyDelete
  28. kalo saya dtg umah auntie,kena masak falafel la yer~

    ReplyDelete
  29. maisarah,
    silakan, silakan...ajak mak mai sekali yek... bila nak terbang? dapat uni mana? tahniah...

    ReplyDelete
  30. nampak macam sedap kan...nanti (entah bila???) nak cuba lah jugak!

    ReplyDelete
  31. mak lang, apa khabar? try lah...mak lang ni kan pandai masak...menjadi saja apa yg dibuat...saya nih tak lah serajin sangat mcm mak lang...
    well...maybe if I've more time boleh lah....

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....