Wednesday, November 14, 2012

Grilled Salmon

Assalamu'alaikum wrt wbt.  Salam Maal hijrah buat semua pembaca blog ini dan rakan taulan .. pejam celik pejam celik ..sudah setahun berlalu ... buku amalan kita juga akan diganti baru ... ALhamdulillah ...sempat juga di akhir waktu 'Asar tadi membaca doa akhir tahun dan selepas maghrib membaca doa awal tahun ...

Tengahari tadi, adalah percubaan pertama menggunakan pemanggang ajaib IKAN yang saya baru beli tempohari.  Alhamdulillah hasilnya sangat memuaskan ... 
Beberapa hari lepas saya ada membeli 2 hiris ikan salmon..tengok sangat cantik dan segar ..lalu terfikir hendak mencuba menggunakan pemanggang ajaib tersebut..

 Ini semasa sedang dipanggang, ...

Yummy...rasanya pun tidak menghampakan...sedapppp
 Selepas di hidang dengan tomato, carrot dan cauli flower...
sepatutnya ada broccoli, tapi since brocolli tak ada kat rumah ..guna apa yang ada saja lah kan


Menunya, sangat senang ...

Bahan-bahannya: 
2 hiris ikan salmon
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (di tumbuk2 juga)
1 sudu teh basil
4 sudu minyak zaitun
hirisan daun parsley  
tomato, carrot, cauli flower dan brocolli
garam secukup rasa

Cara-caranya:

1. Lumurkan kesemua bahan ke atas ikan Salmon, perapkan selama 1 jam
2.  panaskan kuali (saya guna pemanggang Ajaib ), dan letak ikan ..bakar sehingga isi ikan kelihatan sudah masak ..(jangan terlalu lama, nanti isi ikan Salmon akan jadi keras...)
3. Ketika hampir masak, letakkan sayur2an 
4. Angkat dan hidangkan ..

(sumber: resepi asal saya tanya Mr google ajer...lepas tu pandai-pandailah adjust kan..)

2 comments:

  1. Masa kat USA dolu2 selalu juga beli Salmon nih... tapi sejak balik Malaysia jarang beli sebab banyak lagi ikan lain ... baru2 ni saja cuba beli semula ...sedap pulak

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....