Tuesday, March 16, 2010

CAMP'10

CAMP'10What is Information Retrieval? atau dalam Bahasa Melayu ialah Capaian Maklumat ?

It is a study of how data is organized, processed and stored  in a corpus and later retrieved to fulfill user's information needs through a computerized system.


Anda pernah menggunakan enjin carian? seperti Google, Yahoo, Alta Vista dsbnya untuk mencari sesuatu maklumat di internet? Terdapat banyak enjin carian yang boleh digunakan pada masa ini, ada enjin carian am seperti google and yahoo, manakala yang khusus seperti enjin carian Hadis, khusus untuk mencari hadis yang sesuai dalam Bahasa Melayu..


Capaian Maklumat dan Pengurusan Pengetahuan bukan sahaja tertakluk kepada apa yang dinyatakan di atas, tetapi merangkupi bidang yang lebih luas lagi. Semua ini akan dibincangkan dalam kertas kerja-kertas kerja yang akan dibentang dalam persidangan antarabangsa CAMP'10 yang sedang berlangsung sekarang di SACC Convec.
2 comments:

  1. guna google je sokmo2.. thanx to the technology, senang betol nak cari maklumat kan..

    ReplyDelete
  2. salam Mulan... haah..mmg Google yang famous sekarang nih... mmg banyak maklumat yang boleh dicapai sekarang melalui internet, cuma kena pandai filter sahaja...samada maklumat yang berguna atau sebaliknya...

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....