Sunday, May 4, 2008

Harga barang naik

Apa nak dikata sekarang...walaupun berbagai pihak cuba menafikan dan masing2 berkata semuanya dibawah kawalan, tapi yang terasa nya kita sebagai pengguna...
sedikit-sedikit harga barang-barang groceries semakin naik dan semakin mahal...

semalam ingat nak tambah barang keperluan dapur dan beli sedikit makanan kering utk bekalan Ammar di asrama nanti...

kemudian belilah beras 2 kampit (satu beras wangi dan satu lagi beras super, sbb kalau masak nasi kebiasaannya suami dan anak2 tak suka jika masak beras wangi sahaja- sbb terlampau berkanji mcm pulut pulak. Jadi saya campurkan beras super (1 cawan beras wangi, 1 cawan beras super)

Minyak 2 botol (ni pun ada diskaun, kalau tak harga biasa lagi mahal, tapi limited 2 bottles per customer), roti dll....

Ini yang kami beli..................
tapi terkejut sungguh bila tengok bil..........nak tahu? semuanya jumlah RM320.30

banyak ni aje dah tiga ratus lebih!!!!! ....

kat lembah klang sahaja ke atau kat negeri lain tak effect sangat.....???

Banyak manakah anda berbelanja utk seisi rumah?

33 comments:

  1. Kak memang betullah..barang semua naik. ummi pernah buat entry harga barang pasar tani dan di pasaraya..sebenarnya sama sahaja. Membuatkan ummi beralih ke pasaraya sebab boleh pergi bila2 masa. kalau pasar tani nak kena tunggu weekend je.

    ReplyDelete
  2. biasa sy belanja RM250 sebulan barang2 dapur, hm tapi tak tau le lepas ni mcm mana.. kena buat overtime lagi lah mcm ni

    ReplyDelete
  3. ummi365,
    akak mmg dah lama tak pergi pasar tani, sbb kadang2 waktu tu ada je kerja lain. Pergi pasarraya mmg anytime boleh pergi, cuma barang2 basah dan syur2an pergi beli kat pasar...
    Ayam dah lama tak beli kat pasaraya sbb makan ayam organik...order dari dealer tertentu sahaja...

    ReplyDelete
  4. banji,
    mmg terasa sangat... apatah lagi macam akak ni keluarga besar...anak ramai dan semua nya tengah naik, makan kusss..semangat...

    dua minggu lepas, kami shopping groceris kat Giant juga.. 2 troli penuh...haaa...bila bayar ... RM 700 lebih!!!!

    ReplyDelete
  5. rm 700 ?!?!!! lebih ?!!?!!!..

    wauwee..
    bole bankrap tu.

    setakat ni, yang saye tau, garam je tak naik harge, dari dulu 3 bungkus seringgit..

    di mersing bawang besar sekilo seringgit. tak naik.

    ReplyDelete
  6. amin,
    kalau macam tu makan ikan kering aje lah...boleh borong banyak2 dari Mersing... tapi kalau selalu makan ikan kering nanti darah tinggi lah pulak....hehehe...

    ReplyDelete
  7. Kalau dulu average groceries dlm $250 la ni dah $300++. cikMilah buat kek dan biskut sambil-sambilan, harga bahan naik tiap2 kali pergi beli bahan mentah - minggu lepas butter , minggu depan dengarnya tepung..susah nak maintain harga jualan..

    ReplyDelete
  8. memang betul tu kak, barang ketara sangat naik harga.

    bibik kat rumah ni pun dah kena sound suruh berjimat cermat sikit.

    tak tau nak kata apa dah, berdoa pada Allah banyak supaya rezeki kita sentiasa cukup.

    ReplyDelete
  9. cikMilah,
    akak dah lama pakai minyak canola atau sunflower (less colesterol %), dulu 1 botol 3 kg cuma RM17.00, last two weeks akak tgk dah naik harga hingga RM26.90 ~ RM27...!!!
    mak datuk...naik harga sampai RM10.00

    barang berasaskan minyak mmg naik banyak..mcm mentega, butter, margerin...etc

    ReplyDelete
  10. OndeOnde,
    mmg betul... bgmn lah org2 yg berpendapatan rendah nak survive hidup kat bandaraya macam KL dan Shah ALam ni... semuanya naik harga...

    ReplyDelete
  11. salam kenal kak....

    maaf baru 1st masuk sini saya dah nak tinggalkan komen...

    Pasal harga barang tu...saya setujula sangat ngan akak..saya yang cuma dok kat umah 4 orang je...terdiri dari suami, saya, mak saya..n anak saya baru nak masuk setahun...klu sekali tolak troli tuh...memang tak pernah kurang dari RM250...baru sorang anak tuh...klu 2 anak mahu nak dekat 500...aduhai...

    ReplyDelete
  12. puterisatu,
    anak sorang kecil pulak tu, biasa lah kena beli susu, pampers, etc (barangan bayi) ...

    anak akak yg kecil sekali dah 6 tahun. SO, dah lepas takde beli pampers lagi..hehehe...

    tapi yg lain 2 semua dah besar2 ...bila dah besar kena beli barang lain pulak...umur semakin meningkat, fulus pun semakin banyak...

    berdoa agar Allah lebih murahkan rezeki......
    Ameen..

    ReplyDelete
  13. salam.

    Memang macam your family yang ramai mesti grocery beribu sebulan sebab kami yang bertiga ni belanja dapur + kerap makan luar seribu lebih sebulan ... katanya harga beras makin melambung naik .

    ReplyDelete
  14. Salam hormat wahai Puan.

    SYUKUR ALHAMDULILLAH. TERIMA KASIH. Bolehlah Abang Long bernafas sedikit, walapun didalam lumpur.

    HANYA ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI DO'A KU.

    ReplyDelete
  15. silversarina,

    Sebab tu we all memang JARANG sekali makan luar..sebab ramai, just imagine kalau we all pergi makan luar satu keluarga 8 orang anak + 2 parents = RM 200++ (sekali makan sahaja)

    so I prefer with same amount of money, go to the market and buy some good stuff (ikan+seafood) and masak sendiri. Macam tu lagi puas makan kat rumah.. dan boleh buat makan 2-3 hari...

    tapi just imagine kalau masak ayam (we all makan ayam organik- saiz kecil sedikit dari ayam biasa yg kena cucuk tu) so sekali masak utk lunch aje seekor! kalau nak tahan sampai malam, kena masak 2 ekor!

    Anyway, bersyukur sangat sbb so far Alhamdulillah rezeki yg Allah bagi mencukupi, tapi everytime makan nak kena ingatkan anak2 jangan membazir (bg contoh kat Palestin, dll tempat ) yg susah nak cari makan...

    ReplyDelete
  16. Abang Long,
    harap sudah terima. Semoga yg sedikit itu dapat menceriakan wajah-wajah yang sugul...InsyaAllah...

    ReplyDelete
  17. tak payah pegi Giant lah kak, memang mahal/barang x elok sangat. Kalau barang macam tu, rasanya sekitar 250-300 kat Tesco. Saya belanja barang dapur biasanya RM250di Tesco, tapi bila beli barang yang sama di Giant, harga jadi RM290. Tesco Extra kan ada, murah2 tu. Serius.(cakap macam jadi duta Tesco plak :)

    ReplyDelete
  18. salam kak,

    td saya beli sayur n ikan kat apek jual ikan..

    kembung kecil- 5 ekor
    sotong kembang - 1 ekor
    telur 15 biji
    kobis suku aje
    terung pnjgn 2 btg
    kcg panjang dlm 10 btg
    bwg putih 2 labu

    total semua RM 25.00 !!!!!!!! waaa..nak nangis pun ada.

    kak, x dpt lg nak jumpa akak..minggu ni rmh saya mcm musim cuti sekolah..anak2 kat rmh demam bagai..

    ReplyDelete
  19. babazahra,
    hurm...dulu semasa Tesco belum ada kat Shah Alam, mmg pergi Giant. Lepas tu masa Tesco mula2 buka kat Shah Alam, ada jugak pergi sekali dua. Tapi pasaraya Tesco masa tu tak berapa teratur, barangan tak tersusun seelok Giant, pening kepala nak cari barang2 dari satu isle ke satu isle.
    Then bila dapat tahu, Tesco tu owner dia Orang Yah**i, di mana certain percentage income dia akan labur/derma ke Isr**l, terus boikot tak mahu gi Tesco. Walaupun ramai jugak kawan2 cakap barang harga murah...
    entah lah, tapi Giant pun owner dia bukan orang Islam, cuma suka pergi sana sebab susunan barangan dia cantik tersusun teratur senang nak cari barang. and akak boleh skip isle2 yg tertentu sbb takde barang yg penting...(sbb dah hafal dah kedudukan barangan!!)

    hurm..kalau nak tolong orang ISlam...pergi shopping kat Mydin aje lah...hehehe... tapi Mydin Shah Alam yang baru bukak...mmg lah bagus jugak...cuma pekerja dia ramai orang B**gl* ...

    ReplyDelete
  20. kaklong Syikin,
    kalau rumah akak, ikan kembung kecil (kat pasar sini sebut ikan Pelaling)
    5 ekor sekali hadap jek... itupun mahu tak cukup...malam masak lain...
    hehehe

    rasanya seminggu dua ni pun akak sibuk sangat... ni tgh pulun nak habiskan marking exam paper, the whole week next week ada final project presentation dan dah kena submit final grades...Ya Allah....... kena stay up lagi lah nampaknya...

    ReplyDelete
  21. Salam Azzah...

    Tulah sebabnya...tak perasan kadang sekali belanja bill dah lebih RM400...tu sebab sekarang akak belanja sikit2 sesekali bila barang takde aje untuk mengelakkan dari terkejut berok...hehehhe

    ReplyDelete
  22. salam kak azzah

    tiga empat kali dah masuk umah kak azzah nie, tapi tak dak tinggai komen...

    hi baghu nak komen


    lar nie , barang memang mahai sungguh.
    depa yang dok ataih tu , tak pa lar, tiap tiap malam , ada ja orang belanja makan , ada seminar tu , ada dinner tu ...

    kita gak , yang terasa seksanyer


    ada skali tu , pie beli ikan kat pasar malam.
    tapi , punya ler mahai ....


    lepaih ni pakat makan nasik dengan pisang n ubi ler ...

    ReplyDelete
  23. uishhh....satu trolly 300 lebih ka ? mampuihhhh...

    ReplyDelete
  24. kak lady,
    tak ada masalah nak pergi shopping selalu... lainlah kak lady, you are the house manager... boleh gi shopping anytime...


    pB,

    mmg lah, mereka yg di atas tu fulus dah berlebih2, tak terasa barang naik pun, fulus masih tak habis makan...orang yg kat bawah lah yg terasa...


    adiejin,

    ya... tak caya ke? cubalah you gi shopping ... ke farah yg gi shopping? ;-))

    ReplyDelete
  25. kat sini bers naik harga du kali ganda... nasib baik la orng turki makanan ruji dia wheat...bread..psta etc..so safe sikit on beras...

    semua barang nik du kali ganda...sakittttttttt

    selamat menymbut hri ibu akak!

    ReplyDelete
  26. simah,
    tentu dah tak sabar nak balik malaysia kan... bila balik nanti boleh pulun makan nasi puas-puas... hehehe.........

    Thanks for the wishes...

    ReplyDelete
  27. Salam Nurazzah, lama mak teh tak kunjung kesini dan mungkin nurazzah juga dah lama tak nampak kelibat mak teh kat pasar. kalau kunjung blog mak teh tahulah sebabnya.

    Anyway memang harga barang melambung. Bajet kami berkecamuk. Terpaksa berjimat cermat. Anak-anak yang ramai tu nak kena bagi makan saperti biasa gak. Nak berkira sangatpun tak boleh, Mak teh pun berdoalah semoga kami di kurniakan rezeki yang lebih. Ameen!

    ReplyDelete
  28. makteh,
    saya ucapkan takziah atas kepulangan abang tersayang. Innalillahiwainnailaihiraajiuun...

    Makteh pun kena rest elok-elok ya...

    semoga Allah kurniakan rezeki yg melimpah-ruah utk anak2 makteh yg ramai tu...Ameen

    ReplyDelete
  29. Selamat Hari Ibu Kak Azah. Sini pun harga barang naik.

    ReplyDelete
  30. zlaa,
    Selamat Hari Ibu untuk anda juga...

    sambut hari ibu tiap-tiap bulan, tiap2 hari...
    **bukan setahun sekali sahaja

    ;-))

    ReplyDelete
  31. Salam kak
    Memang mahal.
    Epel dan suami makan beras basmathi sbb ada keturunan kencing manis dan darah tinggi- nak kurangkan kanjilah konon nih. Selama ni beli beras faiza herba ponni dlm RM22.50 utk 5 kg. Semalam, herba ponni dah takde..yg ada beras basmathi moghul yang harganya RM40.50 utk 5 kg. Lama epel termenung depan rak tu..akhirnya epel berlalu mcm tu je...tak terambil....mahal sangat!!

    ReplyDelete
  32. beras ponni memang susah dapat sekarang. Beras super 10 kg=RM 19.00 now RM 30.49. Meh kita makan sayur je banyak2 dengan steak. he, he....

    ReplyDelete
  33. Nurazzah, no wonder lama I tak nmapak komen you kat my blog. Rupanya harini baru discover entah kenapa dia tak appear dalam Hotmail inbox I. Kemudian ternampak comments to be moderated banyak sangt so I petik publish tetapi malangnya I tak jumpa komen itu. Kesian lah kebanyakkan dari you. Geram gak lah sebab tak boleh baca apa yang you dah komen. Why and how to solve the problem I do not know

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....