Saturday, November 3, 2007

Ummi .... Hana nak adik baby!


Satu pagi, tiba-tiba anak bongsu ku Hana' bersuara,

"Ummi...Hana' nak adik baby...!"

Aku yg mendengarnya terkejut.... "Ya??? Hana' nak adik baby???"
"Kan Hana' dah jadi adik baby..."

"Alaaa...Hana kan dah besar...dah 5 years old... " kata Hana'.

" Kenapa Hana' nak adik baby?" tanya ku.

"Semua kawan-kawan Hana' kat sekolah ada adik baby," Hana' menyambung.

Dia pun bercerita, kawan A ada adik baby boy, kawan B ada adik baby girl, kawan C ada DUA (2) orang adik baby girl and boy. Hana' aje yang takde adik baby....

Hahaha... rupa-rupanya dia membandingkan dirinya dgn kawan2 disekolah tadika.... memang kawan2 ramai yang anak sulung atau kedua, parents masih muda belia lagi...mmg lah akan ada ramai adik baby... sedangkan Hana' ku adalah anak ke-8!!!!

"Ummi letaklah baby dalam perut ummi tuh, macam mama kawan Hana' !"

kah kah kah...lagi besar tawa ku.... agaknya dia ingat senang2 je nak mengandung ada baby dalam perut...hehehe...

Aduish...bgmn ya nak slow talk dgn si Hana' nih....pikir...pikir....

"OK...kalau Hana' nak adik baby...Hana' kena tolong ummi nanti kalau ada baby."
"Hana' kena tolong salin pampers kalau baby kencing atau b**ak"
"Hana' kena tolong mandikan baby tiap2 hari"

"Kalau baby nangis Hana' kena jaga sampai baby tak nangis"

"Kalau baby nangis nak susu malam-malam, Hana' kena bangun tolong bancuh susu dan susukan baby"
"Kalau baby nangis nak makan Hana kena tolong suapkan baby"


Termenung panjang dia........ agaknya tgh berfikir.... (hehehee)

Akhirnya dia berkata, "HANA TAK NAK ADIK BABY LAH UMMI !!!!"

SELAMAT....... ;-))

17 comments:

  1. hahahahhaa....gelak guling2...
    ingatkan ummi pregnant lg td...kui3
    lawak r hana nih...
    die xseda yg die ank bongsu ke...kwn2 die rmai ank sulong r tuh....
    anyway klong lak rmai kwn2 yg ank bongsu n byk abg kakak...sume da dpt ank sdare..bile lak klong nk dpt ank sedare...kui3..

    btw..kwn2 klong ckp umi still mude n ade potensi lg tuh nk dpt adek lg............kih3

    frankly speaking... 4 me..8 ckopla..kalo ade adek lg nk adek laki jek...haha xnk adek pompuan..hahah..hana ngn wafa ckop r

    ReplyDelete
  2. pandai u phyco si Hana eh sampai tak nak adik baby....hahaha

    ReplyDelete
  3. Hahahah...anak kecik kak lady ni pun dah pandai nak ade baby...dia nak baby pompuan...dia nak main tocang2 rambut...adooiiii...sabar aje lah....

    Mak dia dah nak rehat dah...takmo bangun malam buat susu lagik dah...

    ReplyDelete
  4. kesian la hana kena goreng dengan ummi dia..

    ReplyDelete
  5. Mana tahu masin mulut Hana....

    My one & only son, sibuk nak adik lelaki. Dia komplen tak da kawan.

    Sama macam Kak Lady, mama ni pun dah tak larat.

    ReplyDelete
  6. asma',
    mmg ummi pun dah tak larat...nak melayan si Hana' ni sorang pun penat...tak berenti-renti cakap..kalau tak jawab marah... sampai ummi nak tidur pun diajaknya berbual itu ini...semua orang dengar pun tak larat...

    Kak Elle,
    kena lah bagi dia faham jaga baby ni bukan senang... lagi pun ummi dia dah tak larat...

    Kak Lady,
    kalau lah I mengandung lagi, nanti umur dah masuk 50an anak masih sekolah rendah lagi... nanti kawan2 dia tanya, ini emak ke nenek??? hahahaha......

    ReplyDelete
  7. mulan,
    bukan goreng lah, tapi kenyataan...nanti I dah tak larat nak jaga, dia kena lah tolong jaga kan kan....

    mamamia,
    umur dah masuk 40an ni tak larat lah..yang ada 8 orang ni dah macam-macam ragm dan kerenah....

    lagipun...nanti I kena tukar pulak nama blogging I dari nurazzah8 ke nurazzah9!!!!! hehehehe....

    ReplyDelete
  8. Salam Akak ..

    Nurin dah mintak adik lar akak weh ....


    pengsan pengsan

    ReplyDelete
  9. he!he! just like my youngest (8 yrs) la azzah.. dia kata "mama, gi la amik baby kat hospital yg yaya lahir tu..", cam boleh amik saja-saja!! at our age ni, tak terdaya la rasanye nak go thru the cycle tu lagi (dr preggie sampai anak dah sekolah..), u bayangkan kita nak bangun malam lagi!! adus!! :)

    -wanijb-

    ReplyDelete
  10. pB, muda lagi... go on aje lah... selagi belum masuk 40an nih... kesian Nurin tu... selagi belum dapat adik baby boy PB kena cuba try test! hehehe

    ReplyDelete
  11. Wani,
    mmg la...dah tak larat nak bangun malam nak salin pampers, buat susu... buat masa ini I dah 3 years dah tak shopping pampers!!! susu masih kena beli lagi... hehehehe... kalau tak dolu2 pergi shopping groceries mesti troli penuh dgn diapers dan susu! Sekarang I can just pass thru the diapers alley ... ewah... eksyen...

    ReplyDelete
  12. Memanglah kak nurazzah dah 40an ni tak larat nak pregnant dah. Masa I pergnant the last one umur 35 tu pun hari2 balik rumah terus tidur.

    ReplyDelete
  13. Wahai Puan. Bagaimana kalau dia 'tukar fikiran' dan kata "Hana tak kisah" ...

    ReplyDelete
  14. Pieces,
    selamat datang. Terimakasih meninggalkan jejak di blog akak. Tadi berkunjung ke blog Pieces, hurm...rupa-rupanya dah lama duduk di belakang tabir...macam main aci nyorok gitu..;-))
    walau apapun, sudilah selalu berkunjung ke sini.

    ReplyDelete
  15. ummi,
    begitu lah akak dulu semasa mengandungkan Hana'... mmg flat habis... Alhamdulillah dapat maid yg baik dan boleh dipercayai utk menengok2 kan anak2 yang lain. Terasa benar kudrat tu tak berkurangan..apalagi sekarang ni...

    ReplyDelete
  16. Abang Long,
    Dia mesti kisah punya...sbb dia selalu minta layanan yg lebih. Sekarang pun akak dah tak larat nak melayan dia berbual (terlebih peramah dia ni..) ...
    Last night dia cakap satu ayat yg power....sbb masa tu akak duk sibuk melayang kawan2 akak berbual, so tak layan dia.. dia pun apalagi marah lah... she said, " kalau ummi tak nak layan Hana', kenapa ummi beranakkan Hana'?"
    Aduish... apa saya nak jawab nih...
    so, kesimpulannya kalau ummi dia beranak lagi, mesti dia jealous habis kat baby sbb akak sibuk layan baby, dah tak layan dia lagi!!!

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....