Thursday, May 12, 2016

Rindu Menulis

Allahu Akbar. Kerinduan yang memuncak hendak menulis di blog ini. Terlalu banyak cerita yang hendak dicoretkan...namun lepas satu...satu cerita-cerita itu datang dan pergi silih berganti di kotak fikiran ini...... ibaratkan jari-jemari kita sedang skrol satu-persatu gambar atau wassup di smartphone kita...
Di manakah hendak bermula? Tiba-tiba suatu perkara terlintas di fikiran....

Masih adakah lagi rakan-rakan blogger yang hendak membaca apa yang akan ditulis nanti? laju sahaja mataku pelihat ke sebelah kanan blog.... di mana senarai rakan-rakan blogger tertera...
Wahhhh...nampaknya mereka masih lagi aktif menulis, walaupun masing-masing juga aktif di facebook. To name a few,  KakIna KL dengan blog Tertunailah Hasrat dihati, Mulan dengan blog Peace, Love & Harmony, Al-Lavenderi dengan blog Komensen , dan lain-lain lagi yang tidak dapat nak senarai semua di sini.  Tidak lupa juga rakan-rakan sekerja yang bergelar blogger juga ...masih aktif menulis ... Dr. Marina, Dr Nasiroh dan Dr Zalilah .... masih juga berupaya menulis ... entah kenapa sejak memegang jawatan admin tiga tahun yang lalu ... sedikit demi sedikit mood hendak update blog semakin berkurangan dan akhirnya blog ku menjadi seperti rumah usang yang ditinggalkan berhabuk bersawang dan dipenuhi semak-samun dan lalang yang semakin tinggi dan panjang menutupi rumah usang tersebut.....
Kekangan masa yang sangat mencemburui ku ... beban tugas yang semakin bertambah ... menjadikan seolah-olah 24 jam sehari seperti tidak mencukupi ... tugas mengupdate blog yang dilakukan di sebelah malam selalunya, diganti dengan tugas-tugas lain ... akhirnya selalunya diri ini yang juga sudah semakin dimakan usia...tertidur keletihan yang amat sangat ....tanpa dapat berbuat apa-apa ke atas blog ini ...

Hampir-hampir juga diri ini tidak dapat mengingati password yang digunakan untuk masuk ke blog ini sebentar tadi, beberapa kali percubaan dilakukan baru lah dapat login! hahaha ... Apakah petandanya itu? Lupa ? Ya... faktor usia juga mungkin .... banyak perkara didapati semakin sukar untuk mengingati dalam jangka masa yang panjang atau lama ... banyak perkara juga telah lupa ... sudah semestinya faktor usia... walaupun pelbagai usaha dilakukan sejak dulu seperti makan kismis , tapi semakin kita berusia semakin kita kerap lupa ! Apatah lagi jika sudah masuk ke era 5-series ini!

Ya! Sesuatu perlu dilakukan... nampak gaya kena tukar layout baru, nak kena beli langsir baru nih... sofa baru ...cat baru ...bagi nampak ceria sikit ...tapi itu juga memerlukan masa untuk duduk mengadap laptop ini ... hurrmm.. kita lihat bgmn nanti ...mungkin perlu perancangan rapi...lakukan satu-persatu ... pertama sekali ...kena tebas semak-samun ni dulu, ambil penyapu dan sapu habuk dan sawang tu dulu ...puuhh....puhhh...

ok...cukup sampai disini dulu untuk hari ini ... sekadar pembuka kata dan pengenalan dahulu ... nak pergi jenguk jiran-jiran jap ...tanya khabar mereka ...

wassalam..

3 comments:

  1. Hi, can I contact you through your email? I've something to share that might interest you.

    Aaron
    aarongrey112 gmail.com

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum Azah..
    ky pun sama..kekadang rindu nak nak updet setiap hari..tapi masa selalu tak mengizinkan. baru nak mengadap laptop..bunyi talipun lah..ingat nak jemorkain lah..ingat itu ..ini..last2 tersimpan dlm draft. nila nk mula balik mood pun dh hilang..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumsalam Kak Yon, betul tuh ...selalu dalam hati nak update tapi ada jer benda lain nak buat ..

      Delete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....