Wednesday, September 1, 2010

Surau Kompleks Pendidikan Hira', Jeram, Kuala Selangor


Salam semua sahabat alam maya... demi untuk memenuh kan tabung kutipan derma untuk Surau sekolah anak saya seperti yang akan saya nyatakan di bawah. Di harap sangat sahabat semua dapat kiranya membantu, apatah lagi sempena kehadiran bulan Ramadhan yang mulia ini, marilah kita sama-sama memperbanyakkan amalan menderma dan bersedeqah.

Alhamdulillah surau ini baharu siap dibina dengan kos sebanyak ~ RM1.7 JUTA. Setakat ini dengan hasil kutipan dari para ibu bapa dan juga alumni Hira' serta orang ramai, sebanyak ~ RM700, 000 telah pun berjaya dikutip dan dibayar kepada pihak kontraktor. Pihak sekolah dan Maahad Tahfiz masih lagi kekurangan sebanyak ~ RM1 JUTA lagi untuk dijelaskan kpd kontraktor.

Oleh itu, sempena kedatangan bulan Ramadhan yang mulia ini, marilah kita rebut peluang ini utk melipat gandakan lagi amalan kita,

Setiap sen yang anda belanjakan, InsyaAllah akan sentiasa dilipat gandakan oleh Allah SWT selama mana surau berkenaan sentiasa digunakan untuk tujuan beribadah dan menuntut ilmu oleh anak-anak tahfiz dari Maahad Tahfiz Qur'an Hira' dan Sek Menengah Islam Hira'.

"Bandingkan derma orang yang membelanjakan hartanya di jalan Allah seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai, setiap tangkai pula mengandungi 100 biji. Dan ingatlah Allah akan melipatkali gandakan pahala bagi setiap yang dikehendaki dan Allah Maha Luas kurniaNya lagi Maha Mengetahui" Al-Baqarah:261

Saya sertakan juga di sini no akaun BIMB JKPKD (Jawatankuasa Pembangunan dan Kutipan Derma) Hira' untuk sesiapa yang mahu menderma terus kepada pihak sekolah:
BIMB 120 100 100 19026
***************************
Serba sedikit sejarah Institusi Pendidikan Hira' (IPH)

IPH telah di asaskan pada tahun 1985 dengan penubuhan Sekolah Rendah Islam Hira' (SRI Hira'). Diikuti pula dengan penubuhan Sekolah Menengah Islam Hira' (SMI Hira') pada tahun 1991 dan seterusnya Maahad Tahfiz AlQuran Hira' (MTQ Hira') patahun 1995. Kini SRI Hira' mempunyai seramai 927 orang murid dan beroperasi di kampung Batu Belah, Klang. SMI Hira' mempunyai jumlah pelajar seramai 420 orang dan MTQ Hira' dengan jumlah pelajar seramai 131 orang dan beroperasi di atas tanah seluas 10 ekar di Kompleks Pendidikan Hira', Jeram, Kuala Selangor.

KPH dianggarkan dapat menampung seramai 1000 orang pelajar apabila siap sepenuhnya. Buat masa ini pengambilan pelajar adalah terhad walaupun permintaan orang ramai adalah tinggi oleh kerana kekangan tempat terutamanya asrama.

Sebelum ini, ruang solat diguna bersama dengan dewan makan. Sehubungan dengan itu, pembinaan surau yang berasingan menjadi satu perkara yang mendesak agar para pelajar di KPH dapat menunaikan solat secara berjemaah dengan selesa dan sempurna

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....