Saturday, February 19, 2011

Tanjung Tuan @ Cape Rachado - Part 2

 Masing2 sedang meninjau ke bawah....bakal menempuh satu laluan menurun bukit yang mencabar...apatah lagi pendakian semula naik...memang cabaran yang menguji badan dan kaki..... bagi tuan punya blog....rasanya daku tidak sanggup "menyiksa" kaki dan lutut ku... 

cukup lah hanya bergambar sahaja di sign board rumah api tersebut....
 Apatah lagi saya kena menemankan Prof Dekan yang sudah pasti TIDAK akan turun dan mendaki semula naik ke atas memandangkan beliau baharu sahaja menjalani operation lutut beliau...
 Prof Dekan dengan tongkat ajaibnya! hehehe
Kami hanya turun sehingga Pit Stop ke 2 dan berpatah balik....
 Dalam perjalanan pulang...kami berdua berjalan santai ... sambil belajar mengenali flora dan fauna yang terdapat di sepanjang trail tersebut...melalui seorang pekerja Rumah Api tersebut yang sama-sama berjalan turun kerana beliau hendak keluar membeli makanan.
 Pokok Tembusu ~ struktur kulit dan batang nya yang unik

 Species mamalia yang terdapat di hutan simpan ini... 
suspen jugak...nasib baik tak berjumpa binatang2 ni di tengah jalan...hehehe...
 Sampai semula ke Rumah Api Cape Rachado, kami berjalan mengelilingi sambil menikmati pemandangan Selat Melaka yang sayup..
kelihatan kapal-kapal dagang sayup mata memandang sedang melintasi Selat Melaka...
namapak tak? hurmm...kalau tak nampak....???? hehehe
 DI antara pohon-pohon renek yang terdapat di situ..

 Pokok Meranti Tembaga yang sangatttttttttttt besaaaaarrrrrrr dan tingggiiiiiiiiiiiiiiiii
 Pekerja tu memaklumkan bahawa umur pokok ini sudah melebihi 100 tahun!
 Beliau juga memaklumkan bahawa umur kayu ini yang dahulunya adalah tiang pagar ke rumah api itu sudah melebihi 200 tahun!
Hurmmm...dah tak ingat nama pokok ni...sejenis pohon Meranti juga...(kalau tidak silap)

Alhamdulillah..akhirnya kami selamat tiba ke kaki bukit  dan meneruskan penerokaan kami ke tepi pantai pula...

6 comments:

  1. memang tinggi sakit leher tu dongak hehe

    ReplyDelete
  2. sALAM K aZZAH..
    rupenya banya lagi tempat kat Malaysia ni boleh diterokai.. tak pernah tau tmpt ni..
    Jemput ke:ALL IN ONE

    ReplyDelete
  3. Abah Zino,

    ada teknik nya bgmn saya ambil gambar pokok tu... hehehe...saya sendiri tak sanggup nak mendongak ke atas tu...

    AZ mesti dah belajar teorinya kan...

    kalau ada camera DSLR lagi best...
    ini pakai camera auto biasa aja...

    ReplyDelete
  4. Nur,
    memang sebenarnya banyak lagi tempat kat Malaysia yang kita belum habis terokai...

    Jom CUTI-CUTI MALAYSIA!

    Kak Azzah

    ReplyDelete
  5. Dear Azzah,

    Assalamualaikum,

    Alhamdulillah, meninjau keindahan penciptaan Allah...

    Sudah lama tidak mendengar berita..

    Pengajian sudah selesai?

    Wasalam,

    Kak Umi

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Azzah... Seronok tengok penerokaan akak n gang! Semoga banyak yg telah dipelajari drpd alam ciptaan Tuhan... :-)

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....