Tuesday, May 12, 2009

Hari Ibu

Hurm...selalu update terlewat... minggu lepas teramat sibuk hingga tak sempat nak jenguk blog...
tapi tak apalah... just nak cerita berkenaan Hari Ibu.

Sebenarnya kami tak pernah pun celebrate Hari Ibu secara rasmi ..begitu juga dgn sambutan Hari Jadi atau apa2...Pada saya Hari Ibu sepatutnya disambut setiap hari...betul tak semua ibu-ibu sekelian? Jika mengenangkan jasa ibu kita, memang tak terlulis dan tak tersambut...apatah lagi jika diri sendiri sudah menjadi ibu...maka akan terasalah bgmn pengembaraan seorang ibu bermula dari terbit matahari sehinggalah kepala mencecah bantal... semasa tidur juga memainkan peranan yg besar sebagai seorang ibu..bak kata 24 jam sehari 7 hari seminggu.

Secara rasminya Hari Ibu disambut pada 10 Mei setiap tahun. 7 Mei yang lalu, semasa pulang dari menghantar abang Anas ke tuisyen, Hana, anak kelapan dan bongsu ku yang duduk di kerusi belakang bertanya,

"Ummi, Hari Ibu bila?"

Hurm..masa tu saya tak ingat pun berkenaan Hari Ibu... terdiam sejenak, kemudian menyambung, " Bulan Mei ni lah...rasanya 10 Mei hari Ahad ni"

Hana berkata," Kalau Hana nak bagi hadiah kat ummi awal dari Ahad boleh tak?"

Bibirku tersenyumm tidak menyangka Hana yang baru darjah 1 dah beriya-iya nak beri hadiah sempena Hari Ibu. Lagipun mana dia ada duit nak beli hadiah..sangkaku.
Lalu memberitahunya, "Hana..ummi tak kisah pun kalau tak ada hadiah, asalkan Hana jadi anak yang baik dan solehah, dengar cakap ummi, abi dan orang2 yg lebih tua dari Hana. Ummi nak Hana sayang Ummi dan Abi dan adik-beradik semua"

Tiba-tiba dia menghulurkan 3 kuntum bunga plastik yg diikat dengan reben, sangat cantik...
" Ni Hana nak bagi Ummi bunga ni. Selamat Hari Ibu, Ummi!"

Alamak...terharunya...sambil memegang stering kereta dgn tangan kiri, aku mengambil bunga yang dihulurkan oleh Hana... "Terimakasih Hana...Thank You...Syukran ..." masa tu terasa mataku sudah mula mengumpulkan titik-titik jernih dikelopak mata.

Hana menjawab, " Sama-sama, You're Welcome and Afwan...Ummi" sambil mencium pipiku..

Tanyaku lagi, " Mana Hana dapat bunga ni? Hana beli sendiri ke?"

"Hana beli kat kedai sekolah." jawab Hana lagi.

"Mana Hana dapat duit beli?" tanyaku lagi...

"Hana pakai duit yang ummi bagi belanja tu lah..."

"Mahal tak bunga ni?"

"Satu ringgit" .



*** Kak Long Asma' dari Jordan juga tidak lupa menghantar sms mengucapkan Selamat Hari Ibu. *** Terimakasih Kak Long.

9 comments:

  1. Anak I pun bagi bunga yg dia beli kat kedai buku sekolah...

    Setuju dgn sentimen yg hari ibu sepatutnya disambut setiap hari....

    ReplyDelete
  2. selamat hari ibu dan selamat hari guru

    ReplyDelete
  3. soooo sweet sooooooo touching:')
    hepi mothers day ~

    ReplyDelete
  4. alaaa sweetnye adekkuuuu...
    hepy mothers day ummi!

    ReplyDelete
  5. Happy Mother's Day dan....

    Happy Teacher's Day !!

    ReplyDelete
  6. mamamia,

    selamat Hari Ibu


    izman,maryam, kak long dan silversarina:

    RIBUAN TERIMAKASIH SAYA UCAPKAN.


    Nurazzah8

    ReplyDelete
  7. "Happy Mother's Day" and "Happy Teacher's Day" to you!

    Sorry, both belated.. he he...

    ReplyDelete
  8. pB pun dpt bunga sekuntum dari Kak Lang

    ReplyDelete
  9. kasih ibu membawa kesyurga, kasih bapa takdok tolok bandingnyerr.. salammms

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....