Wednesday, May 25, 2016

Anak ke - 6


Alhamdulillah, Selasa 24 Mei 2016 menghantar anak ke-6, Mu'adz mendaftar di UiTM Seremban. Mu'adz mendapat tawaran Diploma Sains Aktuari. Pada mulanya, diriku semacam ragu-ragu benarkah Mu'adz hendak mengambil bidang Sains Aktuari? Kerana beliau tidak pernah menunjukkan kecenderungan beliau ke arah itu selama ini. Sebelum ini beliau selalu mengikuti pengembaraaan bersama rakan-rakan mendaki gunung, bercamping, ke air terjun dan lain-lain tempat yang bersifat semulajadi. Alhamdulillah, berkat tarbiyah dan pendidikan Musleh yang diterima oleh beliau sejak dari sekolah rendah Islam Hira', Maahad Tahfiz Quran Hira' dan Sek Men Islam Hira'.. Mu'adz lebih cenderung melakukan aktiviti-aktiviti bersifat nature lovers daripada suka melepak di shopping-shopping kompleks atau melakukan kerja yang tidak berfaedah. Semasa menunggu keputusan SPM keluar juga, Mu'adz memilih untuk bekerja sementara untuk mencari pengalaman mencari rezeki... Alhamdulillah lumayan juga gai yang diterima untuk membolehkan beliau menyimpan sedikit duit...

Mu'adz juga anak yang baik, suka menolong memasak jika berkesempatan dan membuat kerja rumah... tidak suka menyusahkan ibu bapa...lebih gemar membuat apa yang boleh dibuat sendiri..berusaha untuk mendapatkan apa yang dicitakan..

Semoga Mu'adz berjaya dalam bidang yang dipilihnya. 
Ini kali pertama saya ke UiTM Seremban. Kampus PFI yang baru ini. 

Muadz sedang mendaftar kolej..
Fakulti Sains Komputer dan Matematik, fakulti di mana Diploma Sains Aktuari ditawarkan. Maka Mu'adz akan berada di sini selama 2 1/2 tahun di sini, InsyaaAllah.

Sunday, May 22, 2016

Kepulangan yang dinanti

Alhamdulillah, diam-diam rupanya sudah hampir dua tahun anak ketujuhku berkelana ke benua Afrika Selatan menuntut ilmu di Darul Uloom Zakariyya , Johannesburg, South Africa..Kedatangan Ramadhan menandakan sudah setahun Zubair, atau lebih mesra dipanggil adek oleh abang dan kakaknya, berada di sana sejak Ramadhan tahun lepas. Pihak DUZ telah menentukan bahawa Ramadhan adalah bulan yang diperuntukkan sebagai cuti tahunan nya.. Oleh itu, semua pelajar dimestikan pulang ke rumah masing-masing. Oleh itu, sebahagian pelajar Malaysia yang belajar di sana akan pulang ke Malaysia, manakala yang tidak pulang, akan pergi bercuti ke tempat-tempat berdekatan atau ke tempat lain.

Hati ibu mana yang tidak rindu kepada anak-anak... sentiasa mendoakan adek dari jauh walau beribu batu, namun Allah itu Maha Mendengar Maha Pengampun Maha Pemurah...Semoga Allah Melindungi anakku dan juga rakan-rakan adek yang sama-sama menuntut ilmu di DUZ.

Mendapat wa dari adek yang beliau dan rakan-rakan sudahpun berada di airport di South Afrika, Semoga semua urusan berjalan lancar dan adek akan selamat sampai ke Malaysia pada malam esok, Isnin 23 Mei 2016 di KLIA pada jam 11:30 malam.


Adek Zubair, yang berserban putih. Sudah semakin besar dan kelihatan matang anak bujang ku yang dahulunya masih kecil.. kelihatan sudah berkumis juga.. hehehe..

SELAMAT PULANG ADEK ZUBAIR ... 

Update Isnin 24:00
==============
Syukur Alhamdulillah adek Zubair telah selamat sampai di tanahair pada jam 10:07 malam tadi ...

Tinggi melangit dah ! lebih tinggi dari ummi ...Adek akan bercuti sepanjang Ramadhan dan pulang kembali ke Darul Uloom Zakariyya , Johannesburg, South Africa selepas Syawal nanti.

Saturday, May 21, 2016

Majlis Pernikahan

ALhamdulillah selepas 3 bulan bertunang, akhirnya anak sulungku akan melangsungkan perkahwinan... majlis pernikahan akan diadakan pada sebelah pagi hari yang sama dengan majlis perkahwinan....hatiku berdebar-debar ... perasaan yang bercampur baur dirasai dalam diri ini... gembira kerana akhirnya anak sulungku bertemu jodoh, sedih kerana timbul perasaan bahawa anak dara ku akan berada dalam jagaan seorang jejaka ...selepas ini tanggungjawab ku sudah selesai dan anak dara ku akan dipertanggungjawabkan kepada suami nya pula ... semoga anak-anak kami akan terus mengingati ibu bapa walaupun telah berkahwin ... takut pun ada juga, semoga majlis berjalan lancar..kerana ini adalah kali pertama mengadakan kenduri untuk anak perempuan.
Bukan tidak biasa mengadakan majlis perkahwinan, tetapi kedua-dua mejlis sebelum ini adalah untuk anak lelaki, persiapan dan perasaan nya berbeza. Untuk anak lelaki lebih mudah , tetapi utk anak perempuan, lebih banyak perkara perlu diambil kira.

Persiapan sudah bermula seawal pukul 7:30 pagi
Kedatangan pengantin perempuan, anak saya lah tu
Kedatangan pengantin lelaki
Jurunikah dari pejabat JAIS
Jurunikah sedang memberi sedikit tazkirah sebelum majlis pernikahan bermula
Pengantin perempuan menunggu dengan penuh debaran
Pengantin lelaki kelihatan cool sahaja
Pak Imam memberikan penerangan, kerana suami ku iaitu ayah pengantin perempuan yang akan menikahkan sendiri anak gadis ku

Aku nikahkan ..... akhirnya Alhamdulillah... selesai
Doa dibacakan selesai upacara pernikahan
Aamiinn
Ibu dan ibu saudara pengantin lelaki
Bapa dan saudara-mara pengantin lelaki
Bapa Mertua dan menantu
Sah sudah sebagai suami isteri



Waktu ini airmataku seakan hendak tumpah tapi sedaya upaya cuba ku tahan... mengapa perlu menunjukkan kesedihan di hadapan anak dan menantu. Kami sepatutnya bergembira...
kerana semua majlis berjalan lancar
Alhamdulillah

Friday, May 20, 2016

Pertunangan

Anak ketiga, Ammar telah selamat melangsungkan perkahwinan pada 26 Julai 2015. Alhamdulillah. 
Itu bermakna, sudah dua orang anak ku melangsungkan perkahwinan, iaitu Zaid, anak ke-2 pada 22 Mei 2013, dan Ammar, anak ketiga.
Kakak sulung, Asma' masih belom bertemu jodoh... (pada ketika itu - 2015) ..betullah apa yang dikatakan, jodoh pertemuan itu semua di dalam pengetahuan Allah. Walau apapun yang kita lakukan, kita tidak dapat mempercepatkan atau melambatkan kedatangan jodoh itu..persoalan jodoh adalah takdir yang telah ditetapkan oleh Allah sejak azali lagi. Namun sebagai seorang ibu, hati ku masih mengharapkan agar anak sulung akan bertemu jodoh sebelum umurnya memasuki angka 30an...ketika itu umur nya sudah melepasi angka 28. Bohonglah jika dikatakan aku tidak berbuat apa-apa. Ramai sudah sahabat-sahabat seperjuangan, sahabat-sahabat yang sama belajar ketika di USA dahulu, aku risik. Pantang sahaja tahu sahabat ada anak bujang, akan ku risik.. dengan harapan dapat berbesan dengan sahabat-sahabat satu perjuangan dalam jemaah.  Namun, seorang demi seorang memberikan jawapan yang negative. Bukannya mereka tidak sudi, tetapi jawapan yang diberi selalunya anak mereka belum bersedia hendak mendirikan rumahtangga atau anak mereka tidak mahu beristerikan wanita bekerjaya doktor! Agak kecewa juga hatiku... Sehinggakan sampai suatu ketika, aku seakan terkejut dari lamunan! Apakah yang aku lakukan ini? Oh! seperti hendak menjual anak!!! Lalu aku berishtifar .. Apakah aku tidak menyakini ketentuan Allah? Soal jodoh adalah takdir Allah ... aku kena yakin dengan takdir Allah... akhirnya diriku menjadi lebih tenang dan aman ...Mengapakah aku perlu mengharapkan dari manusia? sedangkan apa yang sepatutnya yang aku perlu lakukan adalah memohon pada Allah ...Bukankah itu yang selalu aku mohon dalam doakan diakhir setiap solat fardhu...? Aku berdoa, "Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau kurniakan lah jodoh yang terbaik buat anakku Asma', yang sekufu dengan dirinya, Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Berkuasa. Engkau Maha Mengetahui apa yang tidak aku ketahui." Lalu hampir setiap malam aku bangun solat tahajjud dan solat hajat, aku panjatkan doa buat anak-anak semuanya terutama anak sulungku...
  Benarlah janji Allah itu amat benar....! tidak lama selepas itu, Asma' memberitahuku bahawa sudah ada yang bertanya. Kawan baiknya yang menjadi perantaraan, yang mencadangkan kawan sama belajar.. Pada ketika itu, diriku yang terlebih excited pula.. namun nasihatku kepada Asma', buatlah solat Istikharah terlebih dahulu. Aku tidak memilih siapakah bakal menantuku, tidak semestinya berasal dari keluarga yang berada. Cukuplah ilmu dan agama yang menjadi pegangan hidup ...
Alhamdulillah, dipendekkan cerita ... 25 Disember 2015, berlangsunglah majlis pertunangan Asma' bersama Rahimi. Dan majlis perkahwinan akan berlangsung 3 bulan dari tarikh tersebut.

Asma' dan Rahimi, Semoga berbahagia hingga ke Jannah...
 25 Disember 2016

Bersama besan , orang Kelantan
Semuanya menggunakan barangan yang ada di rumah... Jambangan bunga putih adalah ihsan dari Wedding Sentinel ...sarung-sarung kusyen dibeli ketika melawat Jordan 8 tahun yang lalu ...
Malahan semua dulang hantaran digubah oleh daku dan menantu ku, Wijhan.






 



Saturday, May 14, 2016

Guru@pensyarah@pendidik

Selepas habis kelas pagi tadi. "Madam, jom kami belanja minum sempena Hari Guru " ..Thanks all my awesome Master of Computer Science students ..weekdays they are working, and sacrifice their weekends studying ...salute to them..Thank you for remembering me as your "teacher" ...baru semalam baru cakap dengan my friend, selalu hari guru ni hanya disambut utk cikgu sekolah... pensyarah tak pernah orang ucap Selamat Hari Guru walaupun tugas kami juga mendidik ...

SELAMAT HARI GURU 
buat SEMUA pendidik di luar sana 

Thursday, May 12, 2016

Rindu Menulis

Allahu Akbar. Kerinduan yang memuncak hendak menulis di blog ini. Terlalu banyak cerita yang hendak dicoretkan...namun lepas satu...satu cerita-cerita itu datang dan pergi silih berganti di kotak fikiran ini...... ibaratkan jari-jemari kita sedang skrol satu-persatu gambar atau wassup di smartphone kita...
Di manakah hendak bermula? Tiba-tiba suatu perkara terlintas di fikiran....

Masih adakah lagi rakan-rakan blogger yang hendak membaca apa yang akan ditulis nanti? laju sahaja mataku pelihat ke sebelah kanan blog.... di mana senarai rakan-rakan blogger tertera...
Wahhhh...nampaknya mereka masih lagi aktif menulis, walaupun masing-masing juga aktif di facebook. To name a few,  KakIna KL dengan blog Tertunailah Hasrat dihati, Mulan dengan blog Peace, Love & Harmony, Al-Lavenderi dengan blog Komensen , dan lain-lain lagi yang tidak dapat nak senarai semua di sini.  Tidak lupa juga rakan-rakan sekerja yang bergelar blogger juga ...masih aktif menulis ... Dr. Marina, Dr Nasiroh dan Dr Zalilah .... masih juga berupaya menulis ... entah kenapa sejak memegang jawatan admin tiga tahun yang lalu ... sedikit demi sedikit mood hendak update blog semakin berkurangan dan akhirnya blog ku menjadi seperti rumah usang yang ditinggalkan berhabuk bersawang dan dipenuhi semak-samun dan lalang yang semakin tinggi dan panjang menutupi rumah usang tersebut.....
Kekangan masa yang sangat mencemburui ku ... beban tugas yang semakin bertambah ... menjadikan seolah-olah 24 jam sehari seperti tidak mencukupi ... tugas mengupdate blog yang dilakukan di sebelah malam selalunya, diganti dengan tugas-tugas lain ... akhirnya selalunya diri ini yang juga sudah semakin dimakan usia...tertidur keletihan yang amat sangat ....tanpa dapat berbuat apa-apa ke atas blog ini ...

Hampir-hampir juga diri ini tidak dapat mengingati password yang digunakan untuk masuk ke blog ini sebentar tadi, beberapa kali percubaan dilakukan baru lah dapat login! hahaha ... Apakah petandanya itu? Lupa ? Ya... faktor usia juga mungkin .... banyak perkara didapati semakin sukar untuk mengingati dalam jangka masa yang panjang atau lama ... banyak perkara juga telah lupa ... sudah semestinya faktor usia... walaupun pelbagai usaha dilakukan sejak dulu seperti makan kismis , tapi semakin kita berusia semakin kita kerap lupa ! Apatah lagi jika sudah masuk ke era 5-series ini!

Ya! Sesuatu perlu dilakukan... nampak gaya kena tukar layout baru, nak kena beli langsir baru nih... sofa baru ...cat baru ...bagi nampak ceria sikit ...tapi itu juga memerlukan masa untuk duduk mengadap laptop ini ... hurrmm.. kita lihat bgmn nanti ...mungkin perlu perancangan rapi...lakukan satu-persatu ... pertama sekali ...kena tebas semak-samun ni dulu, ambil penyapu dan sapu habuk dan sawang tu dulu ...puuhh....puhhh...

ok...cukup sampai disini dulu untuk hari ini ... sekadar pembuka kata dan pengenalan dahulu ... nak pergi jenguk jiran-jiran jap ...tanya khabar mereka ...

wassalam..
Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....