Friday, December 30, 2011

Bengkel Penulisan Kreatif

"Tett..tet..tet ...," bunyi hon motorsikal posmen mengejutkan lamunan ku.  

Berlari-lari anak ke pintu hadapan agar encik posmen tidak perlu menunggu lama.  Sebaik sahaja surat bertukar tangan, pantas kujeling cop yang tertera di sebelah kiri atas sampul surat tersebut.  

Surat yang diterima daripada Jabatan Perkhidmatan Awam itu kubuka dengan berhati-hati. Berdebar-debar rasa hati ..inilah surat yang kutunggu-tunggu.  Apabila dibuka sahaja, mataku terus menangkap baris-baris perkataan di dalamnya.  

"Tahniah.  Anda telah berjaya di dalam temuduga tempohari dan ditawarkan biasiswa JPA untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang Sains Komputer di U.S.A. selama enam tahun." 

Tidak dapat kugambarkan bagaimanakah perasaan ku ketika itu, tapi yang kutahu, gembira melebihi segala-galanya.  Inilah peluangku untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara.  Luar negara? Ya! 

Ah..! Bagaimanakah rasanya menjejakkan kaki ke negara lain? Berada di tempat yang sangat asing bagiku?  Hatiku bercampur baur ....Seorang budak kampung yang tidak pernah menjejakkan kaki ke luar dari daerahnya kecuali ke Singapura melawat bapa saudaraku ...  


"Okay..masa dah tamat .! berhenti menulis .."  kedengaran suara Prof. Madya Dr Ummi Kalthum Ngah  memecah hening suasana.  Perasaan ku kembali ke masa kini..kembali ke bengkel penulisan yang aku hadiri bersama 15 orang peserta lain.

Kami diberi masa 5 minit untuk menulis apa sahaja yang terlintas di hati mengikut tajuk pilihan dalam sesi LARIAN MATA PENA. Tajuk yang kupilih pula adalah aku perlu menceritakan bagaimanakah perasaan ku ketika berada di tempat yang asing bagiku ...

Apa yang kutulis di atas adalah adalah bahagian pengenalannya, rentetan peristiwa bagaimana diriku akan berada di tempat atau bumi asing, yang sangat asing bagi ku iaitu Amerika Syarikat, untuk melanjutkan pelajaran.

Terdapat beberapa lagi aktiviti yang kami lakukan sepanjang bengkel penulisan kreatif selama 1 hari ini. Yang pasti, ia sangat bermakna dan penuh informasi. 

Sebenarnya saya telah mengenali Kak Ummi beberapa tahun lalu di alam maya ini menerusi blog beliau BIASAN EMBUN.  Namun disebabkan kesibukan masa dan pelbagai tanggungjawab lain, di samping beliau sedang menulis beberapa buah buku lain, blog beliau telah sepi sejak 10 bulan yang lalu..justeru itu sebaik sahaja mengetahui beliau akan mengendalikan bengkel penulisan ini di tempatku, saya tidak melepaskan peluang keemasan untuk menghadirinya dan sebab utama sekali adalah untuk bertemu mata dengan Kak Ummi.

Kak Ummi juga telah menulis beberapa buah novel sebelum ini, di mana kesemua novel-novel beliau telah ku miliki.  Di antaranya SEUNGU LAVENDER,  SEINDAH DAFODIL, DAFODIL UNTUK INSYIRAH, SENTUHAN MUTTAQEEN, PUTERI SALSABILA  dan lain-lain lagi...

  Yang pasti, menghadiri bengkel ini telah menaikkan semangat ku untuk kembali menulis... boleh dikatakan menjadi penulis tidak pernah termasuk dalam cita-cita semasa kecil hinggalah dewasa.  Namun sifatku yang sangat suka membaca tidak kira waktu dan tempat ... bila terjumpa sahaja buku atau apa sahaja bahan bacaan, aku akan terus mengambil dan membacanya ..

Tidak dinafikan aku pernah menulis bersama-sama rakan sekerja tetapi buku-buku yang bersifat sangat teknikal dan akademik...kini, aku teringin hendak menulis novel pula .. semoga impianku menjadi kenyataan suatu hari nanti. Amin.

Wednesday, December 28, 2011

Thursday, December 22, 2011

2011 PMR

PMR 2011
Tahniah ..Setinggi -tinggi tahniah kepada anak-anak yang berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan PMR 2011.  Walaupun tahun ini saya tiada anak yang menduduki peperiksaan PMR, tetapi saya turut berasa gembira dengan kejayaan anak-anak rakan dan saudara terdekat....
Kepada yang tidak mendapat straight A's, jangan rasa rendah diri dan berdukacita. Anda telah buat sebaiknya dan itu rezeki yang Allah beri kepada anda semua. Percaya lah..PMR BUKAN penentu masa depan anda... satu lagi peperiksaan besar yang akan anda hadapi adalah SPM... dan berdasarkan kurikulum sekolah menengah sekarang, selepas PMR ini anda harus memikirkan apakah bidang yang hendak anda ceburi kelak. Samada hendak masuk ke aliran Sains Tulen, Sains Kejuruteraan, Sains Agama, dan sebagai nya...

Seperti kata seorang rakan blogger dan Fb saya (Pak Pin):

 Syabas...Ingatlah, it is not the A or B that will make the difference in life...it is our Values, Mindset, and Faith!

Sunday, December 11, 2011

Noble Laurette 2011: Tawakul KarmaN

Noble Laurette from Yemen, Tawakul KarmaN
 When asked about her Hijab by Journalists and how it is not proportionate with her level of intellect and education, she replied:

Man in the early times was almost naked, and as his intellect evolved he started wearing clothes. What I am today and what I’m wearing represents the highest level of thought and civilization that man has achieved, and is not regressive. It’s the removal of clothes again that is regressive back to ancient TIMES"

Noble Laurette 2011 from Yemen, Tawakul Karman
(source: Productive Muslim: Facebook)

Wednesday, December 7, 2011

Monday, December 5, 2011

Karnival Fiesta buku Karangkraf

Karnival Fiesta Buku Karangkraf 2011 telah berakhir semalam, 4hb Disember 2011.  Ianya telah berlangsung selama beberapa hari ... Alhamdulillah berkesempatan pergi ke sana di saat-saat akhir, tatkala tinggal 2 jam lagi hendak tutup. Membawa Wafa' dan Hana' ke sana untuk membeli novel2 yang boleh dibaca semasa cuti sekolah ini..


Rupa-rupanya ramainya penulis-penulis novel berada di sana di hari terakhir ini...di antaranya Herna Diana, Iris Ixora, Eyman Haikal dan yang paling Wafa seronok kerana telah bertemu novelis thriller yang sangat terkenal iaitu Ramlee Awang Murshid! Anak-anak saya sudah lama minat membaca novel-novel thriller RAM, malah boleh dikatakan SEMUA novel RAM sudah dibeli..dan semalam sudah di terbitkan sebuah lagi novel thriller yang paling terbaru di pasaran, iaitu Fiksyen 302.
 bersama Herna Diana

 bersama Eyman Haikal

Iris Ixora

 Ramlee Awang Murshid

Di sebelah kanan adalah seorang blogger yang terkenal dan orang kuat RAMFC (Ramlee Awang Murshid Fan Club), iaitu Abang Long ..

Apa novel2 yang kami beli? Ini lah dia..
dan sebuah novel yang kini telah diadaptasi ke filem yang sedang hangat di pasaran sekarang.... OMBAK RINDU!
 tak ada pula jumpa penulis novel ini...mungkin sudah balik agaknya..

Friday, December 2, 2011

Kraf tangan

Cuti sekolah sudah 2 minggu berlalu... apa yang anak-anak lakukan sepanjang cuti sekolah ini ... ? masing-masing dengan aktiviti masing-masing... Wafa akan naik ke Tingkatan 5 tahun hadapan..oleh itu kena bersedia dari sekarang... terutama subjek yang "kurang" faham ..seperti Fizik dan Matematik Tambahan ... kena minta tolong Abg Zaid ajar... Ammar sudah habis cuti semester selama 1 bulan..Ahad ini akan kembali ke USIM semula... Mu'adz pula tiada cuti..biasa lah pelajar tahfiz tidak dibenarkan bercuti lama..nanti takut lupa kembali hafazan mereka... perlu selalu mengulang bacaan Al-Quran...Zubair pula akan masuk Maahd Tahfiz tahun hadapan, jadi saya rasa tidak perlu menghantar beliau ke mana-mana program masa cuti ini... kerana apabila masuk sahaja tahfiz, beliau akan selalu sibuk... saya rasa saya perlu beri beliau peluang berehat dahulu... 

Hana anak bungsu saya pula..sekarang berada di kampung ..sudah seminggu mengikut Mak Long nya balik minggu lepas... tetapi minggu pertama cuti, beliau sudah memulakan aktiviti yang hendak beliau buat semasa cuti iaitu kraf-tangan ... beliau berminat untuk membuat kraf tangan menggunakan kain felt dan butang... nak lihat apa yang Hana sudah buat? 
Key-Chain dan purse dari kain felt dan dihiasi dengan butang-butang comel dan cantik!
Cantik tak? ok lah kan bagi seorang kanak-kanak berumur 9 tahun!
Ada sesiapa nak tempah key-chain dari Hana?
Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....