Friday, February 25, 2011

Tawaran ke-2

Selepas kembali semula ke sekolah lama..anak ke5 saya mendapat pula tawaran lagi. Kali ini ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP Integrasi) Rawang. Kali ini saya amat berhati-hati...melihat kepada bidang yang ditawarkan, Sains Teknikal, anak saya kelihatan gembira, kerana itulah bidang yang dikehendakinya. Namun begitu beliau masih kelihatan ragu adakah perlu mengambil subjek PQS, Bahasa Arab TInggi dan Syariah seperti SMKA yang lain.  
Lalu saya mengambil inisiatif menalipon ke sekolah tersebut bertanyakan guru atau sesiapa yang tahu mengenai perkara tersebut, sambil itu saya juga mencari maklumat tersebut di internet. Alhamdulillah, nampaknya semua seperti yang dikehendaki.
Sekarang sedang menyediakan barang2 yang diperlukan oleh beliau membawa ke asrama.
InsyaAllah hari Isnin 28hb Februari 2011 ini saya dan suami akan menghantar beliau ke seolah ini. Semoga semuanya berjalan lancar seperti yang dirancang.

Tuesday, February 22, 2011

Akhirnya...

Genap seminggu selepas saya menghantar anak ke-5 saya masuk asrama...saya juga membawa suami mengadap Pengetua SMKA tersebut untuk membawa pulang anak ku itu... 

Setelah berfikir semasak-masaknya dan membuat solat istikharah...saya rasa tiada gunanya saya "memaksa" anak saya itu belajar di situ, jika dirinya sendiri tidak mahu.  Setiap petang dan pagi selepas subuh saya pasti mendapat panggilan telefon darinya.  Pada mulanya dia tidak dapat masuk ke kelas Sains Teknikal seperti yang dikehendaki. Anak saya itu hendak mengambil LK(Lukisan Kejuruteraan), dan tidak mahu mengambil subjek Biologi.. tetapi kelas Sains Teknikal telah penuh lalu Pengetua masukkan dia ke kelas Sastera Agama (bermakna anak saya harus mengambil subjek Perakaunan dan Perdagangan) Bila saya tanya, sebenarnya dia tidak kisah kena ambil subjek tersebut, cuma disebabkan sekolah itu adalah sekolah aliran agama, maka semua pelajar diwajibkan mengambil subjek Syariah, Bahasa Arab Tinggi dan PQS. Subjek2 ini lah yang beliau tidak mahu ambil...

Mengenali anakku itu sejak dari kecil, sememangnya saya tahu dia adalah seorang yang "very determine person" ... kalau dia cakap hitam, hitam lah...kalau dia cakap putih, putih lah...bermakna jika dia tidak mahu belajar di situ, saya dan suami rasa kami tidak boleh memaksa beliau... kerana yang hendak belajar adalah dia, bukannya ummi bukan abi...
Walau apapun, kami sebagai parents selalu memberi nasihat dan panduan agar beliau tahu keputusannya yang dibuatnya adalah yang terbaik buat dirinya...


Saturday, February 19, 2011

Tanjung Tuan @ Cape Rachado - Part 2

 Masing2 sedang meninjau ke bawah....bakal menempuh satu laluan menurun bukit yang mencabar...apatah lagi pendakian semula naik...memang cabaran yang menguji badan dan kaki..... bagi tuan punya blog....rasanya daku tidak sanggup "menyiksa" kaki dan lutut ku... 

cukup lah hanya bergambar sahaja di sign board rumah api tersebut....
 Apatah lagi saya kena menemankan Prof Dekan yang sudah pasti TIDAK akan turun dan mendaki semula naik ke atas memandangkan beliau baharu sahaja menjalani operation lutut beliau...
 Prof Dekan dengan tongkat ajaibnya! hehehe
Kami hanya turun sehingga Pit Stop ke 2 dan berpatah balik....
 Dalam perjalanan pulang...kami berdua berjalan santai ... sambil belajar mengenali flora dan fauna yang terdapat di sepanjang trail tersebut...melalui seorang pekerja Rumah Api tersebut yang sama-sama berjalan turun kerana beliau hendak keluar membeli makanan.
 Pokok Tembusu ~ struktur kulit dan batang nya yang unik

 Species mamalia yang terdapat di hutan simpan ini... 
suspen jugak...nasib baik tak berjumpa binatang2 ni di tengah jalan...hehehe...
 Sampai semula ke Rumah Api Cape Rachado, kami berjalan mengelilingi sambil menikmati pemandangan Selat Melaka yang sayup..
kelihatan kapal-kapal dagang sayup mata memandang sedang melintasi Selat Melaka...
namapak tak? hurmm...kalau tak nampak....???? hehehe
 DI antara pohon-pohon renek yang terdapat di situ..

 Pokok Meranti Tembaga yang sangatttttttttttt besaaaaarrrrrrr dan tingggiiiiiiiiiiiiiiiii
 Pekerja tu memaklumkan bahawa umur pokok ini sudah melebihi 100 tahun!
 Beliau juga memaklumkan bahawa umur kayu ini yang dahulunya adalah tiang pagar ke rumah api itu sudah melebihi 200 tahun!
Hurmmm...dah tak ingat nama pokok ni...sejenis pohon Meranti juga...(kalau tidak silap)

Alhamdulillah..akhirnya kami selamat tiba ke kaki bukit  dan meneruskan penerokaan kami ke tepi pantai pula...

Monday, February 14, 2011

Tanjung Tuan @ Cape Rachado

Tanjung Tuan @ Cape Rachado (nama yang diberikan oleh Portugis) , terletak dihujung tanjung di sempadan Negeri Sembilan dan Negeri Melaka..di hujung tanjung terdiri sebuah rumah api yang menghadap Selat Melaka.  
Sekitar 1606, pantai Tanjung Tuan terkenal sebagai kawasan pertempuran tentera laut.  Selepas penaklukan Portugis ke atas Melaka pada 1511, Portugis merancang membina sebuah rumah api untuk mengawal kapal-kapal yang melalui Tanjung Tuan.  Rumah api Cape Rachado di bina sekitar tahun 1528-1529.  
Apabila Melaka jatuh ke tangan Belanda pada tahun 1641, kemudian kepada pihak British pada tahun 1824,  struktur rumah api berkenaan berpindah milik kepada mereka.
Pada tahun 1921, kawasan Tanjung Tuan diwartakan sebagai Hutan Simpan Kekal dengan keluasan 80.97 hektar dikenali sebagai Hutan Simpan Cape Rachado.
Tanjung Tuan adalah lokasi strategik bagi penggemar burung untuk melihat burung terutama ketika musim penghijrahan dari Hemisfera Selatan ke utara apabila musim sejuk menghampiri penghujungnya.  Burung2 ini akan singgah di sini dalam perjalanan pulang mereka yang melebihi 10,000km ke Siberia, China, Mongolia, Korea, Japan dan India, terutama burung Honey Buzzards, black baza, Japanese sparrowhawk, Chinese goshawk and grey-faced buzzard.
(sumber: Jabatan Perhutanan Negeri Melaka)
Pada cuti CNY tempohari, saya bersama sekumpulan rakan sekerja telah berkampung di sana selama 3 hari di atas suatu tugasan.  Kesempatan yang ada telah kami ambil untuk meneroka hutan rekreasi Tanjung Tuan.
Penerokaan bermula di sini.
Pendakian yang memerlukan stamina....aduissshhhh semput juga daku...dah lama tak exercise...semputtt!!!
semakin jauh ditinggalkan rakan-rakan....
Saya suka tengok gambar ni, good perspective....and lots of greens....sooo cooling....
Akhirnya...........sampai juga kami ke Rumah Api Cape Rachado...
Alamak!....hurmmm...banyak lagi anak tangga yang perlu ku daki....!
Rumah Api Cape Rachado...

Dari sudut yang berbeza....
(to be continued............)

Saturday, February 12, 2011

Mubarak Steps Down

Hosni Mubarak resigns as president
Egyptian president stands down and hands over power to the Supreme Council for the Armed Forces.
[source: Al Jazeera]

Friday, February 11, 2011

President Hosni Mubarak repeated his refusal to step down.

Pro-democracy protesters in Egypt are calling for "millions" to take to the streets across the country in what could become the largest protests so far, a day after President Hosni Mubarak repeated his refusal to step down.

Massive crowds gathered in Tahrir Square ahead of Friday prayers, chanting "the army and the people are one, hand in hand". The demonstrators’ hopes for the president's resignation were dashed on Thursday as Mubarak, in a 17-minute address on television, said he was determined to stay in power until September, when his current term ends.

Mubarak said he was handing "the functions of the president" to Vice-President Omar Suleiman and that he would oversee an "exit" from the current crisis, and "realise the demands voiced by the youth and citizens ... without undermining the constitution in a manner that ensures the stability of our society".

Before he finished his anticlimactic speech, protesters camped in Tahrir Square, the epicentre of Egypt’s revolution, shouted "donkey, leave!" Rabab Al Mahdi, a professor at the American University in Cairo, told Al Jazeera that the level of anger and frustration at the square was "unprecedented". "This is putting us into a messy situation that can turn bloody at any moment," she said, adding that the fact that Mubarak "for more than 10 minutes, was talking about himself - very narcissistic, again, giving the message that he's still in control, and this, in and by itself, offended people." 

Egyptian state television did not broadcast the scenes of anger after Mubarak's speech.

[source: Al-Jazeera]

Wednesday, February 9, 2011

Tiada Pilihan?

Dalam kehidupan ini kita selalu perlu membuat pilihan. Kadang-kala kita perlu memilih dari dua atau lebih pilihan...namun ada juga kita TIADA pilihan... apatah lagi jika keputusan segera perlu dibuat...lalu kita seakan terpaksa menerima pilihan tersebut, walaupun pilihan yang diberi tidak menepati citarasa atau pun kehendak kita...
Saya telah membuat keputusan untuk menghantar anak saya ke sebuah sek berasrama agama seperti yang telah ditawarkan... walaupun saya cuba meyakinkan anak saya bahawa segala-galanya akan menjadi baik , namun di hati kecil saya sendiri saya meragui nya..kerana anak saya tiada pilihan lain melainkan untuk memasuki aliran yang diberi...saya tahu bahawa dia tidak menyukai beberapa subjek yang perlu diambil dalam aliran tersebut. 
Adakah saya kejam kerana memaksa beliau? Hurmmm...saya rasa saya akan memberi peluang kepada beliau sehingga hujung minggu ini, sekiranya dia masih tidak suka dan tidak dapat menghayati subjek yang dipelajari, kemungkinan saya akan membiarkan beliau kembali ke sekolah lamanya, di mana beliau dapat mempelajari subjek yang digemari beliau...


Sunday, February 6, 2011

GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI

SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??

segmen 1000 blog oleh Ben Ashaari.....
.jom join! saje suke2..untuk memeriahkan dunia blog....

Iman

Hadis Sahih Muslim Jilid 1. Hadis Nombor 0038.
Dari Abu Hurairah r.a., katanya Rasulullah saw. bersabda:"Siapa yang iman dengan Allah dan hari kiamat, maka janganlah dia menyakiti tetangganya. Dan siapa yang iman dengan Allah dan hari kiamat, hendaklah dia memuliakan tetamunya. Dan siapa yang iman dengan Allah dan hari kiamat, maka hendaklah dia berkata yang baik atau diam."
 
sumber: webhadis

Saturday, February 5, 2011

Alhamdulillah

Berita terkini yang saya terima, anak saudara saya yang sedang menuntut dalam bidang perubatan di universiti di Alexandria telah selamat pulang ke Malaysia. Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah SWT...semoga pelajar-pelajar yang lain dan juga rakyat Malaysia yang sedang berada di Mesir selamat pulang dan berada dalam keadaan yang selamat.
Amin.

Thursday, February 3, 2011

Mr Ong

Sempena perayaan Chinese New Year ini, saya teringin menulis satu entri mengenai seorang guru berbangsa Cina di sekolah menengah saya dahulu. Nama beliau ialah Mr Ong Teik Min, tetapi lebih dikenali sebagai Mr Ong sahaja dan kami selalu bahasakan diri beliau "sir".

Beliau mengajar kami mata pelajaran Matematik Tambahan, salah satu mata pelajaran yang paling saya minat...awal 80an.....waktu itu beliau masih muda lagi, mungkin baru sahaja keluar dari maktab perguruan dan terus mengajar di sekolah kami..boleh dikatakan beliau lah guru yang paling kami senangi kerana sentiasa tersenyum sepanjang masa (walaupun kadang-kala terpaksa melayan kerenah dan kenakalan kami remaja-remaja yang baru meningkat naik). 

Sir sentiasa berpakaian kemas dan bertali-leher, yang paling kami geli hati ialah tali-leher sir semuanya besar-besar ..berbanding badan sir yang kurus itu..

Peristiwa yang paling kami tidak boleh lupa ialah sewaktu hendak menyambut Hari Guru, kami satu kelas sudah mengumpulkan wang untuk membeli hadiah-hadiah buat guru-guru kesayangan kami, tetapi untuk sir, kami buntu tidak tahu hendak membelikan hadiah apa... akhirnya salah seorang dari kami memberi cadangan agar suruh sir beli sendiri aje... tapi bagaimana kami nak cakap??? Akhirnya kami mendapat idea..
Nak tahu tak......?

Kami beritahu sir bahawa salah seorang rakan kami nak beli hadiah untuk ayahnya yang akan menyambut harijadi tidak lama lagi...tapi kami tidak boleh keluar sekolah kerana tidak boleh keluar outing minggu tersebut... lalu kami kata,
"Sir, boleh tolong belikan hadiah tak? 
Ayah Minah ni nak sambut birthday tak lama lagi..."
Sir tanya, "Nak beli hadiah apa?"

Kami cakap, " sir belilah hadiah tie (tali leher) .... belilah color apa pun ...ikut citarasa sir lah"

Sir pun dengan tersenyum menganggukkan kepala...

Beberapa hari selepas itu, Sir pun masuk ke kelas kami sambil membawa sebuah kotak ..
lalu kami semua meluru lah ke depan ..tak sabar-sabar nak tengok tie yang sir beli...
dalam hati masing-masing dah agak ..mesti tie besarrrrrr punya!

Yes! betul....lalu sir pun panggil lah Minah tadi...nak bagi tie tersebut...lalu ketua kelas pun segera cakap ...
"Sir...sir....SELAMAT HARI GURU SIR!" 
"Tie tu hadiah dari kami untuk sir!"

Sir pun dengan muka terkejut sekejap, tapi lepas tu terus tersenyum simpul...
lalu ucapkan terimakasih kepada kami...

**********************
Bulan lepas bila saya buka website sekolah saya itu, terkejut juga baca berita yang tertulis...
rupanya Sir Ong sudah bersara pada November 2010 yang lalu... 
ada gambar Sir Ong ...masih seperti dahulu..cuma sudah lebih berisi dari dahulu...
masih lagi tersenyum seperti dahulu...

Dari mula ia berkhidmat sebagai guru  sehinggalah bersara pun di sekolah saya itu, satu catatan sejarah hanya sebuah sekolah sahaja sepanjang beliau bergelar guru selama 31 tahun!!!

Tuesday, February 1, 2011

Pemimpin yang adil

Semoga rakyat Mesir akan terus mendapatkan hak mereka...
doa kita dari jauh untuk mereka
CAIRO – More than 200,000 people flooded into the heart of Cairo Tuesday, filling the city's main square as a call for a million protesters was answered by the largest demonstration in a week of unceasing demands for President Hosni Mubarak to leave after nearly 30 years in power.
Protesters streamed into Tahrir, or Liberation, Square, among them people defying a government transportation shutdown to make their way from rural provinces in the Nile Delta. The crowd was jammed in shoulder to shoulder — schoolteachers, farmers, unemployed university graduates, women in conservative headscarves and women in high heels, men in suits and working-class men in scuffed shoes.
They sang nationalist songs and chanted the anti-Mubarak "Leave! Leave! Leave!" as military helicopters buzzed overhead.
Soldiers at checkpoints set up the entrances of the square did nothing to stop the crowds from entering.
Protesters also gathered in at least five other cities across Egypt.
The military promised on state TV Monday night that it would not fire on protesters, a sign that army support for Mubarak may be unraveling as momentum builds for an extraordinary eruption of discontent and demands for democracy in the United States' most important Arab ally. Protesters said they wanted Mubarak out of power by Friday. "This is the end for him. It's time," said Musab Galal, a 23-year-old unemployed university graduate who came by minibus with his friends from the Nile Delta city of Menoufiya.
Mubarak, 82, would be the second Arab leader pushed from office by a popular uprising in the history of the modern Middle East.
The loosely organized and disparate movement to drive him out is fueled by deep frustration with an autocratic regime blamed for ignoring the needs of the poor and allowing corruption and official abuse to run rampant. After years of tight state control, protesters emboldened by the overthrow of Tunisia's president last month took to the streets on Jan. 25 and mounted a relentless and once unimaginable series of protests across this nation of 80 million people — the region's most populous country and the center of Arabic-language film-making, music and literature.
Mubarak's weakening hold on power has forced the world to plan for the end of a regime that maintained three decades of peace with Israel and relative stability despite a powerful domestic Islamist terrorist threat, even as its human rights record was constantly criticized the gap between rich and poor widened.
Nearly half of Egypt's 80 million people live under or just above the poverty line set by the World Bank at $2 a day.
Troops and Soviet-era and newer U.S.-made Abrams tanks stood at the roads leading into Tahrir Square, a plaza overlooked by the headquarters of the Arab League, the campus of the American University in Cairo, the famed Egyptian Museum and the Mugammma, an enormous winged building housing dozens of departments of the country's notoriously corrupt and inefficient bureaucracy.
The protesters were more organized than on previous days. Volunteers wearing tags reading "the People's Security" circulated through the crowds, saying they were watching for government infiltrators who might try to instigate violence.
"We will throw out anyone who tries to create trouble," one announced over a loudspeaker. Other volunteers joined the soldiers at the checkpoints, searching bags of those entering for weapons. Organizers said the protest would remain in the square and not attempt to march to avoid frictions with the military.
Two dummies representing Mubarak were hung from traffic lights. On their chests was written: "We want to put the murderous president on trial." Their faces were scrawled with the Star of David, an allusion to many protesters' feeling that Mubarak is a friend of Israel, still seen by most Egyptians as their country's archenemy more than 30 years after the two nations signed a peace treaty.
Every protester had their own story of why they came — with a shared theme of frustration with a life pinned in by corruption, low wages, crushed opportunites and abuse by authorities.
Sahar Ahmad, a 41-year-old school teacher and mother of one, said she has taught for 22 years and still only makes about $70 a month.
"There are 120 students in my classroom. That's more than any teacher can handle," said Ahmad. "For me, change would mean a better education system I can teach in and one that guarantees my students a good life after school. If there is democracy in my country, then I can ask for democracy in my own home."
Tamer Adly, a driver of one of the thousands of minibuses that ferry commuters around Cairo, said he was sick of the daily humiliation he felt from police who demand free rides and send him on petty errands, reflecting the widespread public anger at police high-handedness.
"They would force me to share my breakfast with them ... force me to go fetch them a newspaper. This country should not just be about one person," the 30-year-old lamented, referring to Mubarak.
Among the older protesters there was also a sense of amazement after three decades of unquestioned control by Mubarak's security forces over the streets.
"We could never say no to Mubarak when we were young, but our young people today proved that they can say no, and I'm here to support them," said Yusra Mahmoud, a 46-year-old school principal who said she had been sleeping in the square alongside other protesters for the past two nights.
Authorities shut down all roads and public transportation to Cairo, security officials said. Train services nationwide were suspended for a second day and all bus services between cities were halted.
All roads in and out of the flashpoint cities of Alexandria, Suez, Mansoura and Fayoum were also closed.
The officials said thousands of protesters gathered in Alexandria, Suez, the southern province of Assiut, the city of Mansoura north of Cairo, and Luxor, the southern city where some 5,000 people protested outside its iconic Ancient Egyptian temple on the east bank of the Nile.
The officials spoke on condition of anonymity because they were not authorized to speak to the media.
Normally bustling, Cairo's streets outside Tahrir Square had a fraction of their normal weekday traffic.
Banks, schools and the stock market in Cairo were closed for the third working day, making cash tight. Long lines formed outside bakeries as people tried to replenish their stores of bread, for which prices were spiraling.
An unprecedented shutdown of the Internet was in its fifth day after the last of the service providers abruptly stopped shuttling Internet traffic into and out of the country.
Cairo's international airport remained a scene of chaos as thousands of foreigners sought to flee.
The official death toll from the crisis stood at 97, with thousands injured, but reports from witnesses across the country indicated the actual toll was far higher.
The protesters — and the Obama administration — roundly rejected Mubarak's announcement of a new government Monday that dropped his highly unpopular interior minister, who heads police forces and has been widely denounced by the protesters.
Hours after the army said it would not use force on the protesters, Vice President Omar Suleiman — appointed by Mubarak only two days earlier in what could be a sucession plan — went on state TV to announce the offer of a dialogue with "political forces" for constitutional and legislative reforms.
Suleiman did not say what the changes would entail or which groups the government would speak with. Opposition forces have long demanded the lifting of restrictions on who is eligible to run for president to allow a real challenge to the ruling party, as well as measures to ensure elections are fair. A presidential election is scheduled for September.
Unity was far from certain among the array of movements involved in the protests, with sometimes conflicting agendas — including students, online activists, grass-roots organizers, old-school opposition politicians and the fundamentalist Muslim Brotherhood, along with everyday citizens drawn by the exhilaration of marching against the government.
The various protesters have little in common beyond the demand that Mubarak go. Perhaps the most significant tensions among them is between young secular activists and the Muslim Brotherhood, which wants to form a state governed by Islamic law but renounced violence in the 1970s unlike other Islamist groups that waged a violent campaign against the government in the 1980s and 1990s. The more secular are deeply suspicious the Brotherhood aims to co-opt what they contend is a spontaneous, popular movement. American officials have suggested they have similar fears.
A second day of talks among opposition groups at the headquarters of the liberal Wafd party fell apart after many of the youth groups boycotted the meeting over charges that some of the traditional political parties have agreed to start a dialogue with Suleiman.
Nasser Abdel-Hamid, who represents pro-democracy advocate Mohamed ElBaradei, said: "We were supposed to hold talks today to finalize formation of a salvation front, but we decided to hold back after they are arranging meetings with Sulieman."
The U.S. State Department said that a retired senior diplomat — former ambassador to Egypt Frank Wisner — was now on the ground in Cairo and will meet Egyptian officials to urge them to embrace broad economic and political changes that can pave the way for free and fair elections.
ElBaradei, the former head of the U.N. nuclear watchdog, invigorated anti-Mubarak feeling with his return to Egypt last year, but the outlawed Muslim Brotherhood remains Egypt's largest opposition movement.
In a nod to the suspicions, Brotherhood figures insist they are not seeking a leadership role.
Still, Brotherhood members appeared to be joining the protest in greater numbers and more openly. During the first few days of protests, the crowd in Tahrir Square was composed of mostly young men in jeans and T-shirts.
Many of the volunteers handing out food and water to protesters were men in long traditional dress with the trademark Brotherhood appearance — a closely cropped haircut and bushy beards.

(sumber: Yahoo News)
Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....