Sunday, October 31, 2010

Pemandu bas tiada lesen memandu

Belum pun reda cerita mengenai kemalangan ngeri membabitkan bas ekspres di Melaka, satu lagi kemalangan melibatkan bas berlaku di Genting Sempah, Genting Highland...

lagi melibatkan nyawa manusia
kali ini 7 remaja menjadi mangsa, manakala 17 lagi parah..
Lebih mengejutkan ...pemandu bas yang berusia 40 tahun itu tidak mempunyai lesen memandu..
setelah diselidiki, suatu masa dahulu pernah mempunyai lesen, tetapi telah disenarai hitamkan..
berita jam 8 malam tadi, mengatakan bahawa pemilik bas tersebut telah menghilangkan diri...
 JENAZAH tujuh orang Belia 4B mangsa kemalangan bas persiaran di Genting Sempah dikebumikan dalam satu liang
di tanah perkuburan Islam Kampung Baru, Mukim Siang, Baling, Kedah, semalam. 
– MINGGUAN/AZMAN MD. NOOR

baca cerita lanjut di sini, dan di sini.

Saturday, October 30, 2010

Puding Roti Caramel Mak Kiah


Salam sejahtera semua. Hari ni jom kita kongsi resepi puding roti karamel mak saya yang sangat popular. Saya panggil puding roti karamel Mak Kiah..dah banyak kali saya buat terutama semasa bulan Ramadhan. Buatlah dalam bekas besar ...lepas tu bagi-bagi lah jiran tetangga, bagi jiran sebelah kiri, bagi jiran sebelah kanan..akhirnya semasa buka puasa penuh meja dengan kuih muih pemberian jiran-jiran... tak payah nak pergi PARAM. PAsar RAmadhan laa....

Itulah petua kita duduk berjiran nih..jangan lah kedekut terutama bila buat kek ke, biskut ke..yang bila bakar bau harum satu taman tu... kesian jiran duk cium bau aje... sedekah lah sikit kat jiran tu.. InsyaAllah bila jiran buat kuih, dia akan beri kita juga... 

Hadis Sahih Muslim Jilid 1. Hadis Nombor 0039.
Dari Abu Syuraih Al Khuza'iy r.a., katanya Nabi saw. bersabda: "Siapa yang beriman dengan Allah, dan hari kiamat, maka hendaklah dia berbuat baik kepada tetangganya. Siapa yang beriman dengan Allah dan hari kiamat, hendaklah dia memuliakan tetamunya. Dan siapa yang beriman dengan Allah dan hari kiamat, hendaklah dia berkata yang baik atau diam."

Hadis Sahih Bukhari Jilid 3. Hadis Nombor 1208.
Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi s.a.w. sabdanya: "Hai kaum Muslimat! Janganlah menganggap remeh pemberian seorang tetangga, walaupun hanya berupa kaki kambing".

Hadis Sahih Bukhari Jilid 2. Hadis Nombor 1103.
Dari 'Aisyah r.a., katanya: "Ya, Rasulullah! Aku mempunyai dua tetangga. Yang manakah di antara keduanya akan ku beri hadiah?" Jawab Nabi saw., "Kepada yang lebih dekat pintunya denganmu."


(perhatian Nor, akak ambik gambar puding roti yg Nor buat masa kita gathering, sebab akak selalu lupa nak ambik gambar bila akak buat...apataknya, siap aje dah kena terjah oleh anak-anak..tak sempat nak ambik gambar)

Bahan-bahan:

8 keping roti
2 cawan air panas
2 cawan susu segar
4 biji telur
1 cawan gula
1 camt esen vanilla

Cara membuatnya:

1. Roti di buang tepi, koyak kecil-kecil dan rendam dalam air panas. Tutup bekas supaya wap panas tidak keluar. Ketepikan. Bila sudah kembang, tekan dengan garfu supaya tidak berketul-ketul.

2. Panas air dalam kukus.

3. Pukul telur bersama 1/2 cawan gula hingga kembang. Masukkan esen vanilla.

4. Masukkan adunan gula dan telur ke dalam roti tadi dan campurkan susu segar. Kacau hingga rata.

5. Ambil 1/2 (atau 3/4 ) cawan gula lagi dan buatkan gula hangus dalam bekas yang hendak di kukus.

6. Masukkan adunan yang telah digaul rata dalam gula hangus dan terus kukus.

7. Bila sudah masak, angkat dan sejukkan. Terbalikkan dalam bekas yang hendak dihidang.

~~~SELAMAT MENCUBA ~~~

Friday, October 29, 2010

PERHATIAN! PERHATIAN!

Salam sejahtera untuk semua para pembaca blog ini.
Saya ingin memohon pertolongan semua untuk memberikan kepada saya,
apakah soalan-soalan/ topik yang akan anda tanya jika hendak mencari maklumat mengenai sesuatu hadis dari sesebuah enjin carian hadis? 
Soalan-soalan ini akan saya gunakan dalam research/kajian yang sedang saya jalankan.
Contohnya, cuba klik ke link MUTIARA HADIS di sini,
terdapat satu kotak query/pertanyaan di sebelah bawah enjin carian hadis itu,

*** Sila nyatakan soalan(query) anda di bahagian komen entri ini. 
Maklumbalas dari anda semua sangat-sangat saya hargai. ***
Saya dahului dengan ucapan terimakasih.

Apa dah jadi?

Mayat remaja perempuan ditemui dalam beg pakaian

 Baca berita online pagi ni rasa sedih sangat. Apa dah jadi dengan orang-orang Malaysia? atau yang datang bekerja di Malaysia? 

Sewaktu dulu-dulu semasa kecil dan remaja, saya tidak pernah rasa takut hendak berjalan seorang diri... TIDAK pernah terlintas sebarang perkara buruk akan berlaku. 
Pergi sekolah naik basikal berbatu-batu, main basikal sekeliling kampung dari pagi sampai petang (masa cuti lah..) mak-mak tak pernah takut, dia tahu anak dia akan balik petang nanti..
masuk hutan kutip paku-pakis nak buat masak, main masak-masak dalam kebun getah..
tak ada sikit pun perasaan takut..
tetapi sekarang ? Semua ibu-bapa takut hendak melepaskan anak-anak (terutama anak gadis) berjalan seorang diri, semua kena hantar, kena ambil... 
semua rumah pasang grill ...depan belakang atas bawah ....kunci lagi, mangga lagi..yang pasang alarm canggih harga beribu-ribu...
duduk dalam rumah sendiri pun takut... takut pencuri datang merompak, pukau lagi...
dah macam duduk dalam penjara...penjara buatan sendiri...

hurm..lemas...lemas ..! 
asyik terperap dalam rumah aja..tak bebas nak buat aktiviti luar...

Saban hari baca suratkhabar, asyik disogokkan dengan berita pembunuhan, berita kena rogol, berita kecurian, berita kemalangan, dan entah apa-apa lagi berita yang sangat negatif...
Mengapakah jadi begini? 

di manakah moral values sekarang? ... orang dah tak ada perasaan kah? bunuh orang macam bunuh nyamuk aje? 

Ini lah penyakit masyarakat sekarang... 
masyarakat yang jika hanya berTuhankan NAFSU semata

oleh itu wahai teman sekelian.. ajarlah anak-anak , hatta diri kita sendiri
berDO'A lah setiap pagi dan petang, setiap kali hendak keluar rumah, 
dengan doa-doa Al-Ma'thurat...

di antaranya terkandung do'a:
(terjemahan) 
Ya Allah Ya Tuhanku... 

"Aku berlindung pada kalimat Allah yang sempurna, dari kejahatan apa-apa yang diciptakan."

"Dengan nama Allah, yang dengan namaNya akan terhalanglah, segala sesuatu di bumi dan di langit, untuk menimpakan bencana, dan ia Maha Mendengar dan Mengetahui."

Thursday, October 28, 2010

Wow! ...BE? Apa tu?

Dah masuk 4 tahun saya berblogging, walaupun ada masa pasang, ada masa surut...tapi banyak yang surutnya. Al-maklumlah tugas-tugas hakiki lebih  menuntut waktu dan commitment diri ini ... Pada awalnya, tidak tahupun apa itu nuffnang ini...ada terbaca tapi buat tak tahu saja... tetapi teruja bila nuff keluarkan satu berita tidak lama dahulu, di mana sambil berblogging boleh juga menjana pendapatan.  (Siapa tak mahu jika diberi duitkan?) Yang penting kita mahu ia halal, bukannya duit dari mencuri ke, merompak ke, rasuah ke... 

lalu cuba-cuba juga mendaftar jadi ahli nuffnang, selepas itu cuba letak iklan nuff di blog..(hehe..dengan pertolongan anak saya! Ini baru setahun yang lalu) 
Semasa mendaftar kalau tak silap ada soalan yg perlu di jawab. Pastikan iklan-iklan yang diletakkan bukanlah iklan yang bertentangan dengan agama... (cthnya: iklan minuman keras)

kemudian saya tak kisah pun dengan iklan tu, ada ke, tak ada ke, tak mendatangkan kesan langsung... tapi sehari dua, bila buka akaun nuff, baru perasan ...
WOW! ...ada 5 BE!

Alhamdulillah...
wbgmn pun earning nya bukan banyak...seciput aje...
(sebab tu malu nak tunjuk...sebab tak ramai yang jenguk blog saya ini) 

silalah klik jika nak tgk dgn lebih jelas..

Berdoa lah

 Berdoa bukan untuk memberitahu Allah apa yang kita pinta

kerana tanpa diberitahu pun
Allah sedia mengetahui.

Doa ialah pengabdian 
daripada seorang hamba

kepada Tuhannya.
(Solusi:22)

Wednesday, October 27, 2010

GA Nurazzah8 mana pulak ni?

Salam semua. Sempena menyokong contest yang dianjurkan oleh Kak InaKL , saya telah menjadi salah seorang penaja utama dalam contest tersebut. Kami tidak pernah bersua muka, tapi sebenarnya saya terlebih dahulu mengenali Kak Ina dalam alam maya ini melalui blog pinggan mangkuk antik beliau (cepat-cepat..tarikh tutup semakin hampir...22hb Oktober 2010).

Kak Ina juga telah menulis satu entri di blog beliau, dengan tajuk, "Nurazzah mana lah pulak ni?" Mungkin ramai di kalangan rakan bloggers KakInaKL tidak mengenali saya, apalah ada pada blog saya ...blog orang biasa-biasa sahaja...cerita pun biasa-biasa sahaja.. oleh itu, sempena hendak memeriahkan lagi contest yang dianjurkan oleh KakInaKL, saya hendak membuat satu GiveAway (GA) buat rakan-rakan maya sekelian, dengan tujuan kita dapat berkenalan dan bertukar-tukar maklumat sesama kita...

GA ini saya namakan "GA Nurazzah8 mana pulak ni?"

Sebenarnya, saya telah berblogging sejak tahun 2007 lagi,tetapi disebabkan kesibukan tugas hakiki, saya tidak dapat menulis dengan lebih kerap. Di alam maya di kalangan teman bloggers, saya lebih dikenali sebagai, Nurazzah8. Ada yang bertanya, kenapa 8? tidak 7? tidak 9? atau nombor-nombor yang lain? 

Haaaa.... kenapa 8 ? Menjadi satu nombor yang istimewa buat saya? Sebenarnya, saya ada menulis kenapa nombor 8 menjadi pilihan saya di dalam entri-entri terdahulu...

Hendak tahu? jom sertai GA ini....
HADIAH ? Oh ...ok...ini hadiah-hadiah yang akan saya berikan kepada 8 orang pemenang bertuah ! Saya dan keluarga suka baca buku, sejak kecil saya memang suka baca buku. sehinggalah saya bekerja juga di dalam bidang yang memerlukan saya bergelumang dengan buku setiap masa, setiap hari...setiap bulan saya akan memperuntukkan sedikit duit dari gaji saya untuk membeli buku-buku...
Oleh itu, saya ingin berkongsi koleksi buku-buku yang saya ada dengan teman blogger sekelian... 

BUKU ADALAH GEDUNG ILMU

 8 orang pemenang berpeluang untuk memilih sebuah buku dari koleksi buku-buku ini. Buku-buku ini adalah antara koleksi kesayangan saya dan anak-anak saya dari perpustakaan di rumah kami.

 "Tenggelamnya kapal Van Der Wijck" karya Bung Hamka dan 
"Jangan Bersedih Jadilah Wanita yang Paling Bahagia"
"Kisah Cinta Yusuf & Zulaikha"
"Mihrab Cinta" oleh penulis terkenal "Ayat-ayat Cinta" Kang Habib
"Rindu Andalusia" 
 "As I was Passing" oleh Adibah Amin
"Suami Memimpin Isteri Mengurus" oleh Pak Utih
 "Pengintip Kota Syam" dan "Bahtera Nabi Nuh"
 Siri KuTakluki Angkasa  dan "Gitar dan Lolipop"
Siri Detik Tengah Malam

dan  saya tambah lagi pilihan buku dari koleksi penulis novel thriller terkenal tanahair...
siapa lagi jika bukan RAM! Tak kenal RAM???

oh ok...RAMLEE AWANG MURSHID...
novel-novel thriller beliau memang meletopss..!

Hijab Sang Pencinta , Bagaikan Puteri dan Cinta Sang Ratu.

ok..saya tambah lagi pilihan buku dari koleksi buku karya penulis novel sejarah Islam yang terkenal iaitu  Pak Latip Talib.

  oklah...syaratnya senang saja:


* sesiapa sahaja boleh masuk GA ni, tapi first jadilah follower blog ini.

* tulis entri di blog anda kenapa saya pilih angka 8

* tinggalkan komen di bawah entri ini beritahu nama anda dan permalink entri di blog anda (komen di shout box tidak di kira)

* tulis sekali di komen itu apakah buku pilihan anda sekiranya anda terpilih menjadi pemenang

* tarikh akhir ialah 8 nov 2010

~~~SELAMAT BERKENALAN DAN SEMOGA IKATAN SILATURRAHIM ANTARA KITA AKAN TERUS BERKEKALAN.~~~

Mee Udang Restoran Aur Gading, Sg Dua

Dalam perjalanan ke utara, teringin sangat nak makan mee udang yang terkenal di Kuala Sepetang, Taiping tu, tapi bila baca di blog-blog dan forum-forum, semua cakap mmg sedap tapi punyalah lama nak tunggu dapat order. Ada yang sampai kul 12 tghr order, kul 1.40 ptg baru sampai...menunjukkan betapa ramainya orang ...
 Jadi cuba cari alternatif lain...terbaca pula di satu blog ni (dah tak jumpa cari link dia..) dia kata ada satu tempat lagi di Sg Dua, di Butterworth sana yg jual mee udang lebih sedap dari di Kuala Sepetang.. Nama restoran tu Restoran Aur Gading, terus lah cari di Google Map tempat tu... lepas dah catit semua jalan nak pergi situ...
teruskan misi...bertolak dari Shah Alam lebih kurang kul 11 pg...sanggup tak makan lunch sebab nak makan mee Udang Sg Dua... sampai di area situ lebih kurang kul 4 ptg..
Alhamdulillah restoran tu sudah memulakan operasi...mmg best sebab restoran tu terletak betul2 di tepi sungai ...

Kak Long menikmati kerang sebelum mee udang sampai...
 Dua mangkuk besar mee udang...udangnya besar2 makan 3 ekor pun dah kenyang...
Abi kata alaaa..lambat sangat ambil gambar..abi dah lapar ni..! hehehe
Selepas makan sempat lagi bergambar di tepi sungai...cantik background sampan tu...!
Kakak dan adik
3 generasi


Tuesday, October 26, 2010

Masa boleh dikejar?

Hujung minggu yang sangat sibuk. Memenuhi undangan kenduri doa selamat saudara dan jiran yang hendak menunaikan fardhu haji, rukun Islam yang ke-5.
Pagi Sabtu ke KLIA kerana mengambil Kak Long yang pulang ke tanahair untuk membuat praktikal selama 2 bulan di sini. Dari KLIA singgah ke Kota SeriEMas di Nilai rumah Mak Long. Kak Long pun makan-makan dan ambil kesempatan untuk mandi dan membersihkan diri..

Tengahari kami 2 kereta konvoi ke Bangi pula...ke rumah sepupu yang hendak menunaikan fardhu haji. Hurm...sampai Bangi pukul 1 tghr...pusing-pusing, belok kiri, belok kanan, buat U-turn.. tak jumpa2 Seksyen 8... Ni nak kena komplen majlis perbandaran Bangi ni... 2 roundabout..satu pun tak ada tanda Sek 8!!!! Seksyen lain semua ada, 1-7 , 9, -15, tapi seksyen 8 tak ada! Bab ni saya nak pujilah MBSA (Majlis Perbandaran Shah ALam).. walaupun Shah Alam terkenal dengan bandaraya yang paling banyak roundabout, tapi papan tanda di sini cukup complete...nak cari seksyen apa semua ada... InsyaAllah mesti jumpa punya lah...
nak pendekkan cerita...dari pukul 1.00 pm hingga pukul 2;30 pm baru jumpa rumah  sepupuku...dah lah telefon dia tak berangkat..(ialah tuan rumah mesti sibuk melayan tetamukan, tak dengar agaknya bunyi telefon), telefon mak saudaraku pun tak dapat-dapat... lamaaaaaa baru berjawab...dah pening kepala dok pusing-pusing ...Alhamdulillah akhirnya sampai juga...
makan-makan, berbual-bual...dah petang...bertolak balik ke Shah Alam...sampai dah lepas asar...solat ..terus lepak tertidor...
esok pagi pula selepas bersiap dan sarapan...tunggu kak long bersiap...susahnya nak kejut..masih jet lag lagi...(ikut waktu Jordan)..hampir tengahari baru bertolak ke Kedah. Kak Long akan buat praktikal di Hospital Sultanah Bahiyah selama 3 minggu, selepas itu ke Hospital Sg Buloh pula... Alhamdulillah ramai sedara mara kat Kedah...jadi Kak Long tumpang rumah mak saudara ku..di Jalan Langgar, AS.
Malam pula ada sepupu datang jumpa..berbual lagi hingga pukul 11.30 mlm..lepas tu dah tak larat nak bukak mata...letak kat bantal terus tertidur...
Isnin ingatkan nak hantar kak long ke hospital utk register, bila baca surat semula, rupanya kak long kena lapor diri hari Selasa. Jadi kami ambil kesempatan waktu terluang pergi melawat semua mak-mak sedara (orang Kedah kata...mak menakan..betui dak org Kedah)
seharian..! lepak...dari Alor Setar ke Jitra - Tunjang - Jitra - Alor Setar semula...
rehar sekejap pukul 6 ptg bertolak balik ke SHah Alam.. tiba pukul 12.30 malam...
tinggallah kak long di sana..baru saja jumpa 1 hari..dah tak ada lagi depan mata...sedih juga tapi inilah suratan kehidupan... InsyaAllah 3 minggu lagi apabila kak long buat praktikal di Hospital Sg Buloh..kak long akan duduk di rumah..baru boleh jumpa...InsyaAllah

Sekarang ini kurasakan masa berjalan begitu laju sekali... jika dahulu rasanya masa berlalu sangat lambat... sekarang nampak gaya kita perlu mengejar masa....suatu hari dulu, rasanya baru sahaja menginjak ke tahun 2010..sekelip mata..tahun 2010 sudahpun menghampiri ke penghujungnya....!

Kerana itu Allah telah bersumpah demi masa (Surah Al-'Asr):
[1]Demi Masa!
[2]Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian [3]Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran.

Friday, October 22, 2010

Panjang Umur

Bila tiba hari lahir, apakah kata-kata yang selalu diucapkan? 
"Selamat hari Jadi, semoga Panjang Umur dan murah rezeki"
Itulah ucapan yang lazimnya diucapkan kepada kita.

Mengapakah kita selalu memohon agar Allah panjangkan umur kita? 

Adakah kerana kita hendak menikmati hidup ini, supaya kita dapat lihat anak kita membesar hingga lah kita mendapat cucu, cicit.? kerana tidak puas hidup lagi? tak puas enjoy lagi? nak kerja lebih lama lagi dan nak kumpul duit banyak-banyak ? Sebab nak rasa beli rumah sendiri? nak beli kereta sendiri? belum puas makan itu dan ini? belum puas melaram lagi? 

Cuba perhatikan... semua sebab-sebab yang kita berikan selalunya adalah bersifat duniawi...jarang sekali kita berfikir mengapa kita hendak panjang umur...adakah panjang umur dari segi kiraan tahun ? atau yang sebenarnya yang kita cari adalah 

KUALITI UMUR ..

bukan

KUANTITI UMUR

Tiada siapa yang tahu bila ajal kita akan tiba..semuanya telah tertulis di Luh Mahfuz. Ia adalah titik noktah yang tidak boleh dianjak ke depan atau ke belakang.

Sepatutnya setiap kali tibanya Hari Lahir, kita patut ucapkan 

SELAMAT PENDEK UMUR..

maksudnya umur kita yang tinggal.. sehingga saat nyawa  kita di ambil telah menjadi semakin pendek setahun..

dengan itu kita akan sentiasa mengingati bahawa hidup kita yang tinggal telah berkurangan dan kita akan sentiasa berusaha untuk memperbaiki KUALITI hidup kita.
Apa guna jka hayat panjang tetapi masa terbuang dengan sia-sia. Ada yang umurnya pendek tetapi  pencapaian hidupnya sangat baik menyamai orang yang hidup lama..

FIKIR-FIKIRKAN LAH..
 

Yang sulong dan yang bongsu

Status yang tertera di wall FB anak bongsu ku 


Santa 'Pak Haji': TV3 didenda RM50,000

Masih ingatkah anda semasa bulan Ramadhan tempohari TV3 pernah menyiarkan sekejap iklan "Hari Raya" yang menjadi kontrovesi?  
Iklan di mana menggambarkan seorang lelaki tua dan kanak-kanak menaiki beca ajaib ala kereta salju Santa Claus sehingga melintasi bulan.
Kemudian setelah mendapat bangkangan dari penonton TV3 telah menarikbalik dan menamatkan siarannya.

Berita terkini, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah mengenakan denda maksimum RM50,000 kepada Sistem Televisyen Malaysia Berhad (TV3).
 
(gambar diambil dari sini)


Wednesday, October 20, 2010

Jelebu ke Jerebu?

Jelebu? laaa..ini nama tempat di N9 ... saya baru pertama kali menjejakkan kaki ke daerah Jelebu bulan lepas. Sewaktu menghadiri perkahwinan anak seorang penulis prolifik tanahair yang terkenal dalam penulisan sejarah Islam berbentuk novel, siapa lagi jika bukan Pak Latip Talib. (Boleh baca mengenainya di sini.)
Sebelum ni bila dengar Jelebu aje, teringat masa sekolah-sekolah dahulu...belajar ILMU ALAM...hurm..ILMU ALAM? ialah, masa dulu mana ada "geografi."..... hehehe..adakah anda seangkatan dengan saya?
Fakta yang paling ingat sampai sekarang...Jelebu adalah sebuah kawasan yang paling kering di MALAYSIA..

Berita jam 8 mlm tadi: Muar dilanda jerebu!
dan TPM menasihatkan sekolah di tutup buat sementara waktu sehingga bacaan IPU menurun ke bawah 300.Pagi tadi bacaan IPU telah mencecah hingga melebihi 400!
Puncanya? ... seperti biasa setiap tahun begitulah... "spot-spot panas" dari negara jiran!
Orang-orang Muar tu (orang Johor sebut MUO) ... hati-hatilah ..jaga kesihatan, terutama yang ada anak-anak sakit semput/lelah tu...jangan bagi main kat luar semasa cuaca sebegini...

Saturday, October 16, 2010

Rumah Pertamaku

Bajet 2011: Skim Rumah Pertamaku 
bantu golongan muda yang baru bekerja dengan pendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan untuk memiliki rumah
Beruntungnya mereka yang baru bekerja sekarang...
baru kerja dah boleh buat pinjaman perumahan 100% ....

Saya masih ingat sewaktu mula bekerja di awal 1990, teringin nak beli rumah pada masa itu. Maklumlah harga rumah sangat murah (jika dibandingkan sekarang)  tapi bila tanya pinjaman perumahan hanya boleh dibuat SELEPAS 5 tahun bekerja!!! Jika nak beli juga boleh tapi kena buat pinjaman bank, di mana % yang dikenakan lebih tinggi.

Jadi rumah pertamaku HANYA dapat dibeli pada tahun penghujung tahun 1995 dan siap untuk diduduki pada 1997 ...

itulah rumah pertamaku beli dan itulah juga rumah yang kududuki bersama keluargaku sehingga sekarang...

Jika difikirkan semula, ada hikmahnya disebalik itu. Jika saya dapat membeli lebih awal, mungkin saya akan beli di tempat lain, sedangkan rumah yang saya duduki sekarang SANGAT strategik tempatnya. Kemudahan yang diperlukan semuanya dalam jarak perjalanan dan masa yang sesuai, begitu juga dengan jarak ke tempat kerja, hanya 5 minit perjalanan...(ini adalah antara ciri-ciri yang saya cari apabila hendak membeli rumah, iaitu dekat dengan tempat kerja. Kerana saya tidak mahu menghabiskan masa yang lama dalam perjalanan pergi dan balik kerja) DAN yang paling utama saya tidak mahu terlibat dalam JAM ...

Alhamdulillah..sesungguhnya Allah itulah sebaik-baik perancang..
 

Friday, October 15, 2010

Berita Gembira!!!

Dengar berita kul 8:00 malam tadi... 

dia kata: Berita GEMBIRA BAGI PENJAWAT AWAM WANITA! 

huhuhu..

Apa dia?

CUTI BERSALIN = 90 HARI!!!

Tapiiiiiiiii....

Saya dah tak boleh ambil ..!!! sebab apa?

Dah terlebih layak!
hehehehe...

tak apalah .. bagi can lah pada ibu-ibu junior ni ...

Maher Zain ...oh....Maher Zain

Belum sempat nak tempah tiket, tiket dah sold out...huhu..takpalah...selamat poket ku..hehehe..sebab tiketnya bukan murah, yg paling murah pun RM70, yang lain semua ratus-ratusan...dan mana boleh beli satu ...sebab kalau nak bawa anak2 ku, nak kena beli paling kurang 6 tiket..haa kali lah dengan RM70..(kalau dpt yg murah..kalau nak yang mahal ...adoyaiii..rabak poketku!)

takapalah..tengok You Tube ajelah...
Kali ini bukan nak cerita pasal pertunjukan Maher Zain yang akan diadakan di Shah Alam ni, tetapi nak cerita dari sudut yang lain pula...

(sumber: Abang Long)
Merujuk kepada kehebatan Maher Zain. Saya akui, saya kurang mengikuti perkembangan seni beliau. Cuma, sekadar ingin berkongsi satu perkara dari satu sudut yang lain.

Terjadi pertengkaran suami isteri. Bila saya berhadapan secara lemah lembut dan berhikmah. Saya dapati satu perkara yang tidak sepatutnya berlaku.

Si isteri terlalu memuja kekacakan Maher Zain. Seperti tidak ada cacat celanya. Hinggakan menimbulkan perasaan kurang senang dihati suami. Atau perkataan lain - CEMBURU !

Maher Zain kacak. 
Maher Zain hensem. 
Vokal Maher Zain hebat. 
Penampilan Maher Zain memukau 
dan sebagainya.

Bila ini menjadi sebutan setiap waktu. Akhirnya si suami timbul perasaan iri hati. Dan bermulalah bisikan kalbu yang tidak menyenangkan.

Akhirnya, si suami yang selama ini bersikap lemah lembut dengan isteri menjadi seperti orang yang hilang kewarasan dalam bertindak.

Bak kata seorang ustazah. Isteri mudah sungguh dapat syurga. Jaga suami, belai suami dan puja suami. InsyaAllah.

Akhir kalam. Kepada peminat Maher Zain diluar sana. Berpada - padalah memuji Maher Zain. Khususnya bila berhadapan dengan suami tercinta.

Bajet 2011

Hari ini Bajet 2011 akan dibentang oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak. Umumnya rakyat Malaysia pasti ternanti-nanti apakah topik yang bakal dibentangkan terutama berkaitan pelaksanaan gaji minimum, cukai dan subsidi, kualiti dan kos pendidikan serta menaikkan taraf perkhidmatan internet dan jalur lebar. 

Sambil menyifatkannya sebagai ‘bajet oleh rakyat’, Perdana Menteri berkata, lebih 1,000 pandangan untuk Bajet 2011 diperoleh dalam tempoh kurang dua minggu menerusi laman blognya.(tahukan anda semua bahawa PM kita ada blog juga? )

“Ada juga permintaan untuk peningkatan insentif kepada mereka yang kurang bernasib baik, kawalan ke atas harga barangan pengguna, peningkatan pembangunan di kawasan pedalaman bagi menarik peluang komersial kepada golongan muda, insentif untuk pembangunan teknologi hijau, peningkatan peruntukan untuk keselamatan negara dan program mengatasi pendatang tanpa izin,” katanya lagi.
“Saya sendiri membaca semua pandangan ini dan mengemukakan sebahagian besar daripadanya kepada Kementerian Kewangan untuk penelitian lanjut dan kemungkinan menggabungkannya dalam bajet atau program kerajaan yang lain.
“Malah, pejabat saya dan saya sendiri mengkaji pandangan ini dan merancang untuk meneliti dengan lebih mendalam cadangan yang berdaya maju untuk dilaksanakan, tanpa mengira sama ada dimasukkan ke dalam Belanjawan atau pun tidak,” katanya.

Apakah matlamat bajet 2011 ini?
 Matlamat bajet ini adalah untuk menetapkan rentak mentransformasikan Malaysia supaya menjadi sebuah negara maju dengan ekonomi berpendapatan tinggi menjelang 2020.
 
ok..jom tunggu petang ini !

(tapi bagi kebanyakan rakyat marhaen, adakah anda mengambil kesah berkenaan bajet ini? Saya pernah mendengar beberapa orang berkata, "alaaa...apapun yang dibentang, hidup kita macam ni jugak, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang! Wallahu'alam ) 

Thursday, October 14, 2010

Budaya Menuding Jari

Perkara sudah berlaku, nyawa sudah terkorban, ramai yang masih cedera samada parah atau ringan. Ramai yang terlibat tetapi selamat menyifatkannya ibarat mati hidup semula. 
Setiap kali berlaku tragedi sebegini, maka perkara yang sama berlaku. Budaya tuding-menuding, salah menyalah. Dalam mencari punca nahas kemalangan ngeri yang melibatkan bas ekspres tempohari, pihak-pihak yang terlibat masing-masing kata-mengata, masing-masing bersikap defensif, masing-masing menafikan. Namun punca sebenar masih dalam siasatan. 

1. Dakwaan Besi penghadang lebuhraya tidak cukup kuat 
Kelmarin, Presiden Persatuan Pengusaha Bas Seluruh Malaysia (PMBOA), Datuk Ashfar Ali, berkata besi penghadang lebuh raya tidak cukup kuat untuk menghalang kenderaan daripada memasuki ke laluan bertentangan. Datuk Ashfar berkata, rel penghadang tidak cukup kuat turut menyebabkan kemalangan bas ekspres di Kilometer 229 PLUS di Bukit Gantang, Perak, pada tahun 2007 sehingga meragut 20 nyawa.

Jawapan: Pengurus Besar Komunikasi Korporat PLUS, Khalilah Mohd Talha, berkata pemasangannya adalah mengikut spesifikasi dan piawaian ditetapkan serta mendapat kelulusan pihak berkuasa.

2.  Dakwaan Angin Lintang
Dakwaan seorang pemandu bas persiaran berpengalaman lebih 10 tahun memandu di kawasan selatan lebuh raya PLUS, bahawa lokasi kemalangan bas ekspres yang meragut 12 nyawa itu adalah kawasan angin lintang.

Azmi Ibrahim, 47, mendakwa kebanyakan pemandu bas mengetahui kawasan itu berbahaya, kenderaan mudah hilang kawalan seperti rasa ditolak secara tiba-tiba dan stereng sangat berat untuk dipusing kembali ke arah dikehendaki.
Azmi yang pernah terbabit dalam kemalangan disebabkan angin lintang pada 2002 ketika memandu bas persiaran membawa pelancong Singapura, mengakui kejadian menimpa bas Ekspres Delima itu seolah-olah sama dengan pengalaman dilaluinya.

Seorang lagi penunggang motosikal berkuasa tinggi, Salimat Arifin, 44, yang sering berulang alik antara Kuala Lumpur-Melaka, turut mendakwa pernah ditolak angin lintang di tempat sama, dua tahun lalu.

Jawapan: Pengurus Besar Komunikasi Korporat PLUS, Khalilah Mohd Talha, berkata had kelajuan ditetapkan di kawasan itu adalah 110 km/jam berbanding kawasan angin lintang hanya 90km/jam. 
Beliau berkata, mengikut Jabatan Keselamatan Trafik hanya satu kawasan saja di sepanjang laluan PLUS dikenal pasti sering berlaku fenomena itu, iaitu di antara Simpang Ampat/Alor Gajah menuju ke Ayer Keroh, Melaka
“Kawasan itu diletakkan papan tanda amaran supaya pengguna mengurangkan had laju kepada 90km/jam ketika melintasi jalan berkenaan.

“Justeru, saya mengesahkan kawasan itu bukan kawasan angin lintang seperti yang didakwa, bagaimanapun pemantauan akan dibuat bagi memastikan keselamatan pengguna lebuh raya PLUS,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.


3.  Dakwaan Memandu Laju
 Bagaimana pula dakwaan pemandu (salah seorang yang terkorban) memandu laju? dari petikan berita di TV, ada di kalangan penumpang yang terselamat mengatakan bas dipandu laju dan sedang dalam keadaan hendak memotong sebuah kenderaan sejurus sebelum kemalangan, apabila bas kelihatan terhoyong hayang sebelum melanggar pembahagi jalan dan menjunam ke arah yang bertentangan.

Jawapan: (Pembaca blog ini harap dapat memberi pendapat atau pengalaman anda sendiri menaiki bas ekspres di sepanjang lebuhraya )

Pengalaman saya sendiri melalui lebuhraya Utara-Selatan berulang-alik ke kampung saya di Johor, memang kebanyakan bas ekspres dipandu laju. Kadang-kadang pemandu bas ini seperti berlawan dgn kenderaan lain, pernah beberapa kali, apabila saya memotong bas ekspres ini, selang beberapa minit kemudian bas itu pula memotong saya. Bayangkan saya bawa kereta dengan kelajuan 110 km/j, jika bas itu memotong saya bermakna bas itu dipandu dengan kelajuan MELEBIHI 110 km.j  !!! Sedangkan kita tahu bahawa bas ini sepatutnya dipandu HANYA dengan kelajuan 90km/j !!! 
Kadang-kadang mahu saja saya mengambil no plet bas tersebut dan membuat aduan.... 

Lagi satu saya dapati kebanyakan bas-bas ekspres dipandu di lorong tengah dan juga lorong sebelah kanan... di mana sepatutnya bas ekspres ini HANYA DIBENARKAN DIPANDU  DI LORONG SEBELAH KIRI SAHAJA!!!! Sama seperti kenderaan berat yang lain...

Sekarang ini apakah langkah yang sepatutnya diambil oleh pihak yang berkenaan? 
Memang kebanyakan kes-kes kemalangan yang melibatkan bas ekspres ada berpunca dari SIKAP PEMANDU bas itu sendiri. 
       Samada mereka ini: 
  • kurang pengalaman, 
  • Tidak mempunyai kelayakan yang sah utk memandu bas (kurang pemantauan dari pihak yang berkuasa)
  • terlibat di bawah pengaruh dadah 
  • tidak diberi penerangan khas/kursus sebelum memulakan tugas sebagai pemandu bas ekspres (Syarikat bas ekspres main tangkap muat kerana kekurangan pemandu)
  • bekerja lebih masa sehingga menjejaskan tahap pemanduan (mengantuk, penat. Semalam saya dengar di TV ada yang mengatakan sesetangah pemandu bas ini bekerja part-time, maksudnya mereka mempunyai tugas lain di siang hari, dan bertugas sebagai pemandu bas ekspres di malam hari! )
  • ???


Marilah kita sama-sama berdoa ke atas mereka yang terkorban, dan semoga jalan penyelesaian yang terbaik akan tercapai untuk kebaikan semua pihak (terutama penumpang) ..Kita tidak mahu perkara ini hanya diambil berat APABILA SUDAH terjadi perkara yang tidak diingini...
Seperti suatu masa dahulu pihak berkuasa pernah mencadangkan penggunaan KOTAK HITAM (spt black box dlm kapalterbang) yang akan dipasang pada semua bas ekspres... tetapi selepas beberapa ketika, ianya hilang begitu sahaja...mungkin ada syarikat bas ekspres yang memasangnya (tapi tidak semua)..

Oleh itu, sebagai langkah berjaga-jaga bagi kita semua, 
silalah baca doa memulakan perjalanan sebelum anda memandu, atau menaiki kenderaan. Mohonlah agar Allah akan memelihara kita sepanjang perjalanan kita. Doa yang sangat pendek tetapi sangat bermenafaat dalam hidup kita:
Maksudnya: (Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami , sedangkan kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya , Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah , kami akan kembali )

Wednesday, October 13, 2010

Terimakasih Kak InaKL!

Seharian semalam agak sibuk, dari pagi hinggalah malam...ada sahaja yang memerlukan perhatian. Namun syukur Alhamdulillah Allah berikan kesihatan yang baik untuk aku teruskan memikul tanggungjawab yang diberi... 
Lewat dinihari baru berkesempatan membuka blog Kak InaKL...TERKEJUT BESAR! ..KakIna ada tulis satu n3 khas untuk blog saya...
Jom ke sana untuk membacanya....

p/s: saya ingat nak buat satu GA juga dalam masa terdekat...Nantikannya!

Tuesday, October 12, 2010

From Libya to Shah Alam

Tidak disangka dunia blogging telah menemukan ramai rakan dan sahabat... terimakasih Babazahra'
Satu bungkusan cenderahati telah diterima, fridge magnet, display plate dan sehelai tudung ...jauh datangnya ni...dari Tripoli, Libya...

Hari Raya tahun lepas Babazahra' bersama-sama isteri dan 2 orang anak dara yang comel pernah bertandang ke teratak ku ....
Semoga persahabatan akan terus terjalin ...

Monday, October 11, 2010

Lidah

Berkata seorang sahabah , Abdullah bin Mas'ud,"Wahai lidahku, berkatalah yang baik, nescaya kamu beruntung. Atau diam dan dengarlah, nescaya kamu selamat sebelum kamu menyesal"

Dari Abu Darda' , "Dahulukanlah kedua-dua telingamu daripada mulutmu. Sesungguhnya diciptakan dua telinga dan satu mulut agar engkau lebih banyak mendengar daripada berbicara"

Sunday, October 10, 2010

Triplet ~ Kembar Tiga

Last week I stumble upon this blog, KEMBAR TIGA: A Wondeful Life with Three Little Angels, It is a blog written by Nani, a mom of a triplet...Fauzi, Faris and Fahmi. I really couldn't put my eyes off their cute, smiling little face. Sooooo  adorable... since once upon a time I too was really hoping I could get a twin also (berangan aje..)...well, in my mother's side there are severals twins, but none any from my father's or hubby's side.
Love to read their happenings ...Let's see some of their piccas, don't you think there are soooo adorable?
Rasa macam nak cubit-cubit aje pipi dia orang nih! Comelllllllnya...

 Beg pun kena 3 jugak!
 
 Seronoknya main keretapi bertiga...
HuHuHu...nak gi shopping pun kena 3 jugak...alamak! Kenapa nangis tu?
Pict ni yang paling saya suka tengok (walaupun tahu mesti parents they all masa nilah yg paling haru biru nak tenteramkan anak-anak ni) Mana taknya, seorang nangis, yang lain pun start nangis jugak!

All the best to Nani and husband, Semoga Allah kurniakan kekuatan dan kesabaran yang tinggi dalam perjalanan mendidik anak-anak kembar mereka membesar menjadi anak-anak yang soleh. Semoga Allah Limpahkan Rahmat dan HidayahNya ke atas mereka sekeluarga. Ameen.

Saturday, October 9, 2010

Dah 10 tahun???

Ya Allah..cepatnya masa berlalu! Rasanya baru saja bandar Shah Alam diumumkan atau dinaiktaraf menjadi BANDARAYA...tiba-tiba ternampak banner di sekeliling bandaraya Shah Alam...
Program Sambutan Ulangtahun Pengisytiharan
Bandaraya Shah Alam ke 10 (10.10.10)


Eh ..Ye ke? ..itulah..sibuk sana sibuk sini..tak sedar UMUR kita juga dah semakin meningkat! dah meningkat 10 tahun! bukan 1 tahun, tapi 10 tahun! Satu dekad namanya tu!
hari Jumaat dah start dah...

SELAMAT ULANGTAHUN KE-10 BANDARAYA SHAH ALAM!!!!

PROTON tarik Gen2, Neo

Salam semua rakyat Malaysia yang menggunakan kereta jenama Proton Gen2, Neo yang dikeluarkan dari tahun 2004 hingga 2008!!!!

Sila baca link yang disertakan....
Kerosakan dikesan pada komponen 'clock spring' 15,911 unit keluaran 2004 hingga 2008

KUALA LUMPUR: Proton Holdings Bhd (PROTON) memanggil semula kereta Gen2 dan Satria Neo yang dikeluarkan di antara 2004 hingga 2008 disebabkan kerosakan pada komponen 'clock spring' yang mungkin boleh menjejaskan keselamatan.

Pengarah Urusan Kumpulan PROTON, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, berkata komponen terbabit menyambungkan beberapa suis dan beg udara kepada peralatan seperti radio, hon dan kawalan ‘cruise’.
Katanya, ujian rutin mengenal pasti kerosakan pada ‘clock spring’ menyebabkan bunyi geseran dalam stereng, hon berbunyi atau lampu kereta terpasang sendiri, kerosakan suis kawalan audio dan dalam kes lebih serius boleh menyebabkan pelepasan beg udara di bahagian pemandu.

Beliau berkata, panggilan sukarela itu adalah sebahagian daripada program jaminan kualiti global Proton membabitkan 15,911 unit atau dua peratus daripada 660,000 unit kereta yang dikeluarkan dan dijual dalam tempoh berkenaan.

“Meskipun bilangannya kecil, keselamatan pelanggan kami sangat penting dan kami memohon maaf berikutan masalah itu.

“Kami berharap pelanggan memahami bahawa panggilan semula ini perlu untuk memastikan keyakinan berterusan terhadap keselamatan dan prestasi kenderaan mereka,” katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.
Pemilik kenderaan yang terbabit boleh menghubungi mana-mana pusat servis Proton yang sah untuk membuat temu janji bagi mendapatkan pemeriksaan percuma.

Semua kos buruh dan peralatan yang berkaitan penggantian ‘clock spring’ akan disediakan tanpa caj di pusat sah Proton di seluruh negara.

Proton akan menghantar surat kepada pelanggan yang terbabit untuk memaklumkan mereka mengenai perkara itu.

Pada masa sama, Proton membuka laman web khusus, www.protonaftersales.com untuk membantu pelanggan menyemak tahun pengeluaran kenderaan masing-masing
baca lagi di sini

Friday, October 8, 2010

ERTI SEBUAH PERKAHWINAN

 Semasa melayari website Ustaz Hasrizal (atau lebih dikenali sebagai Abu Saif @ Saifulislam.Com), terjumpa artikel ini yang sangat menarik perhatian saya, sebagai panduan diri sendiri dan juga anak-anak yang bakal mendirikan rumahtangga. 


TUJUAN BERUMAHTANGGA

Tanpa saya sedar, saya mendapat kekuatan untuk menerima kehadiran seorang isteri yang bakal sibuk, maha sibuk. Kekuatan itu datang dari satu prinsip hidup saya yang penting, ‘ERTI HIDUP PADA MEMBERI’.

Ya, saya mahu berumah tangga bukan untuk menerima. Saya berumah tangga kerana mahu memberi. Memberi kasih sayang, memberi perhatian, memberi nafkah, memberi kebaikan. Semuanya itu adalah peranan saya di dalam sebuah rumah tangga. Dan seandainya saya menerima apa-apa kebaikan dari isteri, semuanya mengundang rasa syukur, walau sekecil mana sekali pun kebaikan itu.
Saya masih ingat pesanan seorang senior saya di Belfast.

Dalam soal berumah tangga, janganlah terlalu memilih dan hanya mencari yang paling sempurna. Jika kita mahu yang paling sempurna, maka nanti apabila kita membuat keputusan untuk menerima seseorang, kita menganggapnya sebagai seorang yang sempurna. Jika rumah tangga dibina atas fikiran seperti itu, kita tidak expect sebarang kekurangan. Maka selepas berumah tangga, hanya kekurangan isteri sahajalah yang sering terlihat di mata, kerana kita menjangkakan kesempurnaan. Terimalah seseorang, seadanya. Kebaikannya disyukuri, kekurangannya diredhai”, kata Kak Naz dan Abang Rozli semasa saya menyuarakan rancangan saya untuk berumah tangga.

Nasihat itu saya pegang hingga hari ini.

*** Baca lebih lanjut ***
*** artikel di atas di petik dari Saifulislam.Com ***

Wednesday, October 6, 2010

Alam Sekolah Insan

Apa yang anda nampak dalam gambar ini? Pokok? Bunga? Daun?

"cip, cip, cip.." Kicauan burung di taman hadapan rumah di pagi hari..Pagi yang tenang, langit nan cerah, Udara yang nyaman, diselang seli kicauan burung, leka meniti dari ranting ke ranting, dari satu jambangan bunga ke jambangan bunga yang lain menghisap madu ...Ahh..satu perasaan yang sangat syahdu bertakhta di hati ... Alhamdulillah...diriku masih bernyawa di saat ini, di hari ini, untuk menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan..

 Seekor burung sedang leka menghisap madu

Saat ini hati terdetik, "Apakah yang daku dapat pelajari dari alam ini, alam ciptaan Allah SWT ini?" Saat daku menghela nafas menyedut oksijen, yang dikeluarkan oleh tumbuh-tumbuhan disekeliling, tumbuhan juga menyedut Karbon dioksida yang dihembus keluar oleh manusia. Saling lengkap-melengkapi...Allahu Akbar! Allah itu Maha Besar ...
 
  Nampak tak?

Haiwan dan tumbuhan seolah-olah diciptakan untuk berkhidmat kepada manusia. Kulit, akar, daun, pucuk, dan segala-galanya menjadi sumber makanan, ubat-ubatan, pakaian dan perlindungan untuk manusia. 
Ketika segala-galanya diciptakan untuk manusia, maka wajar pula kita bertanya, manusia dijadikan untuk siapa? (***)

Zoom lagi...

Ya, ada maksud besar misi kedatangan manusia ke dunia ini. Oleh sebab itu, segala-galanya dipermudahkan buat manusia. Bukan sahaja alam ini dilengkapi pelbagai persediaan buat manusia, tetapi alam ini dilengkapi dengan sesuatu yang sangat bermenafaat bagi menjayakan misi kedatangan manusia ke dunia ini...
ia adalah ILMU.  (***)

Dua misi besar manusia ke muka bumi ini..sebagai HAMBA ALLAH dan KHALIFAH bagi memakmurkan , mengurus dan mentadbir muka bumi ini. Dua tugas besar yang mana sangat berat dan sukar sehingga amanah ini pernah ditawarkan kepada langit, gunung-ganang dan bumi tetapi mereka menolaknya. (***)

Firman Allah SWT yang bermaksud: "Sesungguhnya Kami telah kemukakan amanah kepada langit dan bumi serta gunung-ganang, maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya, tetapi manusia sanggup memikulnya. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan jahil"
(Surah Al-Ahzab: Ayat 72)

Gunung,langit dan bumi hanya sanggup menjadi "pembantu" manusia melaksanakannya. Mereka lebih rela dikuasi dari menguasai, mereka lebih rela menjadi SEKOLAH, manusia pula menjadi PELAJAR. Allah SWT menjadi GURU dan alam sejagat sebagai SEKOLAH BESAR. 

Maka belajar wahai manusia dari sekolah ini agar menjadi graduan yang layak mendapat ijazah keredhaanNya dan syurgaNya.

ALAM ITU SEKOLAH INSAN...BELAJAR LAH DRPD ALAM!

(*** Ketua Editor: Pahrol Mohd Juoi, SOLUSI :20)

Monday, October 4, 2010

Anak didik

Tugas sebagai pendidik sangat-sangat memberi kepuasan dalam diri apabila anak didik kita sanggup menegur dan menyapa kita tatkala mereka sudah tamat belajar, bekerja dan bekeluarga.  
Apatah lagi jika mereka sanggup datang mengunjungi kita di rumah sewaktu musim perayaan, seperti Hari Raya. Itu menandakan mereka menghargai segala usaha kita mencurahkan ilmu kepada mereka, Mereka bukan nya belajar kerana hendak lulus semata-mata tetapi mereka belajar untuk mendapat ilmu. Tiga orang bekas pelajar dan juga pelajar FYP di bawah seliaan saya, Nurul, Siti Farahana dan Azuan, tidak lupa saban tahun  untuk mengunjungi saya semasa Hari Raya
 Kunjungan mereka ke rumah dijamu dengan nasi Arab, Lamb Kabshah & Chicken Kabshah
 Anak didik saya sudah mempunyai anak, kira ni pangkat cucu saya lah.
 .Comel sungguh anak dia...seperti emaknya
Sejuk hati melihat bekas anak murid masih mengingati saya... tidak terasa penat lelah mengajar mereka dahulu...

Hadis Sahih Bukhari Jilid 1. Hadis Nombor 0059.
Abdullah bin Mas'ud r.a. mengatakan bahawa Rasulullah saw. bersabda, "Jangan merasa iri hati, kecuali kepada dua orang: 1. Orang yang diberi Allah harta, kemudian dipergunakannya untuk yang hak, dan 2. Orang yang diberi Allah hikmah (ilmu yang hak), kemudian dipergunakannya (untuk yang hak) serta diajarkannya."
Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....