Tuesday, November 2, 2010

Honeymoon ke mana?

Soalan yang biasanya di tanya kepada pasangan yang baharu sahaja mendirikan rumahtangga. 

Tahukan dari masa asalnya perkataan "honeymoon" itu?

saya kongsikan di sini, pendapat seorang rakan saya, Tuan Hj Mohd Zaki Ghazali. Beliau seorang ilmuan yang sangat banyak membaca buku-buku rujukan agama dan falsafah Islam, dan lain-lain..

Saya petik daripada buku " A World without Bees" oleh Allison Benjamin. Daripada mana asal perkataan "honeymoon" atau bulan madu ni. Sejak zaman Mesir kuno lagi, madu digunakan untuk mengawet mummy,mencegah keguguran dan sebagai antseptik mencuci luka. Firaun menggunakan madu dalam upacara perkahwinan. Pengantin baru akan
diberikan minum
madu selama 1 bulan untuk membawa kebahagian dan keuntungan. Tradisi ini diwarisi oleh orang Rom dan Eropah.  Maka itulah mungkin terbit perkataan "honeymoon.
 
Ini saya petik daripada "Fuitless Fall: The Collapse of the Honey Bee and the Coming Agricultural Crisis" oleh Rowan Jacobsen.
Madu juga digunakan untuk merawat penyakit diabetis, kegemukan, penyembuhan luka dan sebagainya. Sebelum munculnya antibiotik tahun 1940an, madu digunakan untuk mencuci luka sebelum dibalut. Ia membunuh bakteria, kulat dan mikro organisma lain.

Ia membantu menumbuhkan sel baru dengan cepat. Dalam kajian merawat kulit terbakar, 87% sembuh menggunakan madu berbanding 10% sahaja yang menggunakan krim antibiotik. Ia diminum sebelum tidur untuk mendapat tidur lena, yang akan membantu
penyembuhan penyakit, membakar lemak, menurunkan berat badan dan sebagainya.
Menurut McInnes dalam "The Hibernation Diet", pembakaran lemak paling banyak berlaku ketika tidur dan bukannya ketika senaman
Caranya adalah dengan mengambil madu sebelum tidur.

Haa..apalagi...jom lah sesiapa yg teringin sangat nak diet tu...cuba amalkan petua ini...
tapi dalam apa keadaan pun, jangan lah kita terlampau berlebih-lebih...
amalkan kesederhanaan dalam apa jua keadaan.. 

9 comments:

  1. salam ...

    ummi dah angkat tangan nie... jom , ummi nk diet .... naaaaaaaaaaaaakkkkk jugaaaaakkkkkk

    ReplyDelete
  2. time kasih kak, tips berguna nih..

    doktor sy pun suka pesan, amalkan madu setiap hari..

    tapi tak berapa buat pun huhu

    ReplyDelete
  3. untungnyerr ader madu kanns.. ehehe

    ReplyDelete
  4. Salam Ummi,

    jom sama-sama mulakan..!!1

    ReplyDelete
  5. Wan Sharif,
    sama-sama...datanglah lagi..tak nak join GA saya ke? lagi 6 hari saja lagi...

    ReplyDelete
  6. Shafarina,

    jom kita mulakan hari ini juga...jangan lupa nnt malam ya...

    ReplyDelete
  7. en_me,

    errkk??? mmg saya untung ada madu..! Madu beli kat dealer lagik..madu asli...bukan yg tiruan punya!

    ReplyDelete
  8. salam ziarah

    bagus makan madu ni
    cuma kita aje yg jarang2 makan
    dan amalkan ~

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....