Wednesday, May 27, 2009

Menulis

Ya Allah, sesungguhnya memang satu ujian untuk menguji kesabaranku. Namun mungkin ada hikmahnya..think positive...

Isnin minggu lepas telah menalipon ke Hospital Putrajaya untuk membuat appointment bertemu doktor, tetapi telah diberitahu melalui telefon bahawa kena datang juga...Jumaat lepas telah datang ke hospital bersama suami, selepas menunggu 2 jam, rupa-rupanya bukan dapat bertemu doktor tetapi hanya diberi tarikh dan waktu untuk temujanji, iaitu Rabu 27 May, pukul 11 pagi. Hari ini Rabu, bertolak dari Shah Alam pukul 10:15pg, sampai lebih kurang 10:45 pagi. Wah..kena daftar juga walau sudah ada temujanji... sedang mendaftar..sistem 'hang' lah pulak... berkali2 petugas terpaksa masukkan data ke dalam komputer, akhirnya sudah jam 11pg baru berjaya..hanya hendak print no giliran... diarah pergi ke kaunter A bhgn gynae pula...ingatkan boleh terus masuk jumpa doktor since kata appt jam 11pg.. rupa2 kena tunggu juga... nak tahu jam berapa saya dapat masuk jumpa doktor? Ya... appt pukul 11 pg tapi akhirnya giliran saya bertemu doktor jam 2:45ptg!!!! wahhh...... 3 jam 45 minit saya menunggu.... macam ni tak payah buat appointment lah.... baik walk-in je...

Alhamdulillah saya membawa bersama sebuah buku hasil nukilan seorang penulis dan pendakwah yang juga seorang blogger, Kak Ummi Kalthum Ngah, yang baharu saja diterima semalam. Buku tersebut bertajuk, "Jadi, Anda Mahu Menulis?" Alhamdulillah saya dapat menghabiskan membaca buku tersebut selama saya menunggu...

Banyak perkara menarik yang saya pelajari dari buku tersebut... kebetulan beberapa bab dalam buku tersebut juga saya sendiri telah mengikutinya dari bengkel penulisan yang dikendalikan oleh sifu PTS yang tidak asing lagi iaitu Puan Ainon di Taman Permata.
Di antaranya ialah menulis mengikut teknik Surah Yusuf dari kalamullah itu sendiri. Sungguh kagum bagaimana beliau telah mengkaji dengan mendalam tentang surah ini dan menggunakan teknik tersebut dalam melatih penulis-penulis menulis novel atau penulisan yang lain. Salah satu point nya ialah hampir 90% ayat Al-Quran dalam surah Yusuf adalah berbentuk dialog. Penyampaian dalam bentuk dialog lebih berkesan daripada penyampaian secara pasif.

Salah seorang penulis tersohor tanahair , iaitu penulis sejarah Islam, yang mendapat bimbingan dari Puan Ainon ialah Abdul Latip Talib atau Pak Latip. Pak Latip menggunakan teknik Surah Yusuf ini dalam kesemua novel sejarah Islam yang ditulis oleh beliau.

Kaedah KJ dan lain-lain lagi....yang penting setelah selesai, semangat saya untuk menulis telah naik kembali...terimakasih Kak Ummi Kalthum kerana mengirimkan kepada saya buku tersebut...(dah habis baca tapi belum bayar ;-))....

tapi yang paling penting...


sekarang saya perlu menulis ....



satu tuntutan menulis yang sangat penting dalam hidup saya!

Ya Allah Ya Tuhanku...aku hambaMu yang lemah. Ampunilah daku, jika aku ada berbuat dosa walau sedetik waktu, dengan sengaja atau tidak sengaja. Berilah daku kekuatan untuk meneruskan tugas menulis ini...permudahkan segala urusanku...Ya Allah, Engkau tunjukilah jalan penyelesaian bagi segala permasalahan yang timbul...Hanya kepadaMulah aku berserah... Engkaulah yang Maha Berkuasa. KepunyaanMu lah segala sesuatu yang berada di langit dan di bumi dan di antara keduanya.

Tuesday, May 12, 2009

Hari Ibu

Hurm...selalu update terlewat... minggu lepas teramat sibuk hingga tak sempat nak jenguk blog...
tapi tak apalah... just nak cerita berkenaan Hari Ibu.

Sebenarnya kami tak pernah pun celebrate Hari Ibu secara rasmi ..begitu juga dgn sambutan Hari Jadi atau apa2...Pada saya Hari Ibu sepatutnya disambut setiap hari...betul tak semua ibu-ibu sekelian? Jika mengenangkan jasa ibu kita, memang tak terlulis dan tak tersambut...apatah lagi jika diri sendiri sudah menjadi ibu...maka akan terasalah bgmn pengembaraan seorang ibu bermula dari terbit matahari sehinggalah kepala mencecah bantal... semasa tidur juga memainkan peranan yg besar sebagai seorang ibu..bak kata 24 jam sehari 7 hari seminggu.

Secara rasminya Hari Ibu disambut pada 10 Mei setiap tahun. 7 Mei yang lalu, semasa pulang dari menghantar abang Anas ke tuisyen, Hana, anak kelapan dan bongsu ku yang duduk di kerusi belakang bertanya,

"Ummi, Hari Ibu bila?"

Hurm..masa tu saya tak ingat pun berkenaan Hari Ibu... terdiam sejenak, kemudian menyambung, " Bulan Mei ni lah...rasanya 10 Mei hari Ahad ni"

Hana berkata," Kalau Hana nak bagi hadiah kat ummi awal dari Ahad boleh tak?"

Bibirku tersenyumm tidak menyangka Hana yang baru darjah 1 dah beriya-iya nak beri hadiah sempena Hari Ibu. Lagipun mana dia ada duit nak beli hadiah..sangkaku.
Lalu memberitahunya, "Hana..ummi tak kisah pun kalau tak ada hadiah, asalkan Hana jadi anak yang baik dan solehah, dengar cakap ummi, abi dan orang2 yg lebih tua dari Hana. Ummi nak Hana sayang Ummi dan Abi dan adik-beradik semua"

Tiba-tiba dia menghulurkan 3 kuntum bunga plastik yg diikat dengan reben, sangat cantik...
" Ni Hana nak bagi Ummi bunga ni. Selamat Hari Ibu, Ummi!"

Alamak...terharunya...sambil memegang stering kereta dgn tangan kiri, aku mengambil bunga yang dihulurkan oleh Hana... "Terimakasih Hana...Thank You...Syukran ..." masa tu terasa mataku sudah mula mengumpulkan titik-titik jernih dikelopak mata.

Hana menjawab, " Sama-sama, You're Welcome and Afwan...Ummi" sambil mencium pipiku..

Tanyaku lagi, " Mana Hana dapat bunga ni? Hana beli sendiri ke?"

"Hana beli kat kedai sekolah." jawab Hana lagi.

"Mana Hana dapat duit beli?" tanyaku lagi...

"Hana pakai duit yang ummi bagi belanja tu lah..."

"Mahal tak bunga ni?"

"Satu ringgit" .



*** Kak Long Asma' dari Jordan juga tidak lupa menghantar sms mengucapkan Selamat Hari Ibu. *** Terimakasih Kak Long.

Friday, May 8, 2009

Geng's Corner


Balik dari PBAKL, kami singgah di restoren Geng's Corner yang terletak di seksyen 13, Shah Alam. Ini adalah kali pertama kami makan di sini. Ianya terletak berhadapan dengan pejabat / studio Les Copaque production. Boleh tahan sedap juga makanan kat sini.

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....