Tuesday, April 28, 2009

Pesta Buku Antarabangsa KL

Alahai... Lamanya blog ini terbiar... banyak perkara yang hendak diupdate, tapi apakan daya tidak tercapai... kesian blog ini... biarlah saya update dgn sedikit cerita tentang PBAKL yang rata-rata kebanyakan bloggers dah update berkenaan nya.
Setiap hujung minggu kebelakangan ini penuh dengan agenda-agenda tertentu... bermula dengan mesyuarat PIBG, kemudian sukan, Hari Ihtifal (Hari penyampaian hadiah utk murid cemerlang), maka hari Sabtu hujung minggu yang lepas diusahakan juga meluangkan masa utk pergi ke PBAKL di PWTC, walaupun sebuah kertas kerja perlu disiapkan selewat-lewatnya hari Ahad untuk dihantar ke Konferensi Antarabangsa.

Kami mengambil keputusan untuk pergi awal pagi untuk mengelakkan kesesakan orang-ramai.. jam 9 pagi sudah bertolak dari rumah... alahai..sampai sekitar jam 10 pagi di PWTC kelihatan bas-bas sekolah dan rombongan sudah berderetan di tepi jalan...ini mesti sudah ramai para pelajar dan orang ramai dari serata Malaysia.....

Kami masuk dari tingkat atas..lalu melihat buku-buku rujukan sekolah yang banyak dijual terutama bagi para pelajar yg hendak mengambil peperiksaan penting (UPSR, PMR dan SPM)
setelah membeli beberapa buku rujukan utk wafa dan Hana, maka aku melilau mencari buku pesanan Kak Long. Kak Long di Jordan menghantar sms menyuruh membeli buku terbaru Ust Hasrizal, .. puas tanya salesgirl tu..salah seorang memberitahu di tingkat bawah. Lalu kami beredar ke tingkat bawah pula... orang sudah mula ramai...
Dalam perjalanan itu, tersinggah pula di booth TV3 .. melihat ada menjual set bersiri Jejak Rasul yang selalu ditayangkan di kaca TV semasa bulan Ramadhan. Mengenangkan beberapa tahun kebelakangan ini mmg jarang dapat duduk di depan TV semasa rancangan ini ke udara (selalu balik lewat dan kadang2 sibuk menyediakan hidangan utk berbuka puasa) lalu mengambil keputusan membeli set tersebut 9 kerana di jual murah... beli 3 set (Muhammad The Last Messenger~ 8 VCD + Ibnu Batuta~2 DVD + Sahabat As-Salam~2 DVD) ..semuanya hanya RM100/... harap2 selepas ini boleh duduk menengok jika ada kelapangan...
VCD & DVD Jejak Rasul
Sampai di bawah, alamak..ramainya orang...macam semut punya ramai... masuk di dewan bawah (hurm..tak ingat pula nama dewan tu) mula2 masuk nampak booth PTS... kelihatan sifuPTS (Puan Ainon) dgn memakai head band spt telinga Mickey Mouse yang berkelip-kelip ada lampu..sedang melayan orang ramai dan peminat... terus membelek-belek buku di situ.. Nampaknya kebanyakan buku yang ada telah kami beli di MPH SACC Shah Alam sebelumnya... tinggalkan Wafa' dan abi serta Hana' di situ... puas pusing dewan cari buku ust Hasrizal... tidak juga berjumpa... bila tanya semua tak tahu apa penerbitnya, sms Kak Long pun tak cakap penerbit apa... kepala dah pening sbb pusing2 dicelah-celah orang yang semakin sesak... adoii..tak bernafas rasa... on the way hendak keluar dewan tel abi, tanya abi kat mana... ternampak pula ada booth menjual buku "Benarkah Iskandar Bukan Zulkarnain: Membongkar rahsia sebenar seorang pejuang agong" dan " Yakjuj & Makjuj: Rahsia di sebalik Gunung" .. on sale, beli 2 cuma RM40.00 ... dah ambil nak beli ..teringat nak tel abi... Alhamdulillah..nasib baik belum bayar..rupa-rupanya abi pun dah beli... (bila jumpa Wafa semula..rupa-rupanya tengok Wafa pun dah beli kedua-dua buku yang sama!!!) so sekarang kami ada dua salinan setiap buku tersebut...


masih belum berjumpa buku pesanan kak Long... dalam hati berkata, "alamak..kat mana nak cari ni..".. keluar dewan di hadapan dewan ada sebuah pentas utk pelancaran buku oleh penulis..dan banyak kerusi.. jadi ambik keputusan duduk sekejap melepaskan penat... then baru tahu rupanya buku ust Hasrizal adalah diterbitkan oleh Galeri Ilmu, dan booth GI terletak di sebelah luar berhampiran pintu masuk utama... lalu saya pergi bersama Hana mencari buku tersebut... sampai sahaja di booth GI, juga ramai orang... jalan kalau tidak berlaga bahu tak sah...masa ni dah tak larat nak tgk buku lain, terus tanya salesman mana buku Ust Hasrizal..ada pulak offer.. beli 3 buah hanya RM50.00... so beli 'Aku terima Nikahnya..' ~ actually buku dah lama..tapi tak pernah beli lagi.. + 'Bercinta sampai ke Syurga' ~ ini sambungan buku Aku Terima Nikahnya + 'Rindu Bau Pohon Tin'...sebuah travelog perjalanan menuntut ilmu Ust Hasrizal di Jordan.
Bila balik semula ke kerusi di hadapan pentas, kelihatan Ust Hasrizal dan Tuan Haji Abu Hasan Morad sedang memberi ulasan buku ...... Wafa minta beli buku Ust Zul Ramli~ "U Turn ke Jalan Lurus!' ...

Ustaz Hasrizal & Tn Hj Abu Hasan Morad(bos no 1 Galeri Ilmu)


Sedang mendengar ustaz memberi sinopsis buku, kelihatan kelibat seseorang yang sangat dikenali di dunia penulisan, siapa lagi jika bukan Sasterawan Negara Pak Samad Said... rupa-rupanya giliran beliau (bersama Faisal Tehrani) selepas giliran ustaz Hasrizal..


Akhirnya kami mengambil keputusan untuk pulang..kerana dewan semakin sesak dengan orang ramai... rupa-rupanya diluar juga ada booth di sepanjang jalan... lalu kami singgah membeli buku dari Pak Utih, "Suami Memimpin , Isteri Mengurus"... buat panduan kami (walaupun sudah 23 tahun berkahwin!) kebetulan Pak Utih juga ada di situ ..lalu tidak melepaskan peluang utk mendapatkan tandatangan dan bergambar dgn Pak Utih..
Sebenarnya kami pernah menghadiri kursus pasca-perkahwinan kelolaan Pak Utih di UiTM pada tahun lepas..ada menulis tentangnya di sini.
Bersama Pak Utih
Kemudian Wafa pula mengambil buku tulisan Hamdy untuk remaja, " Rancang Hidup Rancang Wang Remaja" dan bergambar dan mengambil autograf dari penulisnya...

Wafa' dan Pakcik Hamdy
Harap2nya sempatlah hendak menghabiskan membaca buku2 yang dibeli ini...
Sebenarnya kalau tunggu sampai petang InsyaAllah dapat berjumpa Kang Habib...siapa lagi jika bukan penulis buku bestseller di Indonesia dan Malaysia... Ayat-ayat Cinta. Anakku Ammar dapat lah jumpa live, sebab dia datang sebelah petang dengan kawan-kawan dia...

Sunday, April 19, 2009

Temanya Merah Hitam


Venue : Marche Movenpick, The Curve
Date : 18th April
Time : 4pm

Theme : Red and Black

Dalam kesibukanku sempat juga mencelah untuk satu acara ini. Acara yang memang ditunggu-tunggu dan dinanti-nantikan, kerana minggu lepas tidak dapat datang. Apalagi kalau bukan pertemuan Makcik-makcik Bloggers (+ 1 pakcik blogger~ Zino)! Sebenarnya pertemuan ini diatur sempena kedatangan Kak Elle dari Singapura.

Bersama Kak Elle (gambar ihsan dari blog pB)
Kali ini kedatangan Kak Elle adalah sempena Pesta Buku Antarabangsa yang diadakan di PWTC, satu acara tahunan yang memang dinanti-nanti oleh anak-anakku setiap tahun.

Hasil kraf tangan Dodie yang tersangat cantik halus dan berseni...
sesiapa nak tempah kad atau anything untuk birthday etc bolehlah contact Dodie ya....(Dodie...ni promosi percuma utk you ni.... kenyit mata sikit! kot kot la boleh dapat hadiah percuma dari Dodie pulak! hehehe.......)


Apabila mendapat emel dari ummi365 minggu lepas, aku termenung juga, kerana tidak pernah menjejakkan kaki di The Curve... macamana nak pergi? aduh pening kepala... tetapi apabila tengok senarai nama makcik bloggers yang akan hadir... ada nama kak aNie@kak Lady... dan juga pB.. cuma dua orang ini sahaja yang pernah aku jumpa dan kenal di alam realiti. Yang lain semuanya belum pernah bertemu dan ada juga yang tak pernah meninggalkan jejak di blog mereka. Namun aku merasakan inilah peluang untuk dapat bertemu dan berkenalan dengan ramai makcik bloggers pada satu masa....

Sedang termenung, tiba-tiba pB talipon..."Kak Azzah dah baca emel ke?" tanya pB.
"Dah", jawab ku... "tapi akak tak tahu macamana nak pergi tempat tu lah, dekat dengan IKEA kan?" sambungku lagi. "tumpang pB boleh", pB menjawab, "Kak, saya dari Punchong terus sahaja lalu LDP" ... "ok lah..nanti akak tanya kak Lady pulak"
Bila tanya kak Lady, dia kata ok...dia akan drive... jadinya aku hanya perlu pergi ke rumah dia sahaja. Alhamdulillah... Sampai harinya, pukul 3ptg aku mula bertolak dari rumah menuju rumah kak Lady, sampai lebih kurang 3:30ptg.. dalam 3:45ptg kami bertolak dari rumah kak Lady...tiba di The Curve dalam pukul 4:15ptg. Ok jugak..tidaklah lewat sangat....selepas parking terus naik ke atas dan mencari restoran Marche (sebut Mar..Shay..)..nasib baik kak Lady tahu tempat ini...thanks Kak Lady...

4 makcik bloggers ! (cikMilah, me, kakLady@kakaNie dan ummi365)
Sewaktu masuk ke dining hall yang ditempah khas oleh ummi365 cum manager ini, kelihatan beberapa makcik bloggers sudahpun tiba. Dari jauh aku cam ummi365, pB dan kak Ezza, yang lain tidak kenal, lalu bersalaman dengan Kak Nong, Raden Galoh, Tulipurple.
Bersama cikMilah (gambar ihsan dr blog pB)
Kemudian aku diperkenalkan dengan seseorang, selepas bersalaman, dia suruh teka siapa dia. Aduish... puas sudah nama2 bloggers yang pernah aku lawati blog mereka kusebut, tapi semuanya salah. Rasa bersalah sungguh, tak ada clue langsung siapa dia!! Tapi dia berkata, "kita sudah kenal dan sangat mesra di alam maya!" Lagi membuat hatiku berdebar-debar dan rasa sangat bersalah.... dia terus menggenggam erat tanganku... sedang kami berteka-teki itu... tiba-tiba tetamu kehormat sampai. Siapa lagi jika bukan Kak Elle dari nun jauh di selatan, bersama-sama dua escort iaitu Dodie dan Mas. Selepas bersalaman dan berpeluk-pelukan dengan Kak Elle, Dodie dan Mas, aku masih tertanya-tanya...siapa ya? dalam hati berkata, "tak apalah...tunggu nanti kak Elle mesti kenal..." Tiba-tiba terdengar Kak Elle bertanya, "Mana CikMilah?" Dengan spontan aku berpaling dan melihat kembali kepadanya dengan mata terbeliak, "laaaa....cikMilah ke?"... terus dia menganggukkan kepalanya dan kami berpelukan erat lama... tidak dapat ku tahan airmataku mengalir keluar... mungkin airmata gembira kerana sekian lama kami berkomunikasi di alam maya tetapi baru kini dapat bersua muka. Memang tidak kusangka ... baru teringat..."oohhhh...inilah yang ummi365 dok kata dalam emel beliau.....There will be a SURPRISE for all of you..... rupanya yang HANYA tahu kedatangan cikMilah dari Penang ialah ummi365 dan Kak Elle sahaja"

Gempak dan happening sungguh makcik-makcik bloggers ini... nasib baik Tulipurple dan Kak Nong membawa kanda masing-masing, jadi pakcik blogger Zino tidaklah 'sogan' sangat sorang-sorang kumbang dikelilingi oleh bunga-bunga! ...


Berdiri belakang(dari kiri): Tulipurple, Mas, Kak Nong dan Dodie
Berdiri tengah (dari kiri): Kak Lady@Kak aNie, CikMilah, Raden Galoh, pB, kak Ezza, Zino, Ummi365, me
Duduk di hadapan(dari kiri): Aeez (anak kak Lady), Queen Elle,

Dari pertemuan ini, sesungguhnya aku mempelajari banyak perkara. Salah satunya ialah bgmn melalui dunia IT sekarang berupaya untuk menyatukan hati-hati walaupun kami tidak pernah kenal dan tidak mempunyai sebarang pertalian darah sekalipun. Ini adalah kerana melalui internet dan blog, kami berkenalan, berkongsi pengalaman dsbnya.
Kami mengetahui perjalanan hidup masing-masing melalui blog. Contohnya ummi365, bgmn beliau menjalani kehidupan membesarkan anak2 berseorangan di sini kerana suami bekerja jauh nun di seberang lautan dan benua (seakan-akan kisah ku juga suatu masa dahulu), Raden Galoh (i'm a silent reader of her blog) yang berjuang dan bersemangat kental dan tabah mengharungi dan menghadapi penyakit no 1 yang paling ditakuti oleh setiap wanita! Dan sempena pertemuan ini, aku adalah pembeli pertama buku beliau yang akan di'launch' pada hari Isnin sempena Pesta Buku di PWTC..siap dengan tandatangan khas dari author! Buku beliau yang bertajuk "Kanser Payudaraku" menawarkan kepada pembaca pemahaman yang mendalam tentang diri pesakit dan cara meneruskan kehidupan dengan sakit kanser.
dan bloggers yang lain dengan kisah dan cerita masing-masing.

Cenderahati yang diterima dari makcik bloggers.....
Coklat yang tersangat sedap homemade dari cikMilah, jauh tu datang dari Penang... siap bagi 2 lagi satu lagi untuk anak dara ku Hana'... sehelai tudung lembut dan cantik, headband yg Kak Elle knit sendiri dan Buku Surah Yasin dari Kak Elle, bahulu bentuk ikan dari Kak Ezza, dan satu koleksi keluaran khas dan terhad duit syiling Malaysia 1990 dari Kak Nong(K Nong kerja di Bank Negara...promosi ini...sesiapa yang memang mengumpul duit syiling khas boleh berhubung dengan K Nong..), kipas dan purse comel dari Tulipurple. Buku tu ialah buku yang dibeli dari Raden Galoh.

Keluaran khas syiling Malaysia 1990 dari Kak Nong

Saturday, April 18, 2009

Rubik's Cube


Koleksi Rubik's Cube Mu'adz dan Anas

Blog sudah bersawang! huhuhu... Kebelakangan ini tugas-tugas hakiki yang semakin banyak dan perlu diselesaikan membuatkan ku tidak sempat hendak mengupdate blog. Sehinggakan hari lahir Muadz (Jan dahulu) dan Kak Long (pd 7 April) juga tidak sempat hendak ku tulis. Dalam kepala ini banyak perkara yang hendak dikongsi bersama rakan alam maya ini, tetapi draf tersebut hanya tinggal draf sahaja, tidak dapat ku tuliskan di sini. Namun ku cuba untuk mengingati kembali apakah yang hendak kutulis satu persatu...

Selain daripada Sudoku, anak-anakku terutamanya Mu'adz dan Anas sangat suka bermain Rubik's Cube. Sempena hari lahir Mu'adz yang ke 12 pada Jan lalu, hadiah yang dimintanya adalah Rubik's Cube! Bukannya dia tak mempunyai Rubik's Cube di rumah, tetapi dia meminta membelikan Rubik's Cube 4 X 4, kerana katanya Rubik's Cube 3 X 3 dia sudah terlalu mahir memainkannya... Masa terpantas untuk dia menyelesaikannya ialah 17 saat!! WOW!

dan WOW! harga satu Rubik's Cube ini bukanlah murah! (yang original lah... ) kalau yang tak ori tu boleh dapat bawah RM10 sahaja di kedai runcit biasa, tetapi selepas beberapa kali main sudah pasti akan ada yang tertanggal dan gerakannya tidak smooth....

Harga untuk 3 X 3 ialah RM39.90 (beli di Toy 'R' Us) dan untuk 4 X 4 ialah RM89.90!!!

Inilah tambahan koleksi Rubik's Cube yang Muadz dan Anas ada....

Thursday, April 2, 2009

Sudoku


Hujung minggu yang lalu Anas telah masuk peraduan Sudoku sempena hari menderma darah yang di adakan di Dataran Shah Alam... dan guess what? Anas menang tempat pertama! Alhamdulillah.....

Sebenarnya ramai anak-anakku yang memang suka bermain Sudoku. Apakah Sudoku? Rasanya ramai orang tahu apa itu permainan Sudoku. Saya memang menggalakkan anak-anak bermain Sudoku kerana ia memang menguji kepintaran akal. Untuk tahu bermain satu kemestian, apabila sudah tahu bermain Sudoku, masa terpantas menyudahkannya menjadi taruhan... Ia juga ada dalam pelbagai peringkat: mudah (beginner), sederhana (amatur) dan Susah (expert).

Zaid suka bermain Sudoku online, menguji kepantasan menyudahkannya. Wafa suka bermain Sudoku dengan membeli buku-buku Sudoku. Tahun lalu Wafa' telah memasuki pertandingan "Sudoku Samurai" ..tetapi tiada rezeki menang kerana terlalu ramai peserta dan ramai yag handal-handal belaka.


Wafa' sedang memerah otak hendak menyelesaikan permainana Sudoku...
Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....