Wednesday, March 18, 2009

Cabut Gigi

Pagi ini buat kali kedua Hana berkunjung ke klinik gigi (bawa ke klinik gigi di Pusat Kesihatan UiTM).

Cuti hujung tahun yang lepas pertama kali memperkenalkan Hana ke klinik gigi...hanya untuk buat scaling sahaja...Alhamdulillah dia okay...tak menangis.

kali ini Hana memang kena cabut dua gigi susu bawah depan kerana gigi kekal sudah tumbuh di belakang. Untuk mengelakkan gigi kekal itu tumbuh senget, gigi susunya perlu dicabut.

Sewaktu menunggu, Hana relaks sahaja, siap boleh main-main dan nyanyi-nyanyi di ruang menunggu. Sewaktu giliran Abang Zubair nak cabut gigi, Hana masih boleh senyum dan ketawa lagi... tetapi apabila sampai sahaja giliran Hana... dia mula merengek...apatah lagi bila baring di kerusi tu tengok semua alat-alat cabut gigi tu...tiba-tiba perasaan takut dia muncul..Hana mula menangis...alamak...puaslah ummi dan doktor nak pujuk....

Tapi bila doktor dah sapu gel kebas tu, dia dah tak rasa apa-apa ... dia mula relaks...sambil tu puaslah ummi dan doktor cakap macam-macam nak pujuk dia jangan takut.... siap suruh dia tutup mata...hehehe...tak mahu kasi dia tengok jarum doktor nak inject kasi kebas, sebab gigi susu tu masih kuat tak goyang lagi...

Alhamdulillah...the rest is history...Hana sudah boleh tersenyum sekarang... beritahu dia, "nanti boleh cerita kat kawan-kawan sekelas yang Hana cabut gigi tak menangis!"
Hurm..nanti petang kena beli ais-krim sebab tadi janji kalau dia tak menangis semasa cabut gigi ummi hadiah ais-krim... hehehe..

Monday, March 16, 2009

Legaaaaaa.............

ALhamdulillah.....legaaaaaaaaaaaa

Selepas maghrib tadi...terus tertidur..........letih sangat-sangat......

Hujung minggu ini orang lain semua sedang seronok hendak memulakan percutian mereka sempena cuti sekolah, tapi tidak dapat ke mana-mana...lagipun IPTA tempatku bekerja juga tidak bercuti...jadi memang tidak dapat membawa anak-anak ke mana-mana pun...
2 hari weekend ini (Sabtu dan Ahad) UiTM mengadakan EKSPO SELANGKAH KE UiTM 2009 untuk pelajar2 lepasan SPM dan STPM bertempat di Stadium Malawati, Shah Alam...(juga di kampus-kampus cawangan uitm di seluruh negara) semua fakulti diberikan booth masing-masing untuk memberi penerangan kepada calon2 yang hendak memohon masuk ke UiTM...dan saya? diberi tanggungjawab untuk mengendalikan booth untuk fakulti ku... dan perkara ini hanya diberitahu beberapa hari sebelum ekspo berlangsung! kelam-kabut juga jadinya hendak menyediakan beberapa perkara yang diperlukan semasa ekspo nanti... ditambah lagi nama fakulti juga baharu sahaja diluluskan untuk mengunapakai nama yang baru... oleh itu semua brosur, bunting dan back drop untuk pameran di booth perlu ditukar nama ke nama yang baru.... adoiiii...tinggal 2 hari lagi...Alhamdulillah syarikat printing yang selalu kami tempah sanggup mencetak brosur dan cenderahati (book mark) beberapa ribu salinan dalam masa itu...
Hendak mencari orang menjaga booth juga satu masalah.... sudah ditakdirkan ekspo ini berjalan serentak juga dengan satu konferens kebangsaan yang dianjurkan oleh Institut Penyelidekan UiTM di Melaka...maka ramailah AJK yang pergi ke sana untuk membentang kertas kerja...dan ramai juga yang sudah bercadang mengambil cuti untuk pulang ke kampung masing-masing samada untuk menghadiri majlis perkahwinan atau lain2... . Akhirnya dapat juga melantik beberapa orang pensyarah untuk bergilir menjaga booth sepanjang 2 hari ekspo ini dijalankan....

Alhamdulillah sambutan sangat mengalakkan....Ramai sungguh orang yang berkunjung ke ekspo ini...hari pertama sahaja, 1000 salinan brosur bagi setiap program diploma yang ditawarkan oleh fakulti hampir habis diedarkan kepada ibu-bapa dan calon2 lepasan SPM dan STPM...terpaksa pula menalipon ke sana ke mari mencari orang yang boleh membuka pejabat (maklumlah hari ni hari Ahad...orang bercuti) untuk mengambil brosur tambahan.
Para petugas booth tidak 'menang tangan' hendak melayang ibu bapa dan calon yang hendak bertanya mengenai program2 yang ditawarkan di fakulti...

Selesai sahaja, kami pun mengemas booth dan mula mengangkut barang ke kereta untuk dibawa pulang ke fakulti...sebaik sahaja kami beredar, hujan turun mencurah-curah dengan sangat lebatnya membasahi bumi Shah Alam...

Kepada para petugas Ekspo, ribuan terimakasih saya ucapkan, begitu juga hubby tersayang... kerana menolong membawa dan menghantar ku beberapa kali berulang-alik dari rumah-stadium-fakulti membawa barangan pameran.

Kepada calon-calon pelajar yang memohon masuk ke program2 di UiTM, tahniah di atas apa jua keputusan SPM/STPM yang telah diperolehi dan semoga permohonan anda berjaya. Anda bukan lagi di bangku sekolah, sebenarnya perjalanan kehidupan anda baru bermula. Bermulalah perjalanan anda kelak sebagai seorang bergelar mahasiswa/i dan semoga maju jaya dalam apa jua bidang yang anda ceburi.

Wednesday, March 11, 2009

Stamps from Canada

Stamps and stickers from Uncle Lee,Canada


Setem-setem tersebut masih terlekat di kertas sampul surat yang digunting




Bermulalah proses menanggalkan kertas sampul surat...
Mula-mula rendam dalam mangkuk berisi air,
kemudian apabila setem telah tertanggal dari kertas,
keringkan setem secara terbalik...
tunggu sehingga kering...



Haaa...setem dah kering...
ummi kena pergi beli stamp album yang baru
kerana stamp album yang ada sudah penuh...




Hana sedang menyusun setem-setem Canada yang sangat cantik ke dalam album setem...

...... "Terimakasih daun keladi...." Uncle Lee..........

From: Hana.....

Tuesday, March 10, 2009

Menjawab TAG

Ribuan terimakasih saya ucapkan kepada DalamDakapanIbu kerana telah menganugerahkan tag "Mom of the Year" seperti di bawah, tetapi ingin saya menyusun sepuluh jari memohon maaf kerana tidak dapat menjawab seperti yang dikehendaki. ....


begitu juga dengan abangLong, kerana menyuruh berkongsi pengalaman tentang WARKAH CINTA..... rasanya tidak dapat dipenuhi permintaan ini...


Walaubagaimanapun, terimakasih kerana mengingati saya.

Thursday, March 5, 2009

E-Business

Ingin mengambil kesempatan ini untuk mempromosi e-biznes anak saya bersama-sama rakannya, jubah-jubah cantik dari Timur Tengah. Sila layari http://hananonline.blogspot.com/

Allah SWT berfirman : " Wahai anak Adam, telah kami turunkan buat kamu pakaian yang boleh menutup aurat-aurat kamu dan untuk perhiasan"
(Al-A'raf : 26)

Dan jika anda memerlukan butang-butang eksklusif untuk pakaian anda atau kraf tangan (beg, dll), sila layari
http://www.buttonplanetent.blogspot.com

Monday, March 2, 2009

Anak tukang Jahit (2)

Satu lagi peristiwa sebagai anak tukang jahit yang masih ku ingat ialah sewaktu aku berumur 15 tahun, iaitu di tingkatan 3. Peristiwa ini juga berlaku sewaktu dalam bulan Ramadhan, iaitu kira-kira lagi seminggu hendak menyambut Syawal, Hari Raya Puasa.

Seperti biasa tempahan baju yang ibu terpaksa jahit masih banyak lagi walaupun Hari Raya hampir menjelang tiba. Tugas aku sekarang sudah naik taraf, kerana aku sudah pandai menjahit, maka ibu hanya akan menggunting kain-kain baju, sedangkan tugas aku ialah menjahit. Dengan ini banyak helai dapat disiapkan dalam masa sehari, paling banyak 4 hingga 5 helai. Kemudian aku juga akan menjahit kelim baju, butang etc. seronok sungguh kerana ibu bukan hanya menyuruh aku menjahit sahaja, tetapi akan mengupahku juga. Jika sehelai baju upahnya RM15, maka aku akan mendapat RM5. Pada waktu itu, RM5 membawa nilai yang sangat tinggi bagi seorang remaja berumur 15 tahun!. Jika aku dapat menjahit sepuluh helai baju, bermakna aku mendapat RM50! dan tempahan orang adalah berpuluh-puluh helai....Kiranya duit poket aku pada tahun itu memang lumayan....

Satu hari, selepas berbuka puasa dan solat terawih, aku seperti biasa menolong ibu menjahit...
sambil memegang kain baju untuk dijahit, aku menggerakkan kain ke hadapan, sambil kaki menggoyangkan gelendong mesin.....tiba-tiba mesin terhenti!....mula-mula tidak rasa apa...tapi apabila melihat ke mesin jahit, rupa-rupanya jarum mesin telah menembusi kuku jari telunjuk tangan kiriku hingga menembusi ke bawah!
Apalagi..... " Maaakkkkkkkk!" Jeritku....selepas beberapa ketika aku cuba menggerakkan jarum mesin tersebut agar keluar dari jari ku, Alhamdulillah berjaya. Tiba-tiba ibuku berkata,
"Eh... kenapa jarum ni tinggal separuh saja? Mana lagi separuh?"
Ibu cuba mencari disekeliling mesin itu jika ada ternampak hujung jarum yang patah itu, tapi tiada kelihatan.

Hatiku merasa ragu seketika, jari sebelah tangan kanan cuba memicit-micit tempat termasuk jarum tadi, "Mak....ada rasa keras sikit dalam jari ni...entah-entah hujung jarum yang patah tu ada kat dalam jari Uda ni? " kataku...sambil itu cuba untuk memicit keluar hujung jarum tersebut yang patah dalam jari ku...air mataku sudah meleleh membasahi pipi dan bajuku...

Setiap kali picit, yang tersembul keluar hanyalah isi daging jariku...bukannya hujung jarum itu. Nampaknya spt hujung jarum itu sudah melekat di daging jari tanganku...Ibuku lekas membalut jari dengan kain perca (kain lebih menjahit)..
"tak boleh jadi ni...kena bawa ke hospital jumpa doktor" Ibu berkata.
Waktu itu sudah malam, bapaku memanggil bapa saudaraku yang mempunyai kereta untuk menolong membawaku ke hospital. Aku sudah berhenti menangis...cuba bersikap tenang menghadapi situasi seperti itu.
Sampai di hospital, seperti biasa hospital awam, walaupun pergi ke bahagian 'emergency' tapi layanan nya seperti macam bukan untuk emergency...
Dipendekkan cerita...doktor telah membuat X-ray dan memang sah hujung jarum yang patah itu terlekat di dalam hujung jariku.Namun begitu doktor tidak mahu mengambil risiko, di khuatiri hujung jarum tersebut termasuk ke saluran darah, maka itu menjadi semakin merbahaya kerana ia boleh berjalan mengikuti saluran darah dan terus ke jantung!
Aduish....! mendengar penjelasan doktor tersebut membuatkan ibu-bapa semakin risau.
Doktor tersebut berkata tiada kemudahan untuk membuat operasi di hospital Pontian (pada tahun itulah...1980), kena bawa ke hospital Johor Bahru!

"Alamak! " Kataku dalam hati... " pergi hospital JB? Malam-malam buta ni? Haaaa...macamana nak sahur ni? Kena puasa ke tidak?" Pelbagai soalan bermain di kepalaku...

Akhirnya bertolaklah kami menaiki ambulan ke Hospital JB di tengah malam tersebut...
sampai di JB dalam pukul 2 pagi...mana ada doktor ...(sepatutnya ada doktor on-call, tapi masa tu kecik lagi..mana faham...nurse kata doktor tak ada, tak ada lah...) sudahlah bulan Ramadhan pula...
kenalah aku dimasukkan ke wad terlebih dahulu (satu perkara yang cuba dihindari oleh ku...)...untuk menunggu pemeriksaan doktor kesokkan harinya.

Esoknya sekali lagi jari ku di X-ray...dah memang sah hujung jarum mesin yang patah itu ada terlekat di hujung jari ku... doktor mengesahkan aku kena menjalani pembedahan. Wah! dengar sahaja perkataaan "pembedahan" sudah kecut perut ...tapi kena tunggu dulu mungkin minggu depan...
"Alamak.....jeritku dalam hati...kena berpuasa di hospital!....Kena makan makanan hospital! Kena tidur di hospital! tak nak!tak nak!...." ...tetapi siapalah yang sudi mendengar jeritan hatiku...dan yang paling aku risaukan "Kena sambut Hari Raya di hospital!!!!!" TAK NAKKKKK!!!!!

Paling tidak dilupakan, betapa bosannya aku duduk di wad tersebut, kerana disekeliling ku semuanya orang tua yang sakit macam-macam, sedangkan aku rasa aku sihat walafiat ...cuma sakit di hujung jariku sahaja....lalu bila ibu-bapa datang melawat, aku menyuruh mereka membawa sebanyak mungkin buku-buku sekolah untuk aku membaca dan mengulangkajinya...kerana selepas cuti Hari Raya akan adanya peperiksaan SRP (dulu SRP sekarang PMR)

Dua hari sebelum Hari Raya, apabila doktor datang melawatku, selepas membelek-belek hujung jari ku..doktor berkata, "okaylah Nurazzah, daripada x-ray tersebut, hujung jarum itu melekat di isi / daging jari awak, dan jauh daripada saluran darah. Mungkin kita tidak perlu melakukan pembedahan, kita tunggu beberapa hari lagi sehingga kita boleh keluarkan nya dengan perlahan..."
Mendengar sahaja doktor berkata, "beberapa hari lagi..." aku terus membuat muka kesian depan doktor, dan merayu... "Doktor...beberapa hari lagi nak Raya, saya tak nak sambut Raya di hospital, saya nak sambut Raya kat kampung, kat rumah saya...benarkan saya balik dulu doktor?"
Setelah mempertimbangkan permohonanku, doktor pun berkata, "okay..saya benarkan awak balik beberapa hari, tapi hari Raya ke-3 awak mesti datang semula ke hospital"

yea...!.yea....! Rasa macam nak melompat atas katil hospital tu! betapa gembiranya dapat sambut Raya di rumah, di kampung....

Dipendekkan cerita, selepas Hari Raya kami ke hospital semula, dan doktor berjaya mengeluarkan hujung jarum mesin yang patah itu dari hujung jari ku... Alhamdulillah tidak mendatangkan apa-apa yang mudarat...

Betapa pengalaman sebagai anak tukang jahit, yang berhempas-pulas mencari rezeki, memberi pengajaran dan pengalaman yang tidak terhingga kepada diriku.
Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....