Saturday, May 24, 2008

101 Malaysian Anecdotes

101 Malaysian Anecdotes

Semalam menerima sebuah lagi buku dari sahabat blogger. Sebenarnya tidak menyangka bahawa dia adalah seorang penulis. Ini adalah buku kedua beliau. Sebenarnya saya telah pun membaca buku pertama beliau beberapa tahun dulu tanpa menyedari bahawa beliau ialah penulis buku tersebut. Buku pertama beliau bertajuk "Cowrie Emas" ....

Walaubagamanapun saya tidak dapat memberitahu siapakah blogger tersebut kerana menghormati pendirian beliau yang mahu kekal anonymous. Oleh itu dengan hampanya saya tidak lah dapat upload gambar beliau di sini.

Berikut adalah review dari Puan Adibah Amin (the award winning Asian Journalist) yang terkenal itu untuk buku tersebut:

This charming collection of Malaysian anacdotes covers a wide variety of topics. The author's legal and corporate experience, though not highlighted. adds a wry touch of worldly wisdom to her portrayal of places and people in the multi-faceted country she loves..... rural and urban, rich and poor, simple and sophisticated, traditional and modern, past and present with glimpses of the future. There are also encounters at home and abroad with people of other countries, creating responses that are surprising, amusing as well as thought-provoking.

The reader will find this book a candid and cheerful companion.

Adibah Amin

Wednesday, May 21, 2008

Selamat Hari Lahir Zubair

Selamat Hari Lahir ke- 9 Zubair

Punyalah sibuk ummi sampai tak sempat nak post berkenaan birthday Zubair semalam.
Wbgmnpun ummi tak lupa, semalam selepas balik kerja tanya dia nak makan apa... seperti yang dijangkakan dia tak nak kek, so kami pergi beli Pizza dan satay....

ni gambar semasa di sekolah tadika (2005)

Zubair adalah anak ke-7. Dilahirkan pada tahun 1999 di Shah Alam. Disebabkan agak lama juga dia menjadi "anak bongsu"... selepas 4 tahun baru dapat adik, ingatkan dia yang bongsu....hehehe
jadi sampai sekarang masih kekal dengan panggilan "adek" walaupun dah ada adik Hana. Always bahasakan diri dia "adek" ....

ALhamdulillah Zubair boleh dikategori sbg anak yang bijak. Sudah pandai bermain game di komputer seawal umur 2 tahun... bijak dalam pelajaran sains dan matematik... pernah suatu hari berkata bahawa dia suka belajar matematik. Semoga minat nya terus membara.... untuk menimba ilmu sehingga ke peringkat tertinggi..

gambar semasa Hari Ihtifal (Penyampaian Hadiah) tahun lepas

Cepat mempelajari sesuatu perkara yang baharu... terutama hafazan... di antara surah-surah yg telah dihafalnya Asy-Syams, Al-Lail, Al-Balad, Al-Fajr, Al-Ghaasyiah, At-Taariq, Al-Buruj, etc dan sedang menghafal surah An-Naba' ... (wow...kalah ummi nih !)

Pada tahun ini dilantik menjadi salah seorang imam muda di sekolahnya. Sekolah Rendah Islam Hira' telah melantik beberapa orang pelajar (dari tahun 3- tahun 6) untuk program Imam Muda. Mereka dilatih untuk memjadi imam semasa solat Dhuha dan solat Zuhur di sekolah...
Alhamdulillah...semoga ciri-ciri mukmin sejati terus tertanam dijiwa anakku...

Wednesday, May 14, 2008

minggu paling sibuk

Sebenarnya bukan nya minggu ini sahaja sibuk, begitu juga minggu2 lain, tetapi minggu ini yg teramat sibuk...

disamping tugas dipejabat, tugas sbg isteri dan ibu tidak harus dilupakan. Sehinggakan hendak menulis entri berkenaan Hari Ibu pun tak sempat... tapi utk menghilangkan stress tadi sempat menjenguk blog Ummu Asiah. Berjumpa beliau pada hari Jumaat lepas di bangunan SUK, Shah Alam.

1 Mei lepas kita juga menyambut hari Pekerja. semasa membaca blog Ummu Asiah saya tertarik dgn satu kata2, kerja lain kita boleh minta berhenti atau cuti... tapi tugas sebagai seorang IBU.....

"Motherhood is a tough 24-hr job, 7-days a week and 365-days a year: No Pay, No day-off. Most often unappreciated. And yet RESIGNATION IS IMPOSSIBLE!"

(gambar dimuatturun dari internet)

2 Mei - satu bundle (ITC560) kertas peperiksaan yg masuk perlu ditanda
8 Mei- satu lagi bundle (CSC518) kertas peperiksaan
disamping itu setimbun report FYP (Final Year Project) yg perlu dibaca (utk pelajar SarjanaMuda dan Sarjana)
9 Mei - temujanji dengan rakan blogger Ummu Asiah, tapi sebenarnya ada urusan lain yg memerlukan jasa baik beliau. Terimakasih UmmuAsiah. (**saya juga tidak sempat menulis entri berkenaan itu. Boleh baca di sini)

12 Mei - Melawat dan menilai demo projek FYP (Sarjana Muda - final sem)
13 Mei - menilai pembentangan proposal FYP (Sarjana Muda)
14 Mei - menilai viva Master in Computer Science
15 Mei - menilai pembentangan Latihan Praktik pelajar diploma
- hari terakhir submit marks/grades (termasuk analisis etc)
- Grid Conference
16 Mei - menilai Pembentangan FYP
- Grid Conference
17 Mei - menghadiri kursus
- (Hana dah sound awal-awal lagi, hari ni dia dapat jemputan birthday party kawan dia, alamak bgmn nak bawa dia sedangkan saya InsyaAllah akan berada di KL pd masa ini..kena mintak tolong jasa baik abang Zaid lah...;-))
20 Mei - Validasi kemasukan markah
- Mesyuarat di UKM

Sunday, May 4, 2008

Harga barang naik

Apa nak dikata sekarang...walaupun berbagai pihak cuba menafikan dan masing2 berkata semuanya dibawah kawalan, tapi yang terasa nya kita sebagai pengguna...
sedikit-sedikit harga barang-barang groceries semakin naik dan semakin mahal...

semalam ingat nak tambah barang keperluan dapur dan beli sedikit makanan kering utk bekalan Ammar di asrama nanti...

kemudian belilah beras 2 kampit (satu beras wangi dan satu lagi beras super, sbb kalau masak nasi kebiasaannya suami dan anak2 tak suka jika masak beras wangi sahaja- sbb terlampau berkanji mcm pulut pulak. Jadi saya campurkan beras super (1 cawan beras wangi, 1 cawan beras super)

Minyak 2 botol (ni pun ada diskaun, kalau tak harga biasa lagi mahal, tapi limited 2 bottles per customer), roti dll....

Ini yang kami beli..................
tapi terkejut sungguh bila tengok bil..........nak tahu? semuanya jumlah RM320.30

banyak ni aje dah tiga ratus lebih!!!!! ....

kat lembah klang sahaja ke atau kat negeri lain tak effect sangat.....???

Banyak manakah anda berbelanja utk seisi rumah?
Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....