Sunday, March 30, 2008

24th March 2007 Wadi Rum - A breathtaking Scenery

A Year after - Jordan Revisited
24th March 2007
Wadi Rum - Desert of Mountains, A breathtaking Scenery
"A journey to Wadi Rum is a journey to another world. A vast, silent place, timeless and starkly beautiful, Wadi Rum lies at three hour drive south of Amman, a little over an hour's drive south-east of Petra and some 70 km north-east of Aqaba.

The uniquely shaped massive mountains rise out of the rose-red desert sand in this magnificent desert scenery of strange beauty, with towering cliffs of weathered stone.

All around, there is emptiness and silence. In this immense space, man is dwarfed to insignificance."

Started our journey to Wadi Rum from Aqaba around 11am. Here was what we saw all the way from Aqaba to Wadi Rum... rows and rows of rock mountains

... mula-mula tu rasa pelik betul, sbb dah biasa kat malaysia kalau bukit atau gunung tu mesti hijau aje penuh dgn pokok... bila tiba kat sini tengok bukit dan gunung semua togel jek.. tanah, batu pasir...

Saat ini lah baru terasa betapa diri ini selalu lalai dan leka, tidak mensyukuri nikmat yang Allah berikan. Sedangkan disekeliling kita (terutama di Malaysia) penuh dgn pepohon menghijau dan air bersih yang mudah didapati.





Sedangkan di Jordan, air untuk minuman dan masakan wajib dibeli kerana air ya
ng didapati dari paip air tidak boleh diminum terus kerana kandungan klorin yang sangat tinggi.







At
last we arrived at the junction that exited to Wadi Rum Protected Area around 1pm.






I
t took us around 1/2 hour to reach the Visitor Center. On the way to Visitor Center, we stop by and took some photos at the "Camel Crossing" sign board... ha ha ha... teringat di Malaysia ada tak sign board "Lembu melintas" ???




Selepas itu kami pun meneruskan perjalanan, and guess what??? Betul-betul ada unta melintas di hadapan kereta kami! Nasib baik Sumayyah drive perlahan saja... kami pun sempatlah berhentikan kereta dan bagi laluan kpd unta tu utk melintas jalan... he he he...

Akhirnya dapat ambil gambar unta melintas jalan utk ditunjukkan kpd anak2 ku di Malaysia..!


Visitor Centre

This large, stylish visitor centre is just opened a couple of years ago, opposite the Seven Pillars of Wisdom, the mountain named after Lawrence of Arabia's book, to provide the main gateway to the protected area.








The Visitor Center with Seven Pillars of Wisdom
at the background


It has all the facilities, information and services visitors will need, including reception areas, interpretation halls, restaurants and craft shops. It also has conference facilities and offices for the site management team.

All vehicle tours operate out of the centre and entrance fees to the protected area are collected at the gates, so all visitors are required to call in before proceeding with their itinerary.

Sebaik tiba di visitor’s center Wadi Rum, mata terpukau dek kecantikan dan keunikan
bentuk mukabumi di situ yang tidak pernah dilihat sebelum ini di mana-mana. Di belakang Visitor Center, boleh dilihat sebuah gunung yang diberi nama Seven Pillars of Wisdom. Tanah, pasir serta bukit-bukau yang terjadi hasil belahan yang dahsyat akibat gangguan pergerakan plat bumi sehingga memecahkan batuan granit yang terlalu besar dan tebing
batuan pasir dari banjaran gunung Afro-Arab. Ahli arkeologi percaya kawasan ini telah didiami sejak kurun ke 8 sebelum masihi dan dikenali sebagai Wadi Iram.

We took sometime to check which package(trip) we wanted to take, since there are many packages(trips) that we can choose from. FYI Wadi Rum is such a vast area, around 2-6km wide and 130km long.

After discussing with the girls, we decided to take the Burdah Rock Bridge package.
It means that we will take a tour via Al-Hsany Sand Dune, Alameleh, Um Ishrin, Lawrence House, Um Froth Rock Bridge. This package costs us JD54 (RM270).

Ok..here we are...on the pick-up truck, ready to explore Wadi Rum- the desert of mountains.



This is a stupendous, timeless place, virtually untouched by humanity and its destructive forces. Here, it is the weather and winds that have carved the imposing, towering skyscrapers, so elegantly described by T.E. Lawrence as “vast, echoing and god-like”..






Berhempas pulas mendaki Al-Hsany Sand Dunes, akhirnya berjaya .... Allahuakbar ... terpesona melihat pasirnya yg merah sayup mata memandang





Di puncak Al-Hsany Sand Dunes bersama Asma'.















Terdapat mat
a air panas yang terpancut dan segar telah menyebabkan Wadi Rum menjadi tumpuan kafilah perdagangan yang menuju ke Syria dan Palestin dari tanah hijaz. Kawasan ini juga dipercayai merupakan kawasan penempatan penduduk ‘Aad, Thamud, Lihyan dan Ma’in.





Alameleh Inscription




W
adi Rum suatu ketika dahulu merupakan pusat kawalan Putera Hussein dan T. E. Lawrence semasa perang Dunia 1 mewakili pemberontakan arab terhadap turki uthmaniyyah. Lawrence menjadi lagenda kerana peranannya dalam penentangan terhadap turki dan memihak arab.








The Bedouin camels and tent near the Um-Ishrin Mountain

Surah Faatir (Pencipta) . Ayat 027.
Tidakkah engkau perhatikan, bahawa Allah menurunkan hujan dari langit? Lalu Kami hasilkan kerananya buah-buahan yang bermacam warnanya. Dan di antara gunung-gunung itu ada garis-garis (bahagian-bahagian) yang putih dan merah, bermacam-macam warnanya, dan yang sangat hitam rupanya.



Hati terpesona melihat sekeliling ciptaan Allah, dikelilingi gunung-ganang berbatu, diiringi tiupan angin yang dingin, saat ini jiwa dan fikiran rasa sangat tenang, bagaikan waktu tidak bergerak...



Subhanallah, Allahuakbar... ..


Peninggalan Rumah Lawrence of Arabia terletak di salah satu gunung di Wadi Rum. Dipercayai dahulu T.E. Lawrence tinggal di sini. Yang kelihatan hanyalah batu bata yang digunakan dan sebahagian dinding rumah tersebut tanpa atapnya.



Lawrence house
Suatu masa dulu pernah menonton movie
"Lawrence of Arabia", tidak pernah menduga suatu masa kakiku akan menjejak ke tempat sebenar peperangan yg berlaku.

Akhirnya kami sampai ke penghujung Wadi Rum iaitu Um-Froth Rock Bridge. Ketinggian nya ialah lebih kurang 15 meter. Asma', Lina dan Gba ingin menakluki jambatan batu semulajadi itu, lalu dengan dipandu oleh jurupandu kami, Pak Arab Badwi itu, akhirnya mereka berjaya sampai ke atas.


Auntie Azzah hanya menunggu di bawah sahaja memandangkan kecerunan bukit yang perlu didaki rasanya tidak mengizinkan saya sampai ke atas jambatan batu tersebut. Tambahan pula sakit lutut ku tidak mengizinkan ku mendaki bukit yg curam tersebut.



Dalam perjalanan pulang semula ke Visitor's Center, kami berpeluang menikmati suasana matahari terbenam.








MasyaAllah....Subhanallah.....Allahuakbar..... Tidak terungkap kata-kata di kala melihat fenomena tersebut....hanya bait-bait zikir yang mampu aku sebutkan di dalam hati...mengkagumi Kebesaran Allah SWT.











Dalam BURRAH CANYON

 


Dan kami juga berpeluang melalui Burrah Canyon dalam perjalanan pulang. Ia adalah sebuah canyon yg sangat panjang dan cantik... Saat itu dirasakan suasana sungguh sepi, hanya kedengaran deruman enjin pick-up truck yang membawa kami. Apabila sesekali pemandu Pak Arab Badwi berhenti utk memastikan enjin berfungsi dgn baik, di kala itu hanya kendengaran tiupan angin. Bagaikan waktu berhenti berdetik....

Thursday, March 27, 2008

23rd March 2007 From Petra to Aqaba

A Year After - Jordan Revisited
23rd March 2007 From Petra to Aqaba


Aqaba is the southernmost city in Jordan and the only city which has a beach. It is the 13th century Red Sea resort, which was in ancient times, the main port for shipments from the Red Sea to the Far East.
We checked out from the hotel in Petra about 3pm. Actually the owner of the hotel was kind enough to let us check out late without any extra charges (as usual we're supposed to check out at 12 pm, but Sumayyah knew him from previous stay here in the hotel when she brought her family last year).

The hotel owner was on the phone trying to book a hotel in Aqaba for us, very kind of him.




The journey to Aqaba will take around 2-3 hours depends on how fast you are driving. At first we plan to stop by at Wadi Rum to see the sunset, but the owner of the hotel advised us to go straight to Aqaba. He said we couldn't make it to Wadi Rum because it's already late, by the time we arrive at Wadi Rum, it will be dark because at this time of season, 5 or 6 pm is already dark.

The canyon where The Red-Rose city of Petra lies.

So, we took his advise and went straight to Aqaba, find a hotel there and spent the night there. Tomorrow morning after roaming around Aqaba Beach, we will start our journey to Wadi Rum.
On the way to Aqaba, we didn't take the highway, instead we took a country road that goes thru many small vilages such as Ras An-Naqab and runs thru up and down the valleys and mountains.


Not far after we started our journey, we found a park at the side of the road on top of the mountains that overlook the canyo
n where The Red-Rose City of Petra lies. The view was splendid and spectacular!!!













Spring... Spring ....Spring ... is in the air... flowers are blooming again....!!!



In the park there were many families strolling around with their children playing in the playground. Some were enjoying the spectacular view like us and having their picnic food , sitting
and lying on the mat, and really enjoying themselves.





After a few hours driving up and down the hills and valley, we exited to the highway to reach Aqaba. Along the way, the view was different, as you can only see rows of rock mountains until you reach the city of Aqaba.











We arrived at Aqaba around 6pm. Found a dec
ent and quite affordable hotel to stay in and sleep, As-Shuala Hotel. At last we took 2 rooms, one room for me and Asma', another room for Sumayyah, Lina and Gba.








After performing our Maghrib and Isya' prayers,
we decided to roam around the downtown of Aqaba to experience their hustle-bustle of night life. Actually, our hotel is situated right in the middle of Aqaba city. Just step outside the hotel, you are already there....





Hurm... the busy night life lo
oks like the city of Kuala Lumpur at night also.

First, we looked around for a descent and not so expensive restaurant to eat. Hurm...atas permintaan Asma' , ummi kena belanja makan SEA-FOOD!!! Rupanya they all ni dah lama tak makan sea-food, sbb sea food mahal kat Irbid. Asyik makan ayam, kambing, dan telur ayam!!! Ha ha ha...kesian ....



Wow! The sea food looks so delicious... Fish, Shrimp and Calamary ... Asma' and friends couldn't wait to eat all these... Hey! Where's my Shish Kebab?? Hurm ... not ready yet.. have to wait a while..okay...




But since Aqaba is a sea-side city, sea-food here is cheaper compared to Irbid. So, at last we found a quite affordable sea-food restaurant. We chosed to sit uptairs at second level on the balcony facing the busy night life of Aqaba. We really had a nice view from up there while filling our stomach with the sea food. But wait, auntie Azzah tak mahu makan sea food! dah jemu asyik makan ikan dll kat Malaysia, so, I decided to order Shish Kebab instead.









The serving boys didn't want to miss to be included in the photo session...







T
he natural beauty of Aqaba, where mountains meet both sea and desert, is a unique attraction in itself, displaying magical shades of red with each sunset, while the blue sea sparkles constantly, hiding beneath it some of the most colorful marine life in the Red Sea.





Aqaba is a year-round resort that has something to offer for everyone, and is a popular destination amongst all age groups. This seaside city is blessed with great weather throughout the year; hot and breezy in summer, warm and pleasant in winter.




24th March 2007

To enjoy the warm and pleasant weather , after checking out from the hotel in the morning, we went to the Aqaba beach.



Hurm ... it was raining just now, so today it's not going to be sunny, instead the weather looked gloomy...but the wind was so strong... nevetheless.... I saw people bringing their families for a picnic at the beach and their children were swimming in the cold water ...!!!! Waaaa.... maybe for them it's not sooo cold...

So we decided to stroll along the beach and the jetty. The people there put many chairs and table on the jetty so that people could sit and enjoying the cool breeze and panorama ....






The view from the jetty was so panoramic, at the background we can see big merchant ships on the water maybe carrying trading product from Africa, Asia and other parts of the world accross Red Sea. There are also cruise ships and passenger ferries.





From the jetty also, someone can locate a modern city of Israel just bordering with the city of Aqaba. Actually Aqaba is strategically situated at the crossroads of 4 countries (Arab Saudi, Egypt, Israel and Jordan) and 3 continents (Asia, Africa and Europe).



To end our visit here in Aqaba, we decided to take a ride on a speed boat. For JD10 (RM50) we really had a good time riding the speed boat around Aqaba beach and until the border of Israel.

I remember when I was young at school while studying Geography, when I looked at the world map and saw the sign "Red Sea", I really tought and believed that the water in the sea is red! That's why they named it "Red Sea"... !!

Now 30 years later, I'm here standing on the beach and strolling along it, and touching the water.... proved that I was wrong.... ha ha ha.... what a tought...


wait.... when I came back from Jordan and told one of my aunties back at the kampung that I went to Red Sea, she also asked me the same question.... "
Eh... Laut Merah tu air nya merah ke? " .......

Sunday, March 23, 2008

23rd March 2007 - Petra, The Red Rose City

23rd March 2008 - A year after, Jordan Revisited
23rd March 2007 - Petra, The Red Rose CityPetra is declared as one of the new 7 wonders of the world.



"... match me such a marvel, save in Eastern clime, A rose-red city, half as old as time.." ("Petra", John William Burgon )

This long-hidden site was revealed to the Western world by the Swiss explorer Johann Ludwig Burckhardt in 1812. It was famously described as "a rose-red city half as old as time" in a Newdigate prize-winning sonnet by John William Burgon.
Kali ini saya akan memb
awa anda semua melawat Kota PETRA, atau Al-Batra' dlm bhs Arab. Ia terletak 5 jam perjalanan dari Amman ke selatan Jordan dan 2 jam perjalanan ke utara dari bandar Aqaba (bandar paling selatan di Jordan dan mempunyai pantai- Laut Merah).

Dalam semua tempat yg saya pergi, entrance fee ke Petra adalah yg paling mahal! (Jordan Dinar)JD21 (= RM105) utk Non-Jordanians, manakala utk rakyat Jordan hanya JD1 (= RM5) sahaja! Utk students juga JD1 sahaja. Saya pergi bersama anak saya dan 3 org kawan Asma', Disebabkan mereka semua ada mempunyai kad matriks students,mereka semua hanya membayar JD1. Akhirnya saya mendpt tahu saya juga dpt beli tiket masuk JD1. Pandai betul mereka
ni, rupa2nya mereka dah siap pinjam dan bawa kad matrik rakan mereka (mungkin ada iras2
muka saya)..jadi saya ni pun mmg "student" jugak kan...hehehe..







Petra pernah menjadi tempat pengambaran file
m Indiana Jones and The Last Crusaders. Sehingga sebuah kedai snek di pintu masuk Petra diberi nama "Indiana Jones Snack Shop".


Dari pintu masuk, kami perlu berjalan sejauh 2km melalui celah2 batu yg dipanggil "THE SIQ" dgn ketinggian melebihi 100 m utk sampai ke ukiran yg pertama dipanggil Al-Khazanah (The Treasury).


Petra merupakan kota warisan kerajaan Nabatean, bangsa Arab yg kreatif dan produktif dan tinggal di selatan Jordan 2000 tahun dahulu. Kerajaan Nabatean sebenarnya meliputi kwsn yg sgt luas dari MADA'IN SALEH di Arab Saudi sehingga ke Petra di Jordan dan Damsyiq di Syria. Petra dikatakan adalah ibu negara kerajaan Nabatean. Mereka menguasai jalan perdagangan silam di samping memungut cukai dan melindungi kafilah perdagangan yg berisi rempah dan sutera India, gading Afrika serta kulit haiwan.


Sebenarnya utk melawat keseluruhan Kota Petra memerlukan sekurang-kurangnya 3 hari. Ini adalah kerana kawasan nya yg sangat luas meliputi hampir keseluruhan canyon di bandar Petra ini.
Kami hanya sempat berjalan sehingga Street of Facades dan dihujung Street of Facades terletaknya Theather Necropolis(kawasan bertanda no. 6).

Masyarakat Nabateans berasal dr semenanjung Tanah Arab.Hanya pd kurun ke-4 kisah masyarakat Nabateans mula ditulis walhal kewujudan bangsa ini tlh lama wujud sebelum itu. Mereka dianugerahkan oleh Allah SWT kepandaian dan kemahiran dlm dalam mengukir batu utk dijadikan penempatan,tempat2 ibadat, istana dan kubur2 mereka serta sistem pengaliran dan penyimpanan air yg sgt canggih. Jika boleh dikatakan mereka adalah the best engineers in the world at those time. Mereka mengukir batu utk dijadikan takungan air hujan supaya boleh digunakan sbg air minuman dsb semasa musin panas dan kering.


Kafilah2 yg membawa brg perdagangan akan berhenti di Petra selepas penat melintas padang pasir Sahara dan membeli air minuman sebelum meneruskan perjalan ke Damsyik. Ini juga menjadikan kerajaan Nabatean maju dan kaya-raya. Mereka juga mengukir batu sbg sistem saliran air supaya air hujan tidak akan membanjiri kwsn penempatan mereka.

MasyaAllah, Subhanaallah, AllahuAkhbar...sangat kagum saya semasa melihat ini semua, batu yg diukir bukanlah spt batu2 diMalaysia, ia adalah solid rock.



Kerajaan Nabatean enggan tunduk kpd Iskandar Zulkarnain yg merupakan kuasa besar ketika itu. Sejak tahun 64 SM, tentera Rum mula menakluki Palstin dan Syria termasuk bandar-bandar berhampiran Sg Jordan iaitu AMman, Jerash, Pella dan Gadara jatuh ke tangan Roman dan terlibat dgn sebuah Liga Decapolis. Krjaan Nabateans kekal merdeka sehingga maharaja Trajan menakluk kwsn ditanah Arab sekurang2nya 2 kurun selepas itu. Maharaja Trajan tlh membina lalauan perdagangan yg lain dari Aqaba ke Damsyik dan menguasainya menyebabkan kerajaan Nabatean mula lemah dan kalah.





Mengikut sejarah Islam, masyarakat Nabatean sebenarnya adalah kaum Tsamud, iaitu kaum yg diutuskan Nabi Saleh kpd mereka. Kaum Tsamud mewarisi kamahiran mengukir ini drpd kaum 'Ad.


Firman Allah dlm Surah Al-Fajr, Ayat 9 yg bermaksud "Dan Tsamud (kaum) yang memotong batu-batu di tanah yang rendah"

Namun begitu kaum Tsamud juga menyembah berhala, lalu Allah utuskan Nabi Saleh utk memberi peringatan kpd mereka.




Surah Hud Ayat 61.
"Dan kepada Tsamud (Kami utus) saudara mereka, Shalih. Dia mengatakan: Hai kaumku! Sembahlah Allah, kamu tiada mempunyai Tuhan selain daripadaNya. Dia yang menciptakan kamu dari bumi, dan menempatkan kamu padanya. Sebab itu mo
honkanlah ampun kepadaNya, kemudian taubatlah kamu kepadaNya;

sesungguhnya Tuhanku dekat dan memperkenankan doa."

Nabi Saleh berasal dr kalangan kaum Tsamud juga dari sebuah keluarga yg dihormati. Namun begitu kaum Tsamud tidak mahu menerima ajaran Nabi Saleh begitu saja. Mereka mahu Nabi Saleh menunjukkan mukjizat kpd mereka terlebih dahulu baharulah mereka akan mempercayai Nabi Saleh. Mereka menunjukkan sebuah batu besar dan mahu Nabi Saleh membelah Batu tersebut kpd 2 dan keluar seekor unta betina dari celah batu tersebut. Dgn izin Allah SWT, keluarlah seekor unta betina yg sgt cantik dr rekahan batu tersebut. Mereka yg mempercayai Nabi Saleh menjadi pengikutnya yg setia manakala yg masih ragu2 terus tidak mempercayainya.

Firman ALlah dalam

Surah Qaf . Ayat 12."Sebelum mereka, kaum Nuh, penduduk Rass dan Tsamud telah mendustakan (Rasul-rasul)."

Surah Al-Qamar Ayat 023."Tsamud (juga) mendustakan orang-orang yang memberikan peringatan."

Surah Asy-Syams Ayat 011."Tsamud mendustakan (Nabinya) disebabkan kesalahan yang melampaui batas."

Nabi Saleh memberitahu kaumnya agar membiarkan unta tersebut dan tidak membunuhnya, namun kaum Tsamud tidak mengendah amaran Nabi Saleh. Mereka telah membunuh unta tersebut dan bersuka ria atas keupayaan mereka membunuh unta tersebut.

Surah Al-Israa’ Ayat 59.
"Tiada yang menjadi halangan bagi Kami untuk mengirimkan keterangan-keterangan, melainkan kerana keterangan-keterangan itu telah didustakan oleh orang-orang yang pertama (dahulu). Dan Kami berikan kepada Tsamud unta betina satu bukti yang jelas, tetapi mereka berbuat salah kepadanya (membunuhnya). Dan tiadalah Kami mengirim keterangan-keterangan itu, melainkan untuk menakutkan."



Mereka juga tlh mengejek-ejek Nabi Saleh apabila berjaya membunuh unta tersebut. Namun Nabi Saleh tlh memberi amaran, "Bersuka ria lah kamu selama 3 hari sebelum Allah SWT menurun bala terhadap kamu".

Firman ALlah dlm Surah Adz-Dzariyaat Ayat 043."Dan tentang Tsamud (juga menjadi keterangan), ketika dikatakan kepada mereka: Bersukarialah kamu sampai waktunya!"

Nabi Saleh berharap dlm tempoh masa 3 hari tersebut, kaum nya akan insaf dan memohon ampun kpd Allah, ttp sebaliknya, mereka merancang pula utk membunuh Nabi Saleh. 9 org tlh dihntar utk membunuh Nabi Saleh, ttp Allah SWT tlh melindungi NabiNya dgn menghntar burung2 besar utk membunuh mereka.



Selepas 3 hari berlalu, kaum Tsamud yg engkar tlg dihapuskan oleh Allah SWT dgn petir dan kilat (ada pendpt yg mengata petir itu adalah pekikan oleh malaikat. Disbb kan kaum ini tidak dpt dibunuh dgn air sbb sistem
pgaliran mereka yg sgt canggih. Pekikan malaikat itu bergema memantul memenuhi segenap ruang pelosok tmpt tinggal kaum tsamud ini, spt canyon). (Sila rujuk gambar, semasa melalui ruang SIQ, iaitu lorong dicelah2 batu sebelum sampai ke Al-Khazanah atau The Treasury, terdpt garisan2 hitam dicelah2 batu tersebut. Menurut psnduduk disitu, itu adalah bekas panahan petir tersebut)

Firman Allah yg bermaksud : Surah Fussilat Ayat 13.
"Tetapi kalau mereka membelakang, katakanlah: Aku memberi peringatan kepada kamu dengan petir (seksaan keras) serupa petir (yang menimpa kaum) Ad dan Tsamud."

Surah Fussilat Ayat 17.
"Adapun Tsamud, mereka Kami beri pimpinan, tetapi mereka lebih mencintai buta (hati) dari menerima pimpinan kebenaran. Sebab itu mereka ditimpa petir seksaan kehinaan disebabkan usaha mereka."

Surah Al-Haaqqah Ayat 5.
"Dan Tsamud dibinasakan dengan hukuman yang luar biasa"

Begitulah kisah kaum yg mendustakan ajaran Nabi dan Rasul. Allah tlh memberi peringatan bhw mereka yg ingkar pasti akan diberi balasan suatu hari nnt.

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....