Friday, April 27, 2007

21st March 2007 Mount Nebo / Jabal Siyagha

21st March 2007 Mount Nebo / Jabal Siyagha








Dari Al-Maqtas kami bertolak ke MOUNT NEBO juga dikenali dlm bahasa Arab JABAL SIYAGHA. Mt Nebo terletak di bandar Madaba
kira2 47km dari Amman.Dlm bahasa Aramaik, Madaba bermaksud air buah-buahan atau air yg tenang. Manakala Nebo pula bermaksud TUhan Perdagangan di sisi ahli Babylon.










Bandar Madaba terkenal dgn keindahan mozek (mosaics) yg cantik dan bersejarah dari era Byzantine. Bandar ini juga menjadi pusat yg sgt penting bagi penganut agama kristian, dan juga menjadi contoh sebuah bandar yg bertolak ansur dari segi anutan agamanya. Mesjid dan gereja sebelah menyebelah, sesekali kedengaran azan dilaungkan dari menara mesjid dan pada masa yang sama loceng dibunyikan dari gereja. 2/3 penduduknya berugama Islam manakala 1/3 berugama Kristian.

Mosaics from Byzantine Era




Tinggalan lama ini menjadi sejarah penting buat kaum Kristian kerana terdpt gereja lama di bukit tersebut.
Lantai gereja lama ini dihiasi mozek yg sangat cantik dari era Byzantine.



Pope John pernah melawat Mt Nebo pd tahun 2000 dan menjadikan tmpat ini sbg tmpat penting bg penganut agama kristian.

Ketika perayaan keagamaan kristian dijalankan, tempat ini turut menjadi tumpuan antaranya upacara baptist atau penyucian dosa.





Nabi Musa a.s dikatakan telah tiba di Mt Nebo dari bandar Jericho di Palestin dan menghabiskan riwayat akhir baginda di situ.


Dari situ baginda tlh memandang ke arah Baitulmuqaddis yg terletak tidak jauh dari bukit
tersebut. bandar terdekat di Palestin ialah Jericho, iaitu lebihkurang 27 km dari Mt Nebo. manakala Jerusalem terletak lebih kurang 46km dari Mt Nebo.







Terdapat
kesan mata air yg dikenali sbg 'Uyun Musa terletak di bahagian bawah bukit kwsn tinggi Nebo.

Sehingga ke hari ini air masih banyak mengalir dari kawasan mata
air tersebut.




























The Milestone from the sixth mile of the Roman road, which joined Esbous
(Hesban) to Livias (Al-Ramah) The Jordan Valley. The road which streched on the ridge north of the Wadi Uyun Musa, was used by Byzantine pilgrims to reach the Memorial of Moses on Mount Nebo from Jerusalem.




Di atas Mt Nebo didirikan juga
lambang/simbol tongkat Nabi Musa a.s dgn ular melilit di tongkat tersebut. Jika semua masih ingat kisah mukjizat Nabi Musa a.s iaitu tongkat baginda bertukar menjadi ular besar dan menelan semua ular2 dari ahli sihir yg lain.

Firman Allah SWT dlm surah Al-Isra' ayat 101 yg bermaksud : "Sesungguhnya Kami tlh memberi kpd (Nabi) Musa sembilan mukjizat yg jelas nyata (membuktikan kebenarannya); maka bertanyalah (wahai Muhammad) kpd Bani Israel (tentang itu): Tatkala (Nabi) Musa datang kpd Firaun dan kaumnya (serta menunjukkan mukjizatnya), lalu berkatalah Firaun kepadanya,"Sesungguhnya aku fikir, engkau ini wahai Musa seorang yg terkena sihir". "


Dgn terdirinya simbol atau lambang tongkat ini oleh pihak Kristian, menunjukkan mereka juga jelas mempercayai kisah Nabi Musa ini(atau mereka panggil Moses) drp kitab2 terdahulu.

21st March 2007 Baptism Site / Al-Maqtas

21st March 2007 Baptism Site / Al-Maqtas / Baisan

Selepas melawat Laut Mati, kami pergi ke satu tempat dipanggil Al-Maqtas. Al-Maqtas atau BAISAN terletak di antara Sungai Jordan dan Wadi Kharrar, iaitu di utara Laut Mati. Dikenali sbg Scythopolis pd zaman Rum-Byzantium yg merupakan salah satu drpd 10 bandar utama Rom di Timur Tengah(Decapolis).


Kwsn sejarah di Baisan dan Sg Jordan byk melibatkan kisah para anbiya dan Rasul terdahulu krn ia adalah kawasn yg berada di tanah Palestin. Sbgmn yg kita sedia maklum, bhw tanah Palestin merupakan kawasan yg pernah dikunjungi oleh semua rasul-rasul ketika hayat mereka. Di sini cuma dinyatakan kisah 4 org rasul utk sama-sama kita mengambil iktibar dan pengajaran dr perjalanan hidupnya iaitu kisah Nabi Isa a.s, Nabi Daud A.s, Nabi Ilyas dan Nabi Ilyasa' a.s.

Baisan atau lebih dikenali dgn Bethany merupakan kawasan yg ditaja pembangunannya oleh Vatican City. Kwsn pelancongan sejarah yg siap dibina kini dikenali dgn nama BAPTISM SITE atau Maqtas dlm bahasa Arab. Penganut agama Kristian menganggap suci tempat ini disebabkan dakwaan mereka bahawa John (Nabi Yahya a.s) telah membaptis Jesus Christ (Nabi Isa a.s) di
ka
wasan tersebut. Ini merupakan kalam Israiliyyat yg tidak dinyatakan langsung di dalam Al-Quran mahupun Hadis Sahih.


Terdpt pandangan yg mengatakan bhw Nabi Isa a.s telah menetap di BAIT IBRAH yg terdpt di Baisan. Riwayat Israiliyyat menyatakan bahawa Nabi Isa a.s tlh diburu di kawasan ini sebelum disalib oleh puak Bani Israil.
Mereka amat bersungguh mengatakan bahawa Nabi Isa a.s telah disalib. Cerita ini am
at bertentangan dgn Firman Allah SWT di dalam Surah An-Nisa ayat 4 yg bermaksud :
"Dan kerana ucapan mereka: Sesungguhnya kami telah membunuh Al-Masih, Isa putera Maryam, Rasulullah, padahal mereka tidak membunuhnya dan tidak pula menyalibnya tetapi (yg mereka bunuh) org yg diserupakan dgn Isa"



Kelihatan dari jauh penempatan penduduk Palestin (bandar Jericho)


Pengikut setia Nabi Isa a.s dikenali sbg Hawariyyun. Salah seorang dari mereka yg bernama Yudas Iskariot telah membelakangkan Isa a.s dan menjadi munafik. Pengikut yg munafik itu membantu tentera Rom sbg penunjuk jalan menuju ke kwsn Nabi Isa a.s. yg sedang mengajar agama Allah kpd pengikutnya. Apabila mereka tiba di kwsn tersebut, pasukan Rom dan puak Yahudi tlh mengepung kwsn tersebut dan pengikutnya telah lari. Isa a.s pula dituduh sdg membuat pakatan utk menggulingkan kerajaan.

Di sini Allah telah melindungi RasulNya dari dibunuh oleh puak Yahudi dgn bantuan kuasa Rom. Allah menyelamatkan Nabi Isa a.s dgn menukar Yahuza Askaryuthi yg mirip wajah dan tubuhnya dan baginda diangkat ke langit bersama ruh dan jasadnya.


Baptism Site
( http://content.answers.com/
main/content/wp/en/c/cd/
Baptism_Site.jpg
)



Kisah nabi Ilyas a.s. --------------------- Nama baginda ialah Ilyas bin At-Tasyabbi. Dikatakan juga namanya Ibn Yasin bin Al-Aizar bin Harun Bin Imran. Merupakan keturunan ke-4 Nabi Harun a.s. diutuskan di Baalbek (kwsn Baalbek kini terletak dinegara Lubnan). nabi Ilyas a.s menyeru kaumnya iaitu masyarakat Phonecia (Finiqiyyun) supaya meninggalkan sembahan berhala mereka iaitu Ba'al. Allah SWT menerangkan tentang Nabi Ilyas a.s menyeru kaumnya supaya bertaqwa kpd Allah dan penentangan mereka dlm Surah As-Saffat:123 - 132 dan Surah Al.An'am: 84-86. Firman Allah dlm Surah As-Saffat ayat 125 yg bermaksud : "patutkah kamu menyembah Ba'al dan kamu tinggalkan sebaik-baik pencipta". Kaumnya terus menentang dan ingin membunuh beliau. Kemarau tlh menimpa kaumnya sehingga mereka kehausan dan ternakan habis mati. Kaumnya insaf dan berjumpa dgn beliau utk memohon pertolongan. Nabi ilyas a.s berdoa agar hujan turun dan doa beliau dimakbulkan oleh Allah, dan hujan mulai turun. Namum selepas itu mereka mulai lupa akan kurniaan Allah dan kembali derhaka malah lebih teruk dari sebelumnya. Mereka disiksa dgn siksaan yg lebih pedih , Nabi Ilyas a.s bersama anak angkatnya Nabi Ilyasa' a.s telah meninggalkan kwsn kaumnya dan menuju kesebuah tempat bernama Jubar di Dimasyq (Damascus atau Damsyik) dan kemudian dikatakan menuju ke sebuah bukit yg dikenali sebagai Elijah's Hill atau Tell An-nabi Ilyas di dalam bahasa Arab. Bukit tersebut terletak di Baisan.

Nabi Ilyasa' a.s ---------------- Kisah baginda dinyatakan di dalam Al-Quran Surah An'am : 84-86 dan Surah As-Shad: 45-48. Dikatakan bahawa Nabi Ilyasa' a.s diutuskan selepas Nabi Ilyas a.s dan baginda mengikut kaedah dakwah Nabi Ilyas a.s sehingga pulang ke rahmatullah. Nama baginda dikatakan Al-Asbath bin 'Adi bin Shotlom bin Afrathim Bin Yusud Bin Yaakub Bin Ishaq Bin Ibrahim Al-Kholil. Apabila Nabi Ilyas a.s. diangkat ke langit, nabi Ilyasa' memimpin kaumnya. Nabi Ilyasa' dikatakan diutuskan kpd Bani Israel dan Aramiyyun sekitar tahun 885-795 sebelum masehi. Baginda wafa di Palestin.


Jordan River at Al-Maqtas

Kisah Talut dan Jalut
--------------------- Sungai Jordan tlh byk mencatat sejarah kehidupan para Rasul dan Nabi terdahulu. Salah satu darinya adalah kisah peperangan Raja Talut yg disertai oleh Nabi Daud a.s menentang Raja Jalut. Siapakah Talut dan Jalut? Talut bukan dari keturunan nabi dan Raja, tetapi beliau mahir ilmu peperangan dan memimpinnya. Talut menjadi pemimpin perang sebelum Nabi Daud a.s diangkat menjadi Rasul. Jalut pula merupakan Raja zalim dan kejammemerintah wilayah di antara Mesir dan Syam. Kisah Talut dan Jalut disebut dalam Al-Qur'an Surah AL-Baqarah: 246 - 252. DI dalam kisah tersebut Talut memimpin tentera bani Israel utk menentang jalut dan tenteranya. Firman Allah yg bermaksud: " Talut ketika membawa keluar tenteranya berkata "Sesungguhnya Allah akan menguji kamu dgn sebatang sungai, oleh itu sesiapa di antara kamu yg meminum airnya maka bukanlah ia dri pengikutku dan sesiapa yg tidak merasainya maka sesungguhnya ia dari pengikutku, kecuali org yg menceduk satu cedukan dgn tangannya. (Sesudah diingatkan demikian) mereka meminum jua dari sungai tersebut (dgn sepuas-puasnya), kecuali sebahagian kecil dari mereka.
Setelah itu Talut bersama-sama org yg beriman tlh menyeberang sungai itu, berkatalah org yg meminum dgn puasnya: "kami pd hari ini tidak berdaya menentang Jalut dan tenteranya", Berkata pula org2 yg yakin bahawa mereka akan menemui Allah SWT. Berapa banyak (yg pernah terjadi) , golongan yg sedikit berjaya menewaskan golongan yg banyak dgn izin Allah; dan Allah sentiasa bersama org 2 yg sabar." Ayat selepas itu tlh menceritakan bhw tentera Talut tlh berjaya mengalahkan tentera Jalut dan nabi Daud a.s telah membunuh Jalut di dlm peperangan tersebut. Sungai yg dinyatakan dalam ayat di atas adalah Sungai Jordan yg sesahihnya mempunyai catatan sejarah zaman-berzaman.

21st March 2007 Dead Sea/Al Bahr al-Mayit/Bahr Luth

21st March 2007 Dead Sea/Al Bahr al-Mayit/Bahr Luth

Hari ini kami bercadang hendak melawat Laut Mati, Al-Maqtas dan Madaba (Mt Nebo). Selepas sarapan saya terus check-out dari hotel kerana selepas lawatan ke Laut Mati dll saya akan ke rumah Ina di Amman. Ina ialah rakan blogger anak saya Asma' (I'll tell the story about her in another entry). Semua luggage saya tumpang di store room Hotel Palmyra.


Me, Jane(India), Khaleda (Pakistan) and Muhaini (KUITTHO, Malaysia)



Tepat pukul 7pg Dr Norlida + husband and Dr Habibah + husband tlh bertolak dahulu ke Laut Mati dll dgn menaiki sebuah teksi. Saya menunggu Jane (prof dari Madras, India) sampai dari Hotel Jerusalem.





Sedang menunggu Jane , berbual2 dgn Muhaini + husband. Dia akan bertolak balik pd malam ini dgn menaiki Royal Jordanian. Saya mengajak Muhaini + husband pergi trip ke Laut Mati bersama-sama memandangkan kami boleh berkongsi tambang teksi dan ini adalah peluang terakhir mereka utk melawat Laut Mati sebelum pulang ke tanahair Malaysia. Mereka bersetuju dan akhirnya kami berempat bertolak dgn menaiki sebuah teksi lain yg di tempah khas oleh penyambut tetamu di kaunter hotel. Pemandu teksi bernama Mahmood, seorang Palestin ttp sudah lama duduk di Jordan.


Laut Mati dikenali sbg Al-Bahr al-Mayit atau Bahr Luth oleh org tempatan. Panjang nya ialah 65km dan lebar dari 6km hingga 18km. Sumber utama nya ialah Sungai Jordan. Laut Mati merupakan kawasan terendah di dunia(397m di bwh paras laut).

Dinyatakan dlm surah Rum:3. ia merupakan
kwsn yg bersempadan dgn Palestin, tasik garam (org takpandai berenang pun tak boleh tenggelam) dan byk cattn sejarah. Sejarah Utama, ialah kejadian bala ALlah terhadap kaum Nabi Luth a.s. yg berlaku kira2 lebih 1700 tahun dahulu.

Surah Al-A'araf:80-81 dan surah Hud:82 (maksudnya, 'Maka tatkala dtg azab Kami, kami jadikan negeri kaum Luth itu di atas ke bawah (Kami balikkan), dan Kami hujani mereka dgn batu dr tanah yg terbakar dgn bertubi-tubi").

Satu lagi perkara, semasa di kwsn Laut Mati, lalat-lalat mmg byk walaupun tmpt itu bersih. Ada pendapat mengatakan ini adalah kerana bangkai2 mereka yg ingkar di bwh sana, wallahualam. Mmg sedih semasa main air kat situ, terbayang dibwh sana ..... melihat ke seberang lagi sayu, bumi Palestin yg dijajah Yahudi Laknatullah. Saat itu juga kedengaran bunyi bom bertalu-talu di seberang. Meleleh air mata mengenangkan umat Islam di sana berjuang mempertahankan tanah air mereka. Yahudi Laknatullah yg tidak puas2 merampas hak2 org Islam.

Wednesday, April 25, 2007

20th March 2007 DCCA2007 2nd Day Conference

2nd Day conference was held in the InterContinental Hotel in Amman. A five star hotel. I was staying in another cheaper hotel, Hotel Palmyra. After having my breakfast, the bus took us to InterContinental Hotel.



I will be presenting my paper today, so as Dr Norlida and Dr Habibah from FKE. I also will present Dr Zainab's paper as she couldn't make it to this conference. But our paper will be in different track and in different rooms, so we couldn't see each other presentation.

Alhamdulillah everything's going on smoothly. I managed to present both papers as I expected, without butterflies in my stomach!!!

Alhamdulillah. The responses from the floors also were very good. Got to know many people and contacts from different countries.
























After all the parallel sessions has finished, I had lunch at the hotel. There I met other presenters from Malaysia: Prof Abdullah Embong , PM Shafie (UTM), Muhaini (KUITTHO) and husband, Prof Maslina (UKM), Siti Mariam (UTM), Mohd Shquier (a Jordanian currently doing his Phd in UKM under Prof Tengku), etc....


After lunch we just hang around at the hotel lobby enjoying its beautifully designed and decorated lobby.

I met a professor from Madras India named Jane Jayakumar. She is a very nice person and we really had a good chat together.

Dr Habibah, Dr Norlida, me and Jane
 




At the hotel lobby, there was an old man sitting in a traditional Arab setting, holding a traditional Arab coffee pot. So, all of us decided to try a taste of Arab coffee... hurm.... I think those who have tried know how it tastes... I think they put cardamon in it, it tastes like cardamon...




 

Downtown (Balad) Amman
In the evening after the afternoon parallel session ended, Jane , Dr Habibah and husband, Dr Norlida and husband, and I decided to roam around downtown (balad) Amman, before going back to our hotel.

Actually we wanted to go to the citadel and Roman theater, and Jabal Qala'ah, which are situated around
Amman but those places were closed when we arrived there. During winter those places close early (around 4 or 5 pm).

Here am I in downtown Amman



Dr Norlida, Jane and I in the Herbs and Spices store. The saffron there is very cheap, I bought 100g (about a
medium size plastic bag) for only JD2 (Rm10.00) .














King Hussein Mosque in downtown Amman.



In the heart
and the middle of hustle-bustle of modern downtown Amman, situated an Ottoman-style mosque named King Hussein Mosque. It is also known as Al-Husseini Mosque. The mosque was rebuilt in 1924 on the site of the ancient mosque.

Tuesday, April 24, 2007

19 March 2007 Ar-Rabad Castle, Ajloun

19th March 2007 Ar-Rabad Castle, Ajloun

Perjalanan dari JUST, Irbid dengan menaiki bas yg disediakan oleh pihak JUST akan bertolak ke Amman utk konferens seterusnya. Saya akan duduk di Hotel Palmyra, Amman selama perjalanan konferens pd hari kedua dan ketiga.


Dengan Linda dari Algeria.


Dalam bas saya duduk dgn Linda, peserta dari Algeria. Cuba berbual-bual dgn Linda utk memecah kesunyian, ttp beliau memberi isyarat bhw beliau kurang fasih berbahasa Inggeris. Beliau fasih berbahasa Arab dan Perancis. Saya cuba bertanya bgmn beliau membentang kertas kerja beliau. Dia menyatakan kertas kerja nya diterima sbg poster, oleh itu beliau tidak perlu membentangkannya. Namun begitu kami cuba juga berbual dgn perkataan yg sepatah-sepatah dan bahasa isyarat (tangan dan anggukkan kepala... ) Aduish... masa inilah rasanya betapa pentingnya jika kita tahu bahasa Arab...Suatu masa dulu adalah juga ambik kelas Arab, dah sampai kelas Intermediate, ttp lama-kelamaan apabila tidak diamalkan, hilanglah pengetahuan itu... rasa ruginya...........! 







We arrived at Ar-Rabad Castle in Ajloun around 3:30pm. The organizer of the conference said that we only have around 1/2 hour to look around and take pictures. This is becoz' we have to be at InterContinental Hotel in Amman around 5 pm.

 


Scenery taken on the way from JUST to Ajloun Castle 
 
 
Qala'ah Ar-Rabad di AJLOUN adalah sebuah kota pertahanan yg hebat. Kota ini dibina oleh Panglima Izzudin Usamah, anak saudara Sallehuddin Al-Ayubi. Izzudin Usamah terkenal sbg panglima yg hebat disebabkan beliau berjaya menguasai jalan perdagangan antara Syria hingga ke selatan Jordan dan menguasai sumber-sumber air di Wadi Kufranjah, Wadi Yabis dan Wadi Rajeb.  
Tujuan Qala'ah (Castle) Ar-Rabad dibina ialahutk mengintip pergerakan tentera Salib dan sbg kota yg menguasai lombong besi di pergunungan Ajloun yg diusahakan utk menghasilkan senjata.

 
 
 
Pada asalnya, kota ini mempunyai 4
menara disetiap bucu. Di setiap bilik tentera
di kota ini terdpt lubang sempit utk tujuan
memanah. Al Malik Adil saudara
Sallehuddin Al-Ayubi mengambil alih kota
ini antara 1198 hingga 1218. Kota ini
kemudian diperintah oleh Muazzam Isa
dan beliau menambah satu lagi menara
di bahagian barat daya kota pd tahun 611 H.





 
 
 
Selepas perang salib, sebahagian kota ini telah dirobohkan dan dimusnahkan oleh tentera Monggol pada tahun
1920. Dibina semula ketika
zaman pemerintahan kerajaan Mamluk
oleh Sultan Baybars.
Pd abad ke-17, kota ini dijadikan
penempatan tentera oleh kerajaan
Khilafah Uthmaniyyah.









Bersama Siti Mariam (UTM) di sebelah kiri saya dan Prof. Maslina (UKM) di sebelah kanan saya





Kini kerajaan Jordan telah membelanjakan wang yg besar utk membaik pulih kota ini dan menjadikan ia sebagai salah satu lokasi sejarah utama di negara Jordan.

Dalam perjalanan turun dari Kota ini yg terletak di atas bukit, saya terpandang satu papan tanda yang menyatakan bahawa makam Nabi Khidir terletak berdekatan dgn kota ini. (tapi tak sempat ambil gambar kerana bas bergerak laju)

19 March 2007 1st day conference

19 March 2007 1st day conference & Irbid

Sebenarnya tujuan utama saya datang ke Jordan ialah utk membentang kertas kerja di 1st International Conference of Digital Communications and Computer Applications (DCCA 2007) yang dianjurkan oleh Faculty IT , Jordan Uni of Science & Technology (JUST). Kertas kerja saya bertajuk " Improving Cluster-based Malay Text Retrieval System Using Thesaurus"


Hari pertama konferens diadakan di JUST, Irbid, Jordan. Iaitu Universiti tempat Asma' belajar.Irbid terletak 85km ke utara Amman. Pada zaman dahulukala Irbid dikenali sbg Arabella,. Sekarang ia merupakan bandar kedua terbesar di Jordan selepas Amman.

Konferens akan bersambung pd hari kedua dan ketiga di Intercontinental Hotel di Amman, iaitu ibu negara Jordan.

Selepas majlis pembukaan dirasmikan oleh menteri pendidikan Jordan, satu parallel session akan dimulakan sehingga tghr. Parallel Session tersebut mengandungi 6 track yang akan membentangkan sekurang-kurangnya 5 kertas-kerja setiap satu track. Saya telah menghadiri track yang membincangkan Computer Algorithm. Salah seorang pembentangnya ialah seorang pensyarah bernama Siti Mariam dari Universiti Teknologi Malaysia.
Selepas habis sesi pembentangan pertama, semua peserta konferens dijemput makan tghr di cafe yg telah disediakan di JUST.

Pembentang dari UiTM ialah saya, Dr Norlida dan Dr Habibah dari Fakulti Kejuruteraan Elektrikal.
Dr Norlida dan Dr Habibah datang bersama suami masing-masing.


 

Saya telah memohon kebenaran dari pihak Conference Committee untuk menjemput anak saya utk lunch bersama-sama. Dr Eyas, pengerusi konferens telah bermurah hati membenarkan Asma' dan rakannya utk join lunch tersebut.

Monday, April 23, 2007

Damsyik & Nasi Mandi

18 March 2007 Damsyik; Nasi Mandi

Damsyik ialah sebuah bandar yg sgt cantik dipenuhi dgn tempat2 bersejarah. Kami masih lagi berjalan ronda sekeliling bandar Damsyik ini.









Melawat garden yg dipenuhi tumbuh2an herba.






K
ota lama di tengah-tengah bandar. A city within a city.












Kami ingin melawat makam sahabah Al-Jalil Abi Darda' namun tidak kesampaian kerana ianya ditutup sewaktu kami tiba di situ. Mungkin penjaganya sedang berehat atau sembahyang.




Pintu masuk ke makam Sahabah Al-Jalil Abi Darda'.






Ok. dah penat jalan-jalan sekeliling bandar Damsyik ini. Hurm, kalau ikutkan Asma' dan kawan2 dia nak jalan lagi, tapi Auntie Azzah dah tak larat, dah surrender... kaki dah penat..kena lah rehat sekejap!






"Sekejap... sebelum makan nak singgah kedai Halawiyat (manisan) dulu ke? Kakak2 senior kata halawiyat kat Syria ni lebih murah dari di Jordan" tanya Asma'. "Okay, boleh jugak. Lagi pun ramai kawan-kawan ummi dah pesan jangan lupa bawak balik Halawiyat... esp auntie Hayati", Maka kami pun singgah lah di sebuah kedai menjual manisan Arab ni, "Abu Rashed Sweets" atau "Halawiyat Abu Rashed"

Ok. "Apa kata kita makan dulu?" , "Eh! Ya tak ya jugak...seharian berjalan tak sedar belum makan lagi." Punya lah seronok dapat melawat tmpat-tempat bersejarah sampai lupa makan.
"Nanti saya bawa auntie makan kat satu tempat tu. Auntie belum pernah makan Nasi Mandi kan?", tanya Ashraf.


"Nasi Mandi? okay lah... Mandi pun mandi lah". Sejuk-sejuk ni kena makan Nasi Mandi selalu, sbb 2-3 hari sekali baru mandi...hahaha !









Haaa.....nak tengok Nasi Mandi? Ini dia...
punyalah besar pinggan (or should I say "dulang") dgn ayam bukan seketul tapi seekor tertonggok atas nasi yang setimbun tu!!!! Hurm... larat ke nak habis nih...

Tapi Ashraf boleh habis... !!!! Kesian Ashraf, penat bawa auntie Azzah jalan-jalan sekeliling Damsyik... takpe.. mesti habiskan sbb auntie Azzah belanja!

Akhirnya Auntie Azzah hanya berjaya habiskan 1/3 shj drpd Nasi Mandi tu, at last suruh Pak Arab tu bungkus... balik rumah Asma' nnt boleh sambung makan...


Selepas makan kami meneruskan agenda terakhir iaitu, shopping di Souq Al-Hamidiyeh. Dapatlah juga auntie Azzah shopping beberapa helai alas meja, cadar/comforter yg sgt cantik (Lina tanya, "cadar ni utk Asma' kahwin ke auntie?" Hurm... ye ke....??? "Kalau Asma' nak kahwin, nnt dia beli sendiri aje lah... pilihan sendiri, betul tak?" kata auntie Azzah. ) , souvenirs utk saudara dan rakan2 di Malaysia, dan beberapa helai jubah.


Beg utk Farhana (anak saudara)





Kepenatan menunggu Asma' tawar-menawar dg Pak Arab nak beli Jubah.



Selepas selesai agenda terakhir, kami pun berjalan ke tempat perhentian teksi di mana teksi yg kami chartered dari Irbid itu sedang menunggu. On the way, they want to buy some drinks "koktel Arab", they said it tastes very nice.


Sedang menunggu koktel, tapi Subhanallah...sejuknya angin yg bertiup..semakin malam semakin sejuk... tenguk Auntie Azzah dah siap pakai gloves dan muffler , tapi org Arab tu nmpk relax jek... hurm...dia org dah biasa...




Semakin ke malam semakin ramai org di Souq Al Hamidiyeh.
Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....