Wednesday, November 21, 2007

Menuai Hasil

Manuai Hasil

Sabtu (17 Nov 2007)
ialah hari mengambil report card di sekolah anak2ku. Lebih kurang pukul 9 pagi kami telah bertolak ke Sekolah Rendah Agama Hira' di Klang.
Mula2 sekali pergi settlekan yuran pendaftaran semula untuk tahun hadapan di pejabat kewangan sekolah. Kemudian baru ke kelas Zubair (darjah 2). Tidak lama menunggu kerana belum ada ramai parents lagi... terus dapat jumpa guru kelasnya.
Alhamdulillah Zubair dapat no. 2 dalam kelas dan mendapat 90.1%. Mendapat 8 A bagi kebanyakan matapelajaran yang diambil. Tahniah Zubair! Zubair ialah anakku yg ke-7.
Dia mmg seorang budak yang sangat aktif...tetapi Alhamdulillah mempunyai daya fikir yang tajam dan kuat. Sangat suka pelajaran sains dan matematik. Masih ingat lagi semasa umurnya 2 tahun, dia sudah pandai bermain segala games dlm hp ummi dan abi, sudah pandai membuka program yang dikehendaki dalam komputer, seperti bermain games dan melukis di software PAINT.
Setelah berumur 4 tahun baru mendapat adik Hana. Jadi manjanya lebih kerana mula2 ingat dia adalah anak yang bongsu!!! Masih membahasakan dirinya "adik" lagi walaupun sudah ada adik!

Kemudian ke kelas Mu'adz pula...juga tidak menunggu lama. ALhamdulillah Mu'adz menunjukkan peningkatan dalam pelajarannya. Naik dari 70.4% (pep. Sem 1) ke 80.5%... Mu'adz dapat no. 8. Alhamdulillah.
Mu'adz adalah anak ke-6. DIa seorang yg lembut hati nya berbanding adik-beradik yang lain. Dia akan terlebih dahulu mengalah demi adik2nya (terutama si Hana dan Zubair). Sebab itu Hana lebih rapat dan manja dengannya.

Akhir sekali ke kelas darjah 6. Jumpa semua guru2 Wafa'...dapat ucapan tahniah dari mereka... kerana Wafa' adalah salah seorang dari 24 orang pelajar yang mendapat 5A di sekolah ini.

Ahad (18 Nov 2007) Hari Penyampaian Hadiah

Ilmu Teras Generasi Rabbani

Terpaksa menyuruh abi pergi ke sekolah dahulu membawa Wafa' dan Zubair kerana aku terpaksa pula ke tadika Nuh's Ark untuk mengambil progress report Hana.
Pukul 9:00pg aku ke tadika Hana'. Alhamdulillah guru Hana juga mengatakan Hana' ialah seorang anak yang bijak dan cemerlang, cuma dia ni ada angin "pus-pus"
Hana ialah anak bongsu ku. Memang manja teramat sangat. Abang dan kakak selalu mengusik dia... baru 5 tahun, sekarang sudah mengaji Iqra' 5. Sangat suka warna merah jambu (pink)...

Pentas yg dihias indah, tahun ini warna tema ialah pink...

Selepas mengambil progress report Hana', kami terus ke sekolah Hira' utk melihat penyampaian hadiah Wafa' dan Zubair. Sebaik sahaja aku duduk di hadapan dewan, mereka mengumumkan nama Wafa' . Pihak sekolah baharu menyampaikan hadiah bagi pelajar tahun 6 yang mendapat 5A UPSR. Wafa' juga mendapat hadiah bagi kategori Tilawah Al-Quran (mendapat A). Wafa' mendapat trofi, sijil, pen dan buku.

Selepas beberapa acara yang lain, tibalah pula giliran darjah 2. Dengan semangatnya kami melihat Zubair menerima hadiah kecemerlangan ....Tahniah anak2 ku !

Zubair sedang menerima hadiah, sempat jugak tu posing
senyum kat kakaknya yg sdg mengambil gambar!
Alhamdulillah .... Ummi dan Abi akan sentiasa mendoakan agar anak2 sentiasa cemerlang dalam kehidupan mereka, samada dlm pelajaran mahupun yg lain. Semoga ilmu yang dituntut tidak akan hilang begitu sahaja.
ILMU TERAS GENERASI RABBANI.

6 comments:

  1. Salam Kak Azzah ...

    Tahniah sebab semua anak kak azzah 'menjadi'.

    Turunkan lah petua pada pB nie...

    Insyaallah , sabtu ni kita jumpa

    ReplyDelete
  2. congrats!!!to adek,muadz n wafa...!!!dis remind me of my glorious era long tyme ago..sob sob besnye skola rendah...blaja senang2 jek sume!!!!!

    ReplyDelete
  3. Tahniah untuk anak2 Kak Azzah & umminya sekali.

    Macamana persiapan for Hajj? Semoga dipermudahkan segalanya...

    ReplyDelete
  4. Tahniah..tahniah..tahniah untuk semua anak-anak kak azzah..semoga terus berjaya.

    ReplyDelete
  5. salam kak azah, mesti tersenyum lebar kan? sejuk perut mak anak2 kak azah tu :)

    ReplyDelete
  6. tahniah ummi & anak2.. seronok kan bila anak2 capai apa yg kita harapkan..

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....