Sunday, July 15, 2007

Selamat Kembali ke tugas hakiki

Selamat kembali ke tugas hakiki

Salam kembali rakan sekelian... sudah sekian lama tidak mengemas-kini blog ku... sibuk yang teramat sibuk nya, di samping timbul perasaan 'malas' menaip n3... bukan apa... kerana sibuk menaip menyediakan nota kuliah, nanti ter'publish' dalam post nota kuliah tu instead of cerita/berita terkini!!! hehehe... kan ke naya you all nanti...

Setelah cuti belajar selama 3 + 1 tahun, dan semester baru bermula 2 minggu lepas, kini aku kembali ke tugas hakiki ku iaitu mengajar... saat aku melapor diri kembali bekerja, senarai tugas sudah berjela-jela panjangnya...huhu... "Azzah8, u wakil I pergi meeting dengan si-anu", "Azzah8, u kena attend bengkel ABC", "Azzah8, u attend kursus BBB", "Azzah8, I lantik u AJK CCC", "Azzah8, sebagai AJK DDD u kena buat bla,bla,bla.. mengikut template bla,bla,bla..." , "semester baru ni u mengajar kelas EEE dan FFF..." .... dan saya kena mengajar kelas Master, bermakna weekend ku bukan weekend lagi...!! biasa lah kelas utk Master student during weekend... so setiap hari Sabtu selama 3 jam saya dengan bersungguh-sungguhnya (ewah...!!!) menyampaikan ilmu kpd pelajar ku.... Pelajar ku pula adalah 'pelajar matang', bermakna semua nya sudah bekerja dan ada yg lebih berumur dari ku, dlm 50an... oleh itu persediaan kena lebih dan approach mengjaar juga berbeza dari mengajar pelajar diploma atau degree...
jika you all yg bekerja looking forward hari jumaat kerana hari terakhir bekerja dlm minggu tersebut... saya pula hari Jumaat bertungkus lumus menyediakan nota dsb ...

Selain dari tugas di pejabat.... tugas hakiki di rumah juga perlu diambil berat.... sebagai ibu kpd 8 anak.... kak long nak balik cuti bulan Ogos...hurm...mcm2 plan nak buat... Zaid pula dah start sem baru... Ammar bgmn hafazannya... Anas pulak nak PMR tak lama lagi.... dah byk
preparation??... aduiiish... pening kepala anak bujang ku ini... nampak relaks aja .... Wafa' juga nak UPSR... hurm... ini pun satu jugak... kalau suruh belajar...kata, "Wafa' dah belajar dah tadi..." tapi yg selalu tgk dia duk depan komputer atau TV...... pening...pening.... kalau marah...dia jawab pulak.."Ummi tak nampak dia dah baca buku dalam bilik... takkan nak belajar aje 24 jam...nanti otak jam.." adui..pandainya menjawab anak ummi nih...Mu'adz dan Zubair cool aje... Hana pulak... "ummi nih asyik kerja aje....bila nak cuti?" huhu.... ialah weekend pun kena pergi kelas....
....
pening jugak pikir hal bibik...bulan depan permit dia tamat... dia kata tak nak sambung lagi...ialah dia dgn setianya telah berkhidmat dgn ku selama 5 tahun.... susah nak dapat bibik sebaik dan sealim dia...sentiasa menjaga auratnya dirumah ku, sentiasa bertudung walaupun di dalam rumah (maklum lah anak2 ku ramai hero..dan dah bujang pulak tu) solat tidak tinggal, sentiasa puasa sunat Isnin atau Khamis, bulan Ramadhan tidak tinggal bertarawikh di surau
dekat rumah ku... dan byk lagi...mmg aku amat berterimakasih kpdnya kerana khidmatnya itu... Alhamdulillah, dapat pujuk dia supaya sambung sekurang-kurang sahingga kak long balik cuti nanti....so hari Khamis lepas pergi Imigresen dapat xtend permit dia selama 6 bulan lagi... hurm... legaaa.......

dan satu perkara lagi....cik abang dapat offer kerja oversea lagi.... dia pun tgh pikir...50-50.... anyway..kalau dia accept offer tu...bermakna aku kena tinggal lagi....!!!!!!!!!! huhu.... tgh sedih sangat nih...........

........trying to be a SUPERWOMAN...!!!!!!!!!!!!!!!!

28 comments:

  1. Kak Azzah memang superwoman... Cath salute Kak Azzah for being so capable in handling your job and family at the same time for so well. Syabas Kak Azzah.

    ReplyDelete
  2. Azzah syukur dpt pembantu rumah yg baik tu..skg susah kan untuk mendapat bibik macam tu.

    Happy working again:)superwoman Cbetul tu kata si cath.

    ReplyDelete
  3. Alamak Azah...akak baca pun jadi seram dengan tugas2 yang menanti Azzah...sebagai wanita bekerja dengan 8 orang anak yang perlu di jaga....fenin akak...

    Kak lady yang 4 orang tu pun tak menahan nak melayan 2 yg kecik2 tu...

    Nurazzah memang SUPERWOMAN....tabik spring kat Nurazzah

    ReplyDelete
  4. Maklang every week looking forward to Khamis..last day of working day!

    Semuga menjadi Superwoman, jangan spin2 kang jadik macam Superwoman kat TV dah!

    ReplyDelete
  5. makin pupus ler blog ni nanti...sebab tuan blog bz sangat...

    ReplyDelete
  6. Cath, Kak Elle, Kak Lady dan maklang,

    terimakasih atas sokongan you all semua,...I really need the boost... kalau tak Superwoman takleh terbang...jatuh tertiarap...adeh...hehehehe....

    Alhamdulillah semua ini atas kurniaan Allah jua.. jgn lupa doa kpd ALlah setiap masa supaya saya dikurniakan kesihatan yg baik, kesabaran yang tinggi, kekuatan dalaman dan luaran utk menghadapi hari2 seterusnya... Amin..

    maklang... hahaha... hish... tak naklah jadi superwoman mcm kat tv tuh...malu eh..duk pakai spender kecik jek... ;-))

    ReplyDelete
  7. adiejin,
    pupus? eh..tak laaa.. n3 baru ada cuma..lambat lah nak update...bz mcmn pun, sekali sekala kena jenguk jugak blog ni...

    ReplyDelete
  8. Salam. Selamat kembali berkhidmat. I lambat lagi..he.he.. tapi, my work sekarang non-stop. Weekend ke, malam ke, pagi ke, malam ke, all work. Tapi, sempat-lah lagi berblogging. Release tension.., anyway, syukur bibik dapat extend 6 bulan lagi. I lepas balik ni berangan tak nak bibik. So, kena cari rumah dekat tempat kerja-lah. Tak teruk sgt commute. Husband dapat kerja oversea? Mmmm... tak one I tak sanggup..

    ReplyDelete
  9. Alamak, dengar your lists of things to do pun, buat I rasa semput. Anyway, selamat bertugas & semoga dipermudahkan olehNya...

    ReplyDelete
  10. huhu..plan jgn xplan..
    anyway abi pegi bile?
    sejak bile kwn2 umi pgl umi azzah8??

    ReplyDelete
  11. mamamia,
    thanks a lot, I need it.

    Asma',
    plan you all balik kampung during cuti sekolah tu je lah... ummi ada kelas kena mengajar huhu....kelas master mana boleh cuti...mcm biasa saja,

    alaaa... saja tulis mcm tu sbb dlm blog nih ummi dikenali dgn azzah8... hehehe...

    abi? kak long tanya lah abi ... ummi pun tak tahu lagi ... samada abi nak accept ke tidak offer tu...
    kalau tanya ummi , for sure lah ummi lagi suka abi tak pergi...
    huhu...

    ReplyDelete
  12. Doa kak lady ...moga nurazzah akan dikurniakan kesihatan yang baik...demi kerjaya & anak2....

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum, jadual harian seorang Profesor memang sebuk. Semoga Nurazzah dikurniakan kesihatan dan kebahagiaan. Amin.

    ReplyDelete
  14. Kak Lady,
    jutaan terimakasih.

    Pak Latip,
    Jutaan Terimakasih saya ucapkan.
    saya ada hantar email, ada pesanan novel sejarah pahlawan islam.

    ReplyDelete
  15. No wonder la kak zah kurus , slim

    kerja yang banyak buat kak azzah8 tak ingat nak makan , kot ..

    bila abg nak fly lagi..??

    Kak azzah8, pB masih lagi kat Seksyen 18 ...

    hi hi hi

    ReplyDelete
  16. Nurazzah, saya sudah baca emel dan sudah jawab. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  17. pb....!!!! ada kat shah alam lagi? jom pi dating lunch lagi...kali nih ajak kak lady sekali...akak nak jumpa dia jugak!!

    ReplyDelete
  18. I'm a supawoman lalalala *oops lupa lirik*

    salam kak azzah, dah lama tak borak, saje je buang stress, kita ni serupa aje.. maid dah abis cont, hubby lak onn n off kat umah huhuhuhu :(

    ReplyDelete
  19. Kak Azzah..

    baguihnyer... bibik...susah nak jumpa bibik alim nie...

    bibik sy ada husband di M'sia walaupun tak bercerai dgn husband dia di jawa...

    mcm mana tu eikk???? pening kepala den memikiorkannya...kerja tu rajin ler...

    ReplyDelete
  20. eh, akak nak order baju Supermom? HeHe... Only the chosen ones are privileged! Kudos..

    ReplyDelete
  21. salute kat kak azzah..mmg betul2 superwoman ni..semoga semuanya berjalan lancar yek..

    ReplyDelete
  22. wah mak ude, memang super.
    nanti amin datang lagi, jadik 9 pulak.

    ReplyDelete
  23. nina,
    jom join superwoman club!!
    hish...akak terlior tgk gambar kek dan macaroons kat dlm blog nina... tak jadi nak terbang superwoman...nak makan kek....

    lelakhalidah,
    org2 depa nih mmg selalu dengar kes mcm tuh...belum bercerai dah kahwin lain kat msia nih... itulah akibatnya jika kurang ajaran agama dan lemah imannya...

    ReplyDelete
  24. d,
    akak nak tempah baju superwoman tapi yg tutup aurat ;-)) tak mau yg pakai seluar kecik tu...hehehe...

    faizabelle79,
    lama ke balik cuti? tentu masa ni u tgh cuti sakan..Cuti-cuti Malaysia!
    InsyaAllah, semoga Allah kurniskan kesihatan yg baik supaya akak tabah menghadapi hari2 berikutnya...

    alifminyanun,
    jangan serik dtg rumah mak ude, kena tidor ramai2 dalam bilik bujang tuh... hehehe... kirim salam kat mak dan abah...

    ReplyDelete
  25. kak nurazzah8.. ya AMPUN... baru nak jawab tag..jangan marah ye..supermom kena ceria selalu..

    kaknurazzah... saya dah jawab dah segala soalan tu...cheers!

    ReplyDelete
  26. lilyhaslina,
    salam lily, supermom tak marah..;-)).terimakasih kerana berjaya menyiapkan tag itu, harap dpt tinggalkan jejak dalam blog en idham to tell him u has done the tag..TQ

    ReplyDelete
  27. Salam kak Azzah, semoga hari ini menambah keceriaan buat superwoman ini!

    ReplyDelete
  28. Fifi,
    thanks menjenguk... nampak Fifi sibuk dgn kerja baru...

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....