Monday, May 28, 2007

Apa Ada Pada Nama?

Apa Ada Pada Nama?

Pertama sekali blog ini khusus utk rakanku Sarinah@loveujordan yang berada di Amman, Jordan. She had tagged me to write about the names of my children....here it goes... Sejak sebelum aku berkahwin lagi, aku telah memasang angan-angan (yg akhirnya menjadi kenyataan) bahawa ada beberapa ciri2 yang ditetapkan untuk memilih dan memberi nama kepada anak-anak ku:

1) Memilih nama yang baik untuk anak, setidak-tidaknya telah terlaksanalah tanggung jawab yang telah diamanahkan oleh Allah kepada setiap ibu bapa.

2) Memberi nama yang pendek.
Aku memilih bahawa anak2ku kelak akan diberi nama yang mempunyai 2 sebutan sahaja dengan harapan rakan dan saudara-mara tidak akan dapat memanggil dengan nama timangan yang dipendekkan daripada nama asal dan tidak membawa sebarang makna.
Juga untuk menyenangkan mereka mengisi borang2 semasa berurusan rasmi terutama semasa menjawab soalan peperiksaan (pengalaman melihat rakan2 yg bernama panjang menghabiskan masa yang lama untuk menghitamkan ruang nama dalam kertas jawapan objektif semasa SRP dan SPM-kalau terlampau panjang
sampai tak cukup ruang!)
3) Memilih nama daripada nama para Nabi atau sahabah.
(Ended up mostly from sahabah's names. Salah satu hobiku suka membaca kisah atau sirah para sahabah
. Kagum dengan sifat2 mereka yang terpuji menyebabkan aku memilih nama2 berikut)

4) Tiada sebarang kekangan kepada permulaan huruf.
Aku tidak kisah nama anak2 akan bermula dengan huruf apapun, asalkan membawa makna yang baik.
Cthnya: jika nama si ibu bermula dengan huruf 'M', maka nama ana
k perempuan mesti bermula dgn huruf 'M' jugak, jika nama si ayah bermula dengan huruf 'S', maka nama anak lelaki juga mesti bermula dengan huruf 'S'.
EIGHT IS ENOUGH!
(sesiapa yang seangkatan dgn ku mesti ingat cerita komedi-drama bersiri ini ditayangkan di kaca TV sekitar tahun 1977 - 1981, dan aku sbg penonton setia akan sentiasa menantikan cerita ini ditayangkan ke udara. Ini adalah kerana aku sgt kagum dgn jalan ceritanya iaitu sebuah keluarga yang mempunyai 8 org anak. Bgmn ibu-bapa nya berusaha dan survive membesarkan 8 org anak )

Alhamdulillah, akhirnya cerita TV kegemaran ku itu menjadi kenyataan kpd diriku sendiri....namun aku berusaha membesarkan mereka mengikut ajaran dan landasan Islam. Alhamdulillah kesemua anak-anakku dilahirkan secara normal dan tiada komplikasi semasa melahirkan mereka. Tiada banyak kesulitan ketika
mengandung dan juga ketika melahirkan.

Here is my EIGHT IS ENOUGH ! in 2004

1) Asma'

Anakku yang pertama ini dilahirkan di bumi Amerika, Columbus, Ohio. Kali pertama mengandung aku alah pada 3 bulan pertama. Morning sickness, tak boleh bau masakan terutama apabila masuk bab tumis-menumis. Kesian abi kerana terpaksa membeli makanan di luar kerana aku akan muntah sebaik sahaja proses memasak bermula. Yang boleh masuk hanyalah buah-buahan sahaja.

Teringat suatu hari teringin sangat nak makan gulai tumis asam pedas. So, adalah
seorang kakak senior nih bermurah hati tolong masakkan untuk ku, tetapi sebaik sahaja aku menyuapkan suapan yang pertama, terus berlari ke bilik air....masa tu memang badan rasa lembik tak bermaya...sebab kurang makan. Namun sebaik sahaja hilang alahan ini, semua yang diberi SEDAP sahaja pada tekak ini, bak kata orang tua-tua, 'tolak batu dan kayu' aje, yg lain semua habis dibedal...berat badan jangan cakaplah..memang naik macam dipam-pam...dalam hati "tak apa, nnt lepas bersalin boleh kurangkan"...

Sehingga waktu bersalin tidak tahu jantina anak, sengaja tidak mahu tahu. Suda
h sediakan satu senarai panjang nama anak lelaki dan perempuan, tapi yg top priority ialah Asma' jika perempuan, jika lelaki.....Alamak...tak ingat lah.... tapi naluri ku berat mengatakan perempuan. Tak tahulah, mungkin pembawaan nya ...akhirnya yang keluar.....PEREMPUAN...Alhamdulillah.

Sudah lama menginginkan anak bernama Asma'. Sejak aku bersekolah dan membaca sirah sahabah. Sempena nama Asma' Binti Abu Bakar As-Siddiq r.a. Dia seorang wanita muhajirin yang mulia dan tokoh yang besar kerana akal yang pintar dan kemuliaan jiwa serta kemahuannya yang kuat, a very determined person.


Anak perempuan khalifah Abu Bakar As-Siddiq ini di gelar "Perempuan yang mempunyai 2 tali pinggang" sempena peristiwa beliau mengoyakkan tali pinggangnya menjadi 2 untuk mengikat makanan dan minuman yang dibawa utk Rasulullah saw dan ayahanda Abu Bakar semasa bersembunyi di Gua Thur dari dibunuh oleh kafir Quraish sewaktu peristiwa hijrah ke Madinah. Beliau melakukan ini seorang diri meredah kegelapan malam selama 3 hari berturut-turut tanpa sebarang perasaan takut dan gentar. Boleh dikatakan beliau ialah seorang yg sangat berani.

Oleh itu kami pun memberi nama Asma' kepada anak pertama kami, dengan harapan anak kami akan mempunyai sifat-sifat seperti Asma' Binti Abu Bakar r.a. Alhamdulillah, 20 tahun umur Asma' , begitulah sifat2 yang dipamerkan...seorang anak yang pintar dan sentiasa cemerlang dlm pelajaran, dan sangat determined dlm apa jua yang dilakukannya. Jika Asma' mahukan sesuatu, dia akan sentiasa berusaha sehingga tercapai apa yang dihajatinya.

Sentiasa menjadi rebutan 'makcik-makcik' bujang yang belajar satu universiti denganku. Aku tiada masalah hendak belajar atau pergi kelas, kerana 'makcik-makcik' ini akan sentiasa menawarkan diri menjaga dan
bermain dgn Asma'.

Kini menuntut dalam tahun 2 di Jordan Uni of Science & Technology, Irbid, Jordan dalam jurusan perubatan.
IA Asma', I know u can do it, Go for It....

My 5 heroes , from left: Mu'adz, Ammar, Zaid, Anas & Zubair

2) Zaid
(sama nama macam anak Sarinah@loveujordan yang pertama)

Kali ini tiada masalah sepanjang masa mengandung, tiada morning sickness. Selera ku sentiasa ada. Waktu ini aku sedang menghabiskan pengajian MSc di Athens, Ohio. Zaid lahir pada musim sejuk sudah bermula. Sewaktu balik ke Malaysia umur Zaid 8 bulan, menghadapi kesukaran menyesuaikan diri kpd cuaca panas dan lembab di Malaysia. Selama setahun badannya penuh dengan ruam panas dan selalu terpaksa tidur pakai lampin saja.

Kagum dengan sifat gagah, berani dan teguh dalam diri sahabah dan juga anak angkat Nabi SAW , iaitu Zaid Bin Harithah, ditambah lagi dengan maksud nama kelebihan/mulia, kami menamakan anak ke-2 kami Zaid, dengan h
arapan anak ke-2 kami akan mempunyai kelebihan dalam diri, gagah, berani dan teguh dan mengalir darah pahlawan sebagaimana darah pejuang Zaid bin Harithah....

Alhamdulillah, akan berumur 19 tahun pd bulan Nov ini, Zaid kini seorang remaja lelaki yang tinggi (lebih tinggi dari abi), pintar dalam pelajaran(sedang mengikuti pengajian dalam bidang kejuruteraan) dan bertanggungjawab (boleh diharap menjaga adik2 dll semasa abi tiada di rumah)....dan peminat no.1 bolasepak... Manchester United....!

3) Ammar

Tiada masalah sepanjang mengandungkan anak yang ke-3 ini. Kali ini kami sudah pulang ke Malaysia dan aku sudah mula bekerja. Namun banyak cabaran dan dugaan sehingga melahirkan. Menginap di Ampang dan
bekerja di Shah Alam, tambahan pula baru bekerja dan tidak mampu hendak membeli kereta, aku berulang-alik ke tempat kerja menaiki bas (terpaksa naik/tukar 2 bas setiap kali pergi dan balik kerja, terpaksa berebut dengan penumpang2 lain di Bas Stand Klang, KL dengan perut yang sudah mula membesar, waktu itu sudah 4 bulan mengandung). Tidak tahan dengan keadaan itu, kami berpindah ke Shah Alam. Abi pula mula bertugas di projek di pendalaman hutan somewhere in Pahang... hanya balik 2 minggu sekali... Sehingga sampai masanya, anak ke-3 dilahirkan tanpa suamiku di sisi...sob...sob...sob.. sebabnya tak dapat hubungi abi kat dlm hutan tu..(waktu itu tak ujud pun hp kat Msia nih)...sedih sungguh tapi aku tabahkan hati. 2 minggu anak ku tak bernama...menunggu abi balik dan register....namun sementara itu aku sudah sediakan satu senarai nama pilihan... akhirnya nama Ammar yang terpilih.

Sempena nama sahabah Ammar Bin Yasir, iaitu anak kpd Sumayyah, wanita solehah pertama syahid menegakkan dan mempertahankan agama Allah. Menyaksikan di hadapan mata sendiri bgmn ibu dan bapanya disiksa dan sibunuh dengan kejam oleh kaum kafir Quraish, menjadikan Ammar semakin teguh dan kuat Imannya kpd agama Allah. Ammar Bin Yasir juga di antara sahabah yang gugur syahid.

Ammar yang bermaksud Yang memakmurkan/yang kuat Iman. Seorang anak yang berpendirian tegas dan mempunyai sifat kepimpinan yg kukuh. InsyaAllah semoga Ammar kami akan sentiasa mempamirkan sifat-sifat terpuji ini... kini belajar di Maahad Tahfiz Al-Quran Hira' dan sudah menhafaz 14 juzuk dalam masa 5 bulan... Harapan kami semoga Ammar akan menjadi seorang Al-Hafiz satu hari nanti..Amin.
(Juga peminat bolasepak no.1 ...penyokong setia Liverpool! )
4) Anas

ALhamdulillah semuanya lancar sepanjang mengandung dan melahirkan Anas. Kali ini abi sempat balik (dari Johor Bahru)untuk menyambut kelahiran anak ke-4. Sudah tahu jantina anak sebelum melahirkan, oleh itu awal-awal lagi dah sediakan nama Anas.

Sempena nama sahabah Anas Bin Malik r.a. Anas Bin Malik adalah seorang sahabah yang sentiasa mengabdikan diri kpd Allah SWT dan yang berikrar akan sentiasa patuh dan taat kpd Rasulullah saw. Di serahkan pada umur 10 tahun untuk menjadi pembantu Rasulullah saw oleh ibunya Ummu Sulaim. Ketika menyerahkan Anas kpd Rasulullah saw, ibunya berkata, " Wahai Rasulullah, Aku serahkan Anas anakku sebagai pembantu mu, mohonlah keredhaan Allah baginya".
Rasulullah saw pun mencium di antara keningnya dan memohon agar Allah merestui dan meredhai Anas Bin Malik . Baginda berkata,"Ya Allah, kurniakanlah kpd dia rezeki dan anak yang banyak. Redhailah hidupnya dan semoga dia akan masuk syurga".
Dengan ini Anas Bin Malik hidup sehingga umurnya 99 tahun (ada byk pendapat, namun semuanya melebihi 90tahun) dan mempunyai kekayaan yang melimpah (ada yang meriwayatkan beliau mempunyai kebun yang mengeluarkan buah2an 2 kali setahun) dan anak yang ramai (ada yg mengatakan 80 orang, 78 lelaki dan 2 perempuan).
Selain daripada itu beliau juga banyak meriwayatkan hadis daripada nabi saw.

Bermaksud kemesraan/cinta/kasih, kami berharap agar Anas akan sentiasa menjadi anak yang mencetuskan kemesraan dan kasih-sayang dalam keluarga kami. Kini sedang ber
siap-sedia untuk menghadapi peperiksaan PMR pada hujung tahun ini. Juga peminat no. 1 bolasepak...penyokong setia Chelsea...!!

5) Wafa'
Selepas 3 "hero", kali ini aku sangat mengharapkan seorang lagi anak perempuan. Seperti biasa tiada masalah sepanjang tempoh mengandung, semuanya berjalan lancar...sehingga saat hendak melahirkan aku tidak mahu tahu jantina anak. ..sepanjang tempoh mengandung juga tidak henti-henti berdoa agar Allah mengurniakan seorang lagi anak perempuan. Kali ini abi ada kerja di sekitar KL, dapat menghantar ku ke hospital untuk bersalin. Keluar sahaja....doktor pun kata, "It's a girl!" Alhamdulillah...syukur kepada Allah SWT.

Awal2 lagi sudah sediakan nama utk seorang anak perempuan..... Wafa'. Kali ini bukan nama salah seorang para sahabah, tetapi sangat berkenankan nama ini kerana seorang saudara seislam dari Palestin yang sangat rapat dengan kami semasa aku menuntut di USA. Wafa' yang kam
i kenal ini sangat cantik, baik, berbudi-bahasa dan juga bijak. Dia mengikuti suaminya yang melanjutkan pelajaran diperingkat Phd ketika itu. Bila ditanya apakah yang akan dilakukanya sebaik suaminya habis belajar, dia berkata akan pulang ke Palestin untuk mempertahankan tanah airnya..sungguh aku respect dan terharu...hampir 20 tahun kemudian..di manakah dia sekarang? Adakah masih mempertahankan tanah airnya atau pun ....sudah syuhada'..??

Dengan membawa maksud Kesetiaan/Ketaatan/Kepercayaan, kami berharap agar anak kami Wafa' akan sentiasa setia dan patuh kepada ajaran Islam yang syumul dan sentiasa meletakkan kepercayaan yang tinggi kepada Agama Allah sebagaimana Rukun Iman (percaya kpd Allah, percaya kpd Rasul, dan seterusnya)...Amin.

6) Mu'adz

Anak ke-6 hadir dalam hidup kami 2 tahun selepas Wafa'. Sudah tahu jantina anak sejak dalam kandungan lagi, maka nama Mu'adz dipilih sempena nama sahabah Nabi SAW iaitu Mu'adz Bin Jabal. Beliau termasuk di dalam rombongan yang berjumlah sekitar 72 orang Madinah yang datang bersumpah setia (bai'ah) kepada Rasulullah. Semasa aku pergi ke Jordan baru-baru ini, telah melawat makam Mu'adz Bin Jabal di sana (sila lihat entry berkenaan untuk mengetahui dengan lebih lanjut).

Pada waktu Nabi Muhammad berhijrah ke Madinah, Mu'adz senantiasa berada bersama dengan Rasulullah sehingga ia dapat memahami Al-Qur'an dan syariat-syariat Islam dengan baik. Hal tersebut membuatnya di kemudian hari muncul sebagai seorang yang paling ahli tentang Al-Qur'an dari kalangan para sahabat. Ia adalah orang yang paling baik membaca Al-Qur'an serta paling memahami syariat-syariat Allah. Oleh sebab itulah Rasulullah memujinya dengan bersabda, "Yang kumaksud umatku yang paling alim tentang halal dan haram ialah Mu'adz bin Jabal." (HR. Tarmizi dan Ibnu Majah). Selain itu, Muaz merupakan salah satu dari enam orang yang mengumpulkan Al-Qur'an pada zaman Rasulullah.

Harapan kami semoga Mu'adz akan mengikuti jejak langkah Mu'adz Bin Jabal dalam menjadi orang yang paling ahli tentang Al-Quran. Amin....

7) Zubair

Sangkaan Mu'adz anak yang terakhir, tetapi rezeki Allah SWT, aku disahkan mengandung lagi. Kali ini abi bekerja di Paka, Terengganu. Tiada sebarang masalah sepanjang masa mengandung, Alhamdulillah. Abi tiba beberapa minit sebelum aku melahirkan anak ke-7 ini. Kali ini aku tidak kisah lelaki atau perempuan, asalkan semua selamat. Namun dari pengalaman lepas, naluriku berat mengatakan lelaki. Akhirnya yang keluar..... Zubair.....

Sempena nama sahabah Nabi SAW iaitu Zubair Bin Awwam dan juga bermaksud yang pintar/kuat serta berani.
Ayahnya Awwam Bin khuwwailid, adalah saudara kandung kepada Khadijah Binti Khuwwailid, iaitu isteri Nabi SAW dan wanita bangsawan Quraisy. Ibunya Shafiyah Binti Abdul Mutalib juga dari bangsawan terhormat iaitu Bani Hasyim. Diasuh sejak dari kecil agar jangan takut kepada musuh/lawan oleh ibunya, Zubair membesar menjadi seorang yang kuat serta berani, terutama dalam mempertahan Rasul dan agama Islam dari dicerobohi oleh musuh2 Islam. Zubair juga adalah satu-satunya sahabah yang selalu mengikuti peperangan Rasulullah SAW tanpa kecuali, dari perang Badar, Uhud, Bani Quraizah, Khaibar, penaklukan kota Mekah hinggalah ke perang Hunain. Beliau menjadi tempat harapan kaum Muslimin kerana kepandaiannya
menunggang kuda, keberaniannya dan selalu maju pantang undur.

Harapan kami agar anak kami Zubair juga akan mempunyai sifat-sifat pintar, kuat serta berani seperti sahabah Zubair Bin Awwam....Amin...

8) Hana'

Selepas Zubair, kami mengatakan itulah anak yang 'bongsu'. Ingat dah tutup 'kedai'..!! tetapi itulah ....KUASA Allah Maha Besar....jika Allah berkehendak...maka jadilah...kun fayakun......Namun mengandung di hujung umur 30an terasa berbeza ketika masih muda. Selera seperti biasa ok...cuma kali ini tak suka makan nasi. Entah kenapa asyik mengidam makanan Italian spt spagetti dan lasagna, dan lain2 asalkan jangan nasi. (Hurm...sekarang tak boleh nak marahkan anak tak suka makan nasi sbb ummi nya masa mengandung tak suka makan nasi...)
Dua kali semasa doktor scan mengatakan lelaki.... so dah sediakan beberapa nama lelaki. Kali ini aku ingin bersalin di Hospital Putrajaya kerana hospital ini baharu siap(ketika itu) dan kelengkapannya dikatakan tip top...ialah di Putrajaya....tempat semua pentadbiran kerajaan Malaysia di letakkan....

Kali ini abi ada di KL semasa hendak melahirkan...dapat menghantar ku ke hospital Putrajaya yg terletak kira-kira 20 minit dari Shah Alam. Memang 100% dah jangka anak lelaki, tetapi bila lahir, doktor tanya, "Puan nak anak lelaki ke perempuan?", aku jawab (masa tu dah letih kan), "tak kisahlah lelaki ke perempuan, asalkan semua selamat dan anak saya sihat," doktor pun cakap, "Tahniah, anak perempuan!" Hish...terkejut jugak
sebab semasa mengandung 2 kali doktor di klinik scan kata lelaki...! Anyway...Alhamdulillah...so...seminggu tak bernama kerana senarai asal semuanya lelaki...akhirnya terpilih lah nama Hana'.

Bukan sempena nama sahabah, tetapi kerana sebutannya yang mudah dan senang serta kedengaran sangat manis dan manja bila dipanggil...apatah lagi melihat maksudnya sangat bertepatan,
Rezeki Tanpa Kepayahan - Anak merupakan rezeki yang dikurniakan Allah kpd ibu-bapa. Segala-galanya dipermudahkan oleh Allah dari mula sehingga akhir....Amin....
***************************
Sekianlah sahaja mengenai 8 orang cahayamata ku.... Kami berusaha membesarkan mereka agar sentiasa mengikuti dan menghayati ajaran Islam dalam hidup mereka sebagai bekalan di dunia dan akhirat. Juga sebagai panduan dan pelindung mereka dalam menghadapi dunia yang penuh dengan pancaroba terutama di zaman yang serba maju dan canggih sekarang, serta juga di zaman yang penuh dengan muslihat dan tipu daya . Agar mereka sentiasa termasuk dalam dolongan orang-orang yang soleh dan solehah dan diberkati dan diredhai oleh Allah SWT. Amin.....

56 comments:

  1. yup mase umi pregnant wafa..kaklong pon mase tuh nk sgt adek pompuan..hehe..bes gile abi blk hosp ckp pompuan..memule klong nk 'aimi' sbb same A ngn klong..ish skali umi kot nk wafa gak...abes atok asek sebut wapa'...

    yeah plg xleh lupe mase hana' lahir....dah 2kali scan umi ckp laki..klong pon da smgt soh kwn2 kt skola pk name2 laki yg bes....
    haha..skalik kua pmpuan!haru nk cari name...masetuh da pk nih mesti nti mengade+manje gile ..pompuan last..haha(mmg pon manje gile skg)
    smgt tau blk umh masetuh even lg seminggu nk PMR semate2 nk tgk adek baru ngn nk pilih name adik...
    b4 blk skola sume da stuju nk bg name "WARDAH"..
    ish skali kol umi..abi g dafta name hana'.....huhu xpela...

    so lengkapla sume pompuan ade '....
    asma'
    wafa'
    hana'

    hihi(nanti klong nk bg name anak name2 arab la..kih3)

    ReplyDelete
  2. ha'ah laa...lupa pulak...mmg mula2 tu nak bagi nama Wardah, tapi lepas pikir punya pikir abi tak nak pulak. Maksud WARDAH ialah bunga ros kan...entah kenapa abi tak berkenan pulak...

    ReplyDelete
  3. nuazzah8...

    pertamanya, kagum dengan lapan anak-anak...seperti apa yg lazim di ucapkan oleh orang arab di sini ...."MasyaAllah!"

    nama2 pilihan nurazzah sungguh cantik2 dan bermakna, dan ada rangkaian dengan sejarah Islam. suka dengan nama ringkas dua sebutan itu...sungguh berbedza dari byk2 nama yg juga selalunya hingga dua nama ...seperti anak2 saya la..semua ada dua nama ..hehehe...

    semoga anak2 nuazzah terus berjaya dunia akhirat.

    idham

    ReplyDelete
  4. salam,

    Thanks for doing the tag with so much details.. TQ.

    I like all the names, short ,easy to call and meaningful indeed !!

    Semoga anak-anak you diberkati Allah sentiasa ,soleh dan solehah, InsyaAllah.

    ps.. untung pregnant tak 'mabuk' sangat....dah rezeki you :)

    ReplyDelete
  5. Idham,

    actually perancangan asal nak ramai lagi, 10 atau 12...tapi disebabkan saya bekerja, susah nak cari pembantu nnt, tambahan suami selalu kerja jauh, faktor umur sudah meingkat lagi, cukup lah 8, EIGHT IS ENOUGH!

    disebabkan kami ingin anak ramai, nama mereka pun kenalah pendek2 saja... senang ingat, sebut dan panggil, tak perlu nama timangan lagi.. itu pun selalu tersasul! kadang nak panggil Ammar terpanggil Anas...nak panggil Zaid terpanggil Zubair... hehehe.. just imagine kalau nama anak2 saya panjang2... aduish...saya rasa abinya sendiri pun boleh tak ingat nama anak!!!

    ReplyDelete
  6. alamak...Idham...sorry, mcmn boleh tersign-in guna acc my hubby pulak...
    actually komen kat atas tu saya yang bagi (nurazzah8)!!!

    ReplyDelete
  7. loveujordan,

    salam, thanks for tagging me... actually it really helps me recall back all those sweet & sour(if any) memories... thank you again.

    Allah tu Maha Berkuasa, sebab I senang mengandung dan senang bersalin lah I dikurniakan anak yang ramai... Allah bagi sesuatu itu mengikut kemampuan masing2... just imagine kalau I pun mengandung susah macam u, tentu I pun tak mahu anak ramai...tak larat nak menanggung mcm2 cubaan selama 9 bulan tu... Wallahualam.

    ReplyDelete
  8. Nama pendek tapi meaningful. Betulkah eight is enough? Maybe should get sorang yang boleh di kenang sebagai 'anak phd'?

    ReplyDelete
  9. zlaa, HAHAHA.... ketawa besar akak baca komen u... mmg kalau akak tak sambung belajar buat PhD, tak kerja dan full time housewife, mmg nak lagi.. nak cukupkan sedozen! tapi rasanya sekarang ni dah tak sanggup den... nak cari orang tolong babysit masa kerja pun susah nanti, asyik2 bibik..bibik...bibik...
    kalau dpt pembantu yang baik, dan mengikut ajaran Islam takpelah, Alhamdulillah...mcm pembantu akak skrg, tapi permit dia dah nak habis bulan Ogos nih. Akak rasa dah tak mahu ambik maid lagi... ialah anak akak kan ramai hero..masing2 dah bujang, dah besar panjang... susahlah kalau dpt maid yg tak mahu jaga aurat dlm rumah...
    Biar anak2 akak belajar buat kerja sendiri pulak...kekadang dia org nih, dah takde maid baru lah pandai nak buat kerja, kalau tak asyik nak suruh bibik buat aje...

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum,
    bertandang buat kali pertamanya ke sini. Tersandar bila membaca nama2 anak2 akak. Suka menyebutnya dan suka membaca kisahnya.

    boleh menjadi inspirasi ni bagi saya anak yang masih 'kecil'.

    ReplyDelete
  11. mama sarah,
    terimakasih kerana sudi singgah ke blog akak. Nama anak2 u pun bagus maksudnya dan ada kisahnya, Sarah dan Amar(mcm nama anak akak jugak). InsyaAllah, jika ada rezeki lagi (u muda lagi dan tak kerja..boleh tambah ramai lagi....:-) ) boleh bagi nama yang baik2.

    ReplyDelete
  12. salam perkenalan akak, hensem2 sungguh hero2 akak ni yer. boleh saya link blog akak ke blog saya?

    ReplyDelete
  13. Raiyan,
    Ahlan Wa Sahlan. Alhamdulillah, segala puji hanya utk Allah.
    Boleh saja...akak pun boleh link blog Raiyan ya?

    ReplyDelete
  14. Salam perkenalan,
    Eight is Enough was my fav too. Saya envy orang yg ramai anak, becoz U're so blessed.

    Saya yg anak 4 org aje ni pun boleh tersasul2, so I can understand your situation.

    ReplyDelete
  15. mamamia,
    Thanks for stopping by. Mmg selalu tersasul, kadang2 anak2 gelakkan I, akhirnya b4 I panggil, semua akan menyahut...hehehe...bukan itu saja..kadang2 ter"sambung" nama mereka sbb laju sangat nak panggil. Cthnya: nak panggil Ammar dan Anas, jadi "Amnas"...

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  38. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  41. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  42. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  43. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  44. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  45. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  46. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  47. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  49. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  51. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  52. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  53. Indulgence Lingerie [url=http://find.hamptonroads.com/user/18fe8gm]Clicking Here[/url]

    ReplyDelete
  54. iU8R8x http://ugg-stiefel.webspawner.com aQ7G7i [url=http://ugg-stiefel.webspawner.com]ugg stiefel[/url] dW2G8m ugg stiefel xZ6N2w
    yS7J9w http://www.bootssincanada.info cC4B4d [url=http://www.bootssincanada.info]ugg canada[/url] tE0R1v ugg canada qZ2V3c
    iS7Q6x http://botasuggss.1minutesite.es aU7P6f [url=http://botasuggss.1minutesite.es]ugg[/url] zA3I7p ugg zQ0U8m
    oM5R1d http://goedkopebestellen.jouwweb.nl qS4I5u [url=http://goedkopebestellen.jouwweb.nl]uggs kopen[/url] oE6G0z uggs kopen xK5K3h
    iW0P1o http://bootskopenonline.jouwweb.nl rH8K9t [url=http://bootskopenonline.jouwweb.nl]uggs online[/url] yQ1U6c uggs nederland sale lM7U0v
    pC2Y2j http://stivalishop.oneminutesite.it dR4T6x [url=http://stivalishop.oneminutesite.it]ugg italia[/url] fE6C0k ugg aM8S0s

    ReplyDelete
  55. If you have been studying up on [url=http://nhommuagiatot.com/thoi-trang.html]Thoi trang nam[/url], then you could have a good grasp of what is out there on the web. The thing about so much of this is there are factors that will have an effect on what you can expect to use. You can find decent sites to read that you can rely on, however not all you need is necessarily in one place. Yes, it can be disheartening when you think you have all you need, but you really do not. The net is massive, indeed, and it can be really aggravating if you cannot quite nail down the final pieces of the puzzle. You can really feel free to add the following details about this topic into your research studies.

    The relative complexities of men's and women's style

    Both men and women may have the demands of keeping their wardrobe up-to-date and in season, yet men's fashion often feels a lot less complicated. Of course, for both genders, outfits and fashion choices can be equally as complicated, and there are numerous'modern'items that can rapidly become fashion faux pas - who can say they frequently see people travelling in 70s flames? On the other hand, men's style has a few choice goods that can exist forever - which man is going to watch out of position with a good-quality, tailored suit, for instance? Select classic pieces, colors and fabrics and you'll never look out-of-place.

    Why traditional men's style is eternal

    The classic man's suit has scarcely changed for over a hundred years. True, there are several options for various events, nevertheless they are all popular in their search for a wise, sharp try to find the person. The neat thing about traditional style for men is that it's effectively trendy efficiently neat. A well-groomed man can more often than not look his sharpest in a well-tailored suit, and this is a testament to the design of such apparel. A suit will be worn to work in many careers due to the professional look it affords to the person, instilling a sense of respect and confidence. Similarly a match will be worn to many social occasions, such as a tuxedo to a black-tie event. This extraordinary flexibility that allows matches to be used in virtually all situations is what gives it its classic advantage and a permanent invest men's fashion.

    Modern movements in classic men's fashion

    Whilst common men's styles can never be replaced, it's interesting to observe that shifts in men's fashion trends have produced certain traditional clothes back into fashion. The popularity of vintage clothing, especially, has taken back a wide-variety of common styles into men's wardrobes, such as that of the dandy gentleman. 'Dandy'is a term used to reference men who dress yourself in a classic yet luxurious way, working in a refined method and placing importance on appearance. This tendency for nearly'over-the-top'common fashion for men is apparent from events like the'Tweed Run', where men and women of all ages dress yourself in notably Victorian-style attire and decide to try the streets on vintage bicycles - with many of the men sporting impressive mustaches! That is just one of several types of research showing the revival of such variations. Additionally, there are numerous sites on the web which focus on gentlemanly type - such as'The Dandy Project'and'Dandyism'- as well as complete sites such as'The Art of Manliness'focused on giving articles on common men's fashion and grooming.

    In conclusion, whilst certain facets of classic men's style can be cut back as new movements, the simple garments that they derive from will never fall out of fashion.

    "All it requires certainly are a few simple outfits. And there is one secret - the easier the better." - Cary Grant

    StyleGun is an online men's fashion shop with a technical twist.
    Read More: [url=http://donghochinhhang0.soup.io/post/297678944/Ao-voan-xinh-xan-to-diem-cong]thoi trang nam mua thu[/url]

    ReplyDelete
  56. Believe it or not, but [url=http://muachungdeal.com/thoi-trang.html]Thoi trang nu[/url] has impacted the lives of untold amounts of people. If you stop and think about it, you will probably notice a lot of the distinct ways it can wiggle its way into your life. As you find out more, you will easily realize there is a lot more than meets they eye.

    There is adequate understanding surrounding this so people know what to expect. Still the desire to learn more about it is simple to comprehend because knowledge can enable you. Here are just a couple of useful suggestions on this specific subject, and you can build from that as you see fit.

    The general complexities of men's and women's fashion

    Both women and men could have the difficulties of keeping their wardrobe up-to-date and in season, yet men's fashion usually feels a lot less complicated. Of course, for both sexes, outfits and fashion choices may be quite as complicated, and there are lots of'stylish'items which can easily become fashion faux pas - who will say they frequently see people walking on in 70s flares? On the other side, men's fashion features a few choice things that can exist forever - which man is likely to keep an eye out of place with a good-quality, tailored suit, for example? Choose classic cuts, colors and fabrics and you'll never look out-of-place.

    Why traditional men's style is amazing

    The classic man's suit has barely changed for over a hundred years. True, there are many types for different events, however they are all common in their search for a smart, sharp look for the person. The good thing about traditional fashion for men is that it is effortlessly fashionable effectively neat. A well-groomed lady will more often than not look his sharpest in a well-tailored suit, and this can be a testament to the style of such apparel. A match will be worn to work in many professions due to the professional search it offers to the person, instilling a sense of respect and confidence. Equally a match will undoubtedly be worn to many social events, such as a tuxedo to a black-tie affair. This extraordinary flexibility that allows matches to be worn in just about all situations is what gives it its eternal side and a lasting place in men's fashion.

    Modern movements in classic men's style

    Whilst basic men's styles can never be changed, it is interesting to remember that shifts in men's fashion trends have brought certain common clothes back into fashion. The acceptance of vintage clothing, particularly, has brought back a wide-variety of classic designs into men's closets, such as that of the dandy gentleman. 'Dandy'is a term used to make reference to men who clothe themselves in a classic yet elegant way, acting in a sophisticated method and placing value on appearance. This pattern for nearly'over-the-top'classic style for men is evident from events including the'Tweed Run', where men and women of all ages dress in obviously Victorian-style outfit and decide to try the roads on vintage bicycles - with many of the men sporting impressive mustaches! This is just one single of many samples of data presenting the revival of such types. There are also numerous blogs online which focus on gentlemanly type - such as'The Dandy Project'and'Dandyism'- as well as complete websites such as'The Art of Manliness'focused on giving articles on classic men's fashion and grooming.

    In summary, though specific facets of basic men's style may be cut back as new trends, the essential garments that they derive from will never slip out of fashion.

    "All it takes really are a few simple costumes. And there's one key - the easier the better." - Cary Grant

    StyleGun is an online men's fashion shop with a specialized angle.
    Read More: [url=http://tncommunity.info/blogs/44230/183464/thoi-trang-nu-trang-tinh-dep-mat]so mi nu thoi trang[/url]

    ReplyDelete

Berikan sumbangan terbaik anda! Teruskan menyumbang ke Tabung Aqsa2Gaza Emergency Relief sekarang!!! Akaun Maybank Islamic: 5515 7500 4299 Akaun Bank islam : 12 092 01 003490 4 Kemudian sila maklumkan kepada: admin@aqsasyarif.org.my

Nak Baca Entri Lain? Klik Sini....